Seuraa 
Viestejä2347

Chilessä on järissyt. Kuinka iso tsunami noinkin voimakkaasta järistyksestä voi syntyä? Sen saamme kaiketikin selville päivän mittaan

http://www.hs.fi/ulkomaat/artikkeli/Chi ... 5253286861

Everything you know, is about to change.

Sivut

Kommentit (19)

Vaikea sanoa, mutta jos 9,5 richterin maanjäristys ja sitä seurannut tsunami tappoivat 1960-luvulla Chilessä 3000 ihmistä, niin eiköhän nytkin tule kuolonuhreja elleivät evakuointi-ja turvatoimet ole kehittyneet huomattavasti.

savanah
Vaikea sanoa, mutta jos 9,5 richterin maanjäristys ja sitä seurannut tsunami tappoivat 1960-luvulla Chilessä 3000 ihmistä, niin eiköhän nytkin tule kuolonuhreja.

Richterin asteikko ei ole lineaarinen vaan yhden pykälän nousu vastaa järistyksen kymmenkertaistumista(tai energian 32-kertaistumista). Toki 8.8 richteriäkin on valtava järistys ja aiheuttaa asutulla seudulla pahaa jälkea, mutta jos järistys tapahtui rannikolla niin kovin pahaa tsunamia tuskin tulee, tai ainakin vastaranta on chilestä melkoisen kaukana.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
linkki

Richterin asteikko ei ole lineaarinen vaan yhden pykälän nousu vastaa järistyksen kymmenkertaistumista(tai energian 32-kertaistumista). Toki 8.8 richteriäkin on valtava järistys ja aiheuttaa asutulla seudulla pahaa jälkea, mutta jos järistys tapahtui rannikolla niin kovin pahaa tsunamia tuskin tulee, tai ainakin vastaranta on chilestä melkoisen kaukana.Niin, richterin asteikko on logaritminen. Muistaakseni maanjäristyksen täytyy olla vähintään seitsemän richteriä, jotta siitä kehittyisi tsunami. Uutisissa sanotaan vain, että järistys tapahtui rannikolla, mutta en ole lukenut missä järistyskeskus sijaitsi. Mielestäni on aiheellista varautua myös tsunamin mahdollisuuteen. Jo pelkästä maanjäristyksestä on seurannut kuolonuhreja. Tsunamivaroitusjärjestelmät ovat onneksi kehittyneet huomattavasti ja seismologisia tarkkailuasemia on tullut lisää 1960-luvun jälkeen.

vorrester
Seuraa 
Viestejä615

Tsunami centerin bulletiinien mukaan Valparaisossa oli 1.3m aalto. Muualla etelä-amerikan rannikolla pienempi.

Uutisointia Robinson Crusoe saaren tuhoista 700km rannikolta.

Tsunami center on nostanut muutaman tunnin jälkeen varoitustasoa kattamaan myös tyynenmeren vastapuolta. Eli mahdollisesti suuntautunut tsunami ylittämässä tyyntä merta.

Aivopierun tunnistaa rivin alun merkistä *

vorrester

Uutisointia Robinson Crusoe saaren tuhoista 700km rannikolta.

Kerrankin oikeata tietoa, sillä aikaisemmin tuo Robinson Crusoen saari pantiin palstalla naurun alaiseksi.

Useat tahot tosin ennustivat hiljattain Haitin jälkeen, että pian rymisee uudestaan ja entistä rajummin, mutta missä - emme voi ennustaa.

Re:
<"Este sismo fue de una intensidad unas 50 veces mayor que el de Haití", dijo Sergio Barrientos, jefe científico del Instituto Sismológico de la Universidad de Chile.">
Siis noin 50 kertaa voimakkaampi kuin Haitissa.
Itse olin täällä vuonna 1992 11 metrin tsunamissa menettäen useita sukulaisia ja jopa eräs suomalainen turisti kuoli.

asdf
Tähän tapaan se etenee:
Onneksi info kulkee liki reaaliaikaisena ja ihmisiä voidaan jo evakuioda. Thaimaan tsunami Indonesian alueen saaristosta huolimatta tuli Meksikoon 3 metrin korkuisena. Siinä olisi ollut kovan luokan surffaajalla mahdollisuus siirtyä toiselle mantereelle gratis.

asdf
Seuraa 
Viestejä12071
simson
Onko valistunutta arvausta Indonesian saariston tilanteesta. Tyttäreni on siellä lomamatkalla.

Hankalaa näillä tiedoilla vastata mitään. Pahimmassa tapauksessa aalto vie kaiken mennessään ja parhaimmassa tapauksessa se vain vähän loiskii rantaan. Se on kuitenkin varmaa, että aalto ehtii sinne aikaisintaan huomenaamuna, joten kaikkein turvallisinta on mennä saaren korkeimpaan kohtaan ja nauttia auringonnoususta ja maisemista.

author="<a href="http://www.mtv3.fi/uutiset/ulkomaat.shtml/arkistot/ulkomaat/2010/02/1066987">mtv3.fi</a>" kirjoitti:

Tsunamisarja iski Chathamsaarilla

27.02.2010 23:54

Tyynellämerellä tsunamiaaltojen sarja on iskeytynyt Uuden-Seelannin Chathamsaarille. Aalloista korkein oli puolitoistametrinen.

Chathamsaaret sijaitsevat 700 kilometriä kaakkoon Uuden-Seelannin pääsaarista. Viranomaiset varoittavat, että pääsaarille saapuessaan aallot voivat kasvaa korkeammiksi.

Ihmisiä on kehotettu pysymään poissa rannoilta.

Tyynellemerellä on voimassa laaja tsunamivaroitus Chilen voimakkaan maanjäristyksen takia.

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat