Seuraa 
Viestejä45973

Ari Ojapellon artikkeli, JULKAISTU: Kansan Uutiset / Viikkoliite / Horisontti-palsta 16.10.2009, Työelämän Tutkimus-lehti Nro 3/2009, Vapaa Suomi-lehti 9/2009

Ojapelto
Jeremy Rifkin julkaisi vuonna 1995 kohua herättäneen kirjan ”The End of Work”. Suomeksi se julkaistiin pari vuotta myöhemmin. Jopa silloinen presidentti Martti Ahtisaari katsoi sen niin tärkeäksi teokseksi, että kirjoitti suomennokseen esipuheen.

...

Vuonna 1990 Suomessa tehtiin n. 4,4 miljardia työtuntia. Viime vuonna n. 4,3 miljardia. Tämä siitäkin huolimatta, että edellisen laman jälkeen teollisuus- ja kokonaistuotannon kasvuvauhti on ollut EU-maiden kovimpia ja se on samalla aikajaksolla yli kaksinkertaistunut. Se kertoo yksiselitteisesti, että nykyisellä teknologisoituneella aikakaudella tuotannon kasvu ei enää luo työpaikkoja.

...

Erilaisten tilastokikkailujen lisäksi työllisyysastetta on saatu keinotekoisesti kaunistelluksi. Nämä ”uudet työpaikat” ovat ns. palvelualan ”paskatyöpaikkoja”, osa-aika, määräaika, vuokratyö-, projekti- tuki-,, jne työpaikkoja, joiden palkkataso ja viikkotyötuntimäärä ovat niin vähäisiä, että niillä ei enää elä – ainakaan niissä kasvukeskuksissa, missä ns. ”epätyypillisiä” työpaikkoja olisi tarjolla.

...

Markkinatalous syö teknologian avulla omaa häntäänsä jonka seurauksena tuotannon kasvu on tyrehtynyt. Tavaroista ja palveluista on kaikkialla ylituotantoa.

Pääoma ei enää tarvitse massoja tehdassaleihin vaan heille riittää pieni teknologiaosaajien eliittijoukko jotka toimivat pääoman ”palkkatappajina”. Heille maksetaan kunnollisia ”palvelualan” palkkoja, koska heidän tehtävänä on ”eliminoida” (automatisoida) mahdollisimman monta rividuunaria tuottavuuden kasvattamisen nimissä..

Ensin tietotekniikkainsinöörit ”innovoivat” eli automatisoivat teollisuustyön ja nyt ”lahtaus” jatkuu internet-pohjaisisten itsepalvelujärjestelmien avulla. Palvelualojenkin työpaikat ovat jo vaaravyöhykkeessä kuten pankki-, vakuutus-, matkatoimistoaloilla, autonmyynti-, asuntomyynti-, ja kirjanmyyntialoilla on jo tapahtunut.
Jos aiheesta oli jo ketju, en löytänyt sitä.

Kaikki viittaa siis siihen, että nykyinen palkanmaksun ja verotuksen malli tulee teknologisen kehityksen myötä johtamaan ostovoiman loppumiseen, ja täten koituisi tuhoisaksi myös tuotantojärjestelmille itselleen. Asiaan tullaan puuttumaan lähivuosina. Selvää on kuitenkin se, että tulevaisuus on kovin, kovin työtön.

Täysin automaattinen ravintola
Keinolihan kehitys etenee hyvää vauhtia
Robottiapulaiset auttavat vanhuksia Kyotolaisessa tavaratalossa

Keskustelua ja näkemyksiä työnteon automaation aikataulusta. Pystytkö kuvittelemaan sinun työsi tehdyksi robottiraajan ja/tai tekoälyn toimesta? Mitkä ammatit ehdottomasti vaativat ihmisen jatkuvaa työpanosta? Minkälaisia ovat käytännön muutokset joita eri aloilla tullaan automatisaation helpottamiseksi toteuttamaan?

Kommentit (2)

kohveeman
Seuraa 
Viestejä1628

En tiedä että pystyykö robottikäsi, mutta kiinalainen tullee tekemään.

Todella rasittavaa, että mediassa ei ole minkäänlaista keskustelua tai kirjoittelua, joka toisi faktat esiin. Kaikenlaista paskanjauhantaa vain.

Edit. Jatkuvaa työpanosta tarvitaan eniten varmaankin robottien suunnittelussa.

kohveeman
En tiedä että pystyykö robottikäsi, mutta kiinalainen tullee tekemään.Saako tiedustella vähän tarkemmin työn luonnetta? Robottiraajojen ketteryydessä ja ohjelmoitavuudessa on tapahtunut paljon kehitystä. Robotti pystyy nykyään paljon monimutkaisempiin ja vaativampiin askareisiin kuin vielä muutama vuosi sitten.

Yksi mielenkiintoinen sovellus: on DARPA:n kehittämä Big Dog. Katsokaapa kohdat joissa vehjettä potkaistaan, ja jossa se liukastelee, kaatumatta, jäällä. Kauanko menee siihen, että se työ minkä nykyään tekee ryhmä ihmisiä, tulee tehdyksi yhden ohjaajan ja muutaman robottijuhdan avulla? Helpostikin toteutettavissa olevia sovelluksia esim. teiden ja katujen rakentamiseen tai huoltoon keksii nopeasti. Jopa täysin automaattisia ryhmiä voisi olla kentällä, joiden toimintaa voisi valvoa etänä.

Esim. talonrakennuksen ja viljelyn standardi tulee olemaan täysautomaatio. Mielellään mahdollisimman nopeasti, että alojen ihmiset säästetään ikävältä toistolta.

kohveeman
Jatkuvaa työpanosta tarvitaan eniten varmaankin robottien suunnittelussa.Suunnittelu- ja kehityssektori tulee jatkossakin vaatimaan tiettyä ohjausta ihmiseltä, mutta siitäkin suuri osa voidaan automatisoida (automatisoitu osa suunnittelutyöstä on nykyäänkin melko suuri). Se hyvä puoli insinöörien keskenään käyttämässä "kielessä" on, että se on sellaisenaan ymmärrettävää melko tietokoneellekin.

Automaattiseen kuljetusverkkoon tarvittava teknologia on olemassa nykypäivänä. Kapseliautojen ja muiden automaattisten kuljettimien ohjelmointi turvallisiksi ja idioottivarmoiksi ei olisi temppu eikä mikään. Suurin ongelma on, että ihmisen ohjaamat ajoneuvot olisi todennäköisesti pidettävä kaukana koko automaattisesta verkosta. Kone ei kohella, mutta viimeistään se kännissä ajava ihminen saa kyllä tuhoa aikaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat