Seuraa 
Viestejä45973

Tässä ketjussa voitaisiin keskustella proteiineista ja siitä, missä ja milloin niiden saanti voi muodostua elimistölle haitalliseksi asiaksi? Forumilla on viimeaikoina esiintynyt otsikon aiheeseen liittyvää juttua erilaisia dieettejä käsittelevissä ketjuissa.

Törmäsin itse tähän Paula Hakalan kirjoittamaan artikkeliin KELA:n sivuilla.

Proteiinidieetit jopa vaaraksi

Runsaasti proteiineja sisältävistä dieeteistä on tullut muoti-ilmiö. Muutamat ovat saaneet jalansijaa myös Suomessa. Dieettien kotimaassa Yhdysvalloissa sydänjärjestön asiantuntijaryhmä on varoitellut niistä. Onko kritiikkiin ja varoitteluun aihetta?

Proteiinidieeteillä tarkoitetaan ruokavalioita, joissa proteiinien eli valkuaisaineiden osuus energian kokonaissaannista on vähintään 30 prosenttia. Suomessa niistä tunnetuimmat ovat Atkinsin dieetti ja Zone-dieetti. Kummastakin on julkaistu kaksi käännöskirjaa. Niiden mukaansatempaava tyyli on herättänyt kiinnostusta dieettejä kohtaan, mutta myös hämmentyneitä kysymyksiä: "Pitäisikö uskoa vai ei?"

Yhdysvaltojen sydänjärjestön asiantuntijat esittivät jokin aika sitten arvionsa näistä proteiinidieeteistä arvostetussa Circulation-lehdessä. Heidän mukaansa nämä dieetit voivat pitkään käytettyinä lisätä sydän- ja verisuonisairauksien, osteoporoosin ja syövän vaaraa. Erittäin haitallisia ne ovat varsinkin diabeetikoille.

Atkinsin dieetin haitat:
Kohottaa veren haitallisen LDL-kolesterolin määrää ja altistaa sydän- ja verisuonitaudeille sekä kihdille. Runsas proteiinien saanti lisää munuaisvaivojen vaaraa, mikä on erityisen haitallista diabeetikoille. Myös ummetus ja osteoporoosi uhkaavat. "Vitaalivalmisteista" saa vitamiineja ja kivennäisaineita yli suositusten.

Zone -dieetin haitat:
Runsas proteiinien saanti lisää munuaisvaivojen vaaraa, mikä on erityisen haitallista diabeetikoille. Lisäravinteista tulee turhan paljon E-vitamiinia.

http://www.kela.fi/in/internet/suomi.nsf/NET/190803122523PN?OpenDocument

Voidaanko puhua haitoista, kun nuo argumentit koskettavat lähinnä henkilöitä, jotka kärsivät sokeritaudista? Joku aika sitten kokeilin, miltä tuntuu, kun popsii aterioilla runsaasti hiilihydraatteja. Seurauksena oli samantien väsymys ja erillä tavalla ylensyönyt olo kuin proteiinipitoista ravintoa syödessä. Tulokset ovat samanlaisia, millaisia Morgan Spurlock sai dokumentissa Super Size Me, kun hän harrasti hiilihydraattipommitusta McDonaldsin -aterioita syömällä.

Super Size Me

Pitkäkestoiselle testijaksolle en aio ruveta, sillä seuraukset vyötäröalueen paisumisena olen jo yhden kerran todistanut.

Kommentit (15)

Circulation-lehti on erittäin konservatiivisen Amerikan sydänyhdistyksen AHA:n julkaisu.

Nuo mainitut 'vaarat' ovat silkkaa spekulaatiota. Mitään näyttöä niiden tueksi ei ole. Proteiinin saanti voi olla ongelmallista jos sen osuus ravinnosta nousee kovin määrääväksi, tällöin riskinä nk. rabbit starvation -tila. Mutta Zonella tai Atkinsilla ei mennä lähellekään tuota riskiä. Ja kumpikin ruokavalio on dibeetikolle taatusti parempi kuin AHA:n suositus, ja tämä on osoitettu erittäin monessa vertailututkimuksessa. Itseasiassa AHA:n suositus lienee kaikkein huonoin. Se on hävinnyt vertailututkimuksissa niin Atkinsille, paleolle, välimerelliselle kuin vegaaniudelle.

Noi proteiinikuormien aiheuttamat munuaisvaivateoriat olivat esillä jo 80-luvulla eikä niille mitä ilmeisimmin ole pohjaa, alle 6 kk tutkimuksilla 2,8 g / kg määrillä ei olla havaittu mitään ongelmia. Munuaisvaivaisille diabeetikoille on ollut joskus eri suositukset mutta siitäkin aiheesta on tutkimuksia jotka osoittavat että proteiinirajoitteisesta dieetistä oin enemmän haittaa potilaille kuin hyötyä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
PeterH
Seuraa 
Viestejä2875
Shriek
Proteiinidieeteillä tarkoitetaan ruokavalioita, joissa proteiinien eli valkuaisaineiden osuus energian kokonaissaannista on vähintään 30 prosenttia. Suomessa niistä tunnetuimmat ovat Atkinsin dieetti ja Zone-dieetti.

Metsään mennään jo tässä, mutta alan jo epäillä että tämä on elintarviketeollisuuden propagandaa eikä mikään väärinkäsitys. Rasvaa ei edes mainita koko käsitteessä, sillä "rasva on pahaa". Ja Atkinsin perusajatuksena on nimenomaan rasva, ei proteiini.

Atkins onkin vaarallinen (tai ainakin erittäin epämukava) jos sen yrittää hoitaa kotiin pelkällä proteiinilla, ja jättää sekä rasvat että hiilarit minimiin. Ureaa, ammoniakkia, kroppa kiittää.

Mitähän syitä sille on että ketogeenista ruokavaliota niin aktiivisesti haukutaan "vaaralliseksi" mediassa? Onko siihen jotain poliittisia syitä?

Proteiinin vaarallisuus riippuu suuresti sen roolista solun aineenvaihdunnassa. Hullunlehmäntauti on prionin - proteiinin, jonka rakenne estää sen hajoamisen aineenvaihdunnassa - aiheuttama.

Neonomide
Seuraa 
Viestejä14241

Niinpä, ilmankos on nuorilla naisilla alkanut esiintyä sairauksia, joita viimeksi tavattiin keskiajalla.

Prodeista metioniinin saanti kyllä korreloi erilaisten endpointtien kanssa jonkin verran - tästä on ollut juttua mm. jimmywhon blogissa.

Pretending to be certain about propositions for which no evidence is even conceivable—is both an intellectual and a moral failing. —Sam Harris

Sakarias
Proteiinin vaarallisuus riippuu suuresti sen roolista solun aineenvaihdunnassa. Hullunlehmäntauti on prionin - proteiinin, jonka rakenne estää sen hajoamisen aineenvaihdunnassa - aiheuttama.Ja moni myrkky koostuu aminohapoista, eli on proteiini

Myö kaikki kuollaan kohta. Lopettakaa proteiinin syönti!

Arveluttavaa ottaa kantaa tähän aiheesen kun ei ole hajuakaan asioista..

Dementiassa kuulemma aivot on täynnä valkuaista ja jotain plakkia.. Ei johtune kasissyönnistä? Tokko kuitenkaan liiallisesta proteiininsyönnistäkään?

Alkaa pikkuhiljaa vaikuttaa siltä että se ratkaisee miten ravintoaineita on käsitelty kuin se mitä ne on.

Kauralla saa hevosesta komeen lihaskimpun ilman hitustakaan lihaa jollei sitten joku itikka Pollen hampaitten väistä vattaan kulkeudu. Norsutkaan ei tietääkseni lihaa syö. Karhutkin marjastaa ja proteiinit on peräisin etupäässä muurahaispesistä ja jos jonkun Pupujussin nappaavat niin lucky them.

Vouhottajat saa pään täyteen plakkia ihan mistävaan kohkaamisesta.. niin taitaapi olla?
Vai.. altistaako siihenkin jo jokin kromosomi perimän kautta?

Alzheimerin taudissa amyloid-beta-proteiini kertyy aivosoluihin vaikuttaen näiden aineenvaihduntaan. Pitkälle edennyt Alzheimerin tauti johtaa dementiaan. Perintötekijät vaikuttavat kyseisen proteiinin muodostumiseen.

EDIT1: Proteiinit ovat aineenvaihduntaan vaikuttavia biokatalyyttejä, aminohappoketjuja primaari-, sekundaari, tertiaari ja kvaternaarirakenteineen. Haitalliset vaikutukset eliö-järjestelmään riippuvat siis aineenvaihdunnallisten reaktioiden seurauksesta makrotasolla.

JariRT
Juurikaan mitään Paula Hakalan kirjoittamaa ei kannata ottaa vakavasti. Hänen kirjoituksensa vilisevät virheitä ja asenteellisuuksia.

Jep, tuo avausviestin sisältämä Paula Hakalan kirjoitus on niin järkyttävää skeidaa, että ei sitä oikein viitsi edes kommentoida mitenkään muuten.

Neonomide
Niinpä, ilmankos on nuorilla naisilla alkanut esiintyä sairauksia, joita viimeksi tavattiin keskiajalla.

Mitä sairauksia tarkoitat?

Tosiaan nuo rawfood-hörhöt ja muut vegeilijät tuntuu kuvittelevan, että proteiini on "tukkivaa" ja "happamoittavaa" ja siksi sitä pitää syödä tosi vähän. Ja tietysti varsinkin eläinproteiini tekee niin. Superfoodeja sen sijaan myydään sillä, että ne sisältävät montaa aminohappoa ja paljon proteiinia.

Neonomide
Prodeista metioniinin saanti kyllä korreloi erilaisten endpointtien kanssa jonkin verran - tästä on ollut juttua mm. jimmywhon blogissa.

Joo, tuossa linkit noihin jimmywhon kirjoituksiin:
http://terveesti.blogs.fi/2006/09/15/ra ... o~1129778/
http://terveesti.blogs.fi/2006/09/20/ra ... o~1144386/
http://terveesti.blogs.fi/2006/09/25/pr ... v~1159204/

Sen verran diippii shittii, ettei tuohon ihan kauheasti osaa kommentoida mitään.

Pykälä
Mitä tässä voi enää syödä, kun ensin rasvat, sitten hiilarit ja lopuksi proteinit ovat pahaksi?Eipä huolta, lama syvenee, työttömyys lisääntyy, rahat loppuu, ruoka lopuu..
Nou hätä..

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat