Seuraa 
Viestejä45973

Yliopistohaku avautui maanantaina, ja sen verran olen saanut päätettyä, että matikkaa lähdetään lukemaan. Lähes koko lukion ajan on tuntunut selvältä mennä opiskelemaan fysiikkaa, mutta kiinnostus lopahti.

Olen ajatellut hakea Helsinkiin, Turkuun, Ouluun ja TKK:lle, mutta jossain vaiheessa pitäisi keksiä, mikä noista on se lopullinen suunta. Puhdas matematiikka kiinnostaa, mutta lisäksi soveltaminen fysiikkaan ja tietotekniikkaan (esimerkiksi kryptologia ja kvanttilaskenta) houkuttelee. Tuo jälkimmäinen vaikuttaisi sisältävän myös hyvät mahdollisuudet työllistyä.

Esimerkiksi Turussa tutkitaan diskreettiä matematiikkaa ja tietojenkäsittelyn matemaattista pohjaa, mutta itse kaupungista minulla ei ole juuri minkäänlaista käsitystä. Kertokaa toki kokemuksistanne ja kehukaa (objektiivisesti ) koulujanne.

Sivut

Kommentit (26)

Tulet asumaan tulevalla opiskelupaikkakunnallasi ainakin kolme seuraavaa vuotta. Opetus on kaikkialla ymmärtääkseni varsin tasokasta, joten valintaasi kannattaa mielestäni ajatella ensisijaisesti opiskelukaupungin valintana.

Elämäni 21 ensimmäistä vuotta siellä asuneena suosittelen ehdottomasti Helsinkiä (eli HY tai TKK). Valinnanvaraa kaikkien elämäsi valintojen suhteen on enemmän kuin missään muualla tässä maassa.

MaKo71
Seuraa 
Viestejä1479

Vaikka Korpi muuta sanookin, niin kaikissa yliopistokaupungeissa opiskelijaelämä on vireää ja valmistumisen jälkeen voi olla yhdellä jos toisellakin muutto edessä.

Minä mainostaisin Oulun yliopistossa sellaista piirrettä, että kampusalueella Linnanmaalla on samassa rakennuksessa (tai rakennuskompleksissa) koko luonnontieteellinen tiedekunta, koko teknillinen tiedekunta sekä humanistit (toisin kuin vaikkapa Helsingissä, jossa laitokset ovat hajallaan pitkin kaupunkia). Vain arkkitehdit (keskustassa) ja lääkis (sairaalalla) puuttuu.

Paitsi, että tämä helpottaa huomattavasti muiden laitosten & tiedekuntien aineiden lukemista, pääset mm. alakuppilassa sekä erityisesti humanistien Humus-kuppilassa katselemaan muutakin porukkaa kuin elämään kyllästyneitä finninaamaisia ja rasvahiuksisia matemaatikkonörttejä

Oulussa matematiikan ja teoreettisen fysiikan laitos ovat miltei vierekkäin, *vink, vink*

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Helsingin yliopiston Kumpulan kampuksella on vierekkäin mm. matematiikan, fysiikan, kemian, tietojenkäsittelyn ja geologian laitokset sekä ilmatieteen- ja merentutkimuksen laitokset. Kampus on rakennettu suurimmaksi osakseen viimeisen kymmenen vuoden sisällä ja tilat ovat todella laadukkaat. Viiden minuutin bussimatkan (idyllisen vanhankaupunginkosken yli) päässä on myöskin vastikään uusittu/rakennettu Viikin kampus bio- ja eläinlääketieteen laitoksineen vehreän ja laajan Vanhankaupunginlahden luonnonsuojelualueen ja koetilan peltomaiseman (eläimineen) vieressä. Humanistiset tiedekunnat ovat keskustassa 10 minuutin bussi- tai raitiovaunumatkan päässä kauniissa historiallisissa rakennuksissa. Joka kampuksella on lukuisia laadukkaita opiskelijaravintoloita ja yliopistoliikunnan tiloja. Kampuksilla ja kaupungin keskustassa on lisäksi lukemattomia ylioppilaskunnan, opiskelija- ja ainejärjestöjen sekä osakuntien tiloja, joissa voit vapaasti oleskella ja joissa järjestetään mitä erilaisimpia tapahtumia. Puhumattakaan kaupungin muusta elämästä.

En usko, että Oulu tai mikään muukaan maaseutukaupunki pystyisi tarjoamaan opiskeluajallesi tai loppuelämällesi samanlaisia puitteita kuin Helsinki. Jo pelkästään oman alasi opintojen mahdollinen laajuus on Helsingissä (ml. TKK) laajempi kuin koko muussa maassa yhteensä.

Teekkari
Seuraa 
Viestejä2347
Korpi
En usko, että Oulu tai mikään muukaan maaseutukaupunki pystyisi tarjoamaan opiskeluajallesi tai loppuelämällesi samanlaisia puitteita kuin Helsinki.
Lollis. Että mikään kaupunki pystyisi tarjoamaan elämälle välttäviäkään puitteita verrattuna aitoon maaseutuun.

Everything you know, is about to change.

MaKo71
Seuraa 
Viestejä1479
Teekkari
Korpi
En usko, että Oulu tai mikään muukaan maaseutukaupunki pystyisi tarjoamaan opiskeluajallesi tai loppuelämällesi samanlaisia puitteita kuin Helsinki.
Lollis. Että mikään kaupunki pystyisi tarjoamaan elämälle välttäviäkään puitteita verrattuna aitoon maaseutuun.Toiset tykkää äidistä, toiset tyttäristä ja jotkut tykkää molemmista. Sitähän se vaan on.

Jos haluat lukea ihan oikeaa matematiikkaa niin mene oikeaan yliopistoon (vaikkapa sinne korven mainitsemaan uudenmaan maakuntakaupunkiin), älä polille (aalto-sekaopiston otaniemen toimipiste) - ei siksi ettei matematiikan opetus teknillisissä olisi huippulaatua, mutta se on "oikeitten" matemaatikkojen makuun vähän turhan teknistä ja hyötynäkökulmat arveluttavat paljon.

Jussi
Jos haluat lukea ihan oikeaa matematiikkaa niin mene oikeaan yliopistoon (vaikkapa sinne korven mainitsemaan uudenmaan maakuntakaupunkiin), älä polille (aalto-sekaopiston otaniemen toimipiste) - ei siksi ettei matematiikan opetus teknillisissä olisi huippulaatua, mutta se on "oikeitten" matemaatikkojen makuun vähän turhan teknistä ja hyötynäkökulmat arveluttavat paljon.Tuota vähän arvelinkin. Sinänsä tuo sovellettu matematiikkakin kiinnostaa kuten jo aloituksessa mainitsin mutta haluaisin pitää ovet vielä riittävän avoinna, koska on vaikea sanoa, mitä esimerkiksi kolmen vuoden päästä haluaa tehdä.

Mitä tuohon kaupunkiin tulee, niin Helsingistä pitäisin eniten jo siksi, että suuri osa tutuista ja sukulaisista asuu tai opiskelee siellä. Ongelma on lähinnä siinä, että HY ei vaikuta työllistymisen kannalta niin hyvältä vaihtoehdolta tutkimuksen ja opetuksen painopisteiden takia. Ilmeisesti analyysin tutkimus on maan kirkkainta kärkeä kuten myös matemaattisen fysiikan ryhmä. Tietojenkäsittelytieteen matematiikkaa siellä ei kuitenkaan opeteta/tutkita. Voin toki olla väärässäkin.

Tollaset kurssitarjonnat löytyi Helsingin Yliopiston, Teknillisen korkeakoulun ja Tampereen teknillisen yliopiston matematiikan laitoksilta. Niistä saa vähän käsitystä siitä kuinka paljon laajempi tai sanottaisiinko yksityiskohtaisempi HY:n matematiikan laitoksen tarjonta on. (On se isompikin)

http://wiki.helsinki.fi/display/mathsta ... ki+kurssit
http://math.tkk.fi/fi/opinnot/syventava ... aiheittain
http://math.tut.fi/fi/opetus/kaikki-kurssit/

Toisaalta on selvää ettei pelkkä kurssimäärä hirveästi ratkaise. Jos tietäisit oman suuntautumisalan tai kiinnostuksen tarkemmin voit noitten tutkimus- ja julkaisutoiminnasta etsiä tietoa että mitkä ovat laitosten huippuyksikköjä (ts. mitä tutkimusta ne eniten painottavat) ainakin teknillisissä noihin painopisteisiin vaikuttaa aika paljon yhteistyöhankkeet erilaisten yritysten ja muiden instanssien kanssa.

Jotain maisitsemaasi kryptologiaa taidetaan kyllä tutkia aika paljon myös signaalinkäsittelyn laitoksilla. Tossa esim. TTY:n vastaava:
http://sp.cs.tut.fi/research/index.fi.shtml
Vaikea noista on ulkopuolisena sanoa mitä siellä varsinaisesti tehdään tutkitaan.

Asiaan liittyen, miten hyvin pystyy TKK:lla lukemaan HY:n kursseja ja päinvastoin, esim. JOO-opintojen kautta? Lähinnä siksi, että matematiikan opiskelu kyllä kiinnostaisi tavallaan "harrastuksena", mutta koska matemaatikoiden työllistyminen on kehnonlaista, olisi kuitenkin DI-tutkinto kiva olla takataskussa. Onnistuuko?

huismjar
Asiaan liittyen, miten hyvin pystyy TKK:lla lukemaan HY:n kursseja ja päinvastoin, esim. JOO-opintojen kautta? Lähinnä siksi, että matematiikan opiskelu kyllä kiinnostaisi tavallaan "harrastuksena", mutta koska matemaatikoiden työllistyminen on kehnonlaista, olisi kuitenkin DI-tutkinto kiva olla takataskussa. Onnistuuko?Onnistuu. No problemo. Teknillisen fysiikan ja matematiikan koulutusohjelmassa saat eniten noita ujutettua tutkintoosi. Toisaalta voi hyvinkin olla että riippumatta minkä koulutusohjelman valitset TKK:lla, niin matematiikkaa on ihan pakko opiskella senverta paljon ettei matkustus HY:lle enää ole kovin ajankohtaista. Meillä raksalla on jotain reilut 30 pinnaa matematiikkaa pakollisena, kaikilla muilla taitaa olla enemmän (no, tutaa ja arkkitehtejä ei lasketa) ja kyllä toikin on aika paljon.

Villiperuna
Mites olis Jyväskylän Yliopiston Mattilanniemen matematiikan ja psygologian laitos?. Eilen ajelin siitä ohi ja tuli paljon muistoja mieleen

Korjataanpa sen verran että kyseessä on matematiikan ja tilastotieteen laitos. Voi olla että psykologiaakin voi Jyväskylässä opiskella, mutta ei ainakaan matemattis-luonnontieteellisessä tiedekunnassa.

Olen itse ollut ainakin todella tyytyväinen Jyväskylän matematiikan opetukseen, ainakin näin sivuaineena sitä lukevan fysiikan opiskelijan näkökulmasta. Jyväskylässä on lisäksi tarjolla Suomen kärkiluokkaa oleva fysiikan laitos.

Lisäksi kaupunkina Jyväskylä on erittäin mukava, ja ainakin minulle paljon Helsinkiä parempi vaihtoehto. Pyörällä pääsee kämpältä (jonka vuokra paljon Helsingin vastaavia halvempi) yliopistolle ja keskustaan n. viidessä minuutissa.

Saw
Seuraa 
Viestejä6251
heikki
Villiperuna
Mites olis Jyväskylän Yliopiston Mattilanniemen matematiikan ja psygologian laitos?. Eilen ajelin siitä ohi ja tuli paljon muistoja mieleen

Korjataanpa sen verran että kyseessä on matematiikan ja tilastotieteen laitos. Voi olla että psykologiaakin voi Jyväskylässä opiskella, mutta ei ainakaan matemattis-luonnontieteellisessä tiedekunnassa.
Fyysisesti samoja rakennuksia kuitenkin. Sama huono ilma lemahtaa kaikkialla koko punatiilisessä rakennelmassa siinä tien varrella. Viime keväänä viimeksi ikävä vesivahinko - ja mitä onkaan odotettavissa nyt keväällä kun lumet alkavat sulamaan tasakattoisen rakennelman päältä.

Ilmanlaatu kuitenkin on ollut mielestäni parantumaan päin lähiaikoina. Mutu-tuntumaa tosin.

Psykologia kuuluu hallinnollisesti Yhteiskuntatieteelliseen tdk:ohon.

Young man, there's a place you can go.
I said, young man, when you're short on your dough.
You can stay there, and I'm sure you will find
Many ways to have a good time.

It's fun to stay at the Y.M.C.A.
It's fun to stay at the Y.M.C.A.

planetisti
Seuraa 
Viestejä463

Työllisyyttä kannattanee myös miettiä. Puhdas teoreetikko on aika turha otus yhteiskunnan kannalta. Soveltava matemaatikko, eli sellainen joka osaa myös tietokoneella soveltaa teoriaa, ottaa käytäntöön, simuloida, mallintaa jne. voi työllistyä moniin erilaisiin hommiin.

Missä opiskeletkin, muista opetella koodaamaan. Matlab on vallitseva standardi tiedemaailmassa, se on helppo oppia mutta on valitettavasti suljettua koodia.

Helsingin yliopiston laitos ottanee askelia soveltavampaan suuntaan. Tampereen yliopiston etu on maailman kuumimmat naiset.

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat