Seuraa 
Viestejä45973

Mielestäni mielenkiintoinen keskustelun muunnos on että nyt
on syyllistetty 3000 ahtaajaa Suomen kansantalouden romuttamisesta. Jos kääntää asian toisinpäin ja puhutaan pelkästään rahoista, näiden ahtaajien palkankorotusvaatimus vuositasolla on noin puolet suomalaisen puujalostusteollisuuden toimitusjohtajan vuosipalkasta.

Näin verrattuna voidaan sanoa että yhteiskunnallista vastuuta
ei voida panna näille 3000:lle ahtaajalle eli kyllä sitä ahneutta on muuallakin.

Toinen AKT:n vaatimus oli muutosturva, jossa ahtaajat vaativat
irtisanomisajan korvauksen pidentämistä. Mennään toisinpäin, jos kolmen Suomen suurimman metsäyhtiön johtoryhmä laittaa kuukauden palkkansa rahastoon, niin se rahasto kattaa kaikkien Suomen ahtaajien irtisanomiset kevyesti.

Nyt pitää olla suhteellisia eikä syyllistää ahtaajia Suomen kansantalouden romuttamisesta ja ahneudesta. Tämä muutosturva on periaatteellinen kysymys, joka olisi rahalla ratkaistavissa heti.

Eilen (4.3.2010) oli työnantaja-osapuolen tiedotustilaisuus Etelärannassa, missä pönäkät toimitusjohtajat naama punaisena ulvoi. Katsokaas ensin peiliin hyvät herrat jeesus sentään, tämä olisi hoidettavissa rahalla. Tämä on periaatteellisesti näin tärkeä seikka, joten ratkaistaan se myöhemmin.

Periaatteessa mitä ollaan nyt ahtaajien voimin tekemässä on siirtäminen irtisanomisien kustannuksia yhteiskunnalta työnantajalle Saksan mallin mukaan, joka mielestäni ei ole kovin negatiivinen asia. Koska työttömyysturva joudutaan joka tapauksessa maksamaan, niin maksetaanko se yhteiskunnan varoilla vai työnantajan varoilla. En näe mitenkään pahana sitä että se siirretään työnantajan maksettavaksi yhteiskunnalta.

- Kalle Isokallio Yle aamu-tv 5.3.2010

Sivut

Kommentit (162)

TERÄS NALLEPUH
Seuraa 
Viestejä5662

Mitä enemmän kustannuksia tästä aiheutuu suomelle, niin sitä parempi. suomi on perseestä. Kyllästyny tähän maahan ku se kusee mua silmiin sen minkä kerkiää.

Olen syönyt hunajapurkin ja minusta tuli.. SUPER PUH!! TITTIDII!!
Kaikkien aikojen paras BB asukas: BB-Marika (SBB6)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Saw
Seuraa 
Viestejä6251
Volitans
Mä en ymmärrä sitä, että kenelekään pitäisi maksaa rahaa tekemättömästä työstä.
Mä en kans tajuu... ku mulle vuosilomipäiviä kertyy... ja lomapäivinä ei saa tehdä töitä ja rahaa vaan silti tulee!

Young man, there's a place you can go.
I said, young man, when you're short on your dough.
You can stay there, and I'm sure you will find
Many ways to have a good time.

It's fun to stay at the Y.M.C.A.
It's fun to stay at the Y.M.C.A.

bergepanther
Seuraa 
Viestejä4839

Moro, tässä juuri n.5 promillen kännissä kuuntelen Matti Eskon laulamana Huomenta Suomi-biisiä ja täten kommentoin että bullshitt - paskaa - vedätystä, kiinnosta yhtään porinat sen sijaan kiinnostaa vastuu mitä tästä pelleporukasta ei ikinä löydy ketään kantamaan. Maa on heikoilla kun ahneus vie, hyi helvetti..

Volitans
Seuraa 
Viestejä10670
Saw
Volitans
Mä en ymmärrä sitä, että kenelekään pitäisi maksaa rahaa tekemättömästä työstä.
Mä en kans tajuu... ku mulle vuosilomipäiviä kertyy... ja lomapäivinä ei saa tehdä töitä ja rahaa vaan silti tulee!No sehän on juurikin lakisääteinen korvaus tehdystä työstä.

Volitans
Mä en ymmärrä sitä, että kenelekään pitäisi maksaa rahaa tekemättömästä työstä.Ahaa. Miksi valtion pitäisi maksaa ansionsidonnaista työttömyysturvaa?

Olen samaa mieltä kanssasi, miksi kenenkään/kenellekään pitäisi maksaa tekemättömästä työstä.

Kosh
Seuraa 
Viestejä21228

Joo, onhan se perusteltua. Kun hyväosaisille ei enää mikään riitä, niin on perusteltua vaatia vielä lisää, keinoista ja seurauksista piittaamatta.

Sinänsä olisi täysin ennenkuulumatonta absurdiudessaan, että vaadittu 12 kk:n palkkaa vastaava eroraha toteutuisi työehtosopimuksessa. Aajtuskin on järjetön, varsinkin huomioiden kyseisen porukan hyvin korkean tulotason.

Jotenka siis, ahtaajat eivät voi ovittaa. Mutta tietysti voivat yrittää maksimoida muiden kärsimät vahingot. 3000 ahtaajaa voivat hyvinkin aiheuttaa 3000 teollisuuden työntekijän potkut lakkoilemalla turhaan. Ja massiivisen loven kansantalouteen. Taas meni kiinni muutama pikkukoulu ja terveydenhuolto kärsii.

Se oli kivaa niin kauan kuin sitä kesti.

ID10T
Seuraa 
Viestejä10071
Tuomas_Akvinolainen
Ahaa. Miksi valtion pitäisi maksaa ansionsidonnaista työttömyysturvaa?Nyt saatan kyllä olla väärässä, mutta eikö ansiosidonnaisen työttömyysturvan edellytyksenä ole ammattiliittoon tai työttömyyskassaan kuuluminen ja maksatus tapahtuu näiden keräämistä jäsenmaksuista?

Minun nähdäkseni ei ole oikein kiristää ei vain toista sopimusosapuolta, vaan myös koko yhteiskuntaa. Ahtaajien lakko sulki koko Suomen aiheuttaen muiden alojen ihmisille tulonmenetyksiä ja laskien suomalaisten yritysten kilpailukykyä ulkomaisen viennin osalta. Tässä taloustilanteessa 12 kuukauden palkkaa vastaavan erorahan vaatiminen osaksi työehtosopimusta on enemmänkin kuin vain koohtuutonta. Varsinkin kun ahtaajilla on jo valmiiksi poikkeuksellisia etuja, esimerkiksi launtaisin vain aamuvuoroja, aattoina ei saa olla iltavuoroja jne. Puhumattakaan siitä mikä heidän tämänhetkinen palkkaluokkansa on eli äärimmäisen hyvä.

Ei se kontin siirteleminen paikasta A paikkaan B ole todellakaan niin vaativaa, että taputtelisin päähän ryhmittymää, joiden takia paperiteollisuudessa joudutaan ajamaan alas tuotantoa ja lomauttamaan ihmisiä. Puhumattakaan siitä, että vientiin keskittyneet yritykset todennäköisesti menettävät pysyvästi asiakkaitaan, koska toimistusvarmuus kärsii lakon takia.

Ahtaajien lakko on perusteltu. Ei oikeuksia saa, jollei osaa vaatia.

Palkkaus määräytyy pääosin sen mukaan, miten hyvin työntekijät ovat järjestäytyneet. Sikariporras syyttää ahtaajia teollisuuden tulojen menetyksistä ja työpaikkojen vähenemisestä. Näin saadaan muiden alojen työntekijät kääntymään ahtaajia vastaan. Hajoita ja hallitse.

Kosh
Joo, onhan se perusteltua. Kun hyväosaisille ei enää mikään riitä, niin on perusteltua vaatia vielä lisää, keinoista ja seurauksista piittaamatta.Koskas hyväosaisille mikään on riittänyt? Nämäkin ahtaajien perkeleet tienaavat melkein insinöörin palkan eli rapiat kolme tonnia kuussa... vai mitä se insinööri nykyisin tienaa... eivätkä ole edes akateemisia; joku tolkku se on oltava siinäkin, mitä akateeminen ja ei-akateeminen voi tienata ja työllä ja työllä.

Sinänsä olisi täysin ennenkuulumatonta absurdiudessaan, että vaadittu 12 kk:n palkkaa vastaava eroraha toteutuisi työehtosopimuksessa. Aajtuskin on järjetön, varsinkin huomioiden kyseisen porukan hyvin korkean tulotason.Lues välillä muitakin kuin EK:n propagandasivuja.

Vaikka tuo 12 kk:n palkkaa vastaava eroraha onkin EK:n propagandaa, niin tosi on, että pyrkimyksissä on irtisanomissuojan parantaminen ja ihan syystäkin, koska ahtauspuolen työnantajat ovat jo pikku hiljaa siirtyneet halvemman virolaisen ja etelä-eurooppalaisen työvoiman käyttöön. Viiden vuoden periodilla pelätään, että ahtausfirmat korvaavat jo puolet eli 1500 suomalaista ahtaajaa halvalla tuontityövoimalla ja sehän tämänkin lakon taustalla on.

Jotenka siis, ahtaajat eivät voi ovittaa.Nähtäväksi jää. EK on tiivistänyt rivinsä tämän lakon murtamiseen, koska pelättävissä on, että työnantajapuolen häviämän työtaistelun seurauksena myös muut työntekijäliitot vaativat samaa ja suomalainen irtisanomissuoja nostetaan keski- ja etelä-eurooppalaiselle tasolle.

Mutta tietysti voivat yrittää maksimoida muiden kärsimät vahingot.Kaikki ahtaajat ovat sadisteja?

3000 ahtaajaa voivat hyvinkin aiheuttaa 3000 teollisuuden työntekijän potkut lakkoilemalla turhaan.Jos muutosturvarahasto syntyy vaaditulla tavalla niin eihän se turhaan ole. Lakkoilemalla tähän maahan on saatu paljon sosiaalista hyvää.

Ja massiivisen loven kansantalouteen.Kukaan ei ole pohtinut kansantalouden massiivista lovea, kun rahtiliikenne jumittaa useita päiviä jäiden vuoksi, mutta kun joku sanoo sanan lakko niin johan räknätään.

Taas meni kiinni muutama pikkukoulu ja terveydenhuolto kärsii.Ai, meillä nämä päättäjät laittoivat tuon lähikoulun kiinni jo kaksi vuotta sitten varmaan ennakoiden, että ahtaajien lakko sen kuitenkin sulkee.

Äläkä unohda paperiteollisuutta; vain yksi on joutunut keskeyttämään tuotantonsa lakon vuoksi, koska monet muut tätä lakkoa pelätessään siirsivät tuotantonsa hyvissä ajoin ulkomaille.

Denzil Dexter
Seuraa 
Viestejä6665
ID10T
Tuomas_Akvinolainen
Ahaa. Miksi valtion pitäisi maksaa ansionsidonnaista työttömyysturvaa?Nyt saatan kyllä olla väärässä, mutta eikö ansiosidonnaisen työttömyysturvan edellytyksenä ole ammattiliittoon tai työttömyyskassaan kuuluminen ja maksatus tapahtuu näiden keräämistä jäsenmaksuista?Ansiosidonnaisen edellytyksenän on nimenomaan työttömyyskassaan, ei ammattiliittoon kuuluminen. Ansiosidonnaisen päivärahan maksaa tosin valtio käytännössä kokonaan.

Ahtaajille on sovittu jo edellisissä neuvotteluissa sellainen muutosturva, jota ei ole muilla aloilla:

"Irtisanottujen työntekijöiden asema ja oikeudet
Ellei asiasta ole paikallisessa sopeuttamissopimuksessa tai yhteistoimintaneuvotteluun
liittyen toisin sovittu on irtisanotuilla työntekijöillä etuoikeus avoimiin vakituisiin ja kulloinkin
tarjolla oleviin tilapäisiin töihin työsuhteen päättymistä seuraavan 12 kuukauden ajanjakson
aikana.
Työnantaja suorittaa työntekijälle sopeuttamistukena määrän, joka on hänelle viimeksi
maksetun palkan ja ansiosidonnaisen päivärahan erotuksen suuruinen. Tukea maksetaan
sopeuttamisneuvotteluissa sovitun ajan, kuitenkin enintään kuudelta kuukaudelta.
Sopeuttamistuen tarkoituksena on tukea niitä henkilöitä, jotka eivät ole työllistyneet
kuuden kuukauden kuluessa irtisanomisaikansa päättymisestä lukien, ja ovat siksi taloudellisen
tuen tarpeessa. Tästä syystä tuki maksetaan jälkikäteen kuuden kuukauden
kuluttua henkilön irtisanomisajan päättymisestä niille henkilöille, jotka eivät ole tuohon
mennessä työllistyneet. Henkilö on oikeutettu saamaan sopeuttamistukea siltä ajalta, kun
hän mainitun kuuden kuukauden jaksolla on ollut työttömänä työnhakijana. Työntekijä on
velvollinen toimittamaan työnantajalle tiedot, joiden perusteella sopeuttamistuki voidaan
maksaa.
Irtisanomisaikana työnantaja osallistuu aktiivisesti työllisyysohjelmien suunnitteluun sekä
pyrkii käytettävissään olevin keinoin myötävaikuttamaan irtisanottujen työntekijöiden
uudelleen työllistymiseen."

Nyt vaan halutaan vielä vähän lisää. Tässä ei todellakaan taistella minkään muun alan, kuin ahtaajien, eduista.

Lazlo
Ahtaajille on sovittu jo edellisissä neuvotteluissa sellainen muutosturva, jota ei ole muilla aloilla:

"Irtisanottujen työntekijöiden asema ja oikeudet
Ellei asiasta ole paikallisessa sopeuttamissopimuksessa tai yhteistoimintaneuvotteluun
liittyen toisin sovittu on irtisanotuilla työntekijöillä etuoikeus avoimiin vakituisiin ja kulloinkin
tarjolla oleviin tilapäisiin töihin työsuhteen päättymistä seuraavan 12 kuukauden ajanjakson
aikana.
Työnantaja suorittaa työntekijälle sopeuttamistukena määrän, joka on hänelle viimeksi
maksetun palkan ja ansiosidonnaisen päivärahan erotuksen suuruinen. Tukea maksetaan
sopeuttamisneuvotteluissa sovitun ajan, kuitenkin enintään kuudelta kuukaudelta.
Sopeuttamistuen tarkoituksena on tukea niitä henkilöitä, jotka eivät ole työllistyneet
kuuden kuukauden kuluessa irtisanomisaikansa päättymisestä lukien, ja ovat siksi taloudellisen
tuen tarpeessa. Tästä syystä tuki maksetaan jälkikäteen kuuden kuukauden
kuluttua henkilön irtisanomisajan päättymisestä niille henkilöille, jotka eivät ole tuohon
mennessä työllistyneet. Henkilö on oikeutettu saamaan sopeuttamistukea siltä ajalta, kun
hän mainitun kuuden kuukauden jaksolla on ollut työttömänä työnhakijana. Työntekijä on
velvollinen toimittamaan työnantajalle tiedot, joiden perusteella sopeuttamistuki voidaan
maksaa.
Irtisanomisaikana työnantaja osallistuu aktiivisesti työllisyysohjelmien suunnitteluun sekä
pyrkii käytettävissään olevin keinoin myötävaikuttamaan irtisanottujen työntekijöiden
uudelleen työllistymiseen."

Nyt vaan halutaan vielä vähän lisää. Tässä ei todellakaan taistella minkään muun alan, kuin ahtaajien, eduista.
Ja työtaistelu liittyy juuri irtisanomissuojaan. Mitä tuollainen toisarvoiseen suojaan liittyvä taistelu voisi merkitä ja mihin tällainen voisi viitata; näähän lakkoilevat ahtaajat on kaikki töissä.

Siihen, että heidät aiotaan korvata halvemmalla tuontityövoimalla.

Tämä ei mene jakeluun ei saatana mene:
Ahtaajat ajaa ahtaalle kaikki nekin jotka ei voi vaikuttaa mitään fittua koko asialle. Dirikoiden palkan voi tunkea ahtaajien persläpeen ja se ei heilauta dirikoita mitenkään.

Pikkulintu
Ahtaajien lakko on perusteltu. Ei oikeuksia saa, jollei osaa vaatia.Joo, mennään kaikki lakkoon. Ensimmäisenä juristit, että tuomioistuinlaitos kaatuu, sitten poliisit, että yleinen järjestys järkkyy, sen jälkeen insinöörit, jotta maan teknologinen kehitys lamautuu. Mikäli ahtaajat saavat 12 kuukauden, niin minä haluan ainakin 24 kuukauden palkan arvoisen kultaisen kädenpuristuksen ja nyt kun kerran pääsin vaatimisen makuun niin oikeastaan haluan sellaisen työehtosopimuksen ja lakimuutoksen, joka kieltää kollektiiviset irtisanomiset kokonaan. Ei oikeuksia saa jollei niitä osaa vaatia, yhteiskunnasta ja muista toimijoista välittämättä, minulle-kaikki-nyt-heti!

savanah
Pikkulintu
Ahtaajien lakko on perusteltu. Ei oikeuksia saa, jollei osaa vaatia.Joo, mennään kaikki lakkoon. Ensimmäisenä juristit, että tuomioistuinlaitos kaatuu, sitten poliisit, että yleinen järjestys järkkyy, sen jälkeen insinöörit, jotta maan teknologinen kehitys lamautuu. Mikäli ahtaajat saavat 12 kuukauden, niin minä haluan ainakin 24 kuukauden palkan arvoisen kultaisen kädenpuristuksen ja nyt kun kerran pääsin vaatimisen makuun niin oikeastaan haluan sellaisen työehtosopimuksen, joka kieltää kollektiiviset irtisanomiset kokonaan. Ei oikeuksia saa jollei niitä osaa vaatia, yhteiskunnasta ja muista toimijoista välittämättä, minulle-kaikki-nyt-heti!Mistä olet ostanut tuon ajatuksen 12 kk:n palkan kokoisesta erorahasta? Anna linkki, jos sopii.

Petu
Seuraa 
Viestejä2289

Ahtaajat ovat ajamassa ammattiinsa rahastoa, jossa olisi paranneltu muutosturva. Sen kustantaisi työnantaja. Kuukausittaisen sijoitus siihen rahastoon henkeä kohden olisi 20 eukkaa/kk. Toisin sanoen, summa koko porukalle tekisi 72 000 eukkaa vuodessa. On se ilmeisesti sen verran punainen vaate työnantajille, että sellaisen rahaston saaminen muillekin ammattiryhmille kannattaa estää, ja ottaa takkiin 100 miljoonaa euroa/päivä. Hieno diili, työnantajat . Tällainen rahastojärjestelmä on sivistyneissä Keski-Euroopan maissa.

Pubi

Ja työtaistelu liittyy juuri irtisanomissuojaan. Mitä tuollainen toisarvoiseen suojaan liittyvä taistelu voisi merkitä ja mihin tällainen voisi viitata; näähän lakkoilevat ahtaajat on kaikki töissä.

Siihen, että heidät aiotaan korvata halvemmalla tuontityövoimalla.
Ymmärrän sinänsä kyllä tuon pelon, koska kyseessä on yksi niistä viimeisistä ammateista, johon pääsee peruskoulupohjalta ja jossa voi tienata varsin hyvin. Mutta väittämässäsi kehityskulussa eroraha olisi vain väliaikainen hidaste, uusia alalletulevia se koskettaisi niin, että töitä ei enää irtoaisi.

Mikäli lakko vahingoittaa muuta teollisuutta pahasti, on ihan turha miettiä, korvataanko jotakin jollakin, kun ei ole enää töitä. Ja kuinka paljon etuja voidaan mielestäsi vaatia yrityksiltä, joilla ei jo valmiiksi mene kovin hyvin?

Mistä olet ostanut tuon ajatuksen 12 kk:n palkan kokoisesta erorahasta? Anna linkki, jos sopii.Jos sinulla on kerran parempaa tietoa, niin kerro toki.

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat