Seuraa 
Viestejä45973

Ennen varsinaista kysymystäni ensin pieni historiikki:

Wernher von Braun (s. 23.12 1912 Wirsitz, Saksa – k.16.6.1977 Alexandria, Yhdysvallat) oli saksalaissyntyinen raketti-insinööri. Hän oli toisessa maailmansodassa käytetyn V2-raketin pääsuunnittelija ja toisen maailmansodan jälkeen Yhdysvaltain avaruusohjelman päähahmoja. Hän oli mukana Yhdysvaltain ensimmäisestä satelliitista Explorer 1:stä lähtien aina avaruussukkulaohjelmaan saakka. Erityisesti hän oli Apollo-ohjelman kuuraketti Saturn V:n pääsuunnittelija ja myös USA:n avaruushallinto NASA:n johtaja.
Wernher von Braun valmistui vuonna 1932 diplomi-insinööriksi Berliinin teknillisestä korkeakoulusta pääaineenaan mekaniikka. Vuonna 1934 hän väitteli fysiikan tohtoriksi Friedich-Wilhelms-Universitätistä .
Hitlerin tultua valtaan rakettiase sai toisen maailmansodan aikana suuremmat kehitysvoimavarat Saksassa. Von Braun nousi V-2-ohjuksen kehittelyn johtoon.V2-ohjelma oli Saksalle yhtä suuri ponnistus kuin Manhattan-projekti (atomipommin valmistus) sittemmin Yhdysvalloille. V2-tuhoraketilla Hitler pommitti menestyksellisesti m.m. Lontoota.
Von Braun oli kansallissosialistisen NSDAP-puolueen jäsen ja SS-majuri. Saksan kukistuttua v. 1945 von Braun kuljetettiin sotavankina Yhdysvaltoihin, lastissa mukana n. 200 V2-rakettia.

Sitten varsinainen kysymys:
Millä perusteilla W.v. Braun vältti vankeus- tai jopa kuolemantuomion USA:ssa? Braun oli natsi ja SS-majuri joka aiheutti henkilökohtaisella panoksellaan valtavaa tuhoa liittoutuneiden puolella, varsinkin Iso-Britanniassa. Kaikki muut vastaavan tasoiset (kiinni saadut) natsit joko teloitettiin tai tuomittiin elinkautiseen vankeuteen.
Oliko Braunin ainoa pelastus hänen neroutensa raketti-insinöörinä, vai liittyikö hänen myöhempään karriääriinsä joitakin – kenties salaisia – ansioita, joiden vuoksi hän kohosi johtavaan asemaan jenkkien avaruushallinnossa?

Sivut

Kommentit (28)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kylmä sota alkoi kun Amerikkalaiset ja Venäläiset löivät kättä Berliinissä. Asevarustelu alkoi myös. Vanhasta fasista oli vähemmän haittaa kun nousevasta kommunismista. Tuskin on olemassa mitään kirjoitettua dokumenttia mistä kävisi ilmi miksi Braun ja monet muut natsi-saksan tiedemiehet selvisivät ilman tuomiota. Toisaalta melkein kaikki sodan jälkeen tuomitut
vapautettiin 50-luvulla. Peiper:kin siirtyi sujavasti takaisiin autotehtaalle vaikka miehen yksikkö järjesti Malmedyn verilöylyn jossa amerikkalaisia sotavankeja ammuttiin.

J.Peiper SSLAH Eversti

offmind
Seuraa 
Viestejä19940
Tarkkailija
Millä perusteilla W.v. Braun vältti vankeus- tai jopa kuolemantuomion USA:ssa? Braun oli natsi

Natseja on monenlaisia. Von Braun oli "natsi" koska hänen oli virkansa puolesta pakko olla. Kuten monen muunkin saksalaisen niihin aikoihin.

“He was a dreamer, a thinker, a speculative philosopher...or, as his wife would have it, an idiot.” Douglas Adams

Ertsu
Oliko W.v.Braun syyllistynyt sotarikoksiin? Käsitykseni mukaan ei, joten mistä olisi pitänyt tuomita? Pelkkä sotilasarvo ei ole sotarikos.

Saksan rakettiohjelma käytti pakkotyö ja orjatyövoimaa, Von Braun oli ohjelman päällikkö ja näin ollen vastuussa samalla lailla kuin Speerille vieritettiin syy ja hän oli vain arkkitehti.

o_turunen
Seuraa 
Viestejä14900

Speer oli arkkitehti ja niitähän on muutenkin aivan liikaa.

Korant: Oikea fysiikka on oikeampaa kuin sinun klassinen mekaniikkasi. Jos olet eri mieltä kanssani olet ilman muuta väärässä.

RaahenTiikeri
Seuraa 
Viestejä973

tarkkailijalle:

"Millä perusteilla W.v. Braun vältti vankeus- tai jopa kuolemantuomion USA:ssa? Braun oli natsi ja SS-majuri joka aiheutti henkilökohtaisella panoksellaan valtavaa tuhoa liittoutuneiden puolella, varsinkin Iso-Britanniassa."

-?yhteensä reilut 3100 laukaisua.Arviolta 7000 kuolonuhria.Kaiketi lähinnä siviilejä.
Voittajat kirjoittaa historian,okei,eikä voittajien tarvi vastata teoistaan,mutta paljonkohan saksaa pommittaessa kuoli ihmisiä?Materiaali tuhot nyt suurin piirtein tiedän.
Minä olen ymmärtänyt,että V-2 oli mitätön kuriositeetti toisessa maailman sodassa.

Minä olen ymmärtänyt,että V-2 oli mitätön kuriositeetti toisessa maailman sodassa.

Ei nyt ihan näin yksinkertaista. Ensinnäkin Hitler uskoi näihin "kostoaseisiin" ja sitä paitsi V2 on meidän nykyraketti tekniikan
isä, äiti, sisko ja veli.

Yhdysvallat "adoptoi" lähes 2000 eri alojen natsitiedemiestä- ja naista. Ei suurvaltoja ole ikinä oikeudenmukaisuus kiinnostanut, vaan oman valta-asemansa vahvistaminen. Melko menestyneen operaation (Kolmas Valtakunta) aivot on tehokkaampaa ottaa omaan käyttöön, kuin vangita tai tappaa. Yhdysvaltojen sotilas- ja valtiojohto ovat ottaneet monessakin asiassa suoraan mallia Hitlerin tiedemiesten suunnitelmista ja metodeista, mikä on osaltaan vahvistanut maan asemaa nykypäivään asti.
Kehittyneen sotateknologian lisäksi natsit osasivat hyvin kasvattaa jo pienokaisensa valtiojohdon agendaa edistäviin uskomuksiin ja mm. näitä arvokkaita taitoja on kehitelty nykypäivään mennessä huomattavasti eteenpäin.

Natsitiedemiesten "armahdusta" perusteltiin teknologisen hyödyn saavuttamisella ja samalla pyrittiin estämään Neuvostoliitolta samankaltaisen adpotointi-tempauksen yrittäminen.

W.v. Braun ei ollut natsi-Saksan sodasta hengissä säilyneenä tiedemiehenä mitenkään poikkeuksellinen tapaus.

"Operation Paperclip" -hakusanalla aiheesta löytyy varmaankin eniten tietoa.

http://www.americanheritage.com/articles/web/20051116-nazi-operation-ove...

http://www.theforbiddenknowledge.com/hardtruth/operationpaperclip.htm

http://news.bbc.co.uk/2/hi/uk_news/magazine/4443934.stm

Adolf Eichmann on yksi esimerkki (monien muiden joukossa) siitä, että hänet teloitettiin v. 1962 Israelissa, vaikka hän oli vain ”operatiivinen virkamies”, kuten Braunkin. Eichmann`ista ei olisi ollut liittoutuneille sodan jälkeen mitään hyötyä, joten hänet sopi hyvin teloittaa yhdentekevänä natsina.

Wikipedia kertoo hänestä näin:
”Eichmann ei ollut päätöksentekijänä Kolmannen valtakunnan juutalaiskysymyksissä, vaan hänen toimenkuvansa oli puhtaasti operatiivinen. Hänen henkilönsä on muodostunut esimerkiksi `väkivallan virkamiehestä`, joka suostuu sortokoneiston käyttöön ja ottaa vastaan epäinhimillisiäkin käskyjä kyseenalaistamatta niitä.”

Mitä periaatteellista eroa Eichmannilla ja Braunilla oli natsien koneistossa? Ei yhtään mitään.

mika222
Saksan rakettiohjelma käytti pakkotyö ja orjatyövoimaa, Von Braun oli ohjelman päällikkö ja näin ollen vastuussa samalla lailla kuin Speerille vieritettiin syy ja hän oli vain arkkitehti.

Speer oli sodan kaksi viimeistä vuotta myös varusteluministeri. Syytöksiä orjatyövoiman käytöstä ei "vieritetty" hänen päälleen, vaan Speer aidosti oli siitä vastuussa pääorganisoijana ja suunnittelijana.

Wernher von Braunilla oli liian arvokasta erityisosaamista, jotta häntä olisi kannattanut teloittaa. Adolf Eichmann oli sen sijaan pelkkä virkamies ilman erityiskykyjä kuten minäkin.

Suurvaltojen johto oli Machiavellinsä lukenut.

T-Bolt
Seuraa 
Viestejä3602

Von Braun oli oman alansa nero. Sellaiselle miehelle on aina duunia. Sekä USA että NL haalivat itselleen niin monta asiantuntijaa kuin pystyivät aloilta joissa Saksa oli edellä (Aerodynamiikka, sukellusveneet). Ranskalaisten suihkumoottoriteollisuus pohjautui saksalaisiin asiantuntijoihin (Tsekkaa vaikka mistä nimi Atar tulee).

Jos haluat ihmetellä jotain niin katsasta heppu nimeltä Joseph Fouché. Lempinimi Lyonin teurastaja.

Too many protest singers, not enough protest songs...

T-Bolt
Seuraa 
Viestejä3602
Ertsu
T-Bolt

Jos haluat ihmetellä jotain niin katsasta heppu nimeltä Joseph Fouché. Lempinimi Lyonin teurastaja.

Lyonin teurastaja oli kylläkin Klaus Barbie.Lyonilaisilla ei ole ollut tuuria, siellä on ollut useita ilkeitä heppuja. Fouche kävi siellä vallankumouksen aikana palauttamassa kuria. Kokeili uusia teloitusmenetelmiä, mm. teloitettavien ampumista raehauleilla ladatuilla tykeillä. Sotku oli niin kamalaa(valtaosa haavoittui pahoin ja piti lopettaa musketein ja sapelein) että Fouche palasi perinteisiin teloitusosastoihin ja giljotiiniin. Siinä 2000 lyonilaista tapettiin.

Too many protest singers, not enough protest songs...

Neukuilla oli valikoimissaan näytösteloitukset, joita edelsi "oikeudenkäynti", ilman että se vaikutti murhaan mitenkään paitsi että allekirjoituksia saatiin kiduttamalla.
Asian kohteeksi joutui myös erityisosaajia joiden menetelmät ja tietous ensin varastettiin. Ennen sotaa oli kampanja houkutella amerikasta eri alojen osaajia erityisiin kaupunkeihin joissa olot olivat erityisen hyvät. Heidät teloitettiin tai passitettiin siperiaan sodan alla.

Ertsu
T-Bolt

Jos haluat ihmetellä jotain niin katsasta heppu nimeltä Joseph Fouché. Lempinimi Lyonin teurastaja.

Lyonin teurastaja oli kylläkin Klaus Barbie.Joseph Fouché tunnettiin myös Lyonin teurastajana. Hän tosin eli Ranskan vallankumouksen ja Napoleonin aikoihin ja toimi mm Ranskan poliisiministerinä. Jonkinmoisen verilöylyn hänkin Lyonissa aikoinaan järjesti, Wikipediassa on varmaan lisätietoa.

Sain juuri luetuksi tämän kirjan ja siinä mm todetaan, että Speerin aikana orjatyövoiman käyttö nousi huippuunsa ja sai julmimmat muotonsa. Speer oli vannoutunut natsi ja hyvin tietoinen mm holokaustista, hänhän kuului Hitlerin uskottuihin ja lähipiiriin. Hän kuitenkin päätti yrittää pelastaa nahkansa ja yllättäen onnistui siinä. Hän onnistui esittämään itsensä oikeudelle pelkkänä teknokraattina ja hänen "katuva" käytöksensä poikkesi täysin muiden natsijohtajien käytöksestä. Henkilökohtaisella karismalla oli myös varmaan suuri osuutensa asiassa.

Samalla karismalla ja taitavalla manipulaatiolla Speer sai kautensa aikana natsijohdon uskomaan, että hän oli saanut aikaan ihmeen aseistautumisessa. Tooze kumoaa tämänkin väitteen perusteellisella lähdeaineistolla. Kirjassa on muuten 688 sivua ja lisäksi lähdeluettelossa lähes sata sivua. Nuo V2:set olivat loppujen lopuksi sodan kulun kannalta vähäinen alaviite. Ne olivat toki uutta ja lupaavaa teknologiaa, mutta niissä oli lastentauteja eikä niitä edes pystytty valmistamaan määrää, jolla olisi ollut jotain vaikutusta sodan lopputulokseen.

Suosittelen Toozen kirjaa lämpimästi. Vaikka se on Natsi-Saksan taloushistoria, se ei ole lainkaan pitkäveteinen edes kaikessa perusteellisuudessaan. En tiedä onko kirja suomennettu, mutta suomentamisen arvoinen se olisi. Tooze on Cambridgen yliopistossa vaikutta historioitsija; "The Wages of Destruction" on saanut useampiakin palkintoja.

Aloittajan kysymykseen vastaan, että sehän ei ole sotarikos, jos rakentaa ohjuksen ja ampuu sen vihollismaahan.

Nurnbergissä tuomituista esim kenraalieversti Jodl oli ammattisotilas, mutta hänen katsottiin olleen osallisena Saksan armeijan hirmutekoihin siviiliväestöä vastaan. Siitä napsahti hirttotuomio.

Speer nautti suosiota maailmalla arkkitehtinä ja omasi salaista tietoutta jolla osti vapaalipun teloituksista joilla oli kiire siksi etteivät he ehdi kirjoitella muistelmiaan joissa tulisi esiin todelliset tapahtumat. Eri kirjoittajien tekstien vertailussa ristiriitaisuudet olisivat tulleet esille. Euroopan suunnattomat tuhot saatiin kuitattua pikateloituksilla joiksi valittiin maailmalla tunnetut johtajat, joiden avulla prosessi tehostui. Kiire oli myös liittolaisten välien rakoilun vuoksi, saada jokin yhteinen hanke tehtyä.

Se että englanti kunnostautuu natsien asioiden ruotijana selittyy pakonomaisella tarpeella hallita asiasta käytävää keskustelua.

RaahenTiikeri
Seuraa 
Viestejä973
mika222
Minä olen ymmärtänyt,että V-2 oli mitätön kuriositeetti toisessa maailman sodassa.

Ei nyt ihan näin yksinkertaista. Ensinnäkin Hitler uskoi näihin "kostoaseisiin" ja sitä paitsi V2 on meidän nykyraketti tekniikan
isä, äiti, sisko ja veli.

-oli mercedes:inkin ekat kyhäelmät varmaan ratkaisevia askeleita autotekniikan kehityksessä,ja siten välillisesti nykyautoon,mutta ei sillä ollut sen ajan(1800-1900 luvun vaihteen vuosien)liikennöinnissä minkäänlaista merkitystä.

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat