Seuraa 
Viestejä45973

Onko todellakin niin, että jos onnistut luomaan vaikka 1m^2 levyn päälle tyhjiön niin sillä nosteella saisi nostettua 10 000 kiloa irti maasta? Levyn alapuolella vallitsis tavallinen ilmanpaine . Kaavahan dynaamiselle paineelle on p=½ρv². Tämän kaavan mukaan ilman täytyisi liikkua 40m/s nopeudella levyn yli niin nostovoima riittäisi jo noin 100kg nostoon.

Sivut

Kommentit (37)

Jägermeister
Seuraa 
Viestejä1013
kvanttilainen
Onko todellakin niin, että jos onnistut luomaan vaikka 1m^2 levyn päälle tyhjiön niin sillä nosteella saisi nostettua 10 000 kiloa irti maasta? Levyn alapuolella vallitsis tavallinen ilmanpaine . Kaavahan dynaamiselle paineelle on p=½ρv². Tämän kaavan mukaan ilman täytyisi liikkua 40m/s nopeudella levyn yli niin nostovoima riittäisi jo noin 100kg nostoon.http://fi.wikipedia.org/wiki/Tuuli
>32 m/s = Hirmumyrsky

Tuo nosturisi olisi aika tuulinen paikka työskennellä.

---

Joo, JOS tyhjiön saisit aikaiseksi niin se imaisisi levyn ruttuun...

Alipainenostimia myydään ihan kaupassa nykyään. Niillä nostetaan suuriakin kuormia teollisuudessa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Eikös ilman keskimääräinen molekyylinopeus huoneenlämmössä ole useampi sata metriä sekunnissa? Heleposti noilla arvoilla liikkuu isompikin paino.

KBolt
Joo, JOS tyhjiön saisit aikaiseksi niin se imaisisi levyn ruttuun...Ei se tyhjiö mikään musta-aukko ole.

Riippuu tietenkin levyn materiaalista ja paksuudesta kuinka se käyttäytyisi. Vastaavan paine-eron saa laittamalla levyn toiselle puolen 2 ilmakehän paineen, ja tarkastelemalla sen taipumista/nostokykyä.

No...kyllä tyhjiön aikaansaaminen on edelleen legenda. Oikea määritys on suuri alipaine.

Vastaavan paine-eron saa laittamalla levyn toiselle puolen 2 ilmakehän paineen
Ei todellakaan saa.

Ronron
Seuraa 
Viestejä9265
KBolt
No...kyllä tyhjiön aikaansaaminen on edelleen legenda. Oikea määritys on suuri alipaine.

Vastaavan paine-eron saa laittamalla levyn toiselle puolen 2 ilmakehän paineen
Ei todellakaan saa.Tottakai saa. Molemmissa tapauksissa nostava voima on about yhden ilmakehän paineen verran. 1-0=1 ja 2-1=1.

Toki täydellinen tyhjiö on mahdoton toteuttaa, mutta lähes tyhjiö varsin helppo.

くそっ!

Tottakai saa. Molemmissa tapauksissa nostava voima on about yhden ilmakehän paineen verran. 1-0=1 ja 2-1=1.

Toki täydellinen tyhjiö on mahdoton toteuttaa, mutta lähes tyhjiö varsin helppo.


Juu, totta..hätäilin. Paine-ero levynnostossa on tietysti noin

Toinen asia on sitten mikä on "lähes tyhjiö". Edes "lähes tyhjiön" tekeminen ei ole todellakaan halpaa tai yksinkertaista hommaa. Pienen alipaineen teko on helppoa jopa kotikonstein mutta vähänkin reilumman alipaineen teko vaatii laitteistolta jo enemmän.

Jos imaistaan limupullosta ilmat pois (siis omilla keuhkoilla) niin pullossa on silloin alipaine mutta erittäin pieni sellainen.
Pullo siis kestää kyllä n. 8bar ylipainetta mutta ainoastaan 0.01bar alipaineen (tai kuinka kovaa ihminen nyt jaksaa imeä).
Toisin sanoen alipaine ja ylipaine eivät ole vertailukelpoisia suoraan...jokaisessa sovelluksessa. Tätä ajoin takaa.

P.S. Millään vesiraanavirityksillä ei myöskään häikäiseviin suorituksiin päästä.

Ronron
Seuraa 
Viestejä9265
KBolt

Toinen asia on sitten mikä on "lähes tyhjiö". Edes "lähes tyhjiön" tekeminen ei ole todellakaan halpaa tai yksinkertaista hommaa. Pienen alipaineen teko on helppoa jopa kotikonstein mutta vähänkin reilumman alipaineen teko vaatii laitteistolta jo enemmän.Lääkeruiskulla saa helposti kun painaa ensin männän päätyyn, laittaa sormen tukoksi ja vetää toisella kädellä männän ääriulos. Mitä siellä silloin on? Minun mielestäni aika tyhjiö.. eikös sen huomaa ihan siitäkin että männän vetäminen ei tule ollenkaan raskaammaksi mitä pidemmälle vetää.. paine ei siis enää laske koska se on jo melkein nollassa..

Jännä muuten kun laittaa hiukan lämmintä vettä sinne, ihan hiukan siis.. ja tekee saman tempun, niin se vesi alkaa kuplia. Ilmeisesti kiehuu ellen ole väärin tulkinnut?


Pullo siis kestää kyllä n. 8bar ylipainetta mutta ainoastaan 0.01bar alipaineen (tai kuinka kovaa ihminen nyt jaksaa imeä).
Toisin sanoen alipaine ja ylipaine eivät ole vertailukelpoisia suoraan...jokaisessa sovelluksessa. Tätä ajoin takaa.Voiko tuo muka pitää paikkaansa.. mitä järkeä tuossa olisi? Eihän se voi olla noin.. eihän se lasipullo voi välittää siitä kuinka suurista paineista on kysymys, eikös ratkaisevaa ole nimenomaan paine-ero pullon sisä ja ulkopuolella?

くそっ!

Mitä siellä silloin on? Minun mielestäni aika tyhjiö
Ei lähellekään tyhjiötä. Korkeintaan 0.01bar alipainetta.

eikös sen huomaa ihan siitäkin että männän vetäminen ei tule ollenkaan raskaammaksi mitä pidemmälle vetää.. paine ei siis enää laske koska se on jo melkein nollassa..
Ei huomaa. Mittaamalla voi havaita että ruiskun seinämät antavat periksi eli tilavuus pyrkii pienenemään mutta paine ei ole lähellekään nollaa.

P.S. Nollasta on vielä PITKÄ matka tyhjiöön.

Voiko tuo muka pitää paikkaansa.. mitä järkeä tuossa olisi?
No kokeile. Käytä 1.5 litran muovista pulloa ja imaise. Pullo menee ruttuun jo yhdellä kunnon imaisulla mutta alipainetta siellä ei ole nimeksikään.

Kokeile imaista alipainemittariin 0.1bar lukema...saatat yllättyä..

MLT
Seuraa 
Viestejä571

Vesi- tai paineilmaejektorilla saa aikaan varsin tyydyttävän alipaineen helpolla ja halvalla. Siitä on pitkä matka tyhjöön, mutta tuonne 100 mBar tienoille päästään.

MLT

MLT
Vesi- tai paineilmaejektorilla saa aikaan varsin tyydyttävän alipaineen helpolla ja halvalla. Siitä on pitkä matka tyhjöön, mutta tuonne 100 mBar tienoille päästään.

MLT


Kyllä. juuri näin. 100mBar riittää kyllä moneen sovellukseen mutta kuten kerroit, siitä on pitkä matka partikkelittomaan tilaan eli tyhjiöön (abs. tyhjiö..).

En ole kokeillut mutta tuolla alipaineella esim. injektioruiskun vaippa ilmeisesti rutistuu kasaan?

Ronron
Seuraa 
Viestejä9265

Onko tosiaan näin..

Jos siellä lääkeruiskussa ei ole kuin sen pienen pienen kapean suuosan verran ilmaa aluksi, eli vähemmän kuin nuppineulan pään verran, ja se sitten vedetään sillä männällä noin 12 millilitraksi.. sovitaan että se suuosan tilavuus olisi luokkaa 0,05 millilitraa. Täten tuo pieni ilmamäärä laajenee 250 kertaiseksi. Mutta paineko pienenee vain 0,01 baria? Kuinka ne voisi mennä noin epäsuhteessa? Minun logiikka sanoo että kun tietyssä tilassa kaasun määrää vähennetään puolella, painekin putoaa puolella. Eikö näin olekaan?

くそっ!

Jägermeister
KBolt

P.S. Nollasta on vielä PITKÄ matka tyhjiöön.

Miten PITKÄ?
Jos nolla baria/ilmakehää/pascalia ei ole tyhjiö, mikä on?

Kyllä nolla on aina nolla. Tietysti.
Paineen saaminen nollaan on sama kuin absoluuttisen nollapisteen saavuttaminen. Ei onnistu nykytekniikalla ja jo lähelle pääseminen vaatii melko mittavia järjestelyjä.

Se että päästään ilmanpaineesta (+1bar) nollaa lähelle vaatii huomattavasti enemmän työtä kuin tehtäessä +1bar --> +2bar

Erittäin suuri alipaine on luokkaa 100mPa=0.001mbar. Tuo 100mbar on siis 10^5 kertaa suurempi arvo. Ultra-Vacuum on vielä astetta suurempi alipaine mutta siitäkin on vielä pitkä matka tyhjiöön.

Googlaamalla ultra-vacuum tai vastaavaa löytyy perustietoa asiasta. Jos ei ole aikaisempaa käsitystä asiasta (suurin osa ihmisistä) niin tekstit on osittain hankalaa luettavaa. Kannattaa lukea esim. mitä vaaditaan siihen että päästään kohtalaiseen alipaineeseen. Antaa vähän kuvaa mistä on kyse.

Ei onnistu edes siihen pääseminen ihan paloletkun ja ämpärin kanssa...

Alipaine on täysin eri asia kuin ylipaine...tavallaan.

EDIT: Painepesurit mm. antaa oman mittarinsa mukaan n.100-300bar ylipaineen vedelle (riippuen pesurista). Homma hoituu helposti mäntäpumpulla. Ilmakehän paineeseen verrattuna ollaan siis todella syvässä vedessä (eli n. 3 km syvyydessä= 3000 000mm vesipatsasta!). Kuinka paljon pitää nousta merenpinnan tasolta että saadaan paine joka on 0.1bar? Kuinka monta millimetriä vesipatsasta? Laskekaa niin huomaatte mikä ero on yli ja alipaineella.

Ja huom. avaruus ei ole tyhjiö.

Ronron
Seuraa 
Viestejä9265

Minusta tuntuu että KBolt on vähän pihalla koko asiasta.. alipaineessa ei ole mitään mystistä. Tiedätkö KBolt edes miksi tyhjiö menee kasaan täällä maan pinnalla? Johtuu ilmanpaineesta, joka taas johtuu siitä että maapallon ympärillä on ilmakehä, joka painaa, koska se on kaasua. Täten väitän röyhkeästi, että melkein 0-paineen luominen maan pinnalla ei ole kovinkaan vaikeaa, täytyy vain voittaa ilmanpaineen voima. Onnistuu ihan lääkeruiskulla paljain käsin. Todista väitteeni vääräksi niin uskon sinua. Voit käyttää siihen maalaisjärkeä tai fysiikan lakeja, ihan miten vaan, kunhan noihin juttuihisi saisi jotain perää. Tai sitten en vain kerta kaikkiaan käsitä mistä puhut.

くそっ!

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat