Seuraa 
Viestejä45973

author="<a href="http://yle.fi/uutiset/luonto_ja_ymparisto/2010/03/lansi-saharan_pakolaisten_ruokaa_myydaan_pohjoismaihin_terveystuotteina_1518961.html?origin=rss">yle.fi</a>" kirjoitti:

[size=150:2l8t84fj]Länsi-Saharan pakolaisten ruokaa myydään Pohjoismaihin terveystuotteina[/size:2l8t84fj]

Useat ruotsalaiset kalastajat ovat siirtyneet omilta rannoiltaan Afrikan rannikolle, missä he pyytävät kalaa miehitetyn Länsi-Saharan vesiltä. Kala ei päädy paikalliselle väestölle vaan pohjoismaihin omega-3-tabletteina, kertoo Ruotsin TV:n Uppdrag granskning -ohjelma.

Ohjelman tietojen mukaan monet ruotsalaiset kalastajat ovat myyneet Ruotsin kalastusoikeutensa pois. He ovat rekisteröineet aluksensa EU:n ulkopuolelle ja kalastavat nyt Marokon miehittämän Länsi-Saharan rannikolla.

Tehokkaat kalastusalukset saavat saaliikseen jopa 600 tonnia kalaa päivässä. Toimittajien haastattelemat kalastajat vakuuttavat, että kala päätyy paikallisille kuluttajille joko tuoretavarana tai säilykkeinä.

Kun toimittajat seurasivat kalojen matkaa, todellisuus paljastui toisenlaiseksi. Kalat vietiin Länsi-Saharan pääkaupungissa toimivaan norjalaisomisteiseen KB Fish -yritykseen. Siellä kaloista puristettiin omega-3-öljyä, joka laivattiin Norjaan ja edelleen muiden Pohjoismaiden terveyskauppoihin.

Ohjelman mukaan kalastajien toiminta herättää eettisiä kysymyksiä. Kalastajat toimivat miehitetyn maan vesialueella. Huomattava osa alueen asukkaista on edelleen pakolaisina.

Kalastajat voisivat myös myydä kalansa paikallisille toimijoille. YK:n maatalousjärjestö FAO on laskenut, että Afrikassa on 250 miljoonaa ihmistä, jotka kärsivät ravintopulasta. Heille suuri kalansaalis olisi hyvä uutinen.

Kalaöljypillereiden valmistaminen vaatii myös valtavasti raaka-ainetta. Yhden kalaöljykapselipurkin täyttäminen vaatii 600 sardiinia.

Terveysvaikutteisten omega-3-tuotteiden kysyntä on länsimaissa räjähdysmäisessä kasvussa.

Onko tässäkään nyt sitten mitään järkeä?

Hyvinvointivaltioitten yrittäjät riistävät julmasti kehistysalueitten luontoa voittoa saadakseen.

Ja hyvinvointivaltioitten hyvinvoivimmat hyvinvoivat ostavat tuotteita hyvinvointinsa edistämiseen.

Riistoa vai riistaa?

Kommentit (4)

Ding Ding
Seuraa 
Viestejä9031

Kalaöljyssä joskus oleva vähäinen D-vitamiinimäärä taitaa yleensä olla jälkikäteen lisättyä. D-vitamiini valmistetaan lampaanvillaa säteilyttämällä.

Länsi-Saharan lampailla ei ole hätää.

Kalaöljy kyllä taitaa hiukan olla elitistinen riistotuote.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat