Seuraa 
Viestejä45973

Hei!

Olen huolissani keski-ikäisen siskoni terveydestä. Hän pelästyy todella pahasti tilanteissa, missä ei periaatteessa kuuluisi edes säpsähtää. Pahinta on TV:tä katsellessa: hän pelästyy pahanpäiväisesti vähänkin yllättävissä tilanteissa (enkä nyt tarkoita mitään toiminta- tai kauhuleffaa, en ihmettelisi jos hän pelästyisi kuuden uutisia katsellessaan). Erityisesti pikaiset liikkeet ja nopeat ja lyhyet volyymin nostot saavat hänet pelästymään.

Mieleeni on tullut, että voiko tämä edistää esim. sydänkohtauksen vaaraa? Tietäisikö joku joitain keinoja jotka voisivat auttaa turhaan pelästymiseen ja säikkymiseen? Apua!

T. Huolestut sisko

Kommentit (3)

Minäkin säikkynyt tv-lupatarkastajaa,jota ei oikeesti ole olemassakaan.Säikkyys/ hermostuneisuus voi johtua niin monista erilaisista syistä,ettei ulkopuolisten edes pitäisi ruveta arvioimaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kuvailemasi oireet jäivät mieleen tässä vähän aikaa sitten lukemani kurssikirjan sivulta 127. Hyperekpleksiaa, eli suomeksi säpsähtelyoireyhtymää esiintyy ihmisillä lähinnä perinnöllisenä sairautena, mutta se voi syntyä myös aivovamman tai esim. lievän strykniinimyrkytyksen seurauksena. Sairauden oireet johtuvat keskushermoston glysiinireseptorien toimimattomuudesta tai liian vähäisestä määrästä (aivovammassa sairauden syntymekanismi voi olla erilainen) ja niitä voidaan hoitaa tehostamalla muiden yleisinhibitoristen välittäjäaineiden toimintaa. Yleisesti lääkkeenä käytetään bentsodiatsepiineja. Klonatsepaami on yleisesti havaittu toimivimmaksi kyseisen sairauden hoidossa.

Tai sitten siskosi juo liikaa kahvia.

Yleisesti ottaen, jos säpsähtely ei haittaa siskosi elämää, niin ei siitä kannata ruveta huolestumaan. Sydänkohtauksen riskiä kannattaa lähteä pienentämään ennemminkin ruokavalion ja liikunnan puolelta. Monet ihmiset ovat luonnostaan herkempiä säikähtämään ja tosiaan erityisesti kahvi voimistaa tätä taipumusta.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat