Seuraa 
Viestejä124

Erittäin ansioitunut ja lahjakas tiedenainen on mehentynyt vaikeaan sairautee. Surunvalittelut omaisille, suuri menetys meille kaikille.
HS 11.3.2010

Sivut

Kommentit (22)

Hän kuoli todella nuorena. Jo toinen suomalainen tiedenainen kuoli lyhyen ajan sisällä.
R.I.P.

[size=85:14hd829v]Anteeksi tämä spekulaatio, mutta onko totta, että laboratoriotyöskentelyssä joutuu käsittelemään syöpävaarallisia aineita ja siksi heillä on moninkertainen syöpäriski muihin verrattuna?[/size:14hd829v]

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seppo_Pietikainen
Seuraa 
Viestejä7615

Todella ikävä uutinen.

Loistava tieteenharjoittaja lähti aivan liian aikaisin. Surunvalittelut omaisille ja kolleegoille.

--
Seppo P.
Kreationismi perustuu tietämättömyyteen, se sikiää tietämättömyydestä ja siitä sikiää tietämättömyyttä. Tietämättömyyden levittäminen on kreationismin elinehto ja tietämättömyydessä rypeminen on kreationistin luonnollinen elämisenmuoto

Petu
Seuraa 
Viestejä2289

Ikävä uutinen, totta tosiaan. Ilmoitus kuolemasta tuli kyllä niin puun takaa kuin olla ja voi. En kyllä missään vaiheessa kuullut, että olisi sairastunut ylipäätänsä. Yleensä näistä kyllä kerrotaan ihmisille. Onko teistä kukaan kuullut, että mihin sairastui?

En ole niinkään surullinen, en tuntenut kuin julkisuuskuvan. Lähtö voi tulla äkkiä ja todenäköisemmin keski-iän jälkeen hyvinkin elinvoimaiselle ja tarmokkaalle.

Tieteen akateemikko Leena Peltonen-Palotie, 57, on kuollut vakavan sairauden jälkeen.

Hän menehtyi torstain vastaisena yönä harvinaiseen luusyöpään, joka oli havaittu lähes kaksi vuotta sitten.

Tieteen akateemikko, professori ja lääketieteen tohtori Leena Peltonen-Palotie oli Suomen tunnetuimpia tiedenaisia ja yksi maailman arvostetuimmista geenitutkijoista. Hänen tutkimuksensa yhdisti perusmolekyylibiologiaa ja lääketiedettä erilaisten sairauksien ymmärtämiseksi.

- Hän toimi esikuvana monelle tutkijalle ja tutkijanuraa ajattelevalle. Hän jätti Suomen tiedeyhteisöön huomattavan aukon, jota on mahdoton täyttää, Suomen Akatemian pääjohtaja Markku Mattila sanoo.

Leena Peltonen-Palotielle myönnettiin useita arvostettuja kansainvälisiä palkintoja, mm. Antoine Marfan -palkinto, Anders Jahre -palkinto, European van Gysel Prize for Biomedical Research -palkinto ja pohjoismainen Eric K. Fernström -palkinto.

Peltonen-Palotie johti 37 vuotta kestäneen uransa aikana tutkimusryhmiä Oulun ja Helsingin yliopistoissa, Kansanterveyslaitoksella, Los Angelesin yliopistossa Kaliforniassa, Bostonissa MIT:n Broad Instituutissa, Harvardissa ja Sanger Instituutissa Cambridgessa.

Hänen ryhmänsä tunnisti muun muassa hyperkolesterolemiaan, laktoosi-intoleranssiin, MS-tautiin, skitsofreniaan, lihavuuteen ja sydänsairauksiin liittyviä geenimuutoksia sekä selvitti sitä, kuinka nämä muutokset johtavat ihmisen sairastumiseen. Työ loi perustaa uusille diagnostisille testeille ja taudinkantajien seulonnoille.

Palotie oli myös uusien tutkijasukupolvien innostava kouluttaja niin Suomessa kuin Yhdysvalloissa. Hän muun muassa ohjasi yli 70 väitöskirjatyötä. Hän piti myös tärkeänä välittää geeneihin ja tauteihin liittyvää uutta tietoa suurelle yleisölle ja oli aina valmis selittämään näitä joskus vaikeitakin asioita avoimesti, selkeästi ja omalla persoonallisella tavallaan.

Leena Peltonen-Palotiellä oli läheiset yhteydet Suomen Akatemiaan, sillä hän toimi Akatemian terveyden tutkimuksen toimikunnan puheenjohtajana vuosina 1995-1997, akatemiaprofessorina vuosina 2003-2007 ja Tautigeenien tutkimuksen huippuyksikön johtajana vuosina 2000-2007.

Hän oli myös tieteellisesti erittäin tuottelias. Tunnustuksena saavutuksistaan hän vastaanotti monia kunniatohtorin ja -professorin arvonimiä. Arvonimistä merkittävin oli akateemikon arvonimi, joka myönnettiin hänelle viime lokakuussa.
Ilta-Sanomat

http://www.iltasanomat.fi/uutiset/kotim ... id=2033971

Vastaus väläyksen spekulaatioon:

kyllä laboratorio-olosuhteissa käsitellään myös vaarallisia ja syöpää aiheuttavia aineita. Aina ei turvavälineitä käytetä riittävästi, mm. maskia, hansikkaita tms. Voin kuvitella, miten alastaan kiinnostunut professori innostuessaan jättää myös hanskat ja maskit laatikkoon, kun koe täytyy saada tehtyä, eikä nyt jaksa, viitsi, huvita tai ole aikaa hakea kaikkia hankalia varusteita.

Tosin syöpää voi aiheutua monesta eri syystä. Onhan meillä tämä tositapahtumiin perustuva tarina Erin Brockovich, missä ihmisiä sairastui syöpään valtavasti yhden ympäristössä olleen ylimääräisen kemikaalin takia. Sen lisäksi Tshernobylin ydinvoimalaonnettomuuden jälkeisiä syöpiä on esiintynyt. Myös hiukkaset kulkeutuvat ilmakehässä ja luonnossa, niiden mallintaminen on summittaista, koska ilmakehässä on niin paljon satunnaisia ja hetkittäisiä muutostekijöitä.

aa

Musta kehitys jokaisen kehitys täytyy saada tilaa, rauhaa, anteeksiantoa, hyväksyntää ja ymmärrystä. Jos tätä ei ole, syntyy ongelmia. Jos kuri on liian kova, etenkin silloin syntyy ongelmia.

Tähän suuntaan ymmärtäisin Palotien omatkin ajatukset tutkimuksesta.

Elämä ei aina ole ihan vaaratonta.

Kosh
Seuraa 
Viestejä21228
U.Boltin jänis
-:)lauri
Varsin harmillinen uutinen. Voimia lähiomaisille.Eiköhän niillä ole voimia ilman sinun toivotuksiakin.Eikähän tuo ollut tiedossa ilman sinun julistustasikin.

Se oli kivaa niin kauan kuin sitä kesti.

Naksuttaja
Seuraa 
Viestejä1324

In memoriam.

Kerran Yi Liu näki unta, että oli perhonen. Hän ajatteli kuin perhonen, lensi kuin perhonen ja eli kuin perhonen. Hän ei tiennyt olevansa perhonen. Äkkiä hän heräsi. Hän ei ollut enää perhonen. Hän ajatteli kuin Yi Liu, käveli kuin Yi Liu ja eli kuin Yi Liu. Hän ei enää tiennyt olleensa perhonen, muttei enää ollut varma, oliko Yi Liu. Sitä on muutos

"Perhosen unta" mukaillen ja omaisille suruvalittelut esittäen,

Naksuttaja

"Hetkinen, voinko kirjoittaa tuon muistiin?" Arthur kysyi innoissaan ja etsi kynää taskustaan.
"Se on saatavilla lentoasemalla", vanhus sanoi. "Tätä on siellä telinekaupalla."
(Adams: Enimmäkseen harmiton)

väläys
Hän kuoli todella nuorena. Jo toinen suomalainen tiedenainen kuoli lyhyen ajan sisällä. R.I.PAi niin Leena Tähtinen.

[size=85:2b5lq9do]Anteeksi tämä spekulaatio, mutta onko totta, että laboratoriotyöskentelyssä joutuu käsittelemään syöpävaarallisia aineita ja siksi heillä on moninkertainen syöpäriski muihin verrattuna?[/size:2b5lq9do]Ei kai tuossa toisessa tapauksessa observatoriossa sellaisia käsitellä?

Hänen pyhyytensä
Seuraa 
Viestejä28239
Kosh
U.Boltin jänis
-:)lauri
Varsin harmillinen uutinen. Voimia lähiomaisille.Eiköhän niillä ole voimia ilman sinun toivotuksiakin.Eikähän tuo ollut tiedossa ilman sinun julistustasikin.Jep, ja ottaen vielä huomioon lähiomaisten aktiivisuus tiedepalstalla, oli tuolla "toivotuksellani" muutenkin paljon merkitystä.

Jos argumentista ei voi johtaa yleistä sääntöä, sillä ei ole sisältöä.

mattile71
Seuraa 
Viestejä198

+1

Saattaa kuulostaa teistä porvareista julmalta mutta hyvä että edes luonto tekee tehtävänsä.

Suomalainen tiede on niin olemattoman ala-arvoista että hyvä että pahimmat höpöttäjät kuten Tähtinen ja Palotie karsiutuvat
pois.

(Suomalainen nainen kuolee 30 v nuorempana kuin ikätoverinsa.Raks raks raks. ÖÖ- se oli huippututkija joka pelasti tuhansien hengen)

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat