Seuraa 
Viestejä45973

Jep, eli olisi kiinnostusta rakentaa systeemi, jolla voisi vastaanottaa kuvia aurinkosynkronisista säätelliiteista. Nämä lähettävät n. 137 Mhz:n taajudella fm-moduloitua signaalia ja nyt siis tarveis löytää vastaanotin, joka kykenee tähän hommaan. Ei ole tarkotus hifistellä mitään ylimääräistä vaan lähinnä riittää kun edes joskus saa kuvia näkyviin. Onko kenelläkään kokemusta tai antaa vinkkiä mistä kyseisen vastaanottimen saisi hankittua? Ilmeisesti nämä radioamatöörien skannerit voisivat soveltua hommaan mutta vaikuttavat hieman liian kalliilta kun budjetti ei saisi ylittää muutamaa kymppiä.

Sivut

Kommentit (18)

Seppo_Pietikainen
Seuraa 
Viestejä7615

Googlaa "receiving weather satellites". Esimerkkinä
http://www.g4ilo.com/wxsats.html

Näyttäisi olevan sangen suosittu harrastus, eikä välttämättä edes erityisen kallis.

--
Seppo P.
Kreationismi perustuu tietämättömyyteen, se sikiää tietämättömyydestä ja siitä sikiää tietämättömyyttä. Tietämättömyyden levittäminen on kreationismin elinehto ja tietämättömyydessä rypeminen on kreationistin luonnollinen elämisenmuoto

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Toi sääsatelliittikuvien vastaaontto on tosiaan suhteellisen helppoa. Tarvitset vain radion, antennin, kaapelin radion ja tietokoneen välille sekä ohjelman jolla kuvat puretaan.

Radioksi kelpaa tosiaan esim. skanneri. Perusperiaatteena mitä kalliimpi, sen häiriöttömämpiä kuvia saat. mutta halvalla pääsee kyllä liikkeelle. Ite oon kokeillu vastaanottoon Bearcatin halppisskanneria ja sitten lainnassa ollutta AOR:n kalliimpaa (olisko ollut AR 8000). Lisäksi löytyyhän tähän vartavasten suunniteltuja vastaanottimia joita voi tilata esim. täältä. Suomesta näitä on hankala löytää, mutta skannereita kannattaa katsoa käyttettyinä vaikka Skanneri -lehden foorumilta

Antenniksi käy periaatteessa vaikka piiska mutta parempiakin saa vaikka itse väsättyä. Esim. Turnstile on helppo väsätä itse, tässä yksi ohje.

Ohjelmana käytin oikestaan vain WXtoImg
Muita ohjelmia ovat esim. Satsignal ja WXtrack, jolla voit seurata kartalta missa satelliittit liikkuvat.

Käytännössä vastaanotto tapahtuu manuaalisesti niin että esim WXtrackillä katsot mikä satelliitti ja koska se on tulossa ylitsesi. Virität skannerin satelliitin taajuudelle (kaikki satelliitit lähettävät hieman eri taajuudella). Kytket skannerin kuulokeliitännän tietokoneen mikrofoniliitäntään ja käynnistät esim tämän WXtoImg ohjelman jonka voi laittaa odottelemaan signaalia. Ohjelma siis tarkkailee mikrofoniliitäntään tulevaa ääntä ja kun se havaitsee tahdistussignaalin (tik-tok ) tarpeeksi voimakkaana alkaa se automaattiesti tallentaa signaalia ja muodostaa kuvaa.

WXtoImg osaa myös ohjata joitain vastaanottimia suoraan, siis säätää taajuuden kohdalleen ja laittaa itsesä vastaanottotilaan, koska se myös hakee satelliittien ratatiedot automaattisesti netistä.

Aslak
Seuraa 
Viestejä9177

Mullon tuommonen 70 luvun ratijo,Grundig conceri boy 1100.
Pellaa verkkosähköllä ja pattereilla,on Ula, L ,M ,K1 ja K2.

Saapiko tuolla toosalla nuita sateliittitietoja ?
Vai minkäsortin ratijo se pittää olla ?

Mulla olis yks ylimääränen sateliittilautanen , ja vanha sateliittiviritinki, kunnossa oleva.

Aslak

Mulla olis yks ylimääränen sateliittilautanen , ja vanha sateliittiviritinki, kunnossa oleva.Käännä se (tai laita ylimääräinen mikropää) 9E:lle. Sieltä tulee Eumetcastin kuvat, joita voi tsekkailla pc:llä normaalilla satelliittikortilla. Joskus tuli uteliaisuutta kokeiltua ja todettua, että ilmatieteenlaitoksen tms. sivut ovat kuitenkin se paras tiedon lähde omiin tarpeisiini.

Aslak
Tarkotikko 9 itään ?Jep.

Mikä sateliitti sillä kohalla on?Eurobird 9.

Mulla on astra 19,5 E Ja Hotspirt 13 E Sirius5 E ja Thor 1W.

Tuota Siriusta joutas siirtää, sieltäkö ei ennä juuri paljon mithän näy, muutama ukrainalainen kanava.
Jos saat sen Siriuksen mikropään hilattua riittävän likeelle Hotbirdin päätä, tuon 9E:n vastaanottaminen voisi tuolla systeemillä jopa onnistua. Lisäksi tarvitset satelliittikortin PC:lle ja ohjelman. Ohjeita onpi verkko pullollansa, ei muuta kuin kokeilemaan, jos intoa riittää.

Anssi_
Mitenköhän tälläiset skannerit kuin Uniden UBC-220XLT tai Uniden UBC 60XLT-1 tai UBC 60XLT-2 toimisivat. Riittääkö kaistanleveys?

Kuvanlaatu ei välttämättä päätä huimaa, mutta kyllä noilla kaikilla vastaanottaa varmasti. Muistaakseni ekat vastaanottotestit tein juuri tuollaisella 60XLT:llä, mutta verrattuna AOR:n kalliimpaan ero oli huomattava.

Nyt on ristidipoliantenni rakennettu ja hommattu skanneri ubc60-xlt2 ja signaaliakin näyttäis ottavan vastaan jotenkuten. Ohjelmana käytän Wxtoimg:tä, joka näyttäisi tunnistavan mikä satelliitti on kyseessä ja osaa piirtää kartan ihan oikein. Kuvista ei kuitenkaan erotu kuin pelkkää mustaa johon ohjelma piirtää valtioiden rajoja (en tiedä tunnistaako ohjelma kuvista maa-alueita joiden pohjalta rajat piirretään vai tuleeko tämä karttapohja automaattisesta kun satelliitin sijainti tiedetään..). Mahtaakohan musta väri johtua heikosta signaalista, väärästä näytteenottotaajuudesta, äänenvoimakkuusasetuksista vai radion liian kapeasta kaistanleveydestä?

Maitten ääriviivat sadaan määriteltyä näkymään asetuksista ja tuo musta johtuu siintä että ohjelma ei todennäköisesti saa vastaanottimelta signaalia.

Tarkista ensiksi, että tietokoneen ääniasetuksissa on linjatulo päällä. Itselläni ainakin pitää käydä laittamassa tuo jostain syystä päälle käsin. Sen jälkeen käy laittamassa nauhoitus manuaalisesti päälle. Sitten laita vastaanottimeen ihan mikä tahansa taajuus ja vastaanottimesta laita kohinasalpa kiinni, jolloin ohjelma nauhoittaa pelkkää "mustaa". Tämän jälkeen avaa kohinasalpa auki, jolloin jos softa saa singnaalia rupeaa ohjelma nauhoittamaan "lumisadetta". Jos tämä testi toimii, niin pitäisi satelliitien lähetyksin vastaanottokin toimia.

Ääniasetukset vaikuttaisivat olevan kunnossa, raakakuvaan tulee signaalia vastaanotettaessa selkeästi valkoista ja lumisadetta signaalista riippuen. Olen myös yrittänyt tallentaa waw-tiedostona (esim. audacityllä monona ja 11025 khz näytteenotolla) mutta sekään ei onnistu kun antaa virheilmoituksen: Error: could not open input file D:/.....: No such file or directory.
Epäilen kyllä myös että vika on ääniasetuksissa muttei kyllä millään keksi missä

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat