Seuraa 
Viestejä45973

Omistan sähkömoottorin. Voinko käyttää sitä generaattorina esim. tuulimyllyssä? Tuo taitaa olla kolmivaihemoottori, hankaloittaako se asiaa ja kuinka paljon?
Jos pyöritän moottoria tuottaakseni sähköä, pitääkö sitä pyörittää tuo 1300 r/m, vai riittääkö vähempikin?

Tuossa linkki moottorin tyyppikilpeen:

Osaako kukaan täällä tulkita nuo tiedot?

Sivut

Kommentit (18)

Heksu
Seuraa 
Viestejä5463

En ole sähköalan asiantuntija, mutta käsittääkseni kolmivaihemoottoria voidaan kyllä käyttää generaattorina. Periaatteessahan oikosulkumoottorissa ei ole magneetteja ja sen ankkuri on oikosuljettu, eikä siihen näin ollen voi syöttää ulkopuolelta magnetointivirtaa. Käytännössä moottorissa lienee kuitenkin aina senverran jäännösmagnetismia, että generaattorin saa "käyntiin".

Kilvessä mainittu 1300rpm on kierrosluku jolla moottori pyörii kun sitä ajetaan 50Hz verkkojännitteen taajuudella. Periaatteessa kierrosluvun pitäisi olla esim. 3000 tai 1500, mutta oikosulkumoottori aina "luistaa" jonkun verran (vrt. synkronimoottori). Generaattorina sitä voi varmasti pyörittää muullakin nopeudella, ulos tulevan jännitteen taajuus on sitten jotain muuta, millä tuskin on merkitystä jos jännite esim. tasasuunnataan tai sitä käytetään lämmitykseen tai valaistukseen.

Valaistukseen tuota varmaankin juuri käyttäisin, osaisiko joku sanoa miten tuo pitää kytkeä, mitkä johtimet tulevat jännitteisiksi? Moottorin päällä oli 6 napaa/johdinta.

Minkälaisista pyörimisnopeuksista puhutaan, jos halutaan edes jotain saada tuollaisesta moottorista ulos?

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Heksu
Seuraa 
Viestejä5463

Kolmivaihemoottori voidaan kytkeä "tähteen" tai "kolmioon". Kuvaamassasi tyyppikilvessä on tätä varten kuvallinen ohje siintä, miten kytkentä tehdään! Katso tarkkaan kilven vasenta alanurkkaa Eli mainitsemasi kuusi "johdinta" oikosuljetaan tyyppikilven esimerkin mukaisesti, ja ulos tulee kolme johdinta, joista kaikki ovat jännitteisiä. Johtimilla on sama jännite, mutta ne ovat keskenään eri vaiheessa, mistä moottorin nimikin on peräisin. Kytkentätapa vaikuttaa ulos saatavaan jännitteeseen ja virtaan.

Kiitos vastauksista, selvensi jo paljon. Tuossa tähtikytkennässä kolme ylinta johdinta ovat siis maa, ja 3 alempaa jokainen jännitteisiä? No, menen vielä mittailemaan joskus tuota, moottorin pyöritys porakoneella varmaan riittää jonkinlaisen jännitteen aikaansaamiseksi

lokki
Seuraa 
Viestejä5108

http://www.saunalahti.fi/elepal/moottori/generator.html
Tuolla on hyvät ohjeet magnetoinnin ja kytkennän tekemiseksi. Sivun alareunassa on selitetty nuo kolmio- ja tähtikytkennät.
Kondensaattoreita saat purkamalla vanhoista astianpesukoneista tms. laitteista, joissa oikosulkumoottoria käytetään 1-vaiheisena.
Vähän pienihän tuo sinun moottorisi on tuulivoimalaksi, mutta onhan tuo hauska harrastus ja jostainhan se pitää aloittaa.

0.37kW on vähän pieni. Jos et aio tehdä myöhemmin suurempaa, ja käyttää tätä kokemuksen hakemiseen suosittelen vanhan autolaturin hankkimista. Paljon helpompi eikä tarvitse pelata verkkojännitteiden kanssa.

Autohajoittamoilta saa noin satasella tuplatehoisia latureita.

Minkäköhänlaiset välitykset tuohon tarvitsisi, propelliin ei varmaan suoraan kannata kytkeä? (Joku hihna-pyöräsysteemi saattaisi varmaan toimia?) Jos pyöritän moottoria esim. 100 r/m, minkälaisen jännitteen se synnyttää? Tarkoittaako merkintä kilvessä, että moottorista tulee verkkojännitettä ulos kun sitä pyörittää sen 1300 r/m?
Kuinkas vaarallista tuommoisen kanssa leikkiminen on? Pitääkö pelätä henkensä edestä?

stume618
Kiitos vastauksista, selvensi jo paljon. Tuossa tähtikytkennässä kolme ylinta johdinta ovat siis maa, ja 3 alempaa jokainen jännitteisiä? No, menen vielä mittailemaan joskus tuota, moottorin pyöritys porakoneella varmaan riittää jonkinlaisen jännitteen aikaansaamiseksi

Jos sitten jätettäisiin ne kytkennät tekemättä, jos tietotaito on tätä tasoa. Ihan oikeasti sanon siksi, että näillä lähtee helposti henki.

Se ei ole maa, vaan tähtipiste.

lokki
Seuraa 
Viestejä5108
TPa
Käytännössä sähkömoottorin roottorikäämit joutuu muuttamaan, jos sen laitteen aikoo muuttaa generaattoriksi.

Mitenkäs olet aikonut muuttaa oikosulkumoottorin roottorikäämejä. Taidat ollakin varsinainen asiantuntija.

100 kerrosta minuutissa on auttamatta liian vähän. Se tuottaa alle kaksikymmentä volttia, eikä tehoa irtoa paria kymmentä wattia enempää.
Jotta saisit moottoristasi 230V täytyy sitä pyörittää 1500-1600 kierrosta minuutissa. Tämä on siis 25-30 kierrosta sekunnissa. Tuollaisen 370W tuottavan tuulivoimalan roottorin halkaisija on 2-3m luokkaa tuulennopeudella 7-9m/s. Jos osaat vuolla oikein hyvän siiven, saat kärkinopeussuhteeksi jopa kymmenen, eli roottori pyörii 7-14 kierrosta sekunnissa. Tarvitset siis generaattorin välityssuhteeksi 2,2-4,2. Koska olet ilmeisimmin aloittelija, suosittelen, että teet noin 3m halkaisijaisen ropelin ja valitset välityssuhteeksi noin 4. Tämä on hyvä välityssuhde, sillä tuolla tehoalueella voit käyttää välityksen tekemiseen polkupyörän osia. Ropelin puolelle kiinni suurin kampikeskiöstä irrotettu ratas tai vaikka koko kampikeskiö ja generaattoriin kiinni 14 piikkinen tai vaikka vielä pienempi.
Täytyy kuitenkin muistaa, että voimalasi teho nousee tuohon nimelliseen 370W vain lähes 10 m/s tuulessa, joka on varsin harvinainen. Tavallisempi n. 5m/s tuuli antaa vain kahdeksasosan tuosta tehosta. Tavallisesti tuuli on lähellä maan pintaa vielä tätäkin heikompi.

Diam
Seuraa 
Viestejä2727

TM 6/76 Kotivoimala s. 34. Jotain televisiokorjaajan magneetteja piti porata ja liimata Strömbergin HX moottorin roottoriin muistaakseni. Voi olla jossain muussakin numerossa.

Mies kysyi kaiulta: Ostanko Nuhvin vai Majorin? ja kaiku vastasi: VAI MAJORIN!

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat