Kemian hapot ja happamat maut

Seuraa 
Viestejä45973
Liittynyt3.9.2015

Tulipa vain mieleen, että hapan maku ja kemian happamuuskäsite ovat kai kaksi ihan eri asiaa. Mutta kuinkahan paljon ne liittyvät toisiinsa? Siis aiheuttaako happaman makuaistimuksen aina jokin ruoan happo vai voiko sellaisellakin aineella olla hapan maku, joka ei kemiallisesti ajatellen ole happo ensinkään? Kääntäen, onko olemassa happoja, jotka eivät maistu happamille?

Kommentit (12)

Hannu Tanskanen
Seuraa 
Viestejä8848
Liittynyt26.3.2009

Ei kai? Maku on tietenkin monimutkainen asia ja hajulla on suuri merkitys makuaistimuksen synnyssä. Jos testataan silmät sidottuina, ja hämätään omanaesanssilla, ei perunaa ja omenaa erota toisistaan. Mutta kyllä kai se hapan makuaistimus aina vaatii tietyn vetyionikonsentraation, jonka negatiivista logaritmia myös pH:ksi kutsutaan?

Vierailija
Hannu Tanskanen
Ei kai?



Kyllä siihen vetyioneita tarvitaan, jotka reagoivat kielen sivuilla olevien reseptorien kanssa.

Vierailija

Happaman makuaistimuksen aiheuttaa makuaistinsolun depolarisoituminen vapaiden vetyionien (H+) eli protonien virratessa sen sisään. Tarkempaa mekanismia en nyt muista, mutta noin se menee, eli hapot maistuvat happamalta.

Vierailija
Korpi
Happaman makuaistimuksen aiheuttaa makuaistinsolun depolarisoituminen vapaiden vetyionien (H+) eli protonien virratessa sen sisään. Tarkempaa mekanismia en nyt muista, mutta noin se menee, eli hapot maistuvat happamalta.



Eli täydellisen puhdas karvas maku saadaan aikaan protoneilla.
Kaikilla hapoilla on kuitenkin anioninsa muuttamassa makua.

Onko kukaan muuten maistanut rikki, suola tai typpihappoa?
Laimeana liuoksena esim. suolahaposta pitäisi maistua kloridi.

petsku
Seuraa 
Viestejä1473
Liittynyt6.6.2009
kabus
Onko kukaan muuten maistanut rikki, suola tai typpihappoa?

Kai sinulla on joskus röyhtäistessä noussut vatsahapot suuhun? Kai kossu on joskus maittanut liikaakin? Suolahappohan se yksi pirulainen siinä makupläjäyksessä on.

Vierailija
kabus
Eli täydellisen puhdas karvas maku saadaan aikaan protoneilla. Kaikilla hapoilla on kuitenkin anioninsa muuttamassa makua.

Puhdas hapan. Karvas on ihan eri juttu.

Ronron
Seuraa 
Viestejä9265
Liittynyt10.12.2006

Onko totta, että jokin kurkussa/vatsassa oleva kehon luonnollinen happo on niin tujua, että jos sitä tiputtaisi käteen, se syövyttäisi siihen hetkessä reiän? Äidiltä kuulin vaan.. en oikein tahdo uskoa siihen, koska silloinhan oksentaminen olisi vaarallista..

くそっ!

Vierailija
Korpi
kabus
Eli täydellisen puhdas karvas maku saadaan aikaan protoneilla. Kaikilla hapoilla on kuitenkin anioninsa muuttamassa makua.

Puhdas hapan. Karvas on ihan eri juttu.



Joo hapanta tarkoitin. Pääsi aivopieru.

Vierailija
petsku
kabus
Onko kukaan muuten maistanut rikki, suola tai typpihappoa?

Kai sinulla on joskus röyhtäistessä noussut vatsahapot suuhun? Kai kossu on joskus maittanut liikaakin? Suolahappohan se yksi pirulainen siinä makupläjäyksessä on.



Mahanesteessä on paljon muutakin mukana. Laimeana vesiliuoksena sen maistaisi puhtaasti.
Jos pääsisi joskus labraan itekseen maistelemaan. Ei olisi muita pelkureita varoittelemassa turhia.

Vierailija
Ronron
Onko totta, että jokin kurkussa/vatsassa oleva kehon luonnollinen happo on niin tujua, että jos sitä tiputtaisi käteen, se syövyttäisi siihen hetkessä reiän? Äidiltä kuulin vaan.. en oikein tahdo uskoa siihen, koska silloinhan oksentaminen olisi vaarallista..



Mahanesteen pH on noin 1-2. Ei se reikää syövytä tietenkään. Eihän kellään olisi muuten leukaakaan saati hampaita.

Vierailija

Onko siinä kielen kannalta eroa maistaako se hapanta vai emäksistä? Kumpikin on voimakas makuelämys ja vahvoina annoksina syövyttävää?

Vierailija
Ronron
Onko totta, että jokin kurkussa/vatsassa oleva kehon luonnollinen happo on niin tujua, että jos sitä tiputtaisi käteen, se syövyttäisi siihen hetkessä reiän? Äidiltä kuulin vaan.. en oikein tahdo uskoa siihen, koska silloinhan oksentaminen olisi vaarallista..

Maharauhasten katesolut erittävät puhdasta suolahappoa, mutta sekoittuessaan muihin mahanesteisiin se laimenee niin, että mahan pH on yleensä n. 1-3. Mahan erittämä lima suojaa sen pintaa, mutta esim. mahahaavassa suojaava pinta on syystä tai toisesta (esim. helikobakteeri-infektio) paikallisesti hävinnyt, jolloin mahaneste pääsee syövyttämään kudosta. Pitkään jatkuessaan maha saattaa tosiaan syöpyä jopa puhki. Muita esimerkkejä mahahapon syövyttävyydestä ovat mm. pitkään jatkuneen oksentelun (esim. bulimia) aikaansaama hampaiden kiilteen syöpyminen ja refluksitaudin ruokatorvihaavaumat.

Luuttu
Onko siinä kielen kannalta eroa maistaako se hapanta vai emäksistä? Kumpikin on voimakas makuelämys ja vahvoina annoksina syövyttävää?

Emäksinen ei ole perusmaku, eli sille ei ole omia aistinreseptoreita.

Uusimmat

Suosituimmat