Seuraa 
Viestejä9177
Liittynyt2.4.2005

Niin suora, eihän sitä ole vai onko ?
Valo mukittellee painovoimakentän mukhan ,ja
tuskin kaikkeuven kiemuroista erhon pääsee.
Mutta entä neutronisäteily, eteneekö sekään suoraviivaisesti ?

Onko olemassa semmoista säteilyä tai muuta, joka menee
takitilhans suorhan, eikä mukittele painovoimakentissä, eikä kierrä esteitä, vaan suoraan läpi muuttamatta
astettakhan suuntaansa ?

Sivut

Kommentit (49)

Neutroni
Seuraa 
Viestejä29585
Liittynyt16.3.2005

Suorakin on määrittelykysymys. Karteesinen koordinaatisto on tietysti triviaali tapaus, ja siellä suorat ovat suoria, mutta karteesinen koordinaatisto on yksinkertainen matemaattinen malli, joka kuvaa maailmankaikkeuttamme varsin rajallisella tarkkuudella. Seuraavassa vaiheessa sinun pitää määritellä mitä tarkoitat suoralla kaareutuvassa avaruudessa. Jossakin mielessä valon kulkureitti on suora suhteessa avaruuteen, vaikka se näyttääkin kaareutuvan. Sellaista säteilyä, joka kulkisi näennäisesti suoran kaareutuvassa aika-avaruudessa ei taida olla. Tiettävästi painovoima, eli avaruuden kaareutuminen, vaikuttaa kaikkiin hiukkasiin tavalla tai toisella.

Vain ajatus kulkee suoraan. Toi aika-avaruus ja sen kaareutuminen on käsitteenä ihmeellinen. Informaatio esim. valo kulkee tilassa ja muuttaa suuntaansa painovoimakenttien vaikutuksesta eikä tämä tila jonka käsitän avaruutena kaareudu mitenkään. ?

Aslak
Seuraa 
Viestejä9177
Liittynyt2.4.2005

No justhin mie tarkotan toellista absoluuttista suoraa,joka
vähät välittää avaruuven "kierouksista".
Ovakko Gammasäteet sitte sellaisia jokka menevät
painovoimakentistä huolimatta suoraan ?

Tai asiahan ratkeais sillä , elikkä yhellä kysymyksellä ja vastauksella,onko sädettä, säteilyä tai jotakin joka menis mustasta aukostakin läpi , suuntaansa muuttamatta ?

Ajatushan kyllä menee minne haluaa, ja pirullista vauhtia.
Murto-osa sekunnissa täältä vaikka miljoonien galaksien
tuollepuolelle.

Ueberweg
Seuraa 
Viestejä1218
Liittynyt12.9.2008
Tähystäjä
Vain ajatus kulkee suoraan. Toi aika-avaruus ja sen kaareutuminen on käsitteenä ihmeellinen. Informaatio esim. valo kulkee tilassa ja muuttaa suuntaansa painovoimakenttien vaikutuksesta eikä tämä tila jonka käsitän avaruutena kaareudu mitenkään. ?

Hyvä Tähystäjä!

Aslak

Ovakko Gammasäteet sitte sellaisia jokka menevät
painovoimakentistä huolimatta suoraan ?Gammasäteet on ihan samaa "matskua" kuin radio-aallot ja valokin, eli sähkömagneettista säteilyä. Eivät siis kulje sen suorempaan.

No kuinkas sitten ympyrä? Kun alkaa pätkää ottaa ympyrästä ja lyhentää sitä koko ajan, niin sehän suorenee jatkuvasti. Näin ollen ois helppo kuvitella, että riittävän lyhyen pätkän kun ottaa se on suora. No kuinkas sitten lukemattomista suorista pätkistä voi tulla ympyrä?

Jägermeister
Seuraa 
Viestejä1013
Liittynyt23.4.2008

Ihan empiirinen havainto:
Kun pyrkii tekemään suoraa aitaa, kaksi ensimmäistä tolppaa on ihan helppo laittaa keskenään suoraan linjaan, kolmas jo tuottaa vaikeuksia.
Voisko joku selittää?

---

Tähystäjä
Vain ajatus kulkee suoraan. Toi aika-avaruus ja sen kaareutuminen on käsitteenä ihmeellinen. Informaatio esim. valo kulkee tilassa ja muuttaa suuntaansa painovoimakenttien vaikutuksesta eikä tämä tila jonka käsitän avaruutena kaareudu mitenkään. ?Mielestäni perusongelma tässä on se että aivojen sisäänrakennettu avaruudellinen ajattelu toimii ainoastaan 1-3 uloitteisessa euklidisessa geometriassa. Epäeuklidista geometriaa pystyy ajattalemaan ainoastaan abstraktilla matemaattisella tasolla; aivoissa ei ole erillistä "grafiikkaprosessoria" epäeuklidisen geometrian hahmottamiseen.

Matemaattisesti voidaan kuitenkin osoittaa että on olemassa kolme erityyppistä geometriaa: hyperbolinen, elliptinen ja euklidinen geometria. Avaruuden geometria on joku näistä vaihtoehdoista ja näyttäisi siltä että se ei taaskaan ole se yksinkertaisin vaihtoehto eli euklidinen geometria.

Jos lähtee siitä oletuksesta että hyväksyy ainoastaan euklidisen geometrian olemassaolon, niin modernia fysiikkaa ei pysty ymmärtämään. Havaintojen mukaan avaruus ainakin näyttää toisenlaiselta nykyisillä mittausvälineillä. Fysiikassa teoriat pyritään rakentamaan niin että ne vastaavat havaintoja eikä joidenkin ihmisten subjektiivisia kauneusihanteita: fysiikka on empiirinen tiede

Ertsu
Seuraa 
Viestejä6843
Liittynyt8.11.2007
Jägermeister
Ihan empiirinen havainto:
Kun pyrkii tekemään suoraa aitaa, kaksi ensimmäistä tolppaa on ihan helppo laittaa keskenään suoraan linjaan, kolmas jo tuottaa vaikeuksia.
Voisko joku selittää?

Ei se kireän langan avulla pitäisi niin vaikeaa olla.
Aslak
onko sädettä, säteilyä tai jotakin joka menis mustasta aukostakin läpi...

Mustasta aukosta ei mikään mene läpi. Musta aukko ei ole mikään aukko, vaan suuri atomiydin ilman neutronikuorta.

Aslak
Seuraa 
Viestejä9177
Liittynyt2.4.2005

Niin mutta miten on sen tyhjön laita ?
Reakoiko se mitenkään gravitaatioon ?

Elikkä jos tyhjökin tottelee gravitaatiota, on maailmankuva sitte kiharampi kuin yleensä oletetaan.
Mitä se on se säteily joka mennee maapallonki läpi , että
sutkahtaa ?
Oliko ne neutroneja vai mitä ?

orion

Mielestäni perusongelma tässä on se että aivojen sisäänrakennettu avaruudellinen ajattelu toimii ainoastaan 1-3 uloitteisessa euklidisessa geometriassa. Epäeuklidista geometriaa pystyy ajattalemaan ainoastaan abstraktilla matemaattisella tasolla; aivoissaTuosta nyt ei ole kyse, vaan yksinkertaisesti kysyn onko
minkään mahdollista kulkea avaruuden halki absoluuttisen suoraan ? Valo sekä useimmat säteilyt eivät siihen kykene, mutta jos joku sellainen olisi olemassa, sen pitäisi olla ehdottoman neutraali gravitaatiota kohtaan...oletan ?

syytinki
Seuraa 
Viestejä9287
Liittynyt18.8.2008

Eikös se joku teoria väitä, että avaruus on kaareva. Sitä en muista oliko peräti lenkoväärä kuten Korveen Heiskalla.

Jos oletus kiveryydestä pitää paikkansa ei voi olla suoraa tai tietysti se voi olla mahdollista koska tuon osaa kuvitella, mutta taitaisi silloin tulla jostain muusta ulottuvuudesta (tai avaruudesta)

Aslak
Tuosta nyt ei ole kyse, vaan yksinkertaisesti kysyn onko minkään mahdollista kulkea avaruuden halki absoluuttisen suoraan ? Valo sekä useimmat säteilyt eivät siihen kykene, mutta jos joku sellainen olisi olemassa, sen pitäisi olla ehdottoman neutraali gravitaatiota kohtaan...oletan ?

Ymmärsin kyllä mitä tarkoitit, mutta siihen kysymykseen minulla ei oikeastaan ole vastausta. Yritin vain selittää miksi avaruuden kaareutuminen tuntuu niin oudolta käsitteeltä, jos ei tunne geometrian matemaattista teoriaa tarkemmin.

Luulenpa että ainakin suhteellisuusteoriassa on lähdetty siitä että mikään ei voi liikkua "absoluuttisen suoraan" siis siinä mielessä mitä sinä tarkoitat. Tämähän tarkoittaisi että ko. hiukkanen kokisi avaruuden erilaisena kuin muut "normaalit" hiukkaset eli avaruuden geometria riippuisi hiukkasesta. Koska suhteellisuusteorian kieroutuminen koskee siis aika-avaruutta (aika katsotaan avaruuden 4. ulottuvuudeksi), niin tuollaisilla hiukkasilla olisi varmaan käyttöä ainakin scifi-leffoissa.

Tietääkö kukaan muuten miten tachyon-hiukkaset kokevat avaruuden kaareutumisen?

Aslak
Seuraa 
Viestejä9177
Liittynyt2.4.2005

orion

Tietääkö kukaan muuten miten tachyon-hiukkaset kokevat avaruuden kaareutumisen?Minulla ei ole tuosta tietoa, siksi kyselenki.


Ymmärsin kyllä mitä tarkoitit, mutta siihen kysymykseen minulla ei oikeastaan ole vastausta. Yritin vain selittää miksi avaruuden kaareutuminen tuntuu niin oudolta käsitteeltä, jos ei tunne geometrian matemaattista teoriaa tarkemmin.Niin kaippa se avaruus sitten laajemmassa mittakaavassa kaareutuu, täällä Linnunraan sopukoissa avaruus on kihara
ja kai se linnunrata sitä kaareuttaa ?

Tuossa muuten sitten sattuu olemhan semmonenki " kompa"
että sanotaan valon kulkevan aina lyhyintä reittiä .
Tuohan ei välttämättä pidä paikkaansa, jos paikalliset gravitaatiolähteet vääntävät sen lyhyimmän reitin mutkalle.

Mutta tietenki valoki taivaltaa lyhyintä sille mahdollista reittiä pääosin,jos ei jouvvu mustan aukon pyörteiseen imuun ja katoa ikiajoiksi.

Mutta eikö kukaan ihan oikeasti tiijjä, onko semmoista kenttää, hiukkasta , tai vaikka Myonia, takyonia, vai mitä
niitä kaikkija nuita spekulatiivisia hiutalheita ny onkhan, niin
joka mennee suorhan eikä mukittele gravitaation perässä ?

heskam
Seuraa 
Viestejä935
Liittynyt16.11.2006

Valo ei kulje lyhintä tietä sanan tavallisessa mielessä, vaan pienimmän vaikutuksen tietä. Vaikutuksena on nyt kenttäpotentiaali tai siis avaruusajan geometria.
Kuljetaan siis sellaista polkua, että häiriötä tulee mahdollisimman vähän.

Miten sellaisen polun voi valita? Tuleeko tieto polusta äärettömän nopeasti äärettömän nopealle supertietokoneelle, joka valitsee polun.

Sitten voi kulkea kulkea pölypilvenä ja ensimmäinen perillepäässyt voi kiljaista: TÄNNE!

Sitten voi olla valmis tie määränpäähän. (Kenttäviiva)
Ei kai mikään estä edelleen ajattelemasta, että fotoni on kenttähäiriö, eli energipaketti, joka siirtyy kentässä.

Lentotaidoton
Seuraa 
Viestejä5649
Liittynyt26.3.2005

Aslak:
Kaikki hiukkaset tuntevat gravitaatiokentän. Piste.
Gravitaation "käyristämä" reitti on LYHYIN mahdollinen reitti tässä avaruudessa. Paperille vetämäsi viiva EI EDUSTA tätä avaruutta.

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Uusimmat

Suosituimmat