Ihmisten aflatoksiininsieto

Seuraa 
Viestejä2875
Liittynyt20.9.2005

Luin ensin hupijutun maapähkinävoista, josta päädyin selvittämään aflatoksiinin Wikipediasta. Aflatoksiinit (ei pidä sekoittaa alfatoksiineihin) ovat siis homesienien tuottamia, voimakkaasti karsinogeenisia yhdisteitä. Oli miten oli, Wikipedian artikkelissa silmiini pisti seuraava lause:

[list:1o70xlec]No animal species is immune to the acute toxic effects of aflatoxins including humans; however, humans have an extraordinarily high tolerance for aflatoxin exposure and rarely succumb to acute aflatoxicosis.[/list:u:1o70xlec]

Onko sieto siis poikkeuksellisen korkea muihin nisäkkäisiin verrattuna? Rupesin pohtimaan että mistä moinen johtuu. Onko tällä jotain evolutiivisia perusteita? Ovatko ihmiset syöneet paljon homeisia ruokia ja kehittäneet vuosituhansien saatossa korkeamman sietokyvyn?

Esiintyykö sama ominaisuus myös haaskansyöjillä?

Kuinka paljon elintarvikkeisiin tullutta hometta siis tulee tällä varjolla pelätä? Juustoista esimerkiksi opetetaan että riittää että homeisen kohdan leikkaa pois. Leipä taas homehtuu läpikotaisin ja pitää nakata kokonaan roskiin. Asia on vaan käynyt mielessä kun ostin hiljattain lähikaupasta espanjalaisia paprikoita jotka näyttivät kaupassa tuoreilta ja meheviltä, mutta auki leikattaessa moni paljastui sisältä homehtuneeksi.

Kommentit (0)

Uusimmat

Suosituimmat