Miksi ryyppääminen sekoittaa suolen toiminnan?

Seuraa 
Viestejä451
Liittynyt18.3.2008

Tallinnan matkan jälkeen tuli pohdiskeltua sitä, miksi viinan juonti pistää paksusuolen sekaisin? Mikä on vaikutusmekanismi tässä krapulaisille tutulle ilmiölle?

1. Viinaa juodaan keskushermostovaikutusten vuoksi. Voisiko vaikutus suoleen olla hermostoperäinen? Lähinnä tulisi mieleen, että vaikka alkoholi on pääosin rauhoittava aine, niin sillä kuitenkin on vastavaikutus. rebounce-vaikutus seuraavana päivänä. Eli ripuli voisi olla samaa sukua, kuin jännityksestä tai pelosta johtuva suolen toiminnan muutos?

1.b Vai vaikuttaisiko alkoholi hermovaikutusten kautta suolen peristaltiikkaan.

2. Alkoholi voi vaikuttaa sappinesteiden ja haimanesteiden eritykseen, ja vaikuttaa näin ravinnon pilkkoutumiseen ja imeytymiseen. Käsittääkseni kuitenkin pitää juoda pitempi putki, ennen kuin sappinesteen väheneminen johtaa rasvaripuliin. Pilkkoutumaton ruoka sitten häiritsisi paksusuolen toimintaa.

3. Alkoholia pääsee imeytymättä paksusuoleen, ja siellä se voi mm. tuhota bakteerikantaa ja vaikuttaa mm. osmoottiseen tasapainoon. Kun bakteerit hajottavat alkoholia paksusuolessa, niin voi syntyä asetaldehydin lisäksi muita tuotteita?

4. Asetaldehydi, alkoholin hajoamistuote elimistössä, voisiko se vaikuttaa suoraan suolen toimintaan voimakkaastikin? Johtuuko krapulaulosteen karmea haju asetaldehydista?

Voisiko alkoholin suolistovaikutuksia vähentää oikealla syömisellä. Jos syö vähän ennen juopottelua, niin luulisi sen vähentävän alkoholin nopeaa pääsyä ohutsuolen läpi paksusuoleen? Entä imeytyykö alkoholi liukenevaan kuituun, ja näin päätyy paksusuoleen, ja siellä bakteerien kautta muuttuu asetaldehydiksi, jota pidetään nykyisin epätoivottavana syöpäriskin vuoksi.

Sivut

Kommentit (20)

Vierailija

Railakas ryyppääminen taitaa sekoittaa aikalailla koko elimistön toiminnan; hermosolujen myeliinituppi on liuottimille herkkä puhumattakaan kehon monimutkaisesta sisäistä kemiallisesta viestinnästä ja takaisinkytkennöistä.

Vahva hermomyrkky on se wiina.

RaahenTiikeri
Seuraa 
Viestejä973
Liittynyt18.2.2009

En tiedä kuinka kovasta ja pitkästä ryyppäämisestä tässä nyt keskustellaan,mutta ei minulla kyllä ole tuommoisista,sanotaanko alle viikon saumoista maha ripulille mennyt?Eipä ole vuosiin pitkiä putkia kyllä tullut.ehkä 4-5 päivää aamusta iltaan lörpöttelyä on tullut viitisen kertaa 2000 luvulla.Pikemminkin parin päivän tiukemman kuurin jälkeen alkaa aamuisin tulla tiukkaa ja jämäkkää tavaraa(verrataan nyt sitä vaikka sitten kuusen käpyyn,vaikka vertaus ällöttää.Varsinkin alaosa edellä tulevan kävyn kyseessä ollessa)
-ehkä nestehukka edesauttaa tuollaista?

Ainoastaan mäyräkoirina myytävät kehnohkot ja halvahkot suomalaiset oluet laittavat mahan pehmeeksi joskus.Ja silloinkin nopeasti.Ennen mäyräkoiran tyhjenemistä ehdottomasti.
-johtuisiko runsaistakin hiivajäämistä?

Emotion Science
Seuraa 
Viestejä451
Liittynyt18.3.2008

Syy löytyi KTL:n sivuilta

Alkoholi kiihdyttää suolen ns. peristalttista supistelua, joka kuljettaa eteenpäin suolen sisältöä. Siten suolen sisältö kulkeutuu suolen läpi normaalia nopeammin, mistä seuraa ripuli. Tämä heikentää osaltaan ravintoaineiden imeytymistä, joka on eräs syy alkoholistien aliravitsemukseen.



Nyt pitää vain selvittää, onko jotain lääkettä, joka hidastaa suolen peristalttista liikettä ja napata sitä ryypätessä.

Vierailija

Emotion science kirjoitti: "Voisiko alkoholin suolistovaikutuksia vähentää oikealla syömisellä?"

Pitkään alaa harjoitelleena voin vakuuttaa, että tästä on suurelta osin kysymys; mutta toki myös siitä, kuinka vahvaa alkoholia juodaan ja missä tahdissa.

Hyvin vanha venäläinen tapa ryypätä 2-3 päivää votkaa ilman pahoinvointia on se, että mutustellaan suolakurkkua pikkuhiljaa viinanjuonnin ohessa.
Alkoholi on ns. diureetti, eli se liuottaa nestettä elimistöstä. Toisin sanoen vanha vitsi "kusee enemmän kuin juo" ei olekaan vitsi, vaan ihan totta. Sen vuoksi kunnon krapulajano ei poistu pelkästään vettä juomalla.
Omat Tallinnassa vierailuni olen hoitanut suolakurkulla ja aterioidessa olen kiinnittänyt huomioni myös suola/hivenainetasapainon ylläpitämiseen. Vain aloittelijat oksentelevat ja potevat pahaa krapulaa.

Wiisas
Seuraa 
Viestejä3197
Liittynyt22.11.2007
Emotion Science
Nyt pitää vain selvittää, onko jotain lääkettä, joka hidastaa suolen peristalttista liikettä ja napata sitä ryypätessä.

Imodium. Mutta älä ota sitä juodessa. Mielummin juo niin harvoin, ettet joudu sen takia aliravitsemustilaan.

"kyllä kaikki vielä iloksi muuttuu"

Vierailija
Emotion Science
Tallinnan matkan jälkeen tuli pohdiskeltua sitä, miksi viinan juonti pistää paksusuolen sekaisin?



Joitko ihan viina-viinaa vaiko olutta tms?

Monilta olut pistää vatsan sekaisin. Syynä mm. keliakia tai vilja-allergia.

RaahenTiikeri
Seuraa 
Viestejä973
Liittynyt18.2.2009
Hans Lankar
Emotion science kirjoitti: "Voisiko alkoholin suolistovaikutuksia vähentää oikealla syömisellä?"

Pitkään alaa harjoitelleena voin vakuuttaa, että tästä on suurelta osin kysymys; mutta toki myös siitä, kuinka vahvaa alkoholia juodaan ja missä tahdissa.

Hyvin vanha venäläinen tapa ryypätä 2-3 päivää votkaa ilman pahoinvointia on se, että mutustellaan suolakurkkua pikkuhiljaa viinanjuonnin ohessa.
Alkoholi on ns. diureetti, eli se liuottaa nestettä elimistöstä. Toisin sanoen vanha vitsi "kusee enemmän kuin juo" ei olekaan vitsi, vaan ihan totta. Sen vuoksi kunnon krapulajano ei poistu pelkästään vettä juomalla.
Omat Tallinnassa vierailuni olen hoitanut suolakurkulla ja aterioidessa olen kiinnittänyt huomioni myös suola/hivenainetasapainon ylläpitämiseen. Vain aloittelijat oksentelevat ja potevat pahaa krapulaa.


-ja köyhät.Kyllä paras lääke on se mikä vaivan aiheuttikin.

Emotion Science
Seuraa 
Viestejä451
Liittynyt18.3.2008
hOx
Emotion Science
Tallinnan matkan jälkeen tuli pohdiskeltua sitä, miksi viinan juonti pistää paksusuolen sekaisin?



Joitko ihan viina-viinaa vaiko olutta tms?

Monilta olut pistää vatsan sekaisin. Syynä mm. keliakia tai vilja-allergia.




Selitys olueen kohdalla voisi olla myös toinen. Jos suolen toiminta nopeutuu alkoholin takia, niin oluen sokerit eivät ehdi imeytyä ohutsuolessa, jolloin ne pääsevät paksusuoleen asti. Kun sokeria pääsee paksusuoleen, niin se aiheuttaa täsmälleen samanlaisen ongelman, kuin ohutsuolessa imeytymätön maitosokeri, eli laktoosi. "Minne sokeri menee, sinne vesi menee"- sääntö, eli jos paksusuolessa on sokeria, niin sinne siirtyy suolen seinämän läpi vettä osmoottisen paineen seurauksena. Tästä ripuli ja muut suolen vaivat. Huom. en tiedä joutuuko olueiden sokereita paksusuoleen, esitin vain mahdollisen oletuksen?

Emotion Science
Seuraa 
Viestejä451
Liittynyt18.3.2008

Eräs selitys liittyy siihen, että alkoholi vaikuttaa suolen seinämän soluihin. Ripulihan on liiallista vettä suolessa.

Alkoholinkäyttö vaikuttaa elimistön kykyä imeä vettä - tästä on usein oireena, että krapulassa on nestevajaus runsaan alkoholinkäytön jälkeen. Alkoholi itse imeytyy suolistosta ja suoliston solut imevät sitä itseensä. Alkoholin myrkyllisyys aiheuttaa, että nämä solut menettävät kykyänsä imeä vettä. Tämä johtaa nesteen vuotamiseen suolen limakalvosta suoleen, ja tämä neste puolestaan imeytyy takaisin huonosti. Ripuli yleensä kestää useita tunteja, kunnes alkoholi on metaboloituu ja poistunut ruoansulatuskanavasta. Oireet vaihtelevat henkilöstä henkilöään, vaikuttavat sekä energiankulutuksen ja fysiologian erot. Alkoholin aiheuttama ripuli on usein tyyppiä jossa on tunne, että potilas on vähällä pieraista (ilmavaivat), mutta sen sijaan tulee hallitsematon ripuli.




Englanniksi aiheesta suoraa keskustelua.

http://www.poopreport.com/Doctor/Content/alcohol.html

Saw
Seuraa 
Viestejä6251
Liittynyt20.6.2009

Eikö viina olisi kätevämpi nauttia suonensisäisesti?

Young man, there's a place you can go.
I said, young man, when you're short on your dough.
You can stay there, and I'm sure you will find
Many ways to have a good time.

It's fun to stay at the Y.M.C.A.
It's fun to stay at the Y.M.C.A.

Emotion Science
Seuraa 
Viestejä451
Liittynyt18.3.2008

Englannissa oli takavuosina muoti piikittää viina suoraan suoneen. Tästä oli uutinen suomalaisessa lehdessä, jossa kerrottiin jonkun piikittäneen siideriä suoraan suoneen. Jäi ihmetyttämään se seikka, että suoneen piikitettäessä tulee aina varoa ilmakuplien jäämistä ruiskuun, koska pienetkin ilmakuplat voivat verenkiertoon päästyään aiheuttaa vakavia ongelmia, kuten kuoleman. Siidereissähän on hiilidioksidia.

Toinen jippo on kuulemma ollut se, että tytöt ovat kastaneet tamponin viinaan välttääkseen hengityksen haisemisen ja yrittäneet näin hämätä vanhempiaan.

Vierailija
Emotion Science
Tallinnan matkan jälkeen tuli pohdiskeltua sitä, miksi viinan juonti pistää paksusuolen sekaisin? Mikä on vaikutusmekanismi tässä krapulaisille tutulle ilmiölle?

1. Viinaa juodaan keskushermostovaikutusten vuoksi. Voisiko vaikutus suoleen olla hermostoperäinen? Lähinnä tulisi mieleen, että vaikka alkoholi on pääosin rauhoittava aine, niin sillä kuitenkin on vastavaikutus. rebounce-vaikutus seuraavana päivänä. Eli ripuli voisi olla samaa sukua, kuin jännityksestä tai pelosta johtuva suolen toiminnan muutos?

1.b Vai vaikuttaisiko alkoholi hermovaikutusten kautta suolen peristaltiikkaan.

2. Alkoholi voi vaikuttaa sappinesteiden ja haimanesteiden eritykseen, ja vaikuttaa näin ravinnon pilkkoutumiseen ja imeytymiseen. Käsittääkseni kuitenkin pitää juoda pitempi putki, ennen kuin sappinesteen väheneminen johtaa rasvaripuliin. Pilkkoutumaton ruoka sitten häiritsisi paksusuolen toimintaa.

3. Alkoholia pääsee imeytymättä paksusuoleen, ja siellä se voi mm. tuhota bakteerikantaa ja vaikuttaa mm. osmoottiseen tasapainoon. Kun bakteerit hajottavat alkoholia paksusuolessa, niin voi syntyä asetaldehydin lisäksi muita tuotteita?

4. Asetaldehydi, alkoholin hajoamistuote elimistössä, voisiko se vaikuttaa suoraan suolen toimintaan voimakkaastikin? Johtuuko krapulaulosteen karmea haju asetaldehydista?

Voisiko alkoholin suolistovaikutuksia vähentää oikealla syömisellä. Jos syö vähän ennen juopottelua, niin luulisi sen vähentävän alkoholin nopeaa pääsyä ohutsuolen läpi paksusuoleen? Entä imeytyykö alkoholi liukenevaan kuituun, ja näin päätyy paksusuoleen, ja siellä bakteerien kautta muuttuu asetaldehydiksi, jota pidetään nykyisin epätoivottavana syöpäriskin vuoksi.




Se voi olla Keenistä. Paksusuoli (tai ohutsuoli) "tunnistaa" jonkin alkoholin aineenvaihduntatuotteen "myrkyksi" ja lakkaa imemästä sieltä vettä (mikä on sen päätehtävä) ja rupeaa työntämään loputkin moskat pihalle.

Vierailija

Emotion Science kirjoitti:
”Toinen jippo on kuulemma ollut se, että tytöt ovat kastaneet tamponin viinaan välttääkseen hengityksen haisemisen ja yrittäneet näin hämätä vanhempiaan.”

Tuo jippo ei toimi käytännössä, koska alkoholin poistumisnopeus on aina vakio eli 1g puhdasta alkoholia 10 painokiloa kohti tunnissa. Palaminen tapahtuu pääosaltaan maksassa. Muuttumattomana alkoholia poistuu hengityksen, virtsan ja hien mukana 5 % riippumatta siitä, millä tavoin se on "nautittu".
Siis: vaikka alkoholi nautittaisiin tamponissa tai peräruiskeen muodossa, hengitys tuoksuu alkoholille sen palaessa ja poistuessa elimistöstä.

Sivut

Uusimmat

Suosituimmat