Luontaisravinnot ja rehut sun muut. Kuivaaminen jne.

Seuraa 
Viestejä5662
Liittynyt31.1.2008

Kaikennäköistä terveellistä ruokaa löytyykin tuolta suomen metsistä ja monet ovat varsin yleisiä.

Niin, jos haluaa kuivattaa kasveja varastoon, niin miten se homma hoituisi hyvin? Kuinka lämpimässä uunissa esimerkiksi pitäisi kuivattaa niitä ja kuinka kauan? Voiko ihan auringon valossa kuivattaa kasveja?

Entäs jos suoraan pakastaa, niin tarviiko kasveja mitenkään erityisemmin käsitellä? Vai voiko ne ihan vain viskata suoraan sinne pakastimeen? Joitakin esim. nokkosta ainaki pitäis ryöpätä.

Mitäs kaikkea hyviä kasveja suomen luonnosta tai helposti kasvatettavia hyötykasveja on?

Ite ainakin aijon voikukkia kerätä nyt kesällä sekä nokkosia.
Ne näyttäs olevan aika terveellisiä ja käteviä kaikenmoisiin jutskiin.

Nokkosessa on muun muassa:
K-vitamiini 192.50 µg
C-vitamiini 175.0 mg
magnesium 86.0 mg
rasvahappo 18:3 n-3 (alfalinoleenihappo) 101 mg
fosfori 90.0 mg
rauta 4.4 mg (eli mies saisi 200 grammalla tarpeellisen määrän rautaa jo pelkästään nokkosesta.)

Nokkosella kuulemma voi hoitaa hilseilevää päätäkin.

Voi kukka sen sijaan voi auttaa suoliston toimintaan.

Senkin ravintoarvot on aika hyvät vissiin.
# Valkuaisaineet 2,6 g
# A-vitamiini 1320 µg
# B1-vitamiini 0,19 mg
# B2-vitamiini 0,17 mg
# B3-vitamiini eli niasiiniekvivalentti 0,8 mg
# C-vitamiini 30-50 mg
# fosfori 70 mg
# kalium 440 mg
# kalsium 158 mg
# kupari 170 µg
# magnesium 36 mg
# mangaani 0,34 mg
# rauta 3,1 mg
# sinkki 1,20 mg

Voi kukkaa käytetään myöskin ihohoitoon, niin mitä osia siitä käytetään siihen?
"Kosmetiikassa voikukka on rasvaisen, suurihuokoisen ja häiriintyneen ihon yrtti. Sillä on ihoa puhdistavia ja kirkastavia ominaisuuksia. Voikukkaa käytetään kasvovesissä, ihoöljyissä, naamioissa, kasvohöyrytyksissä ja kylvyissä."

Onkos teillä mitään kokemuksia kaikenmoisien rehujen käytöstä ruoan maustamiseen tai muuta vastaavaa? Että mitä kannattaisisi käyttää ruuan laitossa ja ottaa?

Ja missä osassa tuo k-vitamiini on nokkosessa? Juuri? lehti? varsi? Entäs magnesium?

Olen syönyt hunajapurkin ja minusta tuli.. SUPER PUH!! TITTIDII!!
Kaikkien aikojen paras BB asukas: BB-Marika (SBB6)

Kommentit (1)

Vierailija
TERÄS NALLEPUH
Voiko ihan auringon valossa kuivattaa kasveja?



Kyllä voi. Onnistuu parhaiten ilmankosteuden ollessa matalimmillaan, esimerkiksi alkukeväällä.

TERÄS NALLEPUH

Vai voiko ne ihan vain viskata suoraan sinne pakastimeen?



Kyllä voi.

TERÄS NALLEPUH
Joitakin esim. nokkosta ainaki pitäis ryöpätä.



Ei tarvitse. Itse en käyttäisi nokkosesta kuin lehdet, arvatenkin alkujaan varsi säästettiin kuitujen takia hyötykäyttöön. Nokkosen ainoa ongelma on sen nitraattipitoisuus. Esimerkiksi lampaan lantakasan vierustalta kerättyjen nokkosen lehtien nitraattipitoisuus kesäkuussa on n. 600 mg/100 g kun taas pellon pientareen varrelta kerättyjen oli vastaavasti n. 120 mg. Lokakuussa kerättyjen lukemat olivat kummassakin tapauksessa pudonneet noin kolmannekseen aikaisemmasta. Vältä siis typpirikkaita kasvuympäristöjä. *

"WHO:n suosituksien mukaan elintarvikkeen nitraattipitoisuus ei saa ylittää 0,02% (20 mg/100 g). Henkilön päivittäinen nitraattiannos tulisi pysyä rajoissa 0-5 mg/kg". *

* Peura, P. Koskiniemi, J. Airaksinen, M. M. 1984. Nokkosen lehden nitraattipitoisuus. TEE 16/1984.

TERÄS NALLEPUH
Mitäs kaikkea hyviä kasveja suomen luonnosta tai helposti kasvatettavia hyötykasveja on?



Ruusunmarjat, suolaheinä, mäkimeirami, ruoholaukka j.n.e.

Uusimmat

Suosituimmat