Seuraa 
Viestejä45973

Tulipahan koettua elämäni ensimmäinen ojaanajo. Hyvällä tuurilla ei sattunut vastaantulijoita ja tienposken lumi oli kuin pehmeää pumpulia... Muistikuvat tapahtumasta ovat kuitenkin hämärän peitossa. Muistan ajelleeni rauhallisesti ja vielä miettineeni, että kyllä osaakin olla tien reuna ikävän luminen. Seuraava kunnon muistikuva on sitten siitä, kun lumi pöllyää ympärilläni ja pysähdytään ojan pohjalle. Tunne oli hyvin outo: mitä ihmettä oikein on tapahtunut...

Mukana olleet ovat kertoneet, että olen yrittänyt kyllä saada autoa hallintaani: kiivasta ratinvääntöä ja lukkojarrutusta (juuri sitä, mitä ei pitäisi tehdä, jos haluaisi tiellä pysyä!), joten unessa en ole ainakaan siinä vaiheessa ollut. Järkyttäviin tapauksiin voi muistinmenetys liittyä, tiedän sen. Ja pitää kai tässä käydä jossain vaiheessa yläpäänsä tarkistuttamassa, jos tässä muistikatkoksessa voisikin olla jotain elimellistä vaivaa takana...

Kysymys kuuluukin, että saankohan muistikuvani tapauksesta vielä takaisin jossain vaiheessa, vai jääkö tuohon nyt täydellinen musta aukko?

  • ylös 0
  • alas 0

Kommentit (2)

Muistin osalta tärkeitä prosesseja ovat mieleenpainaminen (muistiaineksen siirto työmuistista säilömuistiin) ja mieleenpalauttaminen (muistiaineksen siirto säilömuistista takaisin työmuistiin tietoiseen tarkasteluun). Unohtamisessa on usein kyse siitä, että vaikka mieleenpainaminen on onnistunut, eli tieto on tallessa aivoissa, ei sitä enää löydy sieltä.

Traumaattisiin tilanteisiin liittyy joskus muistinmenetystä. Ajatellaan, että kyseessä on ko. ihmiselle liian kivulias muisto, joten se torjutaan tiedostamattomaan itsesuojelutarkoituksessa.

Taustalla voi kuitenkin olla myös vähemmän salaperäinen prosessi. On havaittu, että opitun muistiaineksen mieleenpalauttaminen onnistuu parhaiten, mikäli ihmisen tunnetila ja ympäristö mieleenpalautushetkellä vastaavat oppimishetken tilannetta. Mikäli sukellat meren pohjaan ja opettelet siellä jonkin asian, voi olla, että et muista sitä enää noustuasi pinnalle, mutta asia palautuu mieleen kun sukellat uudelleen. Sama voi päteä myös alkoholin aiheuttamiin muistikatkoksiin: kännissä on parhaat edellytykset muistaa kännissä opittua ainesta.

Hyvin voimakkaan tunnetilan aikana ihmisen aivotoiminta poikkeaa normaalitilasta, joka vaikuttaa myös siihen, miten tietoa talletetaan muistiin. Myöhemmin, kun tilanne on rauhoittunut ja aivotoiminta on palautunut normaaliksi, voi aivojen olla vaikea löytää tässä poikkeustilassa talletettua muistiainesta. Aivojen tapa tallentaa tietoa on voinut poiketa paniikkitilanteessa niin paljon siihen nähden, millä keinoin aivot etsivät muistiainesta normaalitilassa, että ainesta ei löydy.

Parhaat edellytykset muistaa paniikissa opittua ainesta on silloin, kun aivot ovat jälleen samankaltaisessa paniikkitilanteessa.

Mielenkiintoista. Kiitos Juha.

Muistoni voivatkin siis olla jossain väärässä formaatissa. Ihan vastaavaan tilanteeseen en aivan heti ajatellut uudelleen hankkiutua, mutta jotain liukkaan kelin hallintaharjoituksia on kyllä tarkoitus kokeilla. Sittenpä näkee, saanko deja vu-kokemuksen, kun auto lähtee luisuun...

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat