Seuraa 
Viestejä45973

UUTINEN/YLE/01.04.2010:
Kelloja siirretään jälleen, nyt taaksepäin 15 minuuttia tänään iltapäivällä klo 16.00.

"Maapallon pyörimisliikkeen hidastuminen aiheuttaa tietyin aikavälein myös käytössä olevan kellonajan päivittämistä. Yleensä muutokset tehdään sekunneissa, mutta nyt on EU-komissio päättänyt korjata seuraavan 50:n vuoden päivitykset kerralla, koska sekuntien siirtely lyhyemmillä aikaväleillä aiheuttaa enemmän ongelmia, m.m. gps-laitteisiin.
Kysyimme asiaa tähtitieteen dosentti Heikki Ojalta, Helsingin yliopistosta:
- Eikö tällainen alituinen kellojen siirtely ärsytä jo liikaa kansalaisia?
- Kesäaikaan siirtymisessä viime sunnuntaina oli kysymys suhteellisesta ajasta, nyt tehtävä 15 minuutin korjaus tarkoittaa absoluuttista aikaa, jota mitataan atomikelloilla. Totta kai tällainen harmittaa kadunmiestä, koska jokaisessa taloudessa on lukuisia kelloja, mutta asialle ei valitettavasti voida mitään.
- Dosentti Heikki Oja, eikö kellojen siirtämisestä voisi luopua yhteisellä päätöksellä?
- Kesäaikaan siirtymisestä, siis suhteellisesta ajasta, voitaisiin luopua, mutta atomikelloilla mitattavaa absoluuttista aikaa ei voida muuttaa päätöksin, koska sen mittaaminen perustuu Maan pyörimiseen ja liikkeeseen Auringon ympäri."

YLE/STT

Kommentit (16)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Luin lehdestä, että Chilen taannoinen maanjäristys nopeutti maan pyörimisliikettä.
Liekö tuo tapahtuma on myös osatekijä maan pyörähtämisliikkeen ajallisen määren uudelleen arviointiin.

Wiisas
Seuraa 
Viestejä3197

Tosi tyhmää. Vähemmästäkin kaikki menee sekaisin. Ihan kuin ymmärtäisin näitä maan pyörimisiä ja muita tärinöitä. Vieläkään en nuku kunnolla kesäajan takia. Ja nyt tämän palstan kelloa ei ikinä saada oikeaan aikaan, vaikka Phony kuinka selittäisi. Se on vieläkin talviajassa, jos ei kirjaudu sisään.

Kysyin heti aamulla esimieheltä, että suljetaanko meillä silloin, kun kello on ensimmäistä kertaa 16 vai lisätäänkö se vartti työaikaan. Ei osannut sanoa. Mitähän mieltä ammattiyhdistykset ovat tästä? Kohta on taas ahtaajat lakossa.

Sitten todettiin, että ollaanpa me tyhmiä. Tänäänhän on kiirastorstai, ensimmäinen huhtikuuta - nythän on aattopäivä, huomenna pyhä. Me suljetaan jo kello 14 ja sitten pääsee pääsiäisenviettoon ajoissa

"kyllä kaikki vielä iloksi muuttuu"

Järkyttävä uutinen:
"[size=150:1z6erz76]Harkimo luopuu Jokereista[/size:1z6erz76]
01.04.2010,00:01:19

Liikemies Harry Harkimo on ilmoittanut luopuvansa Jokereista rahakkaassa yrityskaupassa. Seuran uusi omistaja on rahakas venäläisliikemies Jevgeni Aprilionov, joka 1990-luvulla rikastui maakaasubisneksessä. Aprilionovin kerrotaan kuuluvan Venäjän pääministerin Vladimir Putinin lähipiiriin,

Vuoteen 1944 saakka Suomeen kuuluneesta Sortavalasta kotoisin oleva Aprilionov ei toistaiseksi ole kertonut suunnitelmistaan Jokereiden kehittämiseksi. Huhujen mukaan hän olisi siirtämässä Jokerit kuitenkin Venäjän rahakkaaseen KHL-liigaan. Mahdollisesti Jokerit pelaisi kotiotteluitaan Viipuriin rakennettavassa uudessa suurhallissa. SM-liigassa Aprilionov peluuttaisi mahdollisesti Jokerit-nimistä farmijoukkuetta." -Sportti.com
Näin se kellojen kanssa puljailu väsytti Hjalliksenkin, voi voi.

bergepanther
Seuraa 
Viestejä4839

meni väärin:

kelloja siirretään 40v taaksepäin, kertoo ansioitunut desantti ja maiden välisten konfliktien ennätysluoja, Suomen eittämättä lahjakkain desantti Johan Bätman: "on jo korkea aika ymmärtää minkä valtavan hyvän Suomi onkaan sähläillyllään menettänyt, kertoo ansiokas desantti ja suuri isänmaan vihollinen blogissaan, voisimme olla mukana osana tätä terrorismikampanjaa ja ties mitä mies jatkaa, siis kellot takaisin 40v mars mars, toteaa lähes aristokraatiksi osoittautunut herra ja suihkaa Tehtaankadun suuntaan nopeammin, kuin vodkapullo tapasi vaihtaa omistajaa silloin niin hyvinä aikoina"

ykskivi
Seuraa 
Viestejä1972

Muistan joskus lapsena samaan vuodenaikaan lukeneeni uutisen, että kello muutetaan desimaalijärjestelmään. Minusta idea oli tosi hyvä, mutta jostain syystä sitä ei sitten toteutettukaan.
Tämä nykyinen jako 24h / 60 min / 60 sekuntia on tyhmä. Se ehdotettu mutta toteuttamaton desimaalijärjestelmä oli paljon parempi .

Kuvitelkaa että vuorokausi olisi 10 desitunnin mittainen (1 dh vastaisi vähän yli kahta tuntia). Yksi desitunti koostuisi 100 desiminuutista, joka taas koostuisi 100 desisekunnista.
Yksi desisekunti olisi vähän nykyistä sekuntia lyhyempi.

Toisaalta esim. kouluissa oppitunti tuntuisi aika pitkältä. Mutta sitä kompensoisi myös pitempi desivälitunti

Harmi kyllä metrinen järjestelmä perustuu ajan suhteen nykyiselle sekunnille.. monessa paikassa tulisi iso muutos.
Mutta ei niin iso kuin tuumailujärjestelmästä metriseen..

To refuse a hearing to an opinion, because one is sure that it is false, is to assume that one's own certainty is the same thing as absolute certainty. All silencing of discussion is an assumption of infallibility. - John Stuart Mill -

Toivottavasti pian siirrytään aikanäytöissä heksadesimaalijärjestelmään. Tällöin kellojen veivailu helpottuisi huomattavan paljon.
Eli kelloja siirretään tänään F taaksepäin .

salai
Seuraa 
Viestejä8161
Piha6
sapetix
Toivottavasti pian siirrytään aikanäytöissä heksadesimaalijärjestelmään. Tällöin kellojen veivailu helpottuisi huomattavan paljon.

Nyt on nuin 13:1C

Onko kyseessä phorumin vai Phonyn aika?

Mitä tahansa edellä esitetyistä väitteistä saa epäillä ja ne voidaan muuttaa toisiksi ilman erillistä ilmoitusta. Kirjoittaja pyrkii kuitenkin toimimaan rehellisesti ja noudattamaan voimassa olevia lakeja.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat