Seuraa 
Viestejä45973
Liittynyt3.9.2015

Miksi se läski ei sitten lähde? onko syynä vain itsekursi syömisen suhteen vai onko vastaus muualla?

Sivut

Kommentit (153)

Siihen voi olla lukemattomia syitä (mikäli ruokavalio on kunnossa). Esim. stressihormonit, epäedullinen suolistofloora, jopa infektiot. Varsin pitkälle perinnöllistäkin, identtisillä kaksosilla usein sama painokehitys vaikka elämäntavat olisivat aivan eri. Lihavilla on hyvin tyypillistä myös leptiiniresistenssi, eli elimistön kylläisyyttä ilmaisevat ja ravinnonottoa säätelevät hormonit eivät toimi normaalilla tavalla.

Itsekurin puutteen listaisin suunnilleen viimeiseksi.

Itsekurin lisäisin listalle ensimmäiseksi. Sitä kun tulee mussutettua pitkin päivää suklaata ja pullaa, sitten illalla syödään rasvaa ja suolaa. Ei ole ihmekään että ihmiset on ällöttäviä turpeita säkkejä.
Toiseksi laittaisin liikunnan puutteen. Sitä mitä ei kuluteta, muuttuu rasvaksi. Niin helppoa eikä sitä voi juurikaan kyseenalaistaa.
Kolmanneksi laittaisin stressit yms, itselläkin keho turpoaa kun tarpeeksi kauan stressannut, vaikka muuten liikkuisi ja söisi hyvin.

Viimeiseksi laittaisin perinnöllisyyden, geenit, +loput tekosyyt. Kai se pitää uskoa että joillain ei ruoansulatus toimi yhtä nopeasti, tai toimii tehokkaammin. Se ei silti kumoa kohtaa 1. ja 2.

Pitkälti ihmiset on liian paljon sisällä ja liikkuvat aivan liian vähän. Ei kaikkien tarvitse olla hoikkia, mutta kolmas osa kansasta ei myöskään pidä olla ylipainoisia.
Lihaa ja kasviksia lisää, rasvaa ja hiilareita vähemmän. Ja ulos juoksemaan, nyt on hyvät kelitkin.

iMuke
Seuraa 
Viestejä1348
Liittynyt13.3.2008
Taape
..Viimeiseksi laittaisin perinnöllisyyden, geenit, +loput tekosyyt. Kai se pitää uskoa että joillain ei ruoansulatus toimi yhtä nopeasti, tai toimii tehokkaammin. Se ei silti kumoa kohtaa 1. ja 2...

En ymmärrä miksi ruuansulatuksen toiminnan pitäisi olla kaikilla ihmisillä täsmälleen samanlaista? Eihän se varmaan voi olla niin? Tai miksi perinnöllisyys tai geenit ei voisi vaikuttaa asiaan? Tuntuisi aika uskomattomalta että ruuansulatus olisi se kiveen hakattu asia johon mikään tuollainen ei voisi vaikuttaa.

Olen huomannut että ympäristötekijät vaikuttavat minun painooni aika paljon. Asun välillä pitkiä aikoja, (vuosi-pari) kaakkois-aasiassa ja siellä painoni putoaa aina jonnekkin 70kg paikkeille. Sitten kun tulen takaisin Suomeen, painoni nousee muutamassa kuukaudessa n. 10 kg. Näin käy poikkeuksetta joka kerta ja olen vaihdellut asuinpaikkaa aika usein. En usko että itsehillintäni tai geenini mystisesti muuttuisivat maastamuuton yhteydessä joten oletan että kyse on ympäristötekijöistä. Syömiseni pysyy jokseenkin samanlaisena mutta ruuan laatu vaihtelee.

PeterH
Seuraa 
Viestejä2875
Liittynyt20.9.2005

Yhdellä ystävälläni masennuslääke aiheutti lihomista. Hän on diabeetikko joten hän pitää tarkkaan kirjaa syömisistään. Ja niin siinä vain kävi: masennuslääkekuurin aikana, täsmälleen samalla kalorimäärällä, hän lihoi lähes 20 kiloa.

Tämä ja monet muutkin jutut viittaavat siihen että "kalori on kalori" on liian yksinkertainen selitys lihavuudelle.

Masennuslääkkeen yhteydessä on raportoitu jopa 8 kg painonnousua kuukaudessa. Olisi absurdia olettaa, että ihminen söisi siinä ajassa 56 000 kcal yli normaalin kulutuksen. (Rasvakilo = n. 7000 kcal)

Lihavuustutkimustahan tehdään valtavasti, ja mitä enemmän sitä tutkitaan sitä mutkikkaammaksi se käy.

Masennuslääkkeitähän käytetään nykyisin todella paljon, se voi hyvinkin olla yksi lihomisbuumin taustatekijöistä.

Ja yksi mitä ilmeisimmin on hiilihydraattipitoinen aamiainen. Tuoreen tutkimuksen mukaan se perinteinen brittiaamiainen munine ja pekoineineen on todellakin parempi. Se mahdollistaa sekä rasvan että hiilarin polttamisen päivän aikana energiaksi. Nykyisin tyypillinen hiilariaamiainen taas estää rasvan polttamisen. Tuoreessa Journal of Obesityssä on tästä artikkeli.

RaahenTiikeri
Seuraa 
Viestejä973
Liittynyt18.2.2009

"Toiseksi laittaisin liikunnan puutteen. Sitä mitä ei kuluteta, muuttuu rasvaksi."
-höpö höpö....minä liiku kun kesällä.Talvella mitä nyt koiria ulkoiluttaa ja puut kantaa sisälle.Melkeinpä tulee tietokoneella istuttua päivät varsinkin kevät puolella kun alkaa olla vedonlyönnillisesti hektisimmät ajat urheilusarjiossa joista vetoa lyön.
Syömisiäni en laske,mutta veikkaisin useammin menevän yli,kuin alle,2500kcaloria enemmän tai vähemmän laadukasta VHH-ruokaa päivässä.Sen oletettavasti pitäisi kertyä minun 171/58 vartalooni kun en itseäni paljon rasita heinä-elokuun viimeisten lämpöisten päivien jälkeen.Vaan eipä ole kertynyt.

Mimei
Siihen voi olla lukemattomia syitä (mikäli ruokavalio on kunnossa). Esim. stressihormonit, epäedullinen suolistofloora, jopa infektiot. Varsin pitkälle perinnöllistäkin, identtisillä kaksosilla usein sama painokehitys vaikka elämäntavat olisivat aivan eri. Lihavilla on hyvin tyypillistä myös leptiiniresistenssi, eli elimistön kylläisyyttä ilmaisevat ja ravinnonottoa säätelevät hormonit eivät toimi normaalilla tavalla.

Itsekurin puutteen listaisin suunnilleen viimeiseksi.


Itse kuitenkin listaisin myös mainitsemiesi syiden yhteyteen itsekurin ensimmäisenä. Jos ihmisellä on terveydellisiä syitä jotka johtavat helpommin lihavuuteen niin eikö silloin itsekuri ole entistä tärkeämpää?
Koska tietoa on kyllä tarjolla halukkaille, niin eikö itsekuriin liity myös ongelmansa myöntäminen ja siihen avun etsiminen? Vai kenen tehtävä se on?
Ja miksi liikunnan pitäisi automaattisesti lisätä syömistä? Jotenkin ihmettelen liikunnan vähättelemistä painonhallinnan yhtenä keinona, koska riittävä liikunta mahdollistaa normaalin syömisen ilman todella radikaalia kaloreiden vähentämistä. Toki se ei saisi lisätä silti juurikaan lisätä päivittäistä kalorimäärää joten siinä päästään taas siihen itsekuriin, joko oikean ruokavalion muodossa tai muuten pitämällä silmällä syömisiään. Myös ruokavalion muuttaminen esim. VHH-suuntaan vaatii alkuun itsekuria.
Oli syy sitten missä tahansa niin väitän, että itsekuri auttaa ihmistä omassa ongelmassaan enemmän kuin pelkkä ongelman ymmärtäminen ja hyväksyminen, toki alku kyllä sekin.

Jotenkin ihmettelen liikunnan vähättelemistä painonhallinnan yhtenä keinona,Tulisiko mieleen, että lihavuus on keskeisimpiä kansanterveydellisiä ongelmia, jota on tutkittu VALTAVASTI.
Kun tutkimukset kerta toisensa jälkeen osoittavat liikunnan tehottomaksi, niin on joko suurta tietämättömyyttä tai melkoista uskovaisuutta sulkea siltä silmät.

a) lihavuutta ennaltaehkäisevänä strategiana liikunta on erinomainen

b) tulisiko Mimeille mieleen että ylipainoisilla tehdyt tutkimukset eivät usein edes mahdollista liikunnan käyttöä metodina

c) liikunnan on osoitettu olevan hyödyllinen painonhallinnassa yhdessä ruokavalion kanssa, ja se että saat pidettyä tiputetun painon poissa vaatii usein liikunnan lisäämistä yhtälöön

d) liikunnan erittäin hyvin todistetut yleiset positiiviset terveysvaikutukset yksinään neutraloivat kaiken suoran korrelaation puutteen laihduttamisen onnistumiseen

Toki itsekurin/elämänhallinnan puutos voi olla taustalla jossakin yksittäistapauksessa, mutta suurin osa ylipainoisista on epätoivoisesti yrittänyt ties mitä. Aika usein tautalla on, että syödään aivan liian vähän ja väärin, mistä seuraa puutostiloja, ja nälänhallintaa sekä rasvanpolttoa ohjaavat hormonit menevät vituralleen.

Harvapa sitä ylipainoisuutta valitsee.

Kid, vaihdat puheenaihetta. Puhuttiin laihduttamisesta, ei ylipainon ehkäisystä eikä varsinkaan liikunnan terveysvaikutuksista.

Ja nyt lähden liikkumaan.

Mimei
Jotenkin ihmettelen liikunnan vähättelemistä painonhallinnan yhtenä keinona,Tulisiko mieleen, että lihavuus on keskeisimpiä kansanterveydellisiä ongelmia, jota on tutkittu VALTAVASTI.
Kun tutkimukset kerta toisensa jälkeen osoittavat liikunnan tehottomaksi, niin on joko suurta tietämättömyyttä tai melkoista uskovaisuutta sulkea siltä silmät.No ei se sentään ihan tehotonta ole, energiankulutus voi nousta jopa yli viisinkertaiseksi liikunnan avulla.

Kunhan ensin hoituu inputin rajoitus, niin painokin tuppaa tippumaan.

Liikunta ei tietenkään ole tehotonta, mutta se ei yksinään riitä.

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Uusimmat

Suosituimmat