Seuraa 
Viestejä805

Onko tästä tietoa, kokemusta kellään?

Aika helposti voi päätellä että vointi menee huonoksi jos ei voi syödä "sokeria" (HFI ja laktoosi-intoleranssi) ja silloin ei esim tryptofaanikaan imeydy kunnolla joten seuraa masennusta jne.

"Hereditäärinen fruktoosi-intoleranssi on oireiltaan hieman erilainen, ja elimistön poikkeavuuksiltaan erilainen kuin fruktoosin malabsorptio. HFI:ssä fruktoosia imeytyy suolesta ainakin jonkin verran verenkiertoon. Kun HFI:tä sairastavan suolistosta tuleva fruktoosirikas veri kulkeutuu maksaan, maksa ei käsittele fruktoosia niin kuin sen pitäisi. Fruktoosi muuttuu normaalisti maksassa glukoosiksi, joka on elimistömme solujen tärkein, ja aivojen ainoa mahdollinen energianlähde. Terveellä henkilöllä fruktoosi muuttuu glukoosiksi maksassa voimakkaasti yksinkertaistettuna (täsmällinen metabolia löytyy englanninkielisen Wikipedian artikkelista, kts. alla) näin: fruktoosi --> fruktoosi-1-fosfaatti --> glukoosi. HFI:tä sairastavalta henkilöltä puuttuu em. välimuodon eli fruktoosi-1-fosfaatin hajoamista katalysoiva (=reaktiota nopeuttava) entsyymi. Ilman tätä entsyymiä (aldolaasi B, engl. aldolase B) fruktoosi-1-fosfaatti ei siis hajoa glukoosiksi.

HFI:tä sairastavalla fruktoosi-1-fosfaatti kertyy elimistöön tiettyihin elimiin, kuten maksaan, munuaisiin ja suolistoon. Tämä epänormaali keräytyminen aiheuttaa tiettyjä kemiallisia ketjureaktioita, jotka aiheuttavat seuraavanlaisia oireita:

- hypoglykemia eli matala verensokeri --> aiheuttaa lisää oireita kuten väsymystä ja tajunnan häiriöitä ja nk. adrenaliinioireita, kuten tärinää tms.
- vatsakipu
- ripuli
- ilmavaivat
- pahoinvointi
- ihon ja silmien kellertävä väri (johtuu maksan toiminnan häiriintymisestä, ts. esim. ikterus)
- väsymys, uupumus
- nopea väsyminen rasituksessa (johtuu siitä että elimistö ei pysty käyttämään normaalisti varastoitunutta energiaa, kuten glykogeenia, hyödyksi)
- ärsyyntyneisyys
- huonokuntoinen iho, hiukset, kynnet
- anemia
- osteoporoosi
- masentuneisuus (johtuu aineenvaihdunnan häiriintymisestä)*
- mielialan vaihtelu (sama kuin edellä)*
- ajattelukyvyn huonontuminen, hajamielisyys, "sekoilu" (engl. fuzzy head, foggy head, syy ilmeisesti samat kuin kahdessa edellisessä)*
- mahd. jatkuva kuumeilu
- yleinen huono olo

* tryptofaanin, foolihapon ja sinkin puutos

Oireet ovat siis hyvin samanlaisia fruktoosin malabsorption ja monen muun taudin kanssa. Oireet siis voivat johtua (ja todennäköisesti johtuvatkin) jostain muusta taudista. Toisaalta fruktoosi-intoleranssin molemmat muodot ovat tästä johtuen vaikeasti tunnistettavia. On olemassa kuitenkin eräs vähemmän yleinen oire, jonka olemassaolo viittaa nimenomaan HFI:n sairastamiseen: synnynnäinen vastenmielisyys makeaan.

Mikäli HFI-henkilön altistuminen fruktoosille jatkuu, seuraukset voivat olla vakavia. Näitä vakavia seuraamuksia, kuten maksa- tai munuaisvaurioita kehittyy kuitenkin vain osalle HFI:tä sairastaville.

Mikäli sinulla on yllämainittuja oireita ja etenkin tämä synnynnäinen makeaninho, suosittelen tutkimuksiin hakeutumista. Tulosta tämä viesti/vastaus ja näytä se lääkärillesi (mikäli hän epäilee tämän viestin luotettavuutta, pyydä häntä tarkistamaan fruktoosi-intoleranssin kummankin muodon tiedot esimerkiksi englanninkielisestä kirjallisuudesta - esimerkiksi Bostonin yliopistossa tutkitaan fruktoosi-intoleranssia). Mikäli diagnoosiksi jää epämääräinen oireyhtymä kuten ärtyvän suolen oireyhtymä, HFI:n mahdollisuus ei ole poissuljettu vaan se pikemminkin kasvaa. Tutkijat ovat huomanneet, että HFI:llä on yhteyksiä esimerkiksi joihinkin oireyhtymiin, kuten ärtyvän suolen oireyhtymään ja krooniseen väsymysoireyhtymään.

Lisää tietoa hereditäärisestä fruktoosi-intoleranssista (HFI) löydät esimerkiksi täältä:

- http://www.lastenendokrinologit.net/pot ... toosi.html
- http://www.foodreactions.org/intoleranc ... index.html
- http://en.wikipedia.org/wiki/Hereditary ... ntolerance
- http://www.foodintol.com/sugar.asp (HUOM! kaupallinen sivusto!)

Don't give up!

Kommentit (3)

tootired
Seuraa 
Viestejä805

Eikö kellään todella ole kokemusta tms
fruktoosin malabsorptiosta, fruktoosi-intoleleranssista
vaikka suomalainen "kansantauti" vai onko F-I vain saamelaisilla tai lappalaisilla?!

"Perinnöllinen fruktoosi-intoleranssi on suomalaisen tautiperimän tauteja. Siinä aldolaasi B -entsyymi ei toimi ja
fruktoosi-1-fosfaattia kertyy elimistöön. Fruktoosi-1-fosfaatti estää glukoneogeneesiä ja glykogenolyysiä, mikä johtaa
hypoglykemiaan ja pahoinvointiin fruktoosia nautittaessa. Puriinien hajoaminen kasvaa koska fruktoosi1-fosfaatti
sitoo epäorgaanista fosfaattia, mikä johtaa pienempään ATP:n tuotantoon, joka puolestaan lisää nukleotidien
hajoamista. Tästä seuraa urikemia ja kihti. Hoitona on fruktoosin ja sakkaroosin saannin välttäminen."

Don't give up!

En ollut tuollaisesta kuullutkaan. Meille on opetettu, että fruktoosi-intoleranssi tarkoittaa fruktoosin imeytymisen häiriötä (käytännössä suolen epiteelin GLUT5 -kuljetusproteiinin osittainen tai täydellinen puutos), joka vastaa oireiltaan lähinnä laktoosi-intoleranssia.

Mikään suomalainen tietokanta ei näköjään tunne kyseistä tautia, joten kiitos tiedosta. Ehkä tulee joskus tarpeeseen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Emotion Science
Seuraa 
Viestejä451

Ilmeisesti ihmisen ohutsuoli ei ole kehittynyt kovin hyväksi fruktoosin imeyttäjäksi, sillä tutkimuksissa on mitattu, että jos koehenkilöille annetaan 50 grammaa pelkkää veteen liuotettua fruktoosia ilman muuta ravintoa samalla, 80 %:lla ihmisistä fruktoosi imeytyy epätäydellisesti. Tämä kuitenkin koskee vain koetilannetta, jossa käytetään puhdasta fruktoosia. Glukoosin samanaikainen imeytyminen helpottaa huomattavasti fruktoosin imeytymistä. Tavallinen sokeri, sakkaroosi, on disakkaridi, josta toinen molekyyli on fruktoosia ja toinen glukoosi. Kun sakkaroosi hajoaa ohutsuolen solujen pinnalla, niin sekä glukoosi, että fruktoosi imeytyvät täysin, glukoosin imeytyminen vaikuttaa myös fruktoosin imeytymiseen.

Fruktoosin imeytymishäiriöitä on kahta tyyppiä, perinnöllinen fruktoosin imeytymishäiriö, joka on harvinainen, vain 1/130 000 kärsii tästä ongelmasta, jonka varsinainen syy on fruktoosia käsittelevän entsyymin vaillinainen toiminta maksassa.

http://ravitsemustiede.hpage.com/paksus ... 77171.html

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat