Seuraa 
Viestejä45973

Nyt on toimittajan paikka vapaana Irakissa, katso linkki!

http://www.youtube.com/watch?v=5rXPrfnU ... r_embedded

Taikka vaihtoehtoisesti sama video toisella sivulla.

http://collateralmurder.com/

Karua...

Kommentit (13)

Saw
Seuraa 
Viestejä6251

Onko toimittaja toimittaja, vai terroristitoimittaja, vai toimittajaksi naamioitunut toimittaja...

Mielestäni on ehdottoman tärkeätä lähettää sota-alueella toimittajia kyselemään osapuolilta, miltä nyt tuntuu ja kuvaamaan mehukkaita klippejä siviileihin kohdistuvasta väkivallasta.

Young man, there's a place you can go.
I said, young man, when you're short on your dough.
You can stay there, and I'm sure you will find
Many ways to have a good time.

It's fun to stay at the Y.M.C.A.
It's fun to stay at the Y.M.C.A.

USA vetäytyi Vietnamista aika paljon toimittajien kuvamateriaalin vuoksi, siis kotirintama alkoi aristelemaan. Jenkithän voittivat jokaisen taistelun Vietnamissa, mutta lopulta hävisivät sodan. Taktinen voitto ei takaa strategista voittoa. Voiko nykypäivänä tällainen kuvamateriaali kääntää vaakakupin myöskin Irakissa?

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Miksei kukaan vaadi parempaa optiikkaa Apacheen?

Jokainen täysjärkinen ymmärtää että tämä oli huonosta optiikasta johtuva työtapaturma.

Lentäjillä oli hiukan puutteellinen käsitys siitä, mitä termi "sivullinen" tarkoittaa. Helppoa se siellä taivaissa on nähdä kaikki vain kohteina.

Täysjärkiselle ei myöskään vaadi kovin suurta aivojumppaa hoksata, miksi länsimailla (tai millään muullakaan valtiolla tahi liitolla) ei ole mitään asiaa suorittaa sotaoperaatioita rajojensa ulkopuolella.
Kyllä sotapropagandan nielleet suuret massat saattavat havahtua nähdessään videoklippejä "omien" harrastamasta sairaasta väkivallasta siviilikohteissa. Tämän realiteetin voi kuitenkin tajuta myös katsomatta raakoja videoita.

Itse arvostan rehellistä tiedotusta ja sitä, että saamme käsiimme välillä myös muutakin informaatiota, kuin valmiiksi suodatettua, pureskeltua, muokattua, viilattua, editoitua ja systemaattisiksi valheiksi pakattua paskaa.

Wikileaksille jälleen kerran kiitos, sieltä löytyy muutakin mielenkiintoista matskua - kannattaa tutustua.

http://www.wikileaks.org/

Jos videota katsoo erittäin TARKKAAN ja KRIITTISESTI, niin tulee mieleen pari oleellista seikkaa:

Helikopterit etsivät kohdetta, ilmeisesti he auttoivat väijyksiin joutuneita taistelukavereitaan, etsivät syyllisiä? Sodassa yhtenäisyyden tunne on vahva, kaveriahan ei jätejä! Tästä syystä kopterit olivat noin 500m päässä oletetuista vihollisista, "vihollinen" luonnollisesti "rennosti" yrittää sulautua massan sekaan, taktiikka toimii.

Jos kuvaa katsoo erittäin TARKKAAN, niin olivatko toimittajat sittenkin asemiesten seassa, minusta näytti että...? Apachen tykkimieshän kysyy onko paikalla omia, ennekuin avaa tulen.

Kopterissa nauretaan ym, mikä antaa varsin karun kuvan toiminnasta. Oliko nauraminen sittenkin enemmänkin hermostunutta reaktioa stressaavaan tilanteeseen? Kameramies näytti videon alussa siltä että olisi juuri valmistautumassa ampumaan Apachea RPGllä, aikaa ei silloin ole enään kauan toimia...

Jos katsoo videota uudestaan, niin video näyttää erilaiselta? Mitäköhän ihmiset luulevat Irakissa sitten päivittäin tapahtuvan, kun ruumiita lasketaa päivittäin, molemmilta puolin!

Niin. Mitähän vittua (anteeksi kielenkäyttöni) sitten teemme tuolla lentelemässä helikoptereilla ja ampumassa ihmisiä?

Huhhuh.. vaikka olisi kuinka sotafriikki ihminen, niin ne PERUSTEET, miksi tuolla ollaan ovat jo niin kusisia, etteivät ne millään tavalla oikeuta ihmisten satunnaista tappamista vieraassa valtiossa.
Tuokin video on vain yksi vuotoon päässyt esimerkki siitä, mitä Irakissa on tapahtunut jo monta vuotta. Raivoani tuota invaasiota kohtaan hillitsee se, etten ole nähnyt murto-osaakaan vastaavanlaisista tapauksista.

Eli ehkäpä tämänkaltainen videomateriaali onkin paras keino (järjellistämisen ohella) saada ihmiset vastustamaan hyökkäyssotia.

Olen 110% samaa mieltä siitä, ettei USAlla ollut asiaa eikä perustetta mennä Irakiin, mutta vaan menivät sitten. Tällainen on sitä oikeaa sotaa, vastarinta paukuttaa, ja sotilaat jotka on koulutettu tappamaan, myöskin sitten käskyjen mukaan tappavat! Ei ole kaunista ja erehtymätöntä sota ollut, eikä tule olemaan.

John Carter
Seuraa 
Viestejä10922

Suosittelen lukemaan Philip Zimbardon kirjan nimeltä The Lucifer effect, joka todistaa, että toisia ihmisiä syrjivä tai jopa tappava käytös voi lähteä lähes kenessä tahansa ihmisessä liikkeelle minuuteissa tai viimeistään tunneissa, kun vain tilanne on otollinen.

Ryhmäpaine, auktoriteettien noudattaminen ja käskyjen toteuttaminen esim. armeijassa tekee ihmisestä helposti julman koneen, joka siirtää vastuun tapahtumista ylemmille päätöksen tekijöille, eikä tunne itse syyllisyyttä julmistakaan teoistaan.

" Käsittämätöntä luonnossa on sen käsitettävyys. " Albert Einstein

Asiaa voi myöskin katsoa toiselta sosiaalipsykologiselta kannalta. En muista lähdettä ulkoa(dokumentti), mutta muistan luvut oikein: Vietnamin sotaan saakka huomattiin tilastollisesti varsin yllättävä seikka taistelutantereelta, nimittäin vain 2% jalkaväestä ampui taistelukentällä kohti vihollista, 10% ampui minne sattuu ja loput olivat vain ns. jollakin tavoin "mukana" enemmän tai vähemmän shokissa. Mutta olivat mukana, koska eivät voineet jättää kaveriansa pulaan. Tämä on siis yleispätevä sääntö oikeasti ja koskee ensitaistelua. Syyt näin rajuun "tehottomuuteen" ovat inhimilliset: Koulutuksesta huolimatta ihmiset eivät pystyneet ampumaan ihmisvihollista eettisistä syistä, mutta eritoten siksi, että taistelutilanne on niin intensiivinen ja kaoottinen paikka, että ns. normi-ihminen menee niin "lukkoon" että unohtaa, tai ei vain pysty keskittymään toimimaan koulutuksen mukaisesti. Sotilaatkin ovat ihmisiä.

Tämän vuoksi varsinkin tämän päivän sotilaat koulutetaan siten, että tilanteen kaoottisuus ja julmuus ei häiritse, vaan sotilas opetetaan toimimaan kaaoksesta ja huumaavasta tilanteesta huolimatta, kuin robotti. Yksi osa koulutusta on se, että taistelu tilanteessa automaattisesti vihollinen muutetaan "armottomaksi pikku-siskon raiskuriksi" (esimerkki huom!) mitä pitää vihata! Videomateriaalissa mielestäni aika hyvin tuli Irakin joukkojen koulutuksen tämä puoli esille: Apachen ampuja nautti saadessaan rytkiä 30mm tykillä "vihollista". Koulutus oli onnistunut, ampuja toimi huumaavassa tilanteessa koulutuksen mukaisesti, ei epäröinyt ampua riekaleiksi "raiskaajia".

Koulutuksessa ei kuitenkaan opeteta, miten elää jälkikäteen näiden "elämysten" kanssa...

Kyllä jokaisen ihmisen jokaiselle toimelle on jonkinlainen syy. Sekin kun aikuinen mies hyväksikäyttää pientä lasta voidaan analysoida henkilön historian, traumojen, nykyisten olojen, ahdistuksen ja kieroutuneen maailmankuvan perusteella hyvinkin ymmärrettävän kuuloiseksi selitykseksi. Pointtinani olikin se, että tämä kyseinen video parhaimmillaan ehkä laittaa länsimaalaiset pohtimaan, että tätä se sota nyt käytännössä on. Tätäkö halutaan?

Jos itse olisin istunut tuolla Apachessa, kaveriporukkani olisi juuri kuollut raketti-iskussa viikko sitten ja lentelisin "vihollisalueella", niin olisi hävytön pelko perseessä siitä, mitä nuo tikkuja kantelevat kaverit oikein meinaavat. Siinä valossa ampuminen on ihan "inhimillistä".

Samoin jos olisin ollut tuolla maassa kävelevä ukkeli (vaikka raketinheittimen kanssakin), olisin pelännyt kopterin ampuvan kotini ja lapseni ja ystäväni ja olisin ehkä ollut valmis ampumaan helikopterin sauman tullessa alas. Sekin on varsin "inhimillistä".

Kuka on sitten oikessa? Ei kukaan. Tällaisia olosuhteita ei pitäisi luoda, missä ihmiset laitetaan valheiden ja propagandan nojalla tappamaan toisiaan. Me länsimaissa väitämme olevamme osapuolena jotenkin viisaampia ja sivistyneempiä, vaikka itse olemme myötävaikuttaneet hyökkäyssotien syntyyn paljon uuh-aah-kauheita "arabiterroristeja" enemmän. Itse olemme invaasioilla ja alistuksella luoneet ne olosuhteet, jonka takia meitä vihataan ympäri maailmaa - ja jonka takia me pelkäämme jotain "terrorismia" ylipäätään.

Hyökkääjät ovat terroristeja ja me (NATO) olemme niissä tilastoissa huomattavasti voitolla..
Puhun "meistä" sen takia, että Suomikin on käytännössä Natossa ja olemme liittolaiskansojemme kanssa saman suppean sotapropagandan uhreja.

Kutunluu
Seuraa 
Viestejä761

Twitteristä:

Reuters 2008; seeks US army video of staff killed in Iraq
Merkillepantavaa:
"Noor-Eldeen and Chmagh had gone to the area after hearing of a military raid on a building around dawn that day, and were with a group of men at the time. It is believed two or three of these men may have been carrying weapons, although witnesses said none were assuming a hostile posture."

Democracy Now 2010; One Day After 2007 Attack, Witnesses Describe US Killings of Iraqi Civilians

ja lopuksi Valkoisen Talon vastine tapahtuneelle:

Collateral Murder: White House Response

ps. Engage -käsky kuulemma tuli ennen kuin Namir nosti kameransa kuvatakseen Humveetä/tilannetta sadan metrin päässä.

Gung Ho? Anybody?

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat