Seuraa 
Viestejä1918

Tässä taannoin sivarivuonna luonani majaili Kenialainen kämppis. Keskustelumme soljui lokoisaa tahtia kuin Victorian joki, koskien kahvin tuotantoa Keniassa. Eräässä vaiheessa esitin sikäläisen yläluokan, kikujuheimon edustajalle kysymyksen johon vastattuaan olin enemmän kuin hämilläni. Kysyin häneltä miksei Keniassa valmisteta kahvia loppuun asti ja tuoda sitä Suomeen tai Eurooppaan paketeissa joissa on kunkin maan kansalliskielellä ilmaistu mistä tuotteesta on kysymys. Näin ainakin otaksun suurten linjojen olevan. Onhan meillä suomessa suurehko Pauligin paahtimo yms.

Hän sanoin että välikädet eivät halua menettää elinkeinoaan jossain ketjussa raaka-ainepörssi---paahtimo---ruokakauppa. Minulla on unelma, vähän niin kuin sillä tummalla hahmolla jenkeissä, jota ammuttiin. Miksei kahvia voisi tai muita mausteita voi tuottaa ja jalostaa loppukäyttäjille sopivaan muotoon kaupan hyllylle asti Intian kaltaisissa kehittyvissä talouksissa niin että viljelijät saisivat inhmillisen elannon sikäläisellä mittapuulla ja minä saisin ne fyffet mitä eurooppalaiset välikäden saavat nykymallilla. Mistä on kysymys? Miksei kukaan ole aikaisemmin ”keksinyt” tätä asiaa? Onko kysymys korkeista tuontitulleista eli protektionismistä vai mistä?

-

Kommentit (1)

Kyse lienee siitä, että länsimaalaiset korporaatiot omistavat usein kehitysmaiden viljelyalueet. Kehitysmaat ovat resurssivarastoja, josta nyhdetään se mitä tarvitaan. Kahvinjalostus on usein automatisoitua, jolloin on melko sama tehdäänkö se Afrikassa vai Euroopassa. Koska kuluttajat ovat kuitenkin Euroopassa ja lisäksi meillä on tehokkaampi väkivaltakoneisto omaisuuksien suojelua varten, kannattaa kahvi jalostaa Euroopassa. Sen saa tuoreempana levitykseen, eivätkä kaiken maailman viljelysorjat tule soittamaan suutaan kriittisten jalostuslaitosten liepeille.

Lisäksi jalostuksesta tulevat verovarat/lahjukset/palkat jne. jäävät eurooppalaisille, jotka pystyvät maksamaan jo muutenkin enemmän jalostetuista tuotteista - bisnes jatkuu kannattavampana.

On myös totta, että tullimaksut kehitysmaista länsimaihin päin ovat merkittävät. Olemme katsoneet, ettei meidän tarvitse tässä suhteessa noudattaa kovasti hehkuttamaamme "vapaata kauppaa", koska silloin kauppa olisi oikeasti vapaata, emmekä imperialistisina järjestelminä hyötyisi huono-osaisista yhtä paljoa kuin nyt.

"It all goes back - again - to present monetary system"

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat