Seuraa 
Viestejä45973

Voisiko tässä olla selitysvoimaa?:

Lahjakkuus tai älykkyys on "kanavien" aukioloa oikeasta aivopuoliskosta vasempaan. Jos on lahjakas musiikissa, tarkoittaa se sitä, että on olemassa suuri aukinainen kanava oikean aivopuoliskon ääniä käsittelevältä aivoalueelta vasempaan, joka luo merkityksiä tälle. Kielellisessä lahjakkuudessa taas kielen lauserakenteesta ja sanojen soinnusta syntyvät nyanssit ja assosiaatiot ovat moninaisia ja intensiivisiä, koska vasen aivopuolisko päästää niitä läpi.

Oikea aivopuolisko on ikään kuin jatkuvaa kaiken aistiärsykkeen ja merkitysten kokemista, josta vasen aivopuolisko jollakin kategorisoinnilla suodattaa turhat jutut pois.

Tätä selitystä tukee se, että joillakin ihmisillä aivovamma on tuhonnut joitakin taitoja/lahjoja, mutta samalla avannut uusia. Muistan nähneeni Prisma-dokumentin YLE:ltä, jossa oli mies, joka aiemmin toimi firman pomona, mutta sai aivoinfarktin ja muuttui henkilönä täysin. Oli ennen vastuuntuntoinen ja rationaalinen, mutta hänestä tuli infarktin jälkeen välinpitämätön ihmisiä kohtaan, mutta erinomainen ja luova maalaaja. Aivoinfarkti oli ehkä tuhonnut tiettyjä kanavia vasemmassa aivopuoliskossa, jolloin muut kanavat saivat enemmän stiumulusta ja alkoivat laajentua. Visuaalistaiteelliset kanavat olivat ehkä tässä tapauksessa ne, jotka korvasivat sosiaalinormatiiviset kanavat, joka ulkoisesti näyttätyi persoonallisuuden muutoksena ja uusien kykyjen harjoittamisena.

Psykedeelit taas voisivat olla keino avata uusia kanavia vasempaan aivopuoliskoon, koska aineiden vaikutus vähentää "perinteisten kanavien" voimaa ja antaa sijaa muille alikäytetyille kanaville. Ihminen ikään kuin voi psykedeelien vaikutuksen aikana herkistyä uudenlaisille ärsykkeille oikeasta aivopuoliskosta, kun vasen ei ole kaikkea "turhaa" suodattamassa pois.

Kommentit (2)

Aivovammat voivat muuttaa persoonallisuutta myös positiiviseen suuntaan. Kuuluisampia mitä muistan ovat: Mies sai jäätyneen pakastekanan päähänsä kadulla ja sai näkönsä takaisin.
Mies sai lentokoneen potkurista iskun ja mekaanikosta tuli äärimmäisen taitava kuvanveistäjä.
Mustalta pojalta ammuttiin puolet aivoista pois haulikolla ja hän menestyi keskimääräistä paremmin opinnoissa.

Kroatialainen tyttö heräsi koomasta puhuen sujuvaa saksaa
Tiistai 13.4.2010 klo 05.12

Tyttö ei kykene puhumaan enää kroatiaa, mutta saksan kieli sujuu mainiosti.

Tyttö oli vasta aloittanut saksan kielen opinnot, mutta koomasta herättyään hän on puhunut kieltä sujuvasti. (COLOURBOX.COM)

Etelä-Kroatian Kninissa asuva 13-vuotias tyttö oli juuri aloittanut saksan kielen opinnot koulussa. Oppiakseen kieltä paremmin hän oli lukenut saksalaisia kirjoja ja katsonut saksankielistä televisiota, mutta vanhempien mukaan hänen saksansa ei ollut vielä sujuvaa. Ei ennen kuin hän vajosi 24 tunniksi koomaan.

Herättyään tyttö ei ole kyennyt puhumaan lainkaan äidinkieltään, mutta hän pystyy kommunikoimaan täydellisesti saksan kielellä.

Tapaus on niin epätavallinen, että tyttöä hoitaneet lääkärit ovat pyytäneet useita asiantuntijoita selvittämään, mistä oikein on kyse.

- Koskaan ei voi tietää, kuinka aivot reagoivat toipuessaan moisesta traumasta. Luonnollisesti meillä on joitakin teorioita, mutta potilaan yksityisyyden kunnioittamiseksi voimme tällä hetkellä kertoa niistä rajallisesti, sairaalan johtaja Dujomir Marasovic sanoi The Telegraph -lehden mukaan.

Psykiatrian asiantuntija Mijo Milas kertoi lehdelle kuulleensa vastaavanlaisista tapauksista, muttei suostunut spekuloimaan tapauksen syitä ennen tarkempia tutkimuksia.

IL

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat