Seuraa 
Viestejä45973

Tohotri Goebbels oli runopoika. Ennen natsikauttaan hän kirjoitteli näytelmiä ja varmastikin myös runoja pöytälaatikkoon, mutta ilkeämielinen jälkimaailma on kiistänyt näiden tekstien kirjallisen arvon.

Paljon taitavampi Goebbels oli propagandistina. Asiatekstin hän osasi.

Natsipuolue oli Goebbelsille onnenpotku. Sitä ennen hän oli nuhjuinen yksityisajattelija, mutta puolue teki Goebbelsista suuren! Ennen puolueaikaa Goebbels ehti olla kunnon katolilainen, ja puolueessakin hän taisi aluksi edustaa vasemmistosuuntausta ja vaati mm. "pikkuporvari Adolf Hitlerin" erottamista.

Mutta Aatu teki Tohtoriin lähtemättömän vaikutuksen. Olihan hän sentään Mies.

Runopoika-aikoinaan Goebbels oli aina ihastunut johonkin. Paremminkin pitäisi sanoa: onnettomasti rakastunut [koira koiran tuntee, toim.huom.]. Mutta puolue teki myös Goebbelsista miehen. Voi niitä kaikkia vaaleita veloenoja ja tummempia baijerittaria!

Ei ole tosin todistettu, että Goebbels olisi saanut pillua NSDAP:sta, mutta ainakin hänellä oli kivan näköinen vaimo Perikato-elokuvassa. Surullista kyllä, Goebbels uhrasi vaimonsa ja pienet lapsensa politiikan alttarille; nämä pääsivät jälkimaailman pelleksi youtube-klippeihin.

Miksi Goebbels päätyi natsiksi? Natsipuolueelle hän oli taivaan lahja, suorastaan puolueen johtava intellektuaali. Mutta miksi G valitsi natsit? Aatteenpalonko takia?

Älkäämme tuomitko G:tä. Hän varmasti uskoi siihen, mitä sanoi. Mutta toki on vaihtoehtoisia selitysmalleja. Goebbelsin akateeminen ura oli edellyt kangerrellen, ja professorin oppituoli siinteli kaukaisissa haaveissa. Natsipuolueessa Goebbels sai sensijaan olla johtava intellektuaali (ja hän sai suurehkoa palkkaa, mikä sekin on perheenisän näkökulmasta ymmärrettävä motiivi).

Ehkä natsipuolueen ja sen aktiviteettien monipuolisuus vetosi jotenkin Goebbelsiin. Kuuluihan puolueeseen älyllisiä piirejä lakimiehistä arkkitehteihin ja 1900-luvun johtaviin rajatiedon asiantuntijoihin. Puhumattakaan kansan syvistä riveistä! Varmasti Goebbelsin kaltainen hurja ja tulinen mies koki oikeaksi paikakseen SA:n tiukasti marssivat rivit. Nuo miehet, jotka vetivät neekereitä ja kommunisteja turpaan tuosta vain noin!

Goebbelsin tarina on hyvin opettavainen. Kysymys vallasta ja kansansuosiosta on aina ajankohtainen. Natsien vastaus kysymykseen oli vajoaminen barbarismiin. Goebbelsiä ei kuitenkaan koskaan saatu tästä tilille. Hän kaatui oman käden kautta moitteeton ruskea univormu yllä, melkein kuin oikea sotilas. Se olikin oikea valinta. Puna-armeija olisi varmasti tehnyt hänestä pilkkaa, jos olisi saanut hänet kiinni.
- - -
Tunnistattekos Goebbelsin tuosta henkilökuvasta? (10 pisteen vihje: on ollut paljon esillä mediassa.)

Tänne vaan lisää henkilökuvia!

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat