Seuraa 
Viestejä45973

Telomeerit ovat kromosomien päissä olevia "roska" DNA:n pätkiä, jotka suojaavat muuta DNA:ta. Telomeerit lyhenevät solujakaantumisen jälkeen. Useimmat ihmisen solut eivät pysty pidentämään telomeerejaan telomeraasi entsyymin avulla, sillä telomeraasi on poiskyteketty. Useimmissa soluissa siis jokaisen solujakaantumisen jälkeen telomeerit lyhenevät ja lyhenevät, lähestyen loppuaan.

Useasti kuulee, että tämä on syy ikääntymiseemme, tai ainakin suuri syy siihen, ja on asia, joka laittaa absoluuttisen limitin iällemme.

Kaikkihan alkoi Leonard Hayflickin petrimaljakokeista, joissa hän huomasi, että ihosolut voivat jakaantua vain noin 50 kertaa kunnes homma pysähtyy.

Lisää täällä:
http://en.wikipedia.org/wiki/Hayflick_limit

Hayflick tietääkseni myös käytti tuloksiaan perustellessaan, kuinka ihminen ei voi koskaan pidentää ikäänsä yli tietyn rajan.

Parikymmentä vuotta myöhemmin kuitenkin löydettiin entsyymi nimeltään telomeraasi, joka pystyy pidentämään solujen telomeereja ja se on aktivoituneena mm. kantasoluissa.

Monet ovat sen jälkeen spekuloineet, että voisimme aktivoida tai tunkea telomeraasia joka soluun. Näin lopettaisimme ikääntymisen, tai ainakin eläisimme paljon pidempään.

esim.
http://www.scientificamerican.com/article.cfm?id=anti-aging-pill-targets...
(Katso hintaa )

Nykykuva taitaa kuienkin olla erilainen:
http://immortechnics.blogspot.com/2010/04/does-telomere-shortening-contr...

Osoittautuu, että ikääntymisen telomeerihypoteesi taitaa olla isoksi osaksi myytti. Kuten linkistä voi lukea, tarkempi tarkastelu ei ole löytänyt mitään linkkiä telomeerien pituuden ja ikääntymisen välillä ja itseasiassa alkaa näyttää siltä, että telomeereistä ei tarvitse välittää ollenkaan. Niitten lyheneminen on ennemminkin seuraus, kuin syy ikääntymisessä. Telomeraasihoidotkin ovat vähintäänkin hämäriä. Ei ole yhtäkään todistetta niitten toimivuudesta, ja itseasiassa telomeraasin aktivaatio muuttaa solujen biokemiaa ja monissa tutkimuksissa on löydetty sen promotoivan kasvaimia.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat