Seuraa 
Viestejä761

Näin aluksi Taloussanomista poimittua:

Jos haluaa palkkaa, on pakko muuttaa

Taloussanomat
"Teollisuusmaiden järjestö OECD julkaisi keskiviikkona odotetun maaraporttinsa Suomen talouden tilasta, ja sen laatijat ovat nyt valmiita antamaan hallitukselle lisää tarkempia ohjeita kansantalouden tervehdyttämiseksi.

OECD:n logiikalla maakuntien välisiä tuloerojen tasoittaminen hoituu pakottamalla työttömät työmarkkinoiden luo. Kun Pohjois- tai Itä-Suomen työtön lähtee hakemaan etelästä palkkarahoja ja tuo ne kotiinsa, vauraus jakautuu tasaisemmin.

– Työvoiman liikkuvuutta pitää parantaa, esimerkiksi poistamalla työnhakusäännöistä keinotekoiset kilometri- ja työnhakualuerajat. Jos työtön haluaa tuloja, hänen olisi otettava vastaan työtä sieltä missä sitä on, sanoo OECD:n maatutkimuslinjan päällikkö Piritta Sorsa."
OECD:hän ehdotteli tuonsuuntaista politiikkaa jo tämän eläkeputkikeskustelun aikoihin, mutta nyt hieman korpeaa...

Lisää näitä älynväläyksiä samaiselta think tankilta:

Työttömyysturva on liian antelias Suomessa

Taloussanomat
"Työttömyysetuudet ovat Suomessa liian anteliaat, sanoo taloudellisen yhteistyön ja kehityksen järjestö OECD tuoreessa maakatsauksessaan. Etuuksia pitäisi järjestön mukaan edelleen kaventaa.

Pitkäaikaistyöttömien turva on Suomessa järjestön mukaan yksi OECD-maiden parhaista. Järjestö moittii sitä, että hyvät etuudet yhdistettynä työttömien liian myöhäiseen aktivointiin lisäävät todennäköisesti työttömyysastetta, passiivisuutta ja riippuvuutta tukijärjestelmästä.

OECD:n mukaan Suomessa työttömiä aktivoidaan vähemmän ja myöhemmin kuin muissa Pohjoismaissa. Työttömien pakollinen aktivointi pitäisi aloittaa viimeistään sitten, kun työttömyyden alusta on kulunut 50 viikkoa. Aktivointitoimista kieltäytymisestä pitäisi lisäksi aina rangaista.


Että semmoista.

Miten käy Lapin ynnä muiden muuttotappioisten läänien, puhumattakaan kylistä ja pienkaupungeista; pitääkö kaikkien työttömien nyt alkaa kiireen vilkkaa perustamaan yrityksiä ja osuuskuntia? Sieluni silmin näen sen viiskymppisen tyhisijän humisevan harjun notkolla repimässä karvalakkiaan riekaleiksi ja kiroamassa tämän maan päättäjistön helvettihin, kun Kekkosen periaatteet pantiin liian aikaisin multiin; kirveellä olisi jälleen töitä.

Ehkäpä tyhisijä (=vaikeasti työllistettävä työtön) onkin oikeassa? Ehkäpä Suomi on nimenomaan vielä suht neitseellinen resurssilandia juurikin harvaan asuttujen alueiden suhteen? Muistatteko viime helmikuun liepeillä eduskunnan edessä pohjaveden yksityistämistä vastaan järjestetyn, lähes kuukauden kestäneen mielenosoituksen?
*käärii foliota*

Entäpä kaivosteollisuus, jolle luotiin vähän poikkeuksellisia oikeuksia harjoittaa tutkimusta ja kaivostoimintaa maanomistajien (=yksityisten) mailla; pakkolunastusoikeuteenhan tehtiin muutoksia.
Sanoisin, että nämä resurssien haalimiset onnistuvat paljon helpommin, kun ei ole populaa vastustamassa vähän asutuilla alueilla; Australia ja Länsi-Afrikka tästä hyvinä esimerkkeinä.

Siis spekuloin, että näistä eläköityvistä maanomistajista näissä on kyse - kuten myös jokaista työtöntä ynnä pitkäaikaistyötöntäkin nämä OECD:n konsultoinnit koskevat.
*lisää foliota; vaikeuksia hengittää*

Tämä pendelöinti ilmiönähän siis lisää vieraantumista ja onnettomuutta yhteisöissä, joihin se on luotu; ei kannata hankkia reppua suurempaa omaisuutta, kun jo taas mennään seuraavaan työpaikkaan toisella puolella Suomea.
Pendelöinti on kurjuuden maksimointia näillä leveysasteilla, mutta kyllähän ihmisen suolikin joustaa, kunhan sitä vähän harjaannutetaan - puhumattakaan ihmismuistin lyhyydestä.

Sivut

Kommentit (37)

Kutunluu
Seuraa 
Viestejä761

Hieman aiheeseen liittyvä online -kirja "Confessions of an economic hitman" tyyliin (preview -versio):

A Game As Old As Empire

Heh, Civilization IV:ssa on se hieno strateginen uudistus, korporaatiot, joilla voi kupata naapurilta resursseja omaan taskuun - joten kuka ohjailee lainkirjaa ja muuttelee Suomea keskitetymmäksi?

Maailmankansalaisuus on hieno ajatus, mutta pystyyn kuollut toteutus...

Vatkain
Seuraa 
Viestejä27432

Ennen kuin töihin aletaan pakottamaan niin töiden teko pitää tehdä kannattavaksi! Esim. minun ei työttömänä kannata ottaa vastaan mitään osa-aikatöitä tai muutaman päivän keikkoja. Etuudet tippuvat heti. Pitäisi poistaa turhanaikanen byrokratia. Työtön saisi esim. tienata niin paljon kuin tykkää ja jos kk-tulot jäävät alle 800 € niin KELA tai sossu maksaisi erotuksen. Tai asumistuki 200 € tulisi aina ja 600 € saisi tienata. Kannattaisi ottaa hommia vastaan kun tietäisi että niiden teosta ei rangaista. Itse tein osa-aikatöitä viime syksyn ja niiden ansiosta helmikuun kk tuloni oli 600 e josta 400 meni vuokraan. Kiva oli siinä sitten laskuja maksella... Tuostapa johtuen en sitten osa-aikahommia ole tässä keväällä tehnytkään. Epävarmat hajavuorot siellä täällä eivät kannata koska sen minkä palkkana tienaat niin tuplana etuuksissa menetät.

Toisekseen ihmisoikeuksiin kuuluu saada valita asuinpaikkansa. Itse ainakin rasvaisin köyttä jos pitäisi asua lähelläkään kehä kolmosta, sisäpuolesta puhumattakaan. Mutta toisaalta, samahan se minulla, lapsettomalla sinkulla. Samahan se on missä sitä asuu jos kerran töitä on. Mutta mitä sitten kun puolisolla on vakityö Inarin kirjastoautossa ja puoliso saa työhönosoituksen (kuten kommunistisessa Slovakiassa aikoinaan) Helsinkiin muurarin apulaiseksi? Ei muuta kun revitään perhe hajalle ja jaetaan mukulat sulle-mulle periaatteella että kaksi kouluikäistä isälle ja imeväinen äidille? Vai kaikki kakarat muuttohommiin? Vai toinen vanhempi pakotetaan yksinhuoltajuuteen? Joku järki näissäkin hommissa olla pitää.

Siitä olen samaa mieltä että työhön aktivointi on Suomessa liian hidasta. Ja toisekseen vääränlaista. Paljonpa minua korkeakoulutettua kiinnostaa vääntää jonkun amiksen autopuolen käyneen kanssa CV:tä suojatyökeskuksessa karenssin uhalla! Jos pitää aktivointia olla niin eikö se voisi, jumalan nimeen, olla edes sellaista mistä on hyötyä? Itse menisin mielelläni kertaamaan exceliä tai opetteleemaan SAPia, mutta ei! Minä menen saatana kirjottelemaan CV:tä jonnekin vaikka minulla on CV koneella neljällä (4) eri kielellä. Minä kysyn vaan että mikä järki? Ja jos en sielä istu niin enpä maksa ens kuun vuokraa sitten.

Saatana kun kaikki kusee byrokratiaan, paperin pyörittelyyn ja siirtelyyn pöydältä toiselle sekä höpö höpö "aktivointiin" josta ei ole kenellekään mitään hyötyä paitsi haistapaskakurssien järjestäjille jotka tienaa valtiolta hyvät rahat. Sylettää oikeen tämmönen! Jumaliste.

Hämmentää.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kaikkea saa kuvitella, toivoa ja vielä kaikkein hyväuskoisimmassa tapauksessa luulla, että yhteiskunnalla on ihan kaikkeen varaa. Suurin yksittäinen seikka, johon Suomen työttömyydessä voidaan hallinnollisin päätöksin vaikuttaa on työvoiman alueellinen ja ammatillinen liikkuvuus. Suomessa työvoiman kysynnän ja tarjonnan kohtaanto-ongelmat olivat poikkeuksellisen suuria jo nykyistä lamaa edeltäneen nousukauden aikana. Yhtä aikaa oli suurtyöttömyys (verrattuna vaikkapa edellistä 90-luvun lamaa edeltäneeseen aikaan) ja työvoimapula.

Suomessa tarvitaan Tanskan mallia, josta täällä on aiemminkin ollut puhetta. Tanskan malli tarjoaa keppiä ja porkkanaa. Se tarjoaa hyvän työttömyysturvan tietyksi varsin kohtuulliseksi ajaksi, mutta edellyttää samalla tarvittaessa ammatin ja paikkakunnan vaihdosta ja tukee niitä. Tanskan mallissa työn tekeminen myös on aina kannattavaa, mihin Suomessakin pitäisi pyrkiä. Minusta on varsin outoa, jos määräaikaista työtä (vaikkapa lyhytaikaista ja mahdollisesti hyvin palkattua) joutuu karttamaan sen takia, että seurauksena on sosiaalietujen menetys. Näin kuitenkin ilmeisesti Suomessa käy. Vatkain puhui täyttä asiaa.

Suoraan sanottuna minua v*tutt* tuo Kutunluun vaikerrus, ei niinkään Vatkaimen kertomus siitä, miten asiat ovat ja miten käytännössä joutuu toimimaan tullakseen toimeen nykysysteemissä. 60-luvulla lähdin kuusitoistavuotiaana lukiolaisena Savosta kesätöihin Ruotsiin, kun Suomesta ei töitä saanut. Mutta Tukholmasta niitä löytyi. Sen jälkeen en ole ollut päivääkään työttömänä ennen (firman maksamalle) varhaiseläkkeelle jäämistäni ja sen jälkeenkin olen tehnyt töitä kun kutsu on käynyt. Opiskeluaikoinani (Turun Yliopisto) tein monenlaisia ns paskahommia Suomessa ja Ruotsissa, tosin sitten joksikin vuosiksi pääsin lopulta osa-aikamyyjäksi Alkoon. Silloin ei ollut opintorahaa, valtion takaama opintolaina sentään oli. Siitä pääsin nauttimaan kolme vuotta.

Sitten käytännön työelämässä jouduin lähtemään sinne, minne työnantaja komensi. Matkapäiviä kertyi tyypillisesti yli 200 vuodessa puhumattakaan kuukausien komennuksista eri puolilla maailmaa (Etelä-Amerikassa ja entisissä neuvostotasavalloissa eksoottisimmat mainitakseni). Kalossin kuva olisi tullut p*rseeseen, jos olisin kieltäytynyt. Ihan vakavasti ihmettelen, miksi nykysukupolvi, jolle maailma on auki ihan eri tavalla kuin aikoinaan meikäläiselle, jää tänne kohtaloaan valittamaan.

Vatkain
Ennen kuin töihin aletaan pakottamaan niin töiden teko pitää tehdä kannattavaksi! Esim. minun ei työttömänä kannata ottaa vastaan mitään osa-aikatöitä tai muutaman päivän keikkoja. Etuudet tippuvat heti. Pitäisi poistaa turhanaikanen byrokratia. Työtön saisi esim. tienata niin paljon kuin tykkää ja jos kk-tulot jäävät alle 800 € niin KELA tai sossu maksaisi erotuksen. Tai asumistuki 200 € tulisi aina ja 600 € saisi tienata. Kannattaisi ottaa hommia vastaan kun tietäisi että niiden teosta ei rangaista. Itse tein osa-aikatöitä viime syksyn ja niiden ansiosta helmikuun kk tuloni oli 600 e josta 400 meni vuokraan. Kiva oli siinä sitten laskuja maksella... Tuostapa johtuen en sitten osa-aikahommia ole tässä keväällä tehnytkään. Epävarmat hajavuorot siellä täällä eivät kannata koska sen minkä palkkana tienaat niin tuplana etuuksissa menetät.Tuo on monipiippuinen asia.

Työnantajana arvostan, että cv on mahdollisimman aukoton. Olisi tosiaan kaikkien kannalta kannatettavaa, että lyhyistäkään pätkistä ei työtöntä rangaistaisi.

Toisaalta, jossain menee raja. Missä vaiheessa työttömästä tulee työllinen?

kohveeman
Seuraa 
Viestejä1628
Rere

----
Suoraan sanottuna minua v*tutt* tuo Kutunluun vaikerrus, ei niinkään Vatkaimen kertomus siitä, miten asiat ovat ja miten käytännössä joutuu toimimaan tullakseen toimeen nykysysteemissä. 60-luvulla lähdin kuusitoistavuotiaana lukiolaisena Savosta kesätöihin Ruotsiin, kun Suomesta ei töitä saanut. Mutta Tukholmasta niitä löytyi. Sen jälkeen en ole ollut päivääkään työttömänä ennen (firman maksamalle) varhaiseläkkeelle jäämistäni ja sen jälkeenkin olen tehnyt töitä kun kutsu on käynyt. Opiskeluaikoinani (Turun Yliopisto) tein monenlaisia ns paskahommia Suomessa ja Ruotsissa, tosin sitten joksikin vuosiksi pääsin lopulta osa-aikamyyjäksi Alkoon. Silloin ei ollut opintorahaa, valtion takaama opintolaina sentään oli. Siitä pääsin nauttimaan kolme vuotta.

Sitten käytännön työelämässä jouduin lähtemään sinne, minne työnantaja komensi. Matkapäiviä kertyi tyypillisesti yli 200 vuodessa puhumattakaan kuukausien komennuksista eri puolilla maailmaa (Etelä-Amerikassa ja entisissä neuvostotasavalloissa eksoottisimmat mainitakseni). Kalossin kuva olisi tullut p*rseeseen, jos olisin kieltäytynyt. Ihan vakavasti ihmettelen, miksi nykysukupolvi, jolle maailma on auki ihan eri tavalla kuin aikoinaan meikäläiselle, jää tänne kohtaloaan valittamaan.
Työttömyys on tuottavuuden kasvun ja globalisaation aiheuttama asia suurimmalta osin. Oikeastaan en keksi mistä muusta syystä se voisi johtua. Itse ainakin toivoisin, että maailma kehittyisi noista sinun ajoistasi. Kehityksellä alkaa vaan olemaan ihmisen hyvinvoinnin kannalta negatiivinen kaiku...Liekö sitä Orwellilaista uuskieltä sitten..

Mielestäni Vatkain totesi hienosti, että asuinpaikan valinnan pitää olla ihmisen itsensä oikeus. Onko tärkeämpää pääoman liikkuvuus ja maksimaalinen tuotto vai ihmisten hyvinvointi. Jos ihmiset pakotetaan kollektiivisesti muuttamaan sen vähäisen työn perässä niin siitä seuraa juurettomuutta.

"Yksittäisen nuoren kasvu ja kokemukset ovat vahvasti sidoksissa siihen kulttuuriin ja kollektiiviseen yhteisöön, mihin hän syntyy. Kulttuurisesti juurettomilla lapsilla ja nuorilla – ja niillä, joilta puuttuu kollektiivinen yhteisö tai jatkuvuus yhteisössä – on tavanomaista enemmän identiteettiongelmia. Lisäksi heidän Ongelmanratkaisutaitonsa ovat usein puutteelliset. Tällaiset nuoret ajautuvat stressitilanteissa helposti itsetuhoisuuteen. "

http://www.lapsiasia.fi/c/document_library/get_file?folderId=101063&name...

kohveeman
Seuraa 
Viestejä1628
Carloz

Tuo on monipiippuinen asia.

Työnantajana arvostan, että cv on mahdollisimman aukoton. Olisi tosiaan kaikkien kannalta kannatettavaa, että lyhyistäkään pätkistä ei työtöntä rangaistaisi.

Toisaalta, jossain menee raja. Missä vaiheessa työttömästä tulee työllinen?
On työpaikkoja, joiden tulolla ei tule toimeen.
Pakko taas lainata Ojapellon Aria:

"Nämä ”uudet työpaikat” ovat ns. palvelualan ”paskatyöpaikkoja”, osa-aika, määräaika, vuokratyö-, projekti- tuki-,, jne työpaikkoja, joiden palkkataso ja viikkotyötuntimäärä ovat niin vähäisiä, että niillä ei enää elä – ainakaan niissä kasvukeskuksissa, missä ns. ”epätyypillisiä” työpaikkoja olisi tarjolla.

Sen lisäksi, että faktisesti työtunnit ovat vähentyneet, niin uusien palvelutyöpaikkojen ”laatu” (ostovoima) on huonontunut. Katoamassa olevien teollisuustyöpaikkojen tuntiansio on n. 25 euroa ja tilalle keinotekoisesti synnytettyjen palvelualojen tuntiansio on hädin tuskin 10 euroa.

Ymmärrettävästi pääoman ohjauksessa oleva valtalehdistö ei tästä ikävästä kehityksestä halua kertoa. Kansalaiset saattaisivat hermostua. Vaarattomampaa on syyllistää heitä työtä vieroksuviksi sosiaalipummeiksi."

http://ariojapelto.blogspot.com/2010/02/tyo-loppuu.html

Tottahan ne puhuvat. Kun pidetään 0,1% eliitti kansasta rikkaina ja loput pakkotyössä orjina niin taloushan toimii!

Ei mitään vapautta jos et löytänyt töitä omatoimisesti niin pakkotyötä sitten.

kohveeman
Seuraa 
Viestejä1628
Vpää
Tottahan ne puhuvat. Kun pidetään 0,1% eliitti kansasta rikkaina ja loput pakkotyössä orjina niin taloushan toimii!

Ei mitään vapautta jos et löytänyt töitä omatoimisesti niin pakkotyötä sitten.
Niin, oliko se niin, että sosialistisissa maissa työ osoitettiin jollekin tehtäväksi?

Yhtäkkiä kapitalismista onkin tulossa sosialismia?! Tuotantovälineet vaan ovat yksityisomistuksessa. Onhan esim. pankkien tappiot kansallisia, mutta voitot yksityisiä. Edit:Mutta ei niistä tässä ketjussa enempää. Anteekssi offtopic.

kohveeman
...Katoamassa olevien teollisuustyöpaikkojen tuntiansio on n. 25 euroa...Aika kova tuntiansio teollisuudelle tuo, mahtaako tuohon olla laskettu joku keskiarvo? Jos tuohon kuuluu paperiteollisuuden ihmiset niin ehkä jotenkin uskottavaa. Melkein veikkaisin että tuohon on kyllä laskettu jo alan toimihenkilötkin. Normaalissa tuottavassa teollisuustyössä oleva ei tuollaisille ansioille pääse.

Itse olen tehdastöissä ollut viimeiset 7 vuotta ja KTA on edelleenkin alle 12 euroa tunti. Uusina tulevilla aloituspalkka kai jotain 8 euroa tunnilta. Ymmärtääkseni esimiehetkään meillä ei saa kahta kymppiä tunti.

Vatkain
Seuraa 
Viestejä27432
Carloz
Toisaalta, jossain menee raja. Missä vaiheessa työttömästä tulee työllinen?

Samassa vaiheessa kuin nykyäänkin, allekirjoitettuaan yli 3 kk kestävän työsopimuksen.

Hämmentää.

Vatkain
Carloz
Toisaalta, jossain menee raja. Missä vaiheessa työttömästä tulee työllinen?

Samassa vaiheessa kuin nykyäänkin, allekirjoitettuaan yli 3 kk kestävän työsopimuksen.Mutta eihän sekään sitten olisi oikein, että työtön (työntekijä?) allekirjoittaisi aina sopimukset vaikkapa kahdeksi ja puoleksi kuukaudeksi kerrallaan ja saisi hyvää palkkaa ja samalla työttömyys- ja asumistuet sun muut juoksisivat.

Vatkain
Seuraa 
Viestejä27432
Carloz
Vatkain
Carloz
Toisaalta, jossain menee raja. Missä vaiheessa työttömästä tulee työllinen?

Samassa vaiheessa kuin nykyäänkin, allekirjoitettuaan yli 3 kk kestävän työsopimuksen.Mutta eihän sekään sitten olisi oikein, että työtön (työntekijä?) allekirjoittaisi aina sopimukset vaikkapa kahdeksi ja puoleksi kuukaudeksi kerrallaan ja saisi hyvää palkkaa ja samalla työttömyys- ja asumistuet sun muut juoksisivat.

Siksi ehdotinkin, että taattaisiin 800 e kuukausitulot. Jos tulot ylittävät 800 e kuussa niin tukia ei makseta. Mitä hyötyä sitäpaitsi olisi työttömän statuksella?

Hämmentää.

Kutunluu
Seuraa 
Viestejä761
Rere
Kaikkea saa kuvitella, toivoa ja vielä kaikkein hyväuskoisimmassa tapauksessa luulla, että yhteiskunnalla on ihan kaikkeen varaa. Suurin yksittäinen seikka, johon Suomen työttömyydessä voidaan hallinnollisin päätöksin vaikuttaa on työvoiman alueellinen ja ammatillinen liikkuvuus. Suomessa työvoiman kysynnän ja tarjonnan kohtaanto-ongelmat olivat poikkeuksellisen suuria jo nykyistä lamaa edeltäneen nousukauden aikana. Yhtä aikaa oli suurtyöttömyys (verrattuna vaikkapa edellistä 90-luvun lamaa edeltäneeseen aikaan) ja työvoimapula.

Mehän elämme konsumerismin aikakautta - ongelma vaan on siinä, että ihmisistäkin on tehty kulutustavaraa samojen monopolimiesten toimesta, jotka syytävät meille tavaransa, joita me sitten kulutamme! Suomen tilanne on hieman ongelmallinen nykyään, kun edes säällinen hintataso lähinnä joukkoliinkenteen ja elintarvikkeiden osalta karkaa yhä kasvavan työttömien armeijan ulottuvista, puhumattakaan vallan keskittymisestä byrokratiaan jota työ- ja elinkeinoministeriöksi kutsutaan.

Rere
Suoraan sanottuna minua v*tutt* tuo Kutunluun vaikerrus, ei niinkään Vatkaimen kertomus siitä, miten asiat ovat ja miten käytännössä joutuu toimimaan tullakseen toimeen nykysysteemissä.

Minulla on syyni; olen juurtunut ihan omasta tahdosta kotipaikkakunnalleni. Juurtumiseeni vaikuttaa semmoinen tekijä, kuin soittoharjoituskämppä ja yhteisesti hankitut instrumentit - oletan, ettet tiedä tämmöisestä soittotilapolitiikasta, jota kunnallistasolla nykyään käydään, mutta voin sanoa sen olevan kovinkin raakaa. Yksityistämiset ovat tähän raakaan politiikkaan johtaneet esim. Tampereella, Oulussa, Helsingissä...lähes jokaisessa suuressa kaupungissa ja siellähän niitä töitä kyllä olisi. Ehkäpä tähän kävisi Fight Clubista tuttu lausahdus: "Omistamasi asiat omistavat lopulta sinut". Buddhalaista ajattelua joo.

Minkälainen maailma olisi, jos musiikki ja taide yksityistettäisiin, eli näiden tuotantotilat olisivat toisin sanoen yksityisiä?

Rere
Ihan vakavasti ihmettelen, miksi nykysukupolvi, jolle maailma on auki ihan eri tavalla kuin aikoinaan meikäläiselle, jää tänne kohtaloaan valittamaan.
Kuten tuossa Taloussanomien jutussakin sanottiin työttömyyden olevan elämäntapavalinta, on juurtuminen käsitteenä paljon monimutkaisempi ja siihen ei voi tuolla OECD:n ehdottamalla politiikalla vastata; hyvin kyyninen pohjasävy tällä pendelöinnillä. Ehkäpä kylät ja pikkukaupungit eli avustuspolitiikka on alkanut tulla tiensä päähän, koska vienti ei vedä...

Vatkain
Seuraa 
Viestejä27432

Kyllähän sitä mielellään töitä tekis... Ja kohta teenkin 1.6. alkaa kesätyö, joka erittäin suurella todennäköisyydellä muuttuu vuorotteluvapaan sijaisuudeksi syssyllä. Pääsis taas yhden vuoden eteen päin ilman ystäväämme nöyryyttäjää eli sossun luukkua.

Hämmentää.

Kutunluu
Seuraa 
Viestejä761
Vatkain
Kyllähän sitä mielellään töitä tekis... Ja kohta teenkin 1.6. alkaa kesätyö, joka erittäin suurella todennäköisyydellä muuttuu vuorotteluvapaan sijaisuudeksi syssyllä. Pääsis taas yhden vuoden eteen päin ilman ystäväämme nöyryyttäjää eli sossun luukkua.

Lucky you...

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat