Seuraa 
Viestejä8643

Mahtaisiko aurinkokerääjässä saada jotain etua mustan siirtonesteen käyttämisestä? Eli läpinäkyvään putkistoon - tai miksei levystöön - käytetään nesteeksi mustaa liuosta. Luulisi auringon valon jäävän tehokkaasti nesteen sisään. Nykyisissä kerääjissä putkisto saa paljolti johtumalla lämmön. Siirtyminen vaatii nestettä kuumemman ympäristön. Jos säteily tyssää suoraan nesteeseen, ei tarvita mitään lämpötilaeroa eli lämpöä siirtyy siirtonesteen lämpötilasta riippumatta.

Musta neste voisi olla aivan tavallista mustesuihkumusteella värjättyä. Luultavasti on riittävän stabiilia ja mustan syvyyden voi säätää helposti.

Hiirimeluexpertti. Majoneesitehtailija. Luonnontieteet: Maailman suurin uskonto. Avatar on halkaistu tykin kuula

Sivut

Kommentit (24)

erittäin kannatettava ajatus, jos neste on läpinäkyvässä putkessa, silloin se vastaisi mustaksi maalattua putkea, kenties olisi tehokkaampaakin.

Toinen tehostus voisi olla raskaampi neste, esim öljy, tai sitten höyrysyvä neste, esim. propaani, ja nesteen kierrättäminen lämpöpumpun kautta. Tällöin saataisiin suurempi teho kylmillä ilmoilla.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija

Riippuu ihan täysin lämpötiloista mikä on paras liuos lämmön talteenottoon. Eri aineilla on eri lämpötiloissa eri lämpökapasiteetit. Nesteen värillä ei niin ole väliä, koska lämpö siirtyy johtumalla.

Heksu
Seuraa 
Viestejä5463

Ei varmaan kannattaisi olla ihan totaalisen mustaa? Jos kuvitellaan hypoteettinen absoluuttisen musta neste, se käsittääkseni absorboisi lämpöä vain pinnastaan - valo/lämpösäteilyhän ei varmaankaan etenisi nesteessä - ja lämmön pitäisi siirtyä putken sisällä syvemmälle johtumalla ja konvektiolla. Olisiko tehokkainta sellainen neste, joka on sopivan mustaa? Niin, että energia absorboituisi putken paksuuden matkalla.

Nupo
Seuraa 
Viestejä208

Eikun jäteöljyä putkiin ja menoksi? Haittana varmaan öljyn pienempi ominaislämpökapasiteetti ja suurempi viskositeetti (hankalampaa pumpata), hyötynä ehkä korkeampi mahdollinen käyttölämpötila.

Paul M
Seuraa 
Viestejä8643
Volitans
Läpinäkyvä putki on myös heijastava, joten suuri osa säteilystä heijastuisi pois putken pinnasta.Tarkoitat siis, että kaikki läpinäkyvällä materiaalilla katetut kerääjät heijastavat suuren osan säteilystä.

Hiirimeluexpertti. Majoneesitehtailija. Luonnontieteet: Maailman suurin uskonto. Avatar on halkaistu tykin kuula

vihertaapero
Seuraa 
Viestejä6081

Tuommoisessa varmaankin läpinäkyvän putken sisäpinta täytyisi olla karhea jotta nesteen ja putken välinen rajapinta ei toimisi heijastimena.

Mitähän etuja mustasta nesteestä olisi esim. hyvin ohueeseen mattamustaan alumiiniputkeen joka ei heijastele ja johtaa tehokkaasti syntyvän lämmön nesteeseen?

Konsta: ...joten jäähdytysvesi on varmasti erittäin korkeaktiivista.
Brainwashed: En tosiaankaan pidä itseäni minään asiantuntijana...

Lasiputken voi pinnoittaa siten, että heijastus on vähäistä ja lisäksi siten, ettei lämpö enää karkaa ulos. Lähes täysin absorboiva neste vielä, niin hyötysuhde lähenee sataa prosenttia.

Neutroni
Seuraa 
Viestejä31348
Paul M
Volitans
Läpinäkyvä putki on myös heijastava, joten suuri osa säteilystä heijastuisi pois putken pinnasta.Tarkoitat siis, että kaikki läpinäkyvällä materiaalilla katetut kerääjät heijastavat suuren osan säteilystä.Tavallinen lasi heijastaa nelisen prosenttia ja normaalit heijastuksenestopinnoitetut prosentin verran (näkyvällä kaistalla). Aurinkokeräimeen lienee useimmiten halvempaa laittaa hieman isompi ruutu tavallista lasia.

Neutroni
Seuraa 
Viestejä31348
vihertaapero
Mitähän etuja mustasta nesteestä olisi esim. hyvin ohueeseen mattamustaan alumiiniputkeen joka ei heijastele ja johtaa tehokkaasti syntyvän lämmön nesteeseen?Tuskin mitään verrattuna mustan nesteen kustannuksiin veteen verrattuna. Lämpö johtuu alumiinissa hyvin ja siirtyy varsin tehokkaasti veteen.

Paul M
Seuraa 
Viestejä8643

Jospa musta neste olisi suoraan tasokeräimen ilmatilassa. Ilmatila olisi siis muunnettu nestetilaksi. Nesteen paksuus vaikka 50 mm. Läpäisykerroin niin, että läpi tulee 0,05 % valosta. Eikö tuollainen mustan nesteen kerääjä olisi varsinainen mattamusta laatikko. Sehän heijastaisi vain etulasin verran. Muu jäisi nesteeseen. Lämmön siirtymisvaihetta kerääjän ilmatilasta siellä oleviin putkiin ei olisi.

Pieni matka olisi läpinäkyvään muovipussikerääjään. Miten äkäisesti mustaa nestettä täynnä oleva läpinäkyvä muovipussi lämpenee auringon paahteessa? Ja mihin lämpötilaan? Kypsyykö perunat?

Hiirimeluexpertti. Majoneesitehtailija. Luonnontieteet: Maailman suurin uskonto. Avatar on halkaistu tykin kuula

Varsinkin suomessa tollainen lasinen järjestelmä kestäisi varmasti tosi kauan jossain katolla, kun lumi ja jää vähän mukiloisi sitä, linnuista ja tenavista puhumattakaan.

Kuinka ajattelit saada lasisen putkiston kestämään todellisuutta?

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat