Seuraa 
Viestejä45973

Miten psykoaktiivisiin aineisiin suhtauduttiin keskiajalla? Minkälainen oli näitä psykoaktiivisia aineita koskeva lainsäädäntö sekä yleinen asenneilmapiiri? Tietystikään kaikkia nykyään käytössä olevia psykoaktiivisia aineita ei ollut tuolloin saatavilla nykyisessä muodossaan, mutta tässä tapauksessa asiaa tulisikin spekuloida: "mitä jos niitä olisi ollut saatavilla?".

Psykoaktiivinen yhdiste tai -aine aiheuttaa väliaikaisia muutoksia ihmisen aistimuksiin, mielialaan, tietoisuuteen tai käytökseen.

EDIT1: Tässä tapauksessa suljettakoon kahvi ja alkoholi pois keskustelusta, vaikkakin ne psykoaktiivisiksi aineiksi luokitellaankin.
EDIT2: Aihetta voi toki tarkastella laajemmassakin historiallisessa ja kulttuurisessa viitekehyksessä.
EDIT3: Myös pelkät linkit artikkeleihin ja aihepiirin sivustoille ovat tervetulleita.

Sivut

Kommentit (30)

Vierailija

Kahvin käyttö on ihan hyvä sulkea pois jo senkin takia että keskustelu jäisi kovin torsoksi. Tosin se tässä lienee uhkana jo tälläkin asettelulla. :/

Ei ennen 1900-lukua käytännössä ollut huumeita.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
Sakarias
Jees kirjoitti:
Oliko kyseessä anakronismiin viittaava kannannotto? Jos ei, niin asiaahan voidaan spekuloida, kuten avauksessa ilmaisinkin.

Jep. Kannabis kriminalisoitiin jo ennen amfetamiinia. Opium-unikot olivat ennen tuttu näky kirkkojen pihalla ja _lääke_ joka vaivaan.
Tuttu sivusto.

Hyvä. Ei siksi että käyttäisit, vaan siksi että sivusto on erittäin informatiivinen.

Vierailija
Vatkain
jees
Mutta tuolta saa perusteellista tietoa:
http://www.erowid.org/

Tuolla on ainakin aikajana http://www.erowid.org/psychoactives/his ... cle1.shtml
Muut artikkelit koskevat uudempaa aikaa. Mutta on siellä lähdekirjoja ainakin listattu muutamia http://www.erowid.org/psychoactives/his ... tory.shtml

Tossa lisää:
http://www.erowid.org/library/books/a_books.shtml

Ja online kirjoja:
http://www.erowid.org/library/books_online/

Vatkain
Seuraa 
Viestejä27432

http://tols17.oulu.fi/~mreinikk/historia.htm (jos silmät kestää, vihree fontti vissiin aineissa valittu )

Ja näköjään vuoden tiedekirja on Huumeiden historia. http://www.tiede.fi/uutiset/uutinen.php?id=4127

Kannattaa muuten varmaan etsiä lääketieteen historiasta ja lääkekasvien historiasta. Huumeitahan, ennen kuin niistä tuli huumeita meidän tarkoittamassamme merkityksessä, käytettiin lääkkeinä uskonnollisen käytön rinnalla. Tosin uskoisin mutulla että psykoaktiivisia aineita on käytetty pääsääntöisesti enemmän uskonnollisissa riiteissä kuin lääkeaineina. Mutta kuten sanoin, emt.

Hämmentää.

Vierailija
Vatkain
Se vaan että ei tahdo oikeen historiankirjoja olla. Yleissettiä kyllä löytyy. Uskomatonta muuten että keskiaikaisesta huumekulttuurista on näinkin hankala hankkia tietoa...No ei varsinaisesti, mutta monet uskoakseni kyllä sisältävät keskiajankin.

Ehkäpä siinä olis sulle missio?

aes
Seuraa 
Viestejä173

Hih, tässäpä hauska aihe tongittavaksi, aloitan heti huomenna ellei iske kaamea kankkunen.

Näin varovaisesti voisin arvata, että keskiajalla ei kovin paljon päihteitä käytetty (paitsi tietysti alkoholia), mutta viktoriaanisella kaudella homma viimeistään räjähti käsiin kun Brittiläinen Imperiumi oli tuonut kotiin kaiken oopiumista perunoihin, kahvista tupakkaan ja hampusta teehen.

Huh? Tosiaan, onko kaikki muu hauska paitsi viina ollut tuontitavaraa tuolloin?

Hullukaalia viljeltiin keskiajalla. Oopiumin väitetään olleen tunnettu ainakin Bysantissa.

Eipä noihin liittyvää lainsäädäntöä juuri tainnut olla. Muuttuneet tajunnantilat tietysti voitiin kristillisessä viitekehyksessä tulkita demoniseksi riivaukseksi tai noituudeksi.

Tämä on semmoista elämänaluetta, josta ei taida olla kovin paljon tietoa vielä keskiajan osalta.

Kutunluu
Seuraa 
Viestejä761
Gorgle
Hullukaalia viljeltiin keskiajalla. Oopiumin väitetään olleen tunnettu ainakin Bysantissa.

Eipä noihin liittyvää lainsäädäntöä juuri tainnut olla. Muuttuneet tajunnantilat tietysti voitiin kristillisessä viitekehyksessä tulkita demoniseksi riivaukseksi tai noituudeksi.

Tämä on semmoista elämänaluetta, josta ei taida olla kovin paljon tietoa vielä keskiajan osalta.


Kyllä.

Nimittäin "Malleus Maleficarumissa" oli tietyt ohjeet noitien ja velhojen metkujen havaitsemiseksi (=käyttäytymiseen viittaavat havainnot, heh):

Papal Bull of 1484
Joo onhan lähteen nimi 'digital hemp', mutta parempia lähteitä odotellessa...

En tiedä tapahtuiko tätä enään keskia-ajalla, mutta Suomessa oli ilmeisesti aika pitkään tapana nautiskella kärpässieniä hieman kyseenalaisella tavalla. Ensin joku pistettiin popsimaan kärpässieni, jonka jälkeen tämän hepun virtsaan erittyi vain ne psykoaktiiviset aineet ja virtsa oli sitten kiva juoda ilman kärpässienen ikävimpiä vaikutuksia. En ole oikein varma mitä niille ikäville aineille kehossa tapahtui ja miksi kärpässienen psykoaktiivisuutta aiheuttavat eineet ei muokkaantuneet muuksi kehossa. Kuulin jutun eräältä tutkijalääkäriltä.

Vatkain
lysogeeni
Ensin joku pistettiin popsimaan kärpässieni

Se joku oli vaimo tai poro.

Eiks se voinu olla sellanne poppamies-tyyppi? Jos se oli muuteki tolessa ja pumpattu, oliko pumpattu, eikö olukkaa kuitekaa se, vaa joku eläin=luuseri, oliko poppamies luuseri?

Pikku Gen
Seuraa 
Viestejä3210

Keskiajalla yksi psykoaktiivinen aine, joka aiheutti suorastaan epidemian (tahattomasti tosin), oli torajyvä http://fi.wikipedia.org/wiki/Torajyv%C3%A4 . Torajyvä on loissieni, joka saastuttaa viljaa. Pyhän Antoniuksen tuli -nimellä kulkenut torajyvämyrkytys on ollut yksi yleisimpiä noitavainojen aiheuttajia, koska seurauksena on mm. halluja ja kouristuksia. Ja koska torjunta on nykyäänkin peräti hankalaa ja keskiajalla suorastaan mahdotonta, sitä on ollut ilmeisesti jo antiikissa - ja sitä on osattu käyttää hyväksi mm. abortteja tehtäessä.

Disclaimer: älä kokeile. Ei ole sen arvoista. Toisaalta, harva asia on.

"Ubi est actio hic?" Missä täällä on säpinää?

lysogeeni
En tiedä tapahtuiko tätä enään keskia-ajalla, mutta Suomessa oli ilmeisesti aika pitkään tapana nautiskella kärpässieniä hieman kyseenalaisella tavalla. Ensin joku pistettiin popsimaan kärpässieni, jonka jälkeen tämän hepun virtsaan erittyi vain ne psykoaktiiviset aineet ja virtsa oli sitten kiva juoda ilman kärpässienen ikävimpiä vaikutuksia. En ole oikein varma mitä niille ikäville aineille kehossa tapahtui ja miksi kärpässienen psykoaktiivisuutta aiheuttavat eineet ei muokkaantuneet muuksi kehossa. Kuulin jutun eräältä tutkijalääkäriltä.Minun ymmärtääkseni tuo on pikemminkin Siperiasta tuttua perinnettä. Inarin saamelaisten parista on kuulemma tietoja punaisen kärpässienen käytöstä huumeena, mutten tiedä onko muualta Suomesta. Tietysti sellaista perinnettä on voinut olla, muttei siitä välttämättä ole säilynyt tietoja. Ei ole ainakaan keskiajan saati kaukaisemman menneisyyden osalta.

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat