Seuraa 
Viestejä45973

Tiedetään, että neliömetriä kohden ilma luo suunnilleen 150 000 newtonin painon. Mutta jos olemme esimerkiksi talon sisällä, onko tämä ilman aiheuttama paino enää niin suuri? Jos laskemme paljonko painoa tulee talon lattialle neliömetriä kohden ilman aiheuttamana?

Kommentit (17)

Denzil Dexter
Seuraa 
Viestejä6665
Telep
Tiedetään, että neliömetriä kohden ilma luo suunnilleen 150 000 newtonin painon. Mutta jos olemme esimerkiksi talon sisällä, onko tämä ilman aiheuttama paino enää niin suuri? Jos laskemme paljonko painoa tulee talon lattialle neliömetriä kohden ilman aiheuttamana?Ilma ei luo painoa, vaan paineen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Talossa voi olla joko alipaine tai ylipaine ulkoilman ilmanpaineeseen nähden. Se tarkoittaa, että ilmanpaine on sisällä joko enemmän tai vähemmän mitä ilmassa; ei kuitenkaan normaalitapauksissa mitenkään kovin paljon enemmän tai vähemmän. Esim. alipaineen voi huomata siinä, että talossa "vetää", eli ikkunoiden tai ovien raosta virtaa ilmaa sisään. Mikä on itse asiassa aika tavallista.

Denzil Dexter
Seuraa 
Viestejä6665
leoric
Talossa voi olla joko alipaine tai ylipaine ulkoilman ilmanpaineeseen nähden. Se tarkoittaa, että ilmanpaine on sisällä joko enemmän tai vähemmän mitä ilmassa; ei kuitenkaan normaalitapauksissa mitenkään kovin paljon enemmän tai vähemmän. Esim. alipaineen voi huomata siinä, että talossa "vetää", eli ikkunoiden tai ovien raosta virtaa ilmaa sisään. Mikä on itse asiassa aika tavallista.Hyvä olisi, jos nurkista vetäisi. Sisällä pyritään johonkin 5-15 Pa alipaineen tasolle, jolloin lattialautoja itse asiassa vedetään ylöspäin. Jos oven avaa, tilanne häiriintyy ja lattia voi romahtaa. Toisaalta silloin katon kuormitus kevenee ja katto ponnahtaa ylöspäin.

Talossa on yleensä aina paine-eroa ulkoilmaan nähden koska sisä- ja ulkolämpötilat poikkeavat toisistaan. Talvella kylmällä säällä ero on suurimmillaan ja silloin katossa on ylipainetta ja lattian tasossa alipainetta. Lämmin ilma pyrkii nousemaan ylös eli huoneilma on hieman kevyempää kuin ulkona vallitseva kylmempi ilma. Nämä paine-erot ovat riittäviä aikaansaamaan vedon.

David
Seuraa 
Viestejä8877
Telep
Tiedetään, että neliömetriä kohden ilma luo suunnilleen 150 000 newtonin painon. Mutta jos olemme esimerkiksi talon sisällä, onko tämä ilman aiheuttama paino enää niin suuri? Jos laskemme paljonko painoa tulee talon lattialle neliömetriä kohden ilman aiheuttamana?

Kyllä se vuorovaikutus leviää fluidissa ihan joka suunnasta eli käytännössä sama se paino on sama, ellei talo ole täysin ilmatiivis. Periaatteessa nopean ulkoisen paineenmuutoksen (räjäytys / ukkonen tmv.) aikana paine ei ehdi välttämättä tasaantua (ilman tiheys ei ehdi muuttua, koska se vaatisi nopeaa ilman virtausta). Ilman keskimääräinen tiheys määrää sen keskimääräisen paineen ja paine taas määrää sen vaikuttavan voiman.

Ilmamassan korkeus taas määrää sen minkälaisen hydrostaattisen paineen se missäkin kohden aiheuttaa. Paine taas voi muuttua muustakin syystä, mutta se (hydrostaattinen) peruspaine johtuu gravitaation ilmamassaa (maanpintaa vastaan) puristavasta vaikutuksesta.

Tavallaan ilma on siis puristukissa gravitaation aiheuttaman voiman ja maan pinnan aiheuttaman vastavoiman välissä. Mitä lähempänä maan pintaa ollaan sitä suuremmaksi puristus muodostuu ylempien kerrosten lisätessä alempien ilmakerrosten tiheyttä / painetta.

Jägermeister
Seuraa 
Viestejä1013
Telep
Tiedetään, että neliömetriä kohden ilma luo suunnilleen 150 000 newtonin painon. Mutta jos olemme esimerkiksi talon sisällä, onko tämä ilman aiheuttama paino enää niin suuri? Jos laskemme paljonko painoa tulee talon lattialle neliömetriä kohden ilman aiheuttamana?Tiedetäänkö?
Luulin, että normaali ilmanpaine merenpinnan tasolla on noin 1013 mbar = n. 100 KPa = n. 100 000 N/m2.

Talon sisällä paine luonnollisesti on kutakuinkin sama, kuin ulkona sokkelin juuressa.
Paine-ero voisi juuri ja juuri riittää narussa olevan heliumpallon kiihdyttämiseen johonkin kulmaan.

Korjatkaa, jos olen taas väärässä.

---

Telep
Mutta kysymykseni oli se, että aiheuttaako ilma sen saman painon myös talon sisällä? eli sen 150 000 newtonia?
100 000N/m² paine kohdistuu seiniin, kattoon ja lattiaan kummaltakin puolelta eli kyllä. Tämän takia painetta ei siis tarvitse ottaa missään laskennassa huomioon.

150 000N/m² painetta taloissa tuskin esiintyy...jos ei asu merenpinnan alapuolella.

Telep
Ei kai sillä ole väliä onko katto välissä vai ei, se sama paino kohdistuu silti sile neliömetrille

Kyllä sillä on väliä koska paine kohdistuu kappaleeseen, ei itseensä.

Sama paine tietenkin on joka puolella JOS kappale on vapaassa tilassa.

David
Seuraa 
Viestejä8877
KBolt
100 000N/m² painaa seiniä, kattoa ja lattiaa kummaltakin puolelta eli kyllä.

Tarkkaan lukuun vaikuttaa mm. säätila, mutta olikohan se jotain 103.2 kPa normitilassa. Paine heikkenee ylöspäin mentäessä, joten katon osalta paine on keskimäärin aavistuksen pienempi kuin lattian. (Aina pitää niuhottaa).

Edit: Hieman muisti pätki, siis 101,325 kPa

David
KBolt
100 000N/m² painaa seiniä, kattoa ja lattiaa kummaltakin puolelta eli kyllä.

Tarkkaan lukuun vaikuttaa mm. säätila, mutta olikohan se jotain 103.2 KPa normitilassa. Paine heikkenee ylöspäin mentäessä, joten katon osalta paine on keskimäärin aavistuksen pienempi kuin lattian. (Aina pitää niuhottaa).

Juu, tokihan se on näin mutta se heikkenee huomattavasti vähemmän kuin jos mitataan paine-eroa alaspäin mentäessä.
Vaikka eroa tulee niin käytännön merkitystä ei ole eli on aivan sama kirjoittaako että paine on 1bar, 1.001bar tai 1.000001bar kaikiklle talon pinnoille.

visti
Seuraa 
Viestejä6331
Telep
Tiedetään, että neliömetriä kohden ilma luo suunnilleen 150 000 newtonin painon. Mutta jos olemme esimerkiksi talon sisällä, onko tämä ilman aiheuttama paino enää niin suuri? Jos laskemme paljonko painoa tulee talon lattialle neliömetriä kohden ilman aiheuttamana?Paine leviää tasaisesti nesteissä ja kaasuissa. Pääsi on puoli mtriä veden alla. Tunnet korvissasi veden paineen. Sitten sinulla on ämpäri mukanasi ja pää siinä. Oletetaan, että ämpäri on täynnä vettä (se ei ole happilaitteena). Sinä et kannattale ämpärin yläpuolella olevaa vettä, vaan vesi ainoastaan yrittää puristaa ämpärin pääsi yläpuolella olevaa pohjaa litteämmäksi (huonolla menestyksellä). Paine korvissasi on sama kuin ilman ämpäriä. Ilmalle huone on ämpäri.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat