Seuraa 
Viestejä16844

Jos haluaa ostaa mahdollisimman edullisen mutta silti kelvollisen vempaimen tv-sarjojen ja dvd- sekä blu-ray-elokuvien katseluun, niin onko järkeä harkita taulu-tv:n ostamisen sijasta monitoria esim. kokoluokassa 24"? En välttämättä edes tarvitse kauhean suurta näyttöä kun en missään valtavassa tilassa tätä tv:tä katselisi.

Mietityttää tietenkin olisiko sittenkin syytä kallistua oikean tv:n puoleen, sillä hybridi-digiviritin voisi olla hyvä olla kaiken varalta jos digiboxi simahtaa. Monitorissa ei tietenkään myös liene kaiuttimia, mutta löytyy kyllä viritin ja pari kaiutintakin (ei varsinaista kotiteatteria mutta siitä viis).

Hoitaako monitori tavanomaiset päivittäiset katselut siinä missä tv? Hidasteleeko kuva? Vai ovatko hintaerot mitättömiä jos sattuu löytämään jonkin edullisemman tv:n?

Full HD ja HDMI must, käsittääkseni. Kaveri keuhkoaa ja jäkättää että ruudun pitää olla yli 30", mutta onko se jotenkin aivan ehdotonta ja eikö millään pienemmälläkin pärjäisi?

Sivut

Kommentit (73)

Verkkiksestä Samsungin 23" SyncMaster Multituner käytännössä pelkän monitorin hinnalla.

Full HD ja HDMI must, käsittääkseni. Kaveri keuhkoaa ja jäkättää että ruudun pitää olla yli 30", mutta onko se jotenkin aivan ehdotonta ja eikö millään pienemmälläkin pärjäisi?Riippuu katselukulmasta. Silmä saturoituu yllättävän nopeasti, kun kulma pienenee. Tuon kokoisella pikkunäytöllä FullHD-resoluutiosta on hyötyä käytännössä metrin parin katseluetäisyyksillä, eli nenä pitää olla kiinni lasissa. Jos kauempaa katselet, tarkemmasta resosta ei juuri ole iloa.

Riippuu kuinka kaukaa telkkaria katsotaan.

Jos sohva on yli kolmen metrin päässä, niin alle 32" ruudulta et erota onko kyseessä FullHD vai HD-Ready.

Pikselin koko = L * tan(1/60)

Kun tiedetään näytön fyysiset mitat ja resoluutio, niin tuosta kaavasta voidaan laskea suurpiirteinen etäisyys L jossa ei enää erota tarkempaa kuvaa.

Tai toisin sanoen se vähimmäisetäisyys miltä telkkaria pitäisi katsoa ettei pikseleitä pysty erottamaan.

Telkkarikuvan todellinen tarkkuus onkin sitten 0,7-0,9 kertaa sen lähetyksen resoluutio, joten ei tarvitse huolehtia menettävänsä mitään olennaista vaikka ei näe jokaista yksittäistä kuvapistettä. Tämä siksi että kuvasignaali pitää alipäästösuodattaa ettei siihen tule aliasointivirheitä.

Esim. epämääräisiä raitoja ja aaltoja kun kuvataan sälekaihtimia, niinkuin tässä videossa kohdassa 0:45. Digikameran videokuvaus ei juuri suodattele mitään.
http://www.youtube.com/watch?v=B-rpp28AuXo

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Rousseau
Jos haluaa ostaa mahdollisimman edullisen mutta silti kelvollisen vempaimen tv-sarjojen ja dvd- sekä blu-ray-elokuvien katseluun, niin onko järkeä harkita taulu-tv:n ostamisen sijasta monitoria esim. kokoluokassa 24"? En välttämättä edes tarvitse kauhean suurta näyttöä kun en missään valtavassa tilassa tätä tv:tä katselisi.Mielestäni et tarvitse erillistä TV:tä pelkkien dvd- ja bluray leffojen katseluun.

Kun olin lapsi ja teini niin perheeni päätelkkarimme oli 21 tuumainen väritelkkari. Itse kaivoin vintiltä äitini muinaisen 70-luvun mustavalkoisen matkatelkkarin, jolla tollotin veljeni kanssa yömyöhällä salaa leffoja ja ohjelmia ja pelailtiin Commodore 64 pelejä. Silmät seisoi päässä koulussa toisinaan, kun oli nukkunut vain muutaman tunnin. Good times!

Itselläni on nyt 23 tuumainen näyttö tietokoneessa, eli toljotan alle metrin päästä ruutua, jonka kokoisesta telkkarista lapsena katselin ohjelmia monen metrin päästä. Näin ne ajat muuttuvat.

Käytännössä tämä 23" tuumainen alkaa olla näytöksi aivan tarpeeksi suuri, jo se olisi vielä isompi, niin pitäisi alkaa kääntää päätään nähdäkseen joka nurkan!

Pacanus Rusticanus
Seuraa 
Viestejä7845

Minulla on makuuhuoneessa alle 300 euron 32 tuuman lcd ei-fulhd läppärin vga.ssa kiinni 5 m piuhalla. Äänet aktiivikaiuttimilla. Jos hauaa enemmän, on hankittava kotiteatterikamat.

Samalla läppärillä sitten kaikki muunkin "alaa" sivuava. Käynnissä 24/7.

- Ubi bene, ibi patria -

Rousseau
Seuraa 
Viestejä16844
mal
Verkkiksestä Samsungin 23" SyncMaster Multituner käytännössä pelkän monitorin hinnalla.Dodiin. Tsekkaamani hintaan ei kai huoli pahemmin monitoria miettiäkään enää tuon jälkeen.

Pitänee vaan tutkiskella sitä että miten se tv:n koko suhteutuu tilaan. (Vielä arvoitus kun kysymys on tulevasta asunnosta jota en pääse mittailemaan vielä jokuseen aikaan.)

Itse katson suuren osan elokuvista tietokoneella.
19" näyttö ja katseluetäisyys melko tarkalleen metri.
Näyttö saisi kyllä olla 2-4 tuumaa isompi parhaan tuloksen saamiseksi, mutta kyllä tälläkin pärjää ihan hyvin.
Naapurilla tietokone toimii myös digiboksina ja tuntuu olevan aivan toimiva viritys.
Itsekseen jos katselee televisiota ja elokuvia, niin jollain 21" monitorilla taitaa olla parempi hinta/laatu suhde.
Isommalla porukalla sohvalta käsin katsottaessa 32" televisio on taas mielestäni järkevämpi ostos.

Saw
Seuraa 
Viestejä6251

Kaikilla ei ole varaa pitää yhtä huonetta klassisena sohvapari+kotiteatteri -kokoonpanona.

Itselläni on kaksiossa 32-tuumanen HD-töllö lisukkeineen. Sohvakin puuttuu,kun ei ole tilaa.

Töllö tuntuu vähän liian isolta, koska töllö on pienemmässä huoneessa, ja sitä tulee katseltua aivan huoneen toisessa ääripäässä. Äänipuolesta huolehtii ihan normaali tietokoneeseenkin sopiva 2.1 -kaiutinsetti, koska en ollut halpis 5.1 -systeemiin lainkaan tyytyväinen. Pysyypähän äänenvoimakkuus sillä tasolla, ettei pitäisi naapureita häiritä lainkaan.

Young man, there's a place you can go.
I said, young man, when you're short on your dough.
You can stay there, and I'm sure you will find
Many ways to have a good time.

It's fun to stay at the Y.M.C.A.
It's fun to stay at the Y.M.C.A.

Rousseau
Seuraa 
Viestejä16844

Vihdoin mittailin että mitä ne netistä näkemäni (edulliset) 23" telkat ovat kooltaan ja onhan se koko järkyttävän pieni kun tv kumminkin tulisi olohuoneeseen tulevissa asumisviritelmissäni. Pitäisiköhän sittenkin kallistua 32" puolelle.

Kotiteatterin kanssa olen ollut havaitsevinani että käytössäni olevat ikivanhat stereokaiuttimet virittimen kanssa kuulostavat paremmalta kuin olohuoneen kotiteatteri, kun kuuntelen musiikkia. Kotiteatterin viisi kaiutinta päästää jotenkin valjumpaa ääntä läpi simppelit stereosysteemini toisessa huoneessa.

Jos ei tehosteleffoja katsele harva se päivä, tuskinpa sitä kotiteatteria jää kaipailemaankaan. Kunhan on stereoviritykset musiikkia varten.

Rousseau
Seuraa 
Viestejä16844

Mittasin sohvan ja tv-pöydän välisen etäisyyden ja se on 3 m. Minullahan on nyt siis vanha pönttö-tv:ni uudessa asunnossani, mutta siinä kuvan koko ei ole kovin häävi ja välillä kuvan yläreunassa (mustan palkin alareunassa) näkyy jotain valkoisia katkoviivoja jotka katoavat kun runnooo digiboxista hetkeksi EPG:tä päälle ja pois.

Jossain sanottiin että paras katseluetäisyys on 6 x kuvankorkeus. Mikäköhän se kuvankorkeus mahtaa olla 32" taulutelkoissa? En nyt jaksaisi alkaa itse pohdiskelemaan, matematiikka ei ole leipälajini lainkaan.

Itselläni on käytössä LG:n 37" HD-Ready lcd-televisio. Katseluetäisyys sohvalta on reilu 3m ja olen ollut erittäin tyytyväinen. Hyvin pystyy katselemaan leffoja läppärin HDMI liitännän kautta sekä pelailemaan läppärillä sekä Xbox360:llä.

Mielestäni Full-HD on aivan turha hankinta alle 40" televisioissa, jos katseluetäisyys on normaalia 3m luokkaa. Useammasta LG:n 32" ja 37" tuumaisesta lcd-televisiosta on hyviä kokemuksia, hinta-laatu -suhde kohdallaan!

Rousseau
Seuraa 
Viestejä16844

Sellaista olen kuullut että pitäisi olla Full-HD että pystyy katsomaan bluray-kiekkoja bluray-soittimella???

Minulla ei moista aparaattia vielä ole, mutta ehkä joskus tulevaisuudessa.

Mittasin nykyisen pönttö-tv:ni kuvaruudun (jätin mustat palkit pois) poikki kuvasta vastakkaisten kulmien väliltä ja sain tulokseksi 18,5 tuumaa kun kalkulaattorilla sentit tuumiksi jaoin (2,54). Tämä kuva on mielestäni turhan pieni, mutta olen siitä kyllä selvää saanut. Vaan jotenkin ne sellaiset 22" ja näin päin pois taulu-tv:t ovat liikkeissä olleet pienen näköisiä.

Ehkä se ON sitten se 32". Ei kai se liian isokaan voi olla.

Jos etäisyys on 3 metriä, ja telkku on HDready, eli noin 720 juovaa, niin kuvan korkeus on korkeintaan 62,8 senttiä. Kun tiedetään että kuvasuhde telkkarissa on 16:9, voidaan laskea että telkun senttikoko on 128 senttiä, eli 50 tuumaa. Tuota suuremmalla ruudulla yksittäisten pikselien koko kasvaa niin suureksi että kuva näyttää karkealta.

PAL, eli perinteisellä digitv-tarkkuudella suurin järkevä kuvakoko olisi korkeintaan 40 tuumaa.

Kaikki tätä pienemmät näytöt näyttävät "täydelliseltä", eli kolmen metrin päästä ei keskivertokansalainen pysty kunnolla erottamaan onko se kuva terävämpi vai ei. Siis jos puhutaan täydellisestä testikuvasta. Kun puhutaan kuitenkin digitv-materiaalista tai muusta pakatusta aineistosta jonka todellinen tarkkuus on kaukana siitä mitä näyttölaite kykenee toistamaan, niin luvuista voi hyvällä omallatunnolla napata 10" pois jotta se näyttää oikeasti skarpilta.

Siis kolmeen metriin noin 32" ruutu tavalliselle digitelkkarille, ja 40" ruutu jos sillä katsotaan vain teräväpiirtolähetyksiä.

Sitten on tosin olemassa kolmas koulukunta joka ajattelee asiat päinvastoin, ja haluaa isomman ruudun nimenomaan sen takia että ne pikselit ja palikat näkyvät, jotta "ei mene mitään hukkaan". Jos ruutua on tarkoitus käyttää tietokoneen monitorina tältä etäisyydeltä, niin se voi olla jopa tarkoituksenmukaista.

Tietokoneen monitorin ja television suurin ero on siinä, että televisio tekee yleensä kuvalle skaalauksen ja kaikenlaista muuta kivaa, jonka takia kuvan pikselit eivät mene yksi yhteen ruudun pikseleiden kanssa. Videokuvassa tämä ei ole mikään ongelma, mutta jos samaa ruutua on tarkoitus käyttää monitorina, niin teksti ja tarkkarajainen grafiikka kärsii sumeudesta. Toisin päin taas monitorin käyttö telkkarina voi tuoda kuvan pakkausvirheet esiin tehokkaammin, koska siinä ei käytetä suodatuksia ja skaalauksia.

1080p eli FullHD onkin jo turhaa pröystäilyä, koska se vaatisi todella todella suuren television että siitä on oikeasti iloa. Siis käytännössä yli 40" ruudun jos sitä aiotaan katsoa 3 metrin päästä. Siinä on vain se lisäpulma, että tavallinen televisiolähetys alkaa näyttämään epäterävältä.

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat