Seuraa 
Viestejä45973

Mietin tällaisen sukellusveneen rakentamista.

Kävin katselemassa läheisellä kasvimaalla tuollaisia tynnyreita, arvioisin pellin paksuudeksi noin 4-5 mm. Sellaista hitsaa vielä helposti.

Kuinkakohan vaikeaksi projekti osoittautuisi? Tarvitseeko tuollaisella ajeluun mitään lupia Suomessa? Miten laivoissa ja veneissä ylipäätään toteutetaan vedenpitävästi liitokset, joissa jonkin osan pitää kääntyä laivan ulkopuolella (esim. potkuriakseli tai sukellusveneen ohjailusiivekkeet)? Voikohan tuollaisia liitoksia helposti (turvallisestikin ehkä) rakentaa kotona?

Sivut

Kommentit (42)

stume618
Kuinkakohan vaikeaksi projekti osoittautuisi? Tarvitseeko tuollaisella ajeluun mitään lupia Suomessa? Miten laivoissa ja veneissä ylipäätään toteutetaan vedenpitävästi liitokset, joissa jonkin osan pitää kääntyä laivan ulkopuolella (esim. potkuriakseli tai sukellusveneen ohjailusiivekkeet)? Voikohan tuollaisia liitoksia helposti (turvallisestikin ehkä) rakentaa kotona?Näyttää melko ahtaalta. Mikä on kohdesyvyytesi, kuinka pitkä sukelluksia on tarkoitus tehdä ja mitä muita ominaisuuksia kaipaat?

-PP74-
Seuraa 
Viestejä342

Mieti miten sen saat uppoamaan, jos tiiviiksi teet ja sitten vielä takasin pintaan. Tavallisilla monin kertaisilla stefoilla ne tiiviiksi saa. Ei siihen mitään lupia tarvi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kannattaa ehkä aloittaa jostain helpommasta projektista, jos tekniikan tietämys on tolla tasolla.
Tynnyreissä käytetään korkeintaan millin paksuista peltiä.

Ei sen syvälle tarvitsisi mennä, pari metriä riittäisi, kunhan koko laite on pinnan alla. En oikeastaan kaipaa siltä mitään ihmeempiä ominaisuuksia. Riittäisi, että voisi parikymmentä kilsaa ajella joko pinnalla tai veden alla.

fenomenologi
Kannattaa ehkä aloittaa jostain helpommasta projektista, jos tekniikan tietämys on tolla tasolla.
Tynnyreissä käytetään korkeintaan millin paksuista peltiä.Voin vannoa, että ainakin siinä tynnyrissä, jota kävin tänään lenkillä tutkailemassa pellin paksuus oli ainakin 3 mm (todennäköisemmin 4-5). Tekniikan tietämykseni ei mitenkään vaikuta siihen, kuinka paksu pelti siinä tynnyrissä oli.

Pitäisi tehdä siihen joku semmonen systeemi, että vene nousee itsestään pintaan, jos akku loppuu.

stume618
Ei sen syvälle tarvitsisi mennä, pari metriä riittäisi, kunhan koko laite on pinnan alla. En oikeastaan kaipaa siltä mitään ihmeempiä ominaisuuksia. Riittäisi, että voisi parikymmentä kilsaa ajella joko pinnalla tai veden alla.Ensimmäinen prioriteetti pitää kuitenkin olla turvallisuus, koska tuosta purkista ei helpolla pääse ulos. Jos se ei nouse pintaan, niin sinun pitää saada lisättyä painetta sisäpuolella, jotta kannen saa auki käsin eli purkin pitää todennäköisesti antaa täyttyä vedellä ennen kuin avaaminen on mahdollista. Tietysti kannen avautumismekanismin voi suunnitella toimivaksi eri tavoin kuin tuossa kuvassa.

Muuten lähtökohtaongelmat ovat siinä, että sukellukseen tarvitset painolastitankkeja ja/tai (perä)siivekkeen, jolla sitä voisi ohjata syvemmälle. Olettaen, että se kelluu lähtökohtaisesti. Tietysti se tarkoittaa sitä, että ne tankit pitäisi pystyä myös tyhjentämään veden alla. Energianlähteeksi taitaa olla vaihtoehtoina akusto ja/tai polttomoottori+snorkkeli.

TERÄS NALLEPUH
Seuraa 
Viestejä5662

Ehkä kannattaisisi ennemmin yrittää tehdä sellaista "avokantista" sukellusvenettä/laitetta, minkä selkään hypättäisisiin sukelluslaitteilla ja se laite sitten liikuttaisisi sut etiepäin ja mahdollisesti sisältäisisi vaikkapa varahappisäiliön pitempiä sukellussessioita varten.
Siinä vaarana tosin on samoin kuin normaalissa sukelluksessa ne kuplat mitkä kertyy verenkiertoon jos sukeltaa liian nopeasti pinnalle tai syvälle.

Mut jos jokin vika siihen laitteeseen tulisi, niin olisi paljon helpompi sit hylätä se ja pelastautua kuin mitä umpinaisesta sukellusveneestä.

Olen syönyt hunajapurkin ja minusta tuli.. SUPER PUH!! TITTIDII!!
Kaikkien aikojen paras BB asukas: BB-Marika (SBB6)

stume618

Pitäisi tehdä siihen joku semmonen systeemi, että vene nousee itsestään pintaan, jos akku loppuu.
Jos veneen kelluvuus säädetään sopivaksi ennen sukellusta, riittävän tehokkaalla moottorilla sen saa sukeltamaan siivekkeiden avulla.
Itselläni on tällainen lasikuituprojekti,

Eli kyseessä on vene, vaikka se autolta näyttääkin, eikä sillä voi liikkua maalla.
Penkkien takaa tulee läpinäkyvästä muovista valmistetut kuvut, joiden alle työnnetään sukelluksen aikana paineilmaa, muuten vene täyttyy lähes kokonaan vedellä.
Potkuriakseleiden kitkattoman, vesitiiviin läpiviennin voi toteuttaa vaikka neodyymimagneettien avulla, ei tarvitse tehdä ylimääräisiä reikiä.
Kuvut voi valmistaa laittamalla muovilevyn kehykseen, lämmittämällä ja työntämällä painetta sen alle.

stume618
Pitäisi tehdä siihen joku semmonen systeemi, että vene nousee itsestään pintaan, jos akku loppuu.Itse varautuisin ehkä ennemmin siihen mitä tehdä, jos itsestään toimiva pelastusjärjestelmä ei toimikaan. Hengitysilman terveellisyys kannattaa myös huomioida. En yleensä sanoisi, että omia kokeiluita ei kannata tehdä, mutta tässä projektissa on paljon vaaran paikkoja.

-PP74-
Seuraa 
Viestejä342

Umpinasen sukellusveneen tekeminen onnistuu vain, jos on hyvät sponsorit, muutama kymppitonni ylimäärästä euroa ja eräitä asiantuntevia insinöörejä/mekaanikkoja. PISTE.
Avonainen, esim. sähkömoottorilla on sitte toinen juttu. Kyllä seki täpäkkää vaatii ja paineilmalaitteet, mutta monin verroin halvempaa ja helpompaa.

V.A.Littaa
Seuraa 
Viestejä873

Poikana luin sellaista suomalaista poikakirjaa jossa pojat rakensi tynnyreistä poljettavan sukellusveneen. Siinä oli pulteilla sisäpuolelta irroitettava betonoinen köli hätänousua varten. Tynnyreihin sitten päästettiin vettä ja vehje vajos. Oli meinaan torella hyvä ja jännä kirja 12-vuotiaan pojan mielestä, kun sankarit sitten seikkaili saarsitossa sen sukellsupaattinsa kanssa! Samaa meininkiä kuin Pertsa ja Kilu -kirjoissa!

Kosh
Seuraa 
Viestejä21228

Jostain syystä sukelluslaitteet ovat aina kiehtoneet minua, ihan lapsesta saakka. Jotain kymmenvuotiaana yritin rakentaa automaattista sukelluslaitetta puusta ja limsapulloista. siis semmoista vehjettä, joka vajoaisi pohjaan, pohjakosketuksen saatuaan pudottaisi painolastinsa ja sitten nousisi pintaan. Suunnittelin mekanismit sitä varten ja rakensinkin häkkyrän, mutta kun käytössäni oli vain raakalautaa ja nauloja, niin nivellysmekanismit eivät olleet riittävän luotettavia. Niissä oli klappia väärään suuntaan ja oikeassa suunnassa liikettä ahdisti. Hahmottelin tuohon aikaan myös miehitettyjä sukellusveneitä paperille. Joku niistä olisi voinut toimiakin, jos olisi ollut mahdollisudet rakentaa ko. laitteet. Ehkä silti hyvä ettei ollut. Piti tyytyä veden pinnalla kelluviin lauttoihin sun muihin tavanomaisuuksiin.

Se oli kivaa niin kauan kuin sitä kesti.

Pitää kai nyt sitten tunnustaa, että itsellänikin oli nuorena mielessä pienoissukellusveneen rakentaminen, mutta niinhän se jäi. Siksipä kai tässä vielä kirjoittelen.

Nyt olisi jo oikeasti tietämystä ja kontakteja todella toteuttaakin jotain realistista, mutta ei ole enää sellaista hinkua. Se on ehkä valitettavaa, tai miten sen ottaa, saatte olla eri mieltä.

Suunnittelin kyllä kaiken hengitysilman hiilidioksidin suodatusta myöten. Painolastitankit tietysti ja hätätilanteessa vapautettava paino pohjassa pikakiinnityksellä.

Ehkä tuohon kuumeeseen auttoi sukeltaminen paineilmalaitteilla. Sen tein aina yksin ja opit hankin myös omin päin. Älkää tehkö, kuten minä tein.

Nuorempana tuollainen oma sukellusvene kiinnosti.

Kuitenkin aika äkkiä tajusin sen olevan aivan liian hankala rakentaa ja vaarallinen käyttää.

Sukelluskello taas vaikutti selvästi järkevämmältä (ja turvallisemmalta) ratkaisulta. Pieni kuntopyörä sukelluskellon sisälle, ja polkemaan.

Itse asiassa hahmotelmat muistuttivat ensimmäisiä sukellusveneitä. (http://en.wikipedia.org/wiki/Turtle_(submarine))

TERÄS NALLEPUH
Seuraa 
Viestejä5662

Ite oon myöskin kiinnostunut sukellusveneen/laitteen tekemiseen, mutta ne on vain kovin hankalia.

Sen takia oonkin miettinyt että merenpohjaa syvältä ois hyvä tutkia jollakin kaukoohjattavalla kameralla.
Pistäisi jonkun kameran kammion sisään ja sitten asentaisisi siihen jotkut moottorit joilla voisi käännellä sitä.

Mitenkä muuten radiosignaalit toimii veden alla? Miten pitkälle kaukoohjattavaa masiinaa voisi ohjata? Vai oisiko helpompi johdon avulla ohjata?

Olen syönyt hunajapurkin ja minusta tuli.. SUPER PUH!! TITTIDII!!
Kaikkien aikojen paras BB asukas: BB-Marika (SBB6)

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat