Seuraa 
Viestejä45973

Mitä mieltä olette "Runsauden periaatteen" hypoteesista (Principle of Plenitude) ja etenkin sen laajemmasta muodosta, joka kuuluu suunnilleen seuraavasti:

Kaikki todelliset tapahtumat toteutuvat välttämättä äärellisen ajan sisällä edellyttäen, että on äärettömästi aikaa käytettävissä. Eli kaikki potentiaaliset asiat aktualisoituvat enemmin tai myöhemmin.

Tämän väittämän lienevät esittäneet ensimmäisinä tässä muodossaan filosofi-matemaatikot Spinoza ja Leibniz 1600 -luvulla, vaikka jo Platon aikanaan sivusi ongelmaa. Asia ei kuitenkaan ole mitenkään triviaali ja sitä mietittäessä on syytä paneutua niin erilaisten äärettömyyksien käsitteisiin kuten myös todennäköisyyslaskennan perusteisiin. Eli ei liene ihmeteltävää, että ongelma myös kovasti kiinnosti sellaisia kuuluisia tieteilijöitä kuin Cantor, Gauss ja Gödel 1800- ja 1900 -luvuilla.

  • ylös 0
  • alas 0

Kommentit (2)

Tuohon runsauden sarveen on esitetty sellanen vastaväite, että jos aikajanamme ei olekaan mahtavuudeltaan kuntinuumin vaan pikemmiten hilamainen niin voidaan konstruoida tapahtuma nollaa suuremmalla todennäköisyydellä, jonka esiintyminen aina asettuu hilan välilöihin eli se ei ikinä aktualisoidu.

Täytyypä vielä miettiä asiaa...

Tuo periaate ei määrittele ympäristöä, ainakaan tuossa mitä siitä mainitsit.

Siis äärettömyydessä?

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat