Seuraa 
Viestejä45973

Tiede lehdissä oli jotain ihme juttuja, miksi joillain kissaeläimillä on tupsukorvat. Käsittääkseni ei voi olla mitenkään sattumaa, että sekä Ilves että Maine Coon kissarotu (jollainen minulla itsellänikin on) elävät siis vapaana kylmällä ilmastoalueella ja vain näillä on kissaleiäimistä tupsukorvat. Tämä aavikkoilves tosin asuu lämpimässä, mutta sielläkin yöt voivat aavikolla olla tuuliset ja kylmät.

Eli siis tupsuthan kasvavat aivan terävän korvalehden päästä. Tajuaahan sen imbesillikin, että tällainen ohut kärki korvalehden päässä siis vielä pään päällä korkealla (toisin kuin ihmisellä) on erittäin paletumisherkkä. Kissallahan on erittäin suuret korvat siis muuhun kokoon nähden, varsinkin Maine Coonilla ja ilveksillä. Omalla Lotta-kissallanihan on aika karvaiset korvat siis korvan sisällä, ilmiselvästi tietty vähentämässä tuulen viimaa ja suojaamassa kylmyydeltä. Nämä tupsut siis tietenkin toimivat siten, että ne ohjaavat ilmaverirtaa niin, että korvan kärkeen ei tule semmosta nopeasti kylmettävää kovaa ilmavirtausta, vaan osa tästä ilmavirrasta absorboituu ja ohjautuu näihin tupsuihin sen sijaan, että ne palelluttaisiat itse ohuen korvankärjen tuulessa. Tämän minä nyt noin ihan itse tajusin heti kun mietin noiden tupsujen tarkoitusta kun kissani sain, tuntuu ihmeelliseltä jos tiedemiehet eivät tähän päivään mennessä noin yksinkertaista ja itsestäänselvää asiaa ole tajunneet.

No tässä vielä kuva Lotta-kissastani (Chatvallon Royal Charlotte) Ikä 3,5 v. paino sopusuhtaisessa kunnossa 6,7 kg)

http://farm4.static.flickr.com/3520/399 ... 3e228b.jpg

Kommentit (7)

Marssilainen
Seuraa 
Viestejä3337

Kyllä minäkin ihmettelin tuota muka tietämättömyyttä. Lähetä lehdelle palautetta. Ei ne siellä mitään tiedemiehiä ole, vaan toimittajia.

Siinä se taas nähtiin, kuinka vilunki rehellistä huiputtaa...

"tupsukorvat korvaavat hännän lyhyyttä"??? Maine coonillahan on siis erittäin pitkä ja tuuhea häntä, niin et ei kuulosta järkevältä kuten ei toikaan et tupsut jotenkin auttais "naamioitumisessa" tai jotenkin tehostais kuuloaistia. Aika järkeenkäymättämältä höpinältä tollaset syyt kuulostaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Voi olla että on jotakin tekemistä myös ilmavirtausten aistimisen kanssa. Hienoinen tuulenhenkäys käy noihin "antenneihin" helposti ja osoittaa suuntaa mistä päin hajut tuulen mukana tulee.

kyllä ne tupsut on ihan normaaleja karvoja, joissa ei ole tuntoaistimusta, ei edes karvan päässä niinkuin kissanviiksissä, vai mites ne tuntoviikset toimii?? Maine coonilla on muutenkin hassut korvat, se nähkääs pystyy kääntään niitä siis yli 90 astetta kumpaankin suuntaan, kun se kuulostelee jotain kiinnostavaa. Eiköhän se äänen suunta selviä ihan normalisti 2 korvan stereokuulolla.

Debatoija
kyllä ne tupsut on ihan normaaleja karvoja, joissa ei ole tuntoaistimusta, ei edes karvan päässä niinkuin kissanviiksissä, vai mites ne tuntoviikset toimii?? Maine coonilla on muutenkin hassut korvat, se nähkääs pystyy kääntään niitä siis yli 90 astetta kumpaankin suuntaan, kun se kuulostelee jotain kiinnostavaa. Eiköhän se äänen suunta selviä ihan normalisti 2 korvan stereokuulolla.Puhuin tuntoaistimuksen ja hajun yhteispelistä saaliseläimen paikantamiseksi. Tuntoaistimus ei tietenkään ole karvassa itsessään vaan ihossa.
Tuulenvire tai ääniaalto voi tuollaista pitkää vienoa karvaa heilauttaa. Samaan aikaan kissa haistelee ja pystyy määrittämään hajun tulosuunnan tuntoaistinsa avulla.
Yksi teoria vain lisää. En epäile etteikö omasi olisi oikea.

Sekä että niin kuin sanoit. Karva toimii tuulen "ohjaimena".
Eli parantaa kuuloaistimusta kun korvissa suhisee tuuli vähemmän.

Debatoija
Tiede lehdissä oli jotain ihme juttuja, miksi joillain kissaeläimillä on tupsukorvat. Käsittääkseni ei voi olla mitenkään sattumaa, että sekä Ilves että Maine Coon kissarotu (jollainen minulla itsellänikin on) elävät siis vapaana kylmällä ilmastoalueella ja vain näillä on kissaleiäimistä tupsukorvat. Tämä aavikkoilves tosin asuu lämpimässä, mutta sielläkin yöt voivat aavikolla olla tuuliset ja kylmät.

Mielenkiintoinen hypoteesi kyllä, mutta kannattaa kuitenkin vähän miettiä ennen kuin alkaa julkisesti solvata toisia siitä etteivät moista tajunneet.

Ensinnäkin, elääkö kesykissarotu Maine Coon jossain villinä? Ei tietenkään, sehän on kesykissa. Sen ulkonäköön on kyllä vaikuttanut kylmä ilmasto, kuten paksusta turkista ja eräistä muista piirteistä nähdään, mutta kesyillä eläimillä vaikutukset ovat selvästi heikompia kuin villieläimillä. Kesyeläimillä, vaikka kuinka ulkona selviävillä, tuppaa myös olemaan lukuisia ulkonäön ja luonteen piirteitä, jotka eivät mitenkään voisi villissä populaatiossa säilyä. Yksi tällainen on Maine Coonin kirjava ja vaihtelevan värinen turkki, jolla ei ole mitään tekemistä suojavärin kanssa. Korvatupsut ovat juuri sellainen piirre, jota ihmiset ovat taatusti suosineet sen kerran havaittuaan, ovat ne sen verran hauskannäköiset.

Kuvien perusteella läheskään kaikilla Maine Cooneilla ei edes ole tupsukorvia, ja niilläkin joilla on, tupsut ovat perin pienet vaikkapa aavikkoilveksen vastaaviin verrattuna.

Toisekseen, onko kaikilla kylmien seutujen kissaeläimillä tupsukorvat? Ei. Ne puuttuvat niin siperiantiikereiltä kuin puumiltakin, eikä niitä ole Euroopan villikissoilla, arokissoilla eli manuleilla eikä lumileopardeillakaan. Suurimmalla osalla viileiden seutujen kissaeläimiä ei siis ole tupsukorvia: ilves on poikkeustapaus.

Totta on kyllä, että aavikkoilvekset ja ilvekset ovat kehittäneet korvatupsunsa itsenäisesti: ne kun eivät todellisuudessa ole läheistä sukua toisilleen. Aavikkoilves on sukua mm. servaalille, jolla on hyvin pienet, mustakarvaiset korvatupsut. Ilvekset taas muodostavat kokonaan oman sukupuun haaransa, joka sijoittuu lähimmäksi suuria kissapetoja (tiikerit, leijonat). Voi siis olla, että näiden kahden kissan elinympäristössä on jotakin yhteistä, joka on antanut korvatupsuille valintaetua. Mitä sellaista yhteistä on pohjoisten havumetsien ja Afrikan aavikoiden kissoilla, mitä millään muulla kissaeläimellä ei ole? Vaikea sanoa.

Vielä yksi vaihtoehto on tietenkin se, ettei korvatupsuista ole mitään selkeää, yksittäistä hyötyä. Ne saattavat ehkä auttaa hieman tuulen suunnan havainnoinnissa, kenties vähentävät ilman pyörteilyä ja siten suhinaa korvissa, ja kenties myös estävät korvankärkien paleltumista. Silti kissaeläimet selviävät kaikenlaisissa ilmasto-oloissa mainiosti myös ilman tupsuja, joten hyödyt mitä ilmeisimminkin ovat pieniä.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat