Seuraa 
Viestejä45973

Viimeaikoina on taas toteen näytetty kuinka pienestä voi olla kiinni yhteiskunnan lamautuminen ja matkustus. Tulivuorenpurkaus voi lamauttaa lentoliikenteen jopa kuukausiksi. Matkatoimistot ja lentoyhtiöt on hätää kärsimässä.
Se on sitä Hightech vs. Lowtech. Tupolevit lentää.

Tuleeko mieleen muita mahdollisia skenarioita missä pikku "jumi" pysäyttää kokonaisen yhteiskunnan?

Ahtaajat oli aikamoinen jumi myös.

Sivut

Kommentit (27)

Piru Naiseksi
Seuraa 
Viestejä3164

Tietotekniikka takkuaa ... ja hyvin pian niin käy sitä kayttäville toimijoillekin. Moni järjestelmä pysähtyy täydellisesti, sillä korvaavia järjestelmiä ei ole - ainakaan helposti saatavana.
Esimerkiksi sähkökatkos kahlitsee kaupat ja lamauttaa lainauskirjastot - käsittääkseni myös urheilupaikat, koulut, toimistot... Omin generaattorien tuotettaneen tarvittaessa voimaa sairaaloissa yms. laitoksissa, joissa ihmishenki riippuu sähkölaitteiden jatkuvasta toiminnasta ja todennäköisesti myös siellä, missä virtakatkos aiheuttaisi suuria taloudellisia menetyksiä.
Voimareservi ei kuitenkaan ole rajaton eikä joka toimijan saatavilla. Olemme siis kovin riippuvaisia sekä modernin tietotekniikan toimivuudesta että jokseenkin häiriöttömästä energiansaannista.

Ronron
Seuraa 
Viestejä9265

Myös pieni lumisade seisauttaa koko Suomen junaliikenteen tai viivästyttää junia tuntikaupalla niin ettei kukaan junaa käyttävä pääse töihin tai muuallekaan. Sekin on aika yllättävää kun miettii että meillä sitä lunta kuitenkin tulee joka talvi ihan normaalisti. Amerikassa vielä ymmärtäisi.

くそっ!

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Ronron
Myös pieni lumisade seisauttaa koko Suomen junaliikenteen tai viivästyttää junia tuntikaupalla niin ettei kukaan junaa käyttävä pääse töihin tai muuallekaan. Sekin on aika yllättävää kun miettii että meillä sitä lunta kuitenkin tulee joka talvi ihan normaalisti.Joo mutta se onkin eri asia lapioida radan vaihteita kuin kotiportaita.

Kauppalehdessä oli juttu joku aika sitten "Rikolliset voittaa" joka käsitteli internetrikollisuutta. Virustorjuntajärjestelmät eivät kykene puolustautumaan nykyisiä taidolla tehtyjä monimutkaisia "matoja" vastaan. Rahat häviää tililtä vilauksessa. Murtopaketteja saa ostaa kuka tahansa pimeiltä markkinoilta. Suomen onni oli pienet pankit, virusta ei ollut suuniteltu ryöstämään suomalaisten "ropoja". Halutessa se olis kuitenkin heilahtanut suojausten läpi hetkessä.

Nykyinen electroninen maailma tuo etuja ja riskejä. Sopiva sähköpulssi lamauttaa koko yhteiskunnan ja koneille tallennettu tieto katoaa.

Silloin pärjää ne joilla on, oma perunamaa, käteistä rahaa, kultaharkoja, kiinteää omaisuutta niin ja tietysti haulikko tai pari niitä suojelemaan.

tainahuotari

Nykyinen electroninen maailma tuo etuja ja riskejä. Sopiva sähköpulssi lamauttaa koko yhteiskunnan ja koneille tallennettu tieto katoaa.

Silloin pärjää ne joilla on, oma perunamaa, käteistä rahaa, kultaharkoja, kiinteää omaisuutta niin ja tietysti haulikko tai pari niitä suojelemaan.
En kyllä laskisi edes käteistä rahaa kovin vakaaksi vaihdon välineeksi. Jos jokin sähköimpulssi/tietokonevirus/kansan havahtuminen nykyisen rahajärjestelmän epävakaudesta iskee kansainvälisellä tasolla, vaikuttaa se ratkaisevasti myös käteisen arvoon. Perunamaa, kultaharkot, kiinteistöt ja muu kiinteä omaisuus ovat asioita, joilla on aina jotain todellista arvoa valuutoiden arvoheilahteluista huolimatta.

Vaihtaisin nuo kultaharkot, vielä viinaan tai sokeriin ja hiivaan. Kas kun pullo on aina hintansa väärti. Metalleja ei kuitenkaan syödä, eikä juoda. Niilläkin on vain sovittu arvonsa.

Huovisen Viinankätkijät on muuten hupaisahko teos.

Pacanus Rusticanus
Seuraa 
Viestejä7845

Viinaa ei tarvii varastoida, sitä kun voi valmistaa aina lisää.

Maaseudun ja kaupungin suhde on ratkaiseva jos joskus alkaa koneisto tökkiä. Nykykaupunki elää maasta siinä kuin 10 000 vuoden takainen kyläyhteisökin, vaikka nykyihminen ei sitä useinkaan osaa mieltää.

Kysymyshän viime kädessä on ainoastaan perustarpeiden tyydyttämisestä. Muu on, mitä on. Kohdelkaamme siis planeettamme alkutuotantoa kuin maailman tärkeintä asiaa.

- Ubi bene, ibi patria -

Kylläkyllä, mutta vaihtokauppa käy helpommin, jos sulla on se pullo jo. Ei se nyt heti valmistu. Ai ruokaakaan ei siis tarvitse varastoida, kun sitä voi aina tehdä lisää. Onko nälkä, siinä sulle pelto ja siemen. Eikä haulikkoakaan tarvitse varastoida, kun sellaisenkin voi tehdä. Jepjep.

Pacanus Rusticanus
Seuraa 
Viestejä7845
Noppacola
Kylläkyllä, mutta vaihtokauppa käy helpommin, jos sulla on se pullo jo. Ei se nyt heti valmistu. Ai ruokaakaan ei siis tarvitse varastoida, kun sitä voi aina tehdä lisää. Onko nälkä, siinä sulle pelto ja siemen. Eikä haulikkoakaan tarvitse varastoida, kun sellaisenkin voi tehdä. Jepjep.Mainittu infra säilyy kyllä pitkään olevalla tasolla, mutta elintarpeet ei. Herkimmät elintarvikkeet riittävät kuljetus tai tuotantokatkoksesta n. 5 päivää ja pitkäaikaiset kuten viljavaranto vajaa 2 kk. Vesi loppuu, jos sähkö loppuu, saman tien, kuten paineviemäröinninkin toiminta. Samoin lämpö ja valo, teleliikenne, liikenteen ohjaus, julkiset, media, ja myös valtiollinen turvakoneisto.

500 patruunaa on syytä siis varata ja viimeinen itselle.

Jumi voi tulla vaikka taivaalta, kuin jumalan sormi ikään. Pidän kuitenkin tod.näköisimpänä "pahana jumina" jotain ärjyä virustautia.

- Ubi bene, ibi patria -

Piru Naiseksi
Seuraa 
Viestejä3164

Järjestelmämme ovat haavoittuvia mutta kenties onneksi me, Homo sapiens -lajin ylväät edustajat, osaamme vielä hädän hetkellä liittoutua ja hakea yhdessä selviytymiskeinoja ankarankin katastrofin yllättäessä... Tai ainakin lajin säilymisen kannalta riittävä määrä osaa. Tämän uuden huomenen keinosto voisi toki tuhoutua, jos yhteiskuntien romahdus johtaisi totaalisen tuhoavaan sotaan. Järjestäytyneitten yhteisöjemme selviytyminen äärimmäisestä kriisistä riippuisi siis siitä, rauhan vai sodanko rakentajat pääsisivät valtaan kriisitilanteessa...

Pacanus Rusticanus
Seuraa 
Viestejä7845

Kun seuraa kriisialueita kautta historian, saa osviittaa. Paljon vaikuttaa, tuleeko kriisi ulkoa, vai onko se rakenteissa. Kriisin laatu on myös yksi päätekijä. Luulen, että yksinkertainen perusmekanismi olisi helppo simuloida makrotasolla. Nykyiset arviot perustuvat liian suureen määrään muuttujia, jolloin lopputulos on tyypillisesti se, mitä sen halutaan milloinkin olevan.

Suomessa tilanne on aika hyvä ja ajan tasalla. Hallintoon on poliittisella konsensuksella upotettu systeemi joka toimii reaaliajassa jai ylläpitää poikkeustilan tai muun kriisiajan kansallisia varastoja ja varauksia. Mitä nyt ministereillä vähän tuntuu jokus ote asioihin lipsuvan

Moniko mahtaa muuten tietää oman ja oman omaisuutensa varaustilanteen.

- Ubi bene, ibi patria -

Viinankylväjä
Seuraa 
Viestejä476

Energia-alan toimihenkilöt kun menisivät lakkoon, niin koko Suomi putoaisi sähköverkosta. Se kun tapahtuisi vaikka tammikuussa, kun on -30 pakkasta, niin valtakunta olisi kriisissä päivässä. Sitten voisi tulla taas tiede-forumin valopäät kertomaan, miten tärkeää rajoittamaton lakko-oikeus on.

Neutroni
Seuraa 
Viestejä34741
Pacanus Rusticanus

Suomessa tilanne on aika hyvä ja ajan tasalla. Hallintoon on poliittisella konsensuksella upotettu systeemi joka toimii reaaliajassa jai ylläpitää poikkeustilan tai muun kriisiajan kansallisia varastoja ja varauksia. Mitä nyt ministereillä vähän tuntuu jokus ote asioihin lipsuvanOngelma on se, että missään länsimaassa ei ole poikkeustilajärjestelyjä jouduttu laajassa mitassa testaamaan. Mukavuuteen ja itsenäisyyteen tottuneet ihmiset eivät välttämättä toimisi hätätilanteessakaan niin kuin käsketään. Viimeistään siinä vaiheessa, kun jaettavaa ei enää olisi kaikille ja nälkä alkaisi tosissaan uhata, he eivät luottaisi hallitukseen tai valtioon vaan homma karkaisi kaaokseen ja anarkiaan. Suomen asevelvollisuusarmeijakaan ei toimisi tuollaisessa tilanteessa kunnolla.

Itse luulen, että koko markkinatalousjärjestelmä on kaikkein herkin tilanteelle, jossa sen tuotantokyky selvästi alenee. Vaikka tuotanto riittäisi edelleen hyvin tyydyttämään kaikkien perustarpeet, yhteiskunta ei pääse yksimielisyyteen, miten pienentynyt tuotanto jaetaan. Vallanpitäjät ja rikkaat haluaisivat hädänkin hetkellä pitää oman absoluuttisen tulotasonsa ennallaan. Suuri osa jopa yrittäisi hyötyä hädästä ja kasvattaa omia tulojaan, koska noihin ryhmiin rikastuu kaikkein opportunistisin ja häikäilemättömin väestönosa. Keskiluokka pantaisiin maksamaan koko taantuma, mikä lietsoisi välinpitämättömyyttä ja kapinahenkeä, mikä vähentäisi tuotantoa entisestään. Pakottamalla ihminen ei tuota puoliakaan siitä kuin vapaaehtoisesti, joten sitäkään kautta ei saataisi tilannetta ennalleen. Pian valtaan nostettaisiin joku wanhoja hyviä aikoja lupaava populistidiktaattori, jonka olisi pian entisten vallampitäjien likvidoinin jälkeen aloitettava sota ennen kuin kansa huomaisi hänen kusettaneen. Olisimme hetkessä 300 vuotta taantuneita yhteiskunnallisessa kehityksessä.

planetisti
Seuraa 
Viestejä463
Neutroni

Itse luulen, että koko markkinatalousjärjestelmä on kaikkein herkin tilanteelle, jossa sen tuotantokyky selvästi alenee. Vaikka tuotanto riittäisi edelleen hyvin tyydyttämään kaikkien perustarpeet, yhteiskunta ei pääse yksimielisyyteen, miten pienentynyt tuotanto jaetaan. Vallanpitäjät ja rikkaat haluaisivat hädänkin hetkellä pitää oman absoluuttisen tulotasonsa ennallaan. Suuri osa jopa yrittäisi hyötyä hädästä ja kasvattaa omia tulojaan, koska noihin ryhmiin rikastuu kaikkein opportunistisin ja häikäilemättömin väestönosa. Keskiluokka pantaisiin maksamaan koko taantuma, mikä lietsoisi välinpitämättömyyttä ja kapinahenkeä, mikä vähentäisi tuotantoa entisestään. Pakottamalla ihminen ei tuota puoliakaan siitä kuin vapaaehtoisesti, joten sitäkään kautta ei saataisi tilannetta ennalleen. Pian valtaan nostettaisiin joku wanhoja hyviä aikoja lupaava populistidiktaattori, jonka olisi pian entisten vallampitäjien likvidoinin jälkeen aloitettava sota ennen kuin kansa huomaisi hänen kusettaneen. Olisimme hetkessä 300 vuotta taantuneita yhteiskunnallisessa kehityksessä.Kuulostaa uskottavalta, ehkä tällainen kehitys on jossain määrin tapahtumassa juuri nyt?

Mutta sitä ihmettelen, että "todellista yhteiskunnallista kehitystä" ei tavoitella. Sen määrittely voi olla vaikeaa, mutta siihen liittyy vapaa-ajan määrä, vapaus, mahdollisuudet, terveys, muu elintaso... Eikö voida sopia mittareita, ja tavoitella sitä, että jokin näistä mittareista koottu luku kasvaisi? Ja tarkoitan nimenomaan sitä, ettei se välillä putoaisi mihinkään, vaan että yhteiskunnan päätökset ja ratkaisut ovat sellaisia, että saavutettu taso pysyy.

Tavoitteleeko joku tällaista kehitystä? Vai onko tällainen kehitys itseasiassa koko ajan päällä, mutta informaatiomäärän kasvaessa sitä ei enää helposti huomaa?

Monilla on usko, että yhteiskunta suojelee heitä läpi kaikkien elämän tilanteiden.
Voi olla tottakin. mutta todellisten ongelmien ilmaantuessa, kuten sotatilanne, suurempi luonnonkatastrofi tai hyökkäys tai hyökkays Alfa Centaurilta ( heh), jokainen on vailla yhteiskunnan suomaa "täydellistä" tukea.
Ei ole olemassa 100%:sta suojaa edes edistyneimpien yhteiskuntien taholta.
Kriisitilanteissa tulee voimaan vallanpitäjien päätökset, jotka eivät aina ole moraalia noudattavia, vaan haetaan selvitytymistä.

tainahuotari
Sofia pankki taas oli hyvä esimerkki siitä kuinka turvassa rahat on electronisilla tileillä.Vaikeaa kuvitella, että ne olisivat olleet sen paremmassa tallessa fyysisillä tileillä. Pankkien toimintaan kun kuuluu, että sitä talletettua pääomaa käytetään.

tainahuotari
Rahat häviää tililtä vilauksessa. Murtopaketteja saa ostaa kuka tahansa pimeiltä markkinoilta. Suomen onni oli pienet pankit, virusta ei ollut suuniteltu ryöstämään suomalaisten "ropoja". Halutessa se olis kuitenkin heilahtanut suojausten läpi hetkessä.Höpöhöpö.

Pacanus Rusticanus
Vesi loppuu, jos sähkö loppuuEi meillä ainakaan. Tuo pumppukaivo toimii niin kauan kun pumppaajan ranteessa riittää ruutia.

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat