Seuraa 
Viestejä45973

Terve

Lähellä menee koski, omaa maata on siinä rannalla (tosin vesijättö ei ole omaa, mutta sitä on hyvin kapea siivu).

Suunnittelin että jos värkkäisi kelluvan laitoksen, jossa olisi alavesiratas (siipiratas) ja generaattori. Laitos olisi köysillä yms viritetty pysymään paikallaan keskellä koskea sopivassa kohdassa ja ratas pyörittäisi generaattoria. Värkin voisi nostaa helposti pois vedestä tarvittaessa.

Eihän tämä mikään optimirakenne vesivoimalalle ole, mutta jos tällaisen haluaa tehdä niin miten se pitäisi tehdä? Millainen vesiratas, millainen rakenne sen ympärille? Pinnan virtauksen voisi ajatella olevan esim. 0.6 m/s, ratas voisi upota veteen vaikkapa max. 40 cm syvyydelle ja tavoitteena voisi olla esim. 1-2 kilowatin akseliteho.

En siis halua muokata itse koskea mitenkään, vaan nostaa sinne kelluvan vehkeen joka tuottaisi sähköä.

-AR

Kommentit (4)

Siipiratas pyörii nätisti -ilman kuormaa.

Mutta kun alat ottamaan siitä tehoa, niin se pyörii hitaammin. Sitten vesi pyrkii kiertämään sen ala- tai sivukautta.

Siipi pitää olla leveä ja pohjaan asti. Hyrrät on asia erikseen.

Valistumaton arvaus voisi olla, että puolet vedestä virtausalalla menetetään ohivirtauksena vähän samaan tapaan kuin tuulimyllyissä, eli jos siivet uppoavat 40 sentin syvyyteen, niin se vastaisi parhaimmillaan 20 sentin syvyistä siipeä joka sieppaa kaiken veden.

Otetaan sitten veden tiheys, kilogramma per litra, ja lasketaan että 0,2 * 1 m * 0,6 m kokoisen tilavuuden vesi vaihtuu kerran sekunnissa. Siitä saadaan 120 kg vettä jolla on nopeutta 0,6 m/s eli 1/2*mv^2 = 21,6 J joka tulee siis sekunnissa, eli 21,6 Wattia.

Pieneltä vaikuttaa. Olisikohan laskussa vikaa vai myllyssä? Metrin leveä siipipyörä sytyttäisi vaivoin yhden lampun.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Siipirattaan voi putkittamalla tehostaa jottei ohivirtaus vie tehoa. Ongelmaksi muodostuu generaattorin vaihteen tarve saada kierroksia tai tehdä suurikehäinen genu.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat