Seuraa 
Viestejä805

Onkohan tästä vihreästä teestä ollut omaa keskustelua, mutta itse olen nyt törmännyt moniin yllättäviin posit. vaikutuksiin joten lienee parempi koota yhteen keskusteluun.

Mm.:
- rentoutus, keskittymiskyky
- noradrenaliinin "buustaus"
- eturauhassyövän torjunta
- jne

Ohessa keskustelun pohjaksi netistä vain siepattua joten ei tieteellistä luotettavuutta eikä lähteistä tietoakaan

EDIT: sori, originaali olikin Biovitan sivulla:

http://www.biovita.fi/uusi/articles.php?lang=fi&id=149

"Vihreän teen vaikutuksia terveyteen on tutkittu runsaasti ja tutkimustoiminta jatkuu vilkkaana kaikkialla maailmassa, myös Suomessa. Tee virkistää ja rauhoittaa ja poistaa väsymystä. Se myös parantaa keskittymis- ja reagointikykyä. Vihreä tee luetaan täsmäruokiin, koska sillä on useita edullisia vaikutusta terveyteen

1. Vihreä tee laihduttaa

Vihreäteeuute nopeuttaa rasvan palamista, todettiin äskettäin tutkimuksessa, joka tehtiin Geneven yliopistossa. Koehenkilöille annettiin vihreää teetä kapseloituna uutteena; puolet koehenkilöistä sai vastaavia lumekapseleita. Tutkijat mittasivat aineenvaihdunnan nopeutta 24 tunnin ajan. Teeuutetta saaneiden kalorit paloivat neljä prosenttia nopeammin ja kokonaisenergian kulutus lisääntyi lähes viisi prosenttia.

Vihreän teen laihduttava vaikutus perustuu sen sisältämiin katekiini-polyfenoleihin. Tutkijat korostavat nimenomaan, ettei kyse ole pelkästään teen sisältämän kofeiinin (teiinin) vaikutuksesta, vaan kofeiinin ja katekiiniaineiden yhteisvaikutuksesta, joka kiihdyttää aineenvaihduntaa. Tutkijat sanovat, että vihreästä teestä voi olla apua laihduttamisessa, vartalon muodon (body composition) parantamisessa, koska vihreä tee on termogeenista (kalorien polttoa nopeuttavaa) ja se hapettaa rasvoja energiaksi. Vihreää teetä pidetään sydänystävällisempänä kuin kahvia. Lähde: Am J Clin Nutr 1999;70:6, 1040-1045.

Uudet tutkimukset osoittavat, että vihreä tee (erityisesti sen sisältämä EGCG) parantaa insuliininherkkyyttä, joka 15-kertaisesti. Tällä seikalla on mitä suurin merkityslaihdutuksessa, sekä ylipainon ja diabeteksen ehkäisyssä ja hoidossa. Tohtori Tolosen ortoglykeemisen dieetin ohessa käytettävä kapseli, Diet Control , sisältää muiden yhdisteiden ohessa myös vihreäteeuutetta.

2. Suojaa auringon haitallisilta UV-säteiltä

Ihotautilääkärit ovat vakuuttuneita siitä, että v ihreä tee - sisäisesti nautittuna sekä ulkoisesti iholle siveltynä - suojaa auringon haitallisilta UV-säteiltä. Tätä vaikutusta on tutkittu jo monen vuoden ajan ja tulokset on julkaistu ihotautialan tieteellisissä lehdissä. Tri Tolonen kehitti Suomen ensimmäisen vihreään teehen perustuvan aurinkovoiteen.

3. Suojaa sydäntä ja verisuonia

Kuuluisan hollantilaisen Zutphenin tutkimuksen mukaan ravinnon flavonoidit suojaavat kuolemaan johtavilta sydäninfarkteilta ja sepelvaltimotaudilta. Tutkimuksessa ilmeni, että tällaisia flavonoideja on erityisen runsaasti teessä ja sipulissa (Lancet 1993;23/10). Uusia analyysi vahvistaa käsityksen, jonka mukaan sydäntä ja verisuonia hyvin suojaavat yhdisteet ovat nimenomaan teen epigallokatekiinigallaatteja (EGCG) (Am J Clin Nutr 2001;74:227-232).

Myös Suomen Kansanterveyslaitoksen tutkimuksen mukaan tee ja viini ehkäisevät sydäninfarktia.

4. Alentaa kohonnutta kolesterolia

Kolesterolia on kahta päälajia, hyvää (HDL) ja pahaa (LDL ja VLDL). Paha kolesteroli hapettuu herkästi, ja juuri hapettuneessa muodossaan se kiinnittyy verisuonten seinämiin ja muodostaa niihin ahtauttavia paakkuja (plakkeja). Vähitellen verenkierto huononee ja verisuoni voi jopa tukkeutua.

Japanilaiset tutkijat Muramatsu ja Hara ovat osoittaneet rotilla, että vihreän teen ainesosat estävät LDL- ja VLDL-kolesterolin hapettumista ja hapettuneen kolesterolin kiinnittymistä valtimoihin. Kun rotille annettiin rasvaisia ruokia, niille kehittyi nopeasti valtimonkovetustauti. Kun ruokaan lisättiin 1 % katekiinia, estyi pahan kolesterolin kiinnittyminen suoniin. Sitä vastoin hyvään kolesteroliin katekiineilla ei ollut juuri mitään vaikutusta (http://www.daisan.co.jp/table7.html). Professori Goto on osoittanut, että katekiini toimii täsmälleen samoin myös ihmisillä. (http://www.daisan.co.jp/table8.html).

5. Alentaa kohonnutta verenpainetta

Kohonnut verenpaine rasittaa sydäntä ja voi aiheuttaa aivohalvauksen. Siksi on tärkeää, että verenpaine olisi normaalin rajoissa. Verenpaineen kokoamisen kaikkia syitä ei vielä tunneta, mutta yhtenä tekijänä vaikuttaa elimistössä syntyvä yhdiste nimeltään angiotensiini II. Se lisää myös ahtaumia munuaisten verisuonissa.

Ihmisen ja muiden nisäkkäiden veressä on luonnostaan angiotensiogeeni-nimistä yhdistettä, jota tietty entsyymi (reniini) muuntaa angiotensiini I:ksi. Toinen entsyymi, nimeltään Angiotensin Converting Enzyme (ACE) muuntaa sitä angiotensiini II:ksi, joka on voimakas verisuonten supistaja. Supistus puolestaan nostaa verenpainetta.

Japanilainen tukija tohtori Hara on osoittanut, että vihreän teen katekiini estää ACE:n toimintaa ja vähentää angiotensiini II:n syntyä (http://www.daisan.co.jp/table7.html). Hän on niinikään osoittanut, että katekiinien antaminen verenpainetaudista kärsiville rotille todella laskee verenpainetta. Näitä verenpainerottia (Spontaneous Hypertensive Rats, SHR) käytetään yleisesti mallina tutkittaessa lääkkeiden vaikutusta ihmisen verenpaineeseen. Haran tutkimusten mukaan vihreän teen katekiini estää verenpaineen nousua verenpainelääkkeen tavoin. Ihmiselle laskettuna rotille annettu katekiinimäärä vastaa noin 10 kupillista vihreää teetä (http://www.daisan.co.jp/health4.html).

6. Alentaa kohonnutta verensokeria

Japanilainen lääkäri Minowada Kioton yliopistosta totesi jo 60 vuotta sitten, että diabeetikkojen virtsan sokerimäärä väheni teeseremonioiden jälkeen. Hän ehdotti jo ennen toista maailmansotaa, että teejauhetta voitaisiin käyttää alentamaan veren kohonneita sokeriarvoja. Valitettavasti sodan puhkeaminen jätti tämän merkittävän havainnon unhoon. Viime aikoina se on noussut uudelleen esille Japanissa.

Ravinnon sokerit (hiilihydraatit) imeytyvät pääasiassa ohutsuolesta vereen, jossa haiman erittämä insuliini säätää niiden pitoisuutta. Diabeetikon haima ei eritä riittävästi insuliinia, jolloin veren sokeri nousee ja sokeria erittyy virtsaan. Kun veren sokeri on pitkään koholla, se vaikuttaa haitallisesti verisuoniin, joihin kehittyy valtimonkovetustauti. Diabeetikolla on kolminkertainen riski kuolla sydäninfarktiin; aivohalvauksen, silmänpohjan ja munuaisten verisuoniin kehittyy myös muutoksia.

Tohtorit Hara ja Shimizu ovat osoittaneet, että vihreän teen katekiini alentaa veren sokeriarvoja hiirillä ja rotilla, jotka sairastavat perinnöllistä diabetestä (http://www.daisan.co.jp/table10.html). Myös vihreän teen polysakkarideilla on todettu samanlainen veren kohonneita arvoja alentava vaikutus. Vaikka toistaiseksi vaikutus on osoitettu vasta koe-eläimillä, on luultavaa, että se ilmenee myös ihmisellä.

7. Estää syöpää

Monet väestötutkimukset eri puolilta maailmaa osoittavat, että vihreän teen nauttiminen vähentää alttiutta sairastua syöpätauteihin. Vihreän teen ainesosia (etenkin polyfenoleja) pidetään yleisesti antimutageenisina ja antikarsinogeenisina. Japanilaisen tutkimuksen mukaan vihreä tee vähentää alkuvaiheen rintasyöpään sairastuneiden naisten riskiä saada etäpesäkkeitä imusolmukkeisiin. Japanilaistutkijoiden mukaan vihreä tee vähentää myös keuhko-, maha- ja ihosyöpien vaaraa. Amerikkalaiset syöpätutkijat ovat vakuuttuneita siitä, että virheä tee ehkäisee syöpää (lue uutinen). Vihreän teen ihosyöpää ehkäisevästä vaikutuksesta on julkaistu runsaasti tutkimuksia myös Yhdysvalloissa. Uusi Kalifornian yliopiston (UCLA) tutkimus osoittaa, että vihreäteeuute estää virtsarakkosyöpää. Rottien ihosyöpää voidaan ehkäistä antamalla niille teetä annoksena, jota ihmiset normaalisti juovat (vastaten kuutta kupillista päivässä. Yhdysvaltain terveysvirasto (NIH) on julkaissut tutkimuksen, jonka mukaan vihreä tee vähentää riskiä sairastua kurkunpään syöpään.

Epigallokatekiinigallaattia (EGCG) pidetään tärkeänä syöpää ehkäisevänä teen yhdisteenä. Musta tee sisältää syöpäsoluja tappavaa yhdistettä TF-2, jota saattaa olla myös vihreässä teessä.

Murcian (Espanja) ja Norwichin (Englanti) yliopistojen tutkijat ovat vastikäään havanneet, että EGCG salpaa dihydrofolaattireduktaasi-nimistä entsyymiä, johon syöpäsoluilla on taipumus tarttua. Monet synteettiset syöpälääkkeet vaikuttavat juuri samaan entsyymiin, sanoo asiaa tutkinut professori Roger Thorneley. Monet arvostetut syöpätutkijat suosittavat vihreää/mustaa teetä syövän ehkäisyyn ja täydentävään hoitoon.

Ruotsin Linköpingin yliopistoklinikan tutkimusten mukaan teen polyfenolit tuhoavat syöpää aiheuttavia ympäristömyrkkyjä.

8. Hidastaa vanhenemista

ihreä tee sisältää kasviantioksidantteja, jotka reagoivat kemiallisesti vapaiden radikaalien kanssa ja suojaavat siten soluja vaurioilta ja vanhenemismuutoksilta. Vihreän teen katekiini on jopa tehokkaampi antioksidantti kuin E-vitamiiini (http://www.daisan.co.jp/table12.html).

9. Ehkäisee Parkinsonin tautia

Heinäkuussa 2001 Helsingissä pidettiin kansainvälinen Parkinsonin taudin tutkijain kongressi. Siellä israelilaiset tutkijat raportoivat, että vihreän teen ainesosat suojaavat aivosoluja Parkinsonin taudille tyypillisiltä muutoksilta. Lue lisää.

10. Estää matkailijan ruokamyrkytystä ja ripulia

Kokemuksesta on jo pitkään tiedetty, että vihreä tee tappaa bakteereja ja suojaa ruokamyrkytyksiltä. Nyt on osoitettu tieteellisin menetelmin, että vihreän teen katekiini on vahva antibiootti, joka tappaa monia sellaisia bakteereja, jotka aiheuttavat muun muassa ruokamyrkytyksiä (http://www.daisan.co.jp/table5.html):

Clostridium botulinum
Clostridium peifringens
Staphylococcus aureus
Vibrio parahaemolyticus
Bacillus cereus
Plesiomonas shigelloides
Aeromonas sobria
Vibrio colera

11. Estää hammasmätää ja pahanhajuista hengitystä

Vihreän teen katekiini estää kariesbakteerien kasvua estämällä glukosyylitransferaasi-nimistä entsyymiä, jonka avulla kariesbakteerit valmistavat glukaania. (http://www.daisan.co.jp/table15.html) Katekiinit kykenevät suorastaan tuhoamaan kariesbakteereja (http://www.daisan.co.jp/health9.html)

Vihreän teen ainesosat tappavat myös sellaisia bakteereja, jotka aiheuttavat suussa pahanhajuista hengitystä.

12. Estää viruksia

Tupakanviljelijät käyttävät vihreästä teestä valmistettua nestettä tappamaan tupakan mosaiikkivirusta, joka uhkaa satoa. Katekiini ja theaflaviini (katekiinin hapettunut muoto) estävät myös influenssavirusta leviämästä. (http://www.daisan.com.jp/table18.html) Laboratorioviljelmissä katekiini estää myös HIV:ä (http://www.daisan.co.jp/table8.html).

13. Ehkäisee rasvamaksaa

Don't give up!

Kommentit (12)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
tootired
Entäs (vihreän) teen mahdolliset haitat?

Ummetus, keltaiset hampaat, närästys...?


Ummetus? Pikemminkin vatsahan toimii paremmin kun juo sitä.
Tyhjään vatsaan ei kannata juoda. Aterian jälkeen.

Kahvi vauhdittaa suolen toimintaa, mutta en tiedä että teellä olisi vaikutusta. Tyhjään vatsaan juotuna tekee kyllä huonon olon.

Musta tee värjää hampaita, vihreä ei.

Pikku Gen
Seuraa 
Viestejä3210

Offtopic:

Mimei

Musta tee värjää hampaita, vihreä ei.

Kahvikin värjää, ja kuulemma eri tavalla kuin tee. Kaverini, joka juo molempia, kävi taannoin hammaskivenpoistossa hammaslääkärissä, ja hoitaja hihkaisi naapurihuoneeseen että "Tules katsomaan, tämä tyyppi juo sekä kahvia että teetä!" Ja naapurihuoneesta asti tultiin pällistelemään ihmeellisiä värjäytyneitä hampaita.

Tiedä sitten oliko kyseessä joku harjoittelija, jonka piti oppia ero.

Offtopic päättyy tähän.

"Ubi est actio hic?" Missä täällä on säpinää?

tootired
Seuraa 
Viestejä805

Itku pitkästä ilosta: reilun viikon vahvan teekuurin jälkeen
iski karmee ummetus ...

(toki osansa ummetukseen myös maidolla, juustolla ja mustikalla joita söin myös teen lisäksi)

Don't give up!

Neutroni
Seuraa 
Viestejä31323
tootired
Itku pitkästä ilosta: reilun viikon vahvan teekuurin jälkeen
iski karmee ummetus ...No sitten se on vahvan chilikuurin paikka. Tempaise pari kolme markettihabaneroa naamaan tänään (mielellään ruoan mukana), niin varmasti on aamulla ummetus tiessään. Muista sitten: ei tuskaa, ei tuloksia.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat