Seuraa 
Viestejä45973

Jokainen on varmaan kuullut vanhan lauseen;"sota on politiikan harjoittamista toisin keinoin"

Entä jos se onkin toisin päin? Jospa politiikka onkin osa sodankäyntiä?

Sota on viimekädessä mekaniikkaa, Suomeksi sanoen teknista tappamista.

Kukaan politiikko ei ikinä veisi maataan sotaan, josta ei kykenisi selviämään voittajana. Esim Hitler hyökkäsi Puolaan, koska arveli, ettei länsi uskaltaisi estää häntä. Samalla lailla hän myös hyökkäsi Neuvostoliittoon;koska arveli voivansa yllättää täysin Stalinin!

Samasta syystä myöskään Neuvostolitto ja Yhdysvallat eivät käyneet sotaa keskenään;kumpikaan ei uskonut sodan olevan sen arvoista. Meidän on opetettu ajattelemaan, että sotilaat ovat politiikkojen sokeita palvelijoita. Mutta entä jos asia onkin toisin päin?

Sota on viimekädessää silkkaa matematikkaa ja fysiikkaa. Se on riskien arvioimista kustannuksiin nähden. Tämä juontaa juurensa ajoilta, jolloin ihmiset vielä olivat metsästäjiä. He joutuivat tuolloin tekemään nopeasti kuolettavia päätöksiä;ryhtyäkö ajamaan takaa mammuttia tai jättiläiskarhua, vaiko jättää se rauhaan?

Vuosituhansia myöhemmin samaa voidaan sanoa myös politiikasta. Nykyään kun riistaa on huomattavasti vähemmän, ihmiset metsästävät toinen toisiaan! Sotilasteknologian kehitys viimeisen sadan vuoden aikana on suuresti vähentänyt sotia, muttei silti poistanut niitä. Sotia käydään periaatteessa aina kun se on mahdollista. Modernit joukkotuhoaseet ovat tosin jonkin verran rajoittaneet sodankäyntiä. Periaatteessa ne eivät silti suinkaan ole poistaneet sodankäynnin vaara.

Itse uskon, etä varsinkin nykyään politiikka on sodan jatke enemmänkin kuin päinvastoin. Jos esim USA:n tai Kiinan armeija vain löytää jonkinlaisen "avauksen" sodalle, ne käyttäisivät siitä raaskimatta hyväkseen. Ja aivan samalla lailla ääriryhmät niin lännessä kuin lähi-idässäkin varmasti tarttusivat tilanteeseen, jos saisivat joukkotuhoaseita käsiinsä. Vain pelko kaiken tuhosta voi ehkäistä uusia sotia. Muuta keinoa estää uusia sotia ja kansanmurhia ei kerta kaikkiaan ole!

  • ylös 0
  • alas 0

Kommentit (2)

Käännöslauseesi kuvaa varsin hyvin natsien toimintatapaa. Se kuvaa yleensäkion oisen maailmansodan akselin toimintapaa. Ja siinä oli osatekijänä silloisen Suomenkin toimintatapaa.

Nykyään lauseesi kuvaa USAn tapaa toimia Irakissa. Iso Poika ensin kertoi, se oli 2003 toukokuussa, sodan päättyneen voittoon. Nyt hän on uudelleen kertonut, että sota Irakissa pitäöä saada päättymään voittoon.
Sota ei ole enää politiikan jatke, tässä tapauksessa vaihe, jolla Saddam kukistettiin. Politiikka on muuttunut sodan jatkeeksi ja keinoksi.

Näin epäilemättä tulee käymään, jos USAn Iso Poika ynä mukana pienemmät pojat, myös Suomi ynnä Venäjän Pikku-Valtu, suorittavat vastaavan laisia uusia puuttumisia kansainvälisten eli maapallon asioiden hoitamiseksi.

Perustetaan nopean toiminnan ja varataan hitaamman toiminan joukkoja.
Vaan eipä kerrtotakaan politiikasta, jonka jatkeena noita varauksia käytettäisiin. Päinvastoin politiikka seuraisi jälkikäteen, noiden käytettyjen varausten seurausten hoitamisena. Politiikka muuttuu sodan keinoksi ja jatkeeksi.

Suomen kaikkienkin pressaehdokkaiden kannanotoissa on tässäkin suhteessa paljon sanomattoman epäselvää.

Turha pelleillä ja spekuloida käsitteillä; sota on politiikkaa siinä kuin mikä muu tahansa yhteiskunnallinen toiminta! Tosin siitä surkeimmasta päästä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat