Seuraa 
Viestejä3164

ja vaihtuivat hinnatkin - ensiksi mitä tarkimmin markka/euro -muuntokerrointa soveltaen. Euroon siirtyminenhän "ei saa nostaa tuotteiden hintoja", minkä Pendolinon konduktööri hyvin napakasti antoi vastaukseksi ihmettelyyni, joka koski lipun hinnan muuntumista vaikeasti muistettavaksi desimaaliluvuksi.
Ainakin hiljaa mielessämme me kaikki tiedämme, että hinnat ovat todellisuudessa hilautuneet yleensä ylöspäin. Tietysti tavallisen kuluttajan on vaikea hahmottaa sitä, mikä osuus hinnannoususta aiheutuu valuutan vaihdoksesta ja mikä inflaatiosta.
Koska rahayksikön arvo noin kuusinkertaistui siirryttäessä markasta euroon, niin eurohintaiset tuotteet tuntuivat aluksi ylen halvoilta. Mutta kuinka hanakasti me, kuluttajat, menimme ns. halpaan ja lankesimme entusiastisten mainostajien kaivamiin ansoihin silloin, kun vielä vähän aikaa sitten kalliilta tuntuvat tuotteet tuntuivat huo`enneen saatavillemme? Monikohan meistä ei ole sitä paitsi vieläkään saanut aidosti takaisin markka-aikaista rahan tajuaan?

Kommentit (2)

tiäremiäs
Seuraa 
Viestejä13176

Euro on nykyään 5 markkaa, ei kannata enään 2001 vuoden kurssilla laskea.

Pitää myös tajuta, että hinnat nousee muutenkin oli sitten euro tai ei.

Esim. Martiiinin metsästysveitsi maksoi 10 vuotta sitten 160 mk ja nyt samanlainen veitsi maksaa 38.90 euroa, eli se on noussut vain 8 euroa.

Eli aika vähän 10 vuodessa.

Johan tuo 8 euroa kattaa teräksen hinnan ja kumikahvan hinnan ja lieneen tekniikka kehittynyt tehtaalla kuin ei ole noussut enempää. Eli koneet tuottaa metsästysveitsiä enempi ja nopeammin.

Saw
Seuraa 
Viestejä6251

Tulee huomioida myös euron suhde dollariin. http://www.kauppalehti.fi/5/i/porssi/va ... &x=36&y=16

Ennen eurokolikoita eurolla sai 0.90 dollaria, nyt eurolla saa 1.35 $. Selvä vaikutus tuontitavaran hintoihin.

Young man, there's a place you can go.
I said, young man, when you're short on your dough.
You can stay there, and I'm sure you will find
Many ways to have a good time.

It's fun to stay at the Y.M.C.A.
It's fun to stay at the Y.M.C.A.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat