Seuraa 
Viestejä13176

Mitenkä saan teroitettua omaa vetseäni, kuin se on kromiterästä.

Pitääkö terottaa jollain timanttikovasimella. Vai käykö sellanen tavallinen hiomakivi.

Ostin 2000 vuonna martiinin nylkypuukon 160 mk:lla ja nykyään sen hinta on uutena 38.90 euroa, eli sen hinta on noussut vain 8 euroa.

Sivut

Kommentit (87)

Ennen ainakin Lapissa Marttiinin puukot olivat olivat vitsi. Ei lappilaiset niitä ostaneet.
Kunnon Mora oli joka miehenpuolikkaalla.
Marttiinin puukot poronkuvioineen olivat pääosin turisteja varten.
Aslakki ja Luuttu tietävät nykyisistä puukoista. Josko ne nykyisin olisivat parempia.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

kabus:
"Joo. Kunnon ruåttalainen mora muovikahvalla se olha pithää."

Kyllä silloisessa Morassa oli puu"kahva".
Eikä siinä ollut väkäsiä rakkojen kämmeniin tekemistä varten.
Teräkin oli kunnon kiirunalaista malmia.

Teekkari
Seuraa 
Viestejä2347

Virhe on tapahtunut siinä vaiheessa, kun on ostettu puukko liian kovalla terällä, jota on äärimmäisen hankala pitää terässä jatkuvassa käytössä. Hinkkaamisesta pitää tehdä harrastus, kun taas pehmeä hiiliteräs taipuu mukavasti vaikka mihin kulmaan ja hommat sujuu.

Everything you know, is about to change.

Muovi ja etenkin kumi hakkaa kaikki puut.

Missään puukoissa ja muissa tavallisissa leikkaustyökaluissa ei ole niin kovia teriä etteikö niitä pystyisi teroittamaan tavallisella vesihiomakivellä. Terä voi olla niin kovaa, että sen teroittaminen on hidasta, mutta tällöin se myös pysyy pitkään terävänä. Liian kova terä = sanoo naps kun vähänkin kalauttaa tai kääntää.

Punakahvaisessa Morassa oli laminoitu terä; keskellä karkaistua hiiliterästä ja ympärillä meltoa. Samaan aikaan sitkeä ja kova. Terän sai väännettyä vaikka kysymysmerkin muotoon eikä keklu katkennut...

Rosterista ei muuten voi tehdä kunnon puukkoa, jonkunlaisen keittiöveitsen ehkä.

Kohaon
Ennen ainakin Lapissa Marttiinin puukot olivat olivat vitsi. Ei lappilaiset niitä ostaneet.
Kunnon Mora oli joka miehenpuolikkaalla.
Marttiinin puukot poronkuvioineen olivat pääosin turisteja varten.
Aslakki ja Luuttu tietävät nykyisistä puukoista. Josko ne nykyisin olisivat parempia.

Aslakki on enemmän puukkomiehiä kuin minä, mutta sen verran voin sanoa, että Marttiinin puukot ovat pääosin ihan koristetavaraa. Itsellä oli kerran sellainen, jota ei voinut hioa kuin smirkkelillä ja siinähän se terä meni lopullisesti paskaksi.

Parhaat puukot saa yksityisiltä puukonvamistajilta, jotka tekee terät oikeasta takoraudasta ja kahva tuohesta, tai visakoivusta, ne tottelevat hiomakiveäkin.

Mora on kertakäyttöpuukko; alussa pirun terävä, mutta sitte ko terä menee, se joutaa liiterin seinänrakoon. Mutta edullisia ovat hinnaltaan. Kannattaa miettiä ostaako kymmenen Moraa, vai hiiliteräksinen ja kunnollinen kallis puukko.

Luuttu:
"Aslakki on enemmän puukkomiehiä kuin minä, mutta sen verran voin sanoa, että Marttiinin puukot ovat pääosin ihan koristetavaraa. Itsellä oli kerran sellainen, jota ei voinut hioa kuin smirkkelillä ja siinähän se terä meni lopullisesti paskaksi.
Mora on kertakäyttöpuukko; alussa pirun terävä, mutta sitte terä menee ja joutaa liiterin seinänrakoon. Mutta edullisia ovat hinnaltaan. Kannattaa miettiä ostaako kymmenen Moraa, vai hiiliteräksinen, kunnon kallis puuko."

En tarkoita noita nykyajan Mora puukkoja, vaan niitä 1960 -luvun jälkeen valmistettuja.

Aslak
Seuraa 
Viestejä9177

Eipä juuri minulla ole kokemusta Marttiinista paljoakhan, enkä
mishän nimessä huoli rosterista tehtyä puukkoa.
Vanha Janne pyörähtellee varmasti hauassans , ko Marttiinin puukkoja tehhän rosterista. Muistaakseni, vieläpä Ranskalaisesta!

Muutama vuosi sitten Haaparannalla teki puukkotehtailija ( kultaseppä) Pentti Smets puukkoja, niitä minulla on muutama.

Varsinki avauspuukko ja filerausveitti ovat parhaita mitä olen ikinä nähny. Mistä lie hommas teräksensä, mutta kunnon terän niihin saapi. Vahinko vain että tuo hyvä puukontekijä tekkee hommiansa tuolla paremmassa maailmassa.

Lapissa on kunnon leukuntekijäitä , Laitin puukot tulevat mielhen, ja sitte Tervolassa tekkee joku hyväteräsiä käyttöpuukkoja , eikä nole kalhiita.

On mulla sitte omatekemäki puukko, sirkkelinterästä ihan piikien tyveltä otin siihen rauvvan. Ei sekhän paha ole , vaikka itte kehunki sitä, karkasu sattu vahingossa kohtalaisen sopevaksi.

Kyllä silläki hirven nylkee , välillä terottamatta ja vielä palottelleeki, rephunsopiviksi paloiksi.
Muuten hyvä mutta pikkusen liian ison siittä tehin, tullee
käytettyä sitä kirvhenki sijasta.

Kohaon
En tarkoita noita nykyajan Mora puukkoja, vaan niitä 1960 -luvun jälkeen valmistettuja.

Joo. Puukahva mora se heilu miesten tupeksissa enimmäkseen. Tolkun veittimiehen puukko oli vaatimattoman näköinen ja kulunu, mutta terä oli aina priima.
Aslak:
Lapissa on kunnon leukuntekijäitä

Mulla on Kolarilaisen Mantovaaran tekemä puukko. Se on oikea työkalu. Ei leuku, mutta hyvä käyttöpuukko ja saa terän.

Paul M
Seuraa 
Viestejä8643

Eipä ole teräämishommat olleet esteenä enää minkäänlaisen terän kanssa. Kunhan ovat kovaa eivätkä mitään kiinalaista räkärautaa.

Timanttia pitää olla käsillä ja huopalaikka hyvine tahnoineen.

Tein yhdestä muovipäisestä rakentajan puukosta lyhennelmän kalojen käsittelyyn. Yli puolet terästä pois ruuvipenkissä vasaralla ja siitä kahvan puoleisesta osasta muotoillen uusi kärki. Katkesi helähtäen vasaralla taipumatta. Hioin tuonkin myös huovalla. Ja siitähän tulikin sinistyvä pinta. Kun märkänä oli niin ruosteen alta tuli sinistys siihen.

Puukkoihin pitää käyttää jotain hiontavehjettä usein ja pienellä voimalla. Metsäreissuilla kun ottaa tervaksesta pienen kovan liipan ja tökkää saviseen maahan, niin siinä on mainio ylläpitovehje. Ei tarvitse tökätä saveen kuin kerran kymmenessä vuodessa. Savisella tikulla kun muutaman kerran vetäisee myötäkarvaan niin tietää mikä on terävä. Mutta tuo kyllä edellyttää sitä, että terä on ollut muutenkin kunnossa. Hiontakivien ja timanttiliippojen jäljiltä terät eivät ole vielä teräviä. Ne kaipaavat vielä jotain. Tuskin kukaan kieltää etteivätkö uudet kiiltäviksi hiotut puukot ole mukavan teräviä jonkin aikaa. Niille on näytetty huopalaikkaa.

Hiirimeluexpertti. Majoneesitehtailija. Luonnontieteet: Maailman suurin uskonto. Avatar on halkaistu tykin kuula

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat