Seuraa 
Viestejä29582
Liittynyt16.3.2005

Onnistuuko sellainen, että hommaan kaksi tavallista halpaa GPS-vastaanotinta? Emäntä menee toisen kanssa rajapyykille, jonka koordinaatit saan kiinteistökartasta, ja tallentaa tasaminuutein paikan muistiin (jos ei sitten laite ole niin fiksu, että osaisi itse tehdä niin). Itse haahuilen pitkin tonttia toisen vastaanottimen kanssa ja talletan tasaminuuteilla kiinnostavien pisteiden paikat. Sitten myöhemmin saan vähennyslaskulla pisteiden paikat suhteessa rajapyykkiin. Vai tarvitseeko DGPS jotain sofistikoituneempaa teknologiaa? Mikä on tuollaisen järjestelyn kanssa saavutettava tarkkuus perstuntuma-arviolta, kun vastaanotinten maksimietäisyys on alle 100 m ja pisteiden tallennushetkien ero maksimissaan 1s?

Sivut

Kommentit (31)

Vierailija
Neutroni
Onnistuuko sellainen, että hommaan kaksi tavallista halpaa GPS-vastaanotinta? Emäntä menee toisen kanssa rajapyykille, jonka koordinaatit saan kiinteistökartasta, ja tallentaa tasaminuutein paikan muistiin (jos ei sitten laite ole niin fiksu, että osaisi itse tehdä niin).

Mylogger ainakin osaa.

Itse haahuilen pitkin tonttia toisen vastaanottimen kanssa ja talletan tasaminuuteilla kiinnostavien pisteiden paikat. Sitten myöhemmin saan vähennyslaskulla pisteiden paikat suhteessa rajapyykkiin. Vai tarvitseeko DGPS jotain sofistikoituneempaa teknologiaa? Mikä on tuollaisen järjestelyn kanssa saavutettava tarkkuus perstuntuma-arviolta, kun vastaanotinten maksimietäisyys on alle 100 m ja pisteiden tallennushetkien ero maksimissaan 1s?

Hieman kiinnostaa miksi haluat tehdä niin?

Näin nopeasti ajatellen tarkkuus on laitteen toleranssit yhdistettynä.

Neutroni
Seuraa 
Viestejä29582
Liittynyt16.3.2005
jees
Hieman kiinnostaa miksi haluat tehdä niin?Olisi mukavampi suunnitella erinäisiä pihahommia, jos saisi piirrettyä edes jotakuinkin tarkan kartan pihapiiristä.

Näin nopeasti ajatellen tarkkuus on laitteen toleranssit yhdistettynä.No paljonko se on metreinä? Toinen laitteista on kymmenkunta vuotta vanha Magellanin navigaattori ja toinen kaverilta lainattu uudempi halpis. Mutta jos homma ei toimi, en jaksa alkaa vähdätä, vaan teen homman mittanauhalla, vaikka se onkin pusikoissa hieman hankala.

Nupo
Seuraa 
Viestejä208
Liittynyt20.1.2010

Tämä on kyllä kiinnostava aihe. Joskus yritin myös etsiskellä tästä tietoa huonolla menestyksellä. Jos tuollainen systeemi onnistuisi, niin sillähän voisi hyvällä tuurilla vaikka saada jotain ruohonleikkurin ohjaamiseen riittäviä tarkkuuksia (luokkaa 10 cm)(?) Oikeasti tuota pitäisi kai vaan kokeilla. Kaksi laitetta muutaman sadan metrin päähän toisistaan lokkaamaan NMEA-dataa muutamaksi päiväksi ja sitten vaan dataa analysoimaan.

Kovin varjoinen (GPS-signaalin suhteen siis) paikka voisi tuottaa ehkä ongelmia, jos laitteet näkisivät eri satelliitit.

Neutroni
Seuraa 
Viestejä29582
Liittynyt16.3.2005
Nupo
Kovin varjoinen (GPS-signaalin suhteen siis) paikka voisi tuottaa ehkä ongelmia, jos laitteet näkisivät eri satelliitit.Tuo on meillä suuri riski. Ainakin oma vanha laitteeni on hyvin herkkä kasvillisuudelle. Täytyy katsoa, jos saisi lainaksi laitteen.

Neutroni
Seuraa 
Viestejä29582
Liittynyt16.3.2005
Sophia
On sulla ongelmatSiis tarkoituksena on tehdä kartta pihapiiristä helpottamaan erinäisten asioiden suunnittelua. GPS olisi helpompi, jos sillä voisi korvata varsinkin pusikoissa hankalan mittanauhan. Saisihan erinäisiä maanmittarien lelujakin tietysti vuokrattua, mutta ei viitsisi upottaa tolkuttomasti rahaa tuohon.

Miksi tarvitaan gepsiä?

Luulisi että pahvilevylle piirretyllä ympyrällä, viivottimella ja ruutupaperilla, sekä muutamalla maahan pystyyn isketyllä kepillä saisi hyvinkin kolmiomitattua pihan vaikka puolen metrin tarkkuudella.

Tarvitaan kaksi tunnettua pistettä, vaikka kaksi tontin rajapyykkiä, ja sitten mitataan eri kohteiden kulma suhteessa pyykiltä toiseen vedettyyn suoraan viivaan. Sitten piirretään millimetripaperille viivat samassa kulmassa kuin on havainnoitu näistä kahdesta eri pisteestä, ja luetaan asteikolta tarkat koordinatit suhteessa rajapyykkeihin siitä kohtaa missä viivat risteävät.

Tähän tarkoitukseenhan on tehty kompassejakin, joista voi katsoa kulman suhteessa pohjoiseen.

Jos olisi hyvä ilmakuva, sen voisi tuoda johonkin CAD:iin pohjakuvaksi ja piirrellä siihen vaikka mitä. Jokin tarkka mittakaava vai pitäisi olla.

Joskus ennen GPS:iä ja karttaohjelmia tein noin, piti mittailla reitin pituus tarkasti. Tai ei pitänyt, kunhan sain päähäni.

Vierailija
Neutroni
No paljonko se on metreinä? Toinen laitteista on kymmenkunta vuotta vanha Magellanin navigaattori ja toinen kaverilta lainattu uudempi halpis. Mutta jos homma ei toimi, en jaksa alkaa vähdätä, vaan teen homman mittanauhalla, vaikka se onkin pusikoissa hieman hankala.Vaikeaa sanoa. Siihen vaikuttanee kanavien määrä (uudemmissa enemmän)

Varmaan tuotteen koodilla saanet netistä tiedon tarkkuudesta. 10m+ arvoista taidetaan kuitenkin puhua.

Lasermittari ajanee asian paremmin. Jos neliskanttisia alueita mittailet, niin useissa on kolmiomittaus-ominaisuus hatusta arvioiden (en ole mittamies)
Jos hifistellä haluaa, niin on sellaisiakin skannereita jotka ottaa 3D kuvan laserilla tietokoneelle. Ne on vaan saakelin kalliita pöniköitä. (kaveri on mittamies)

Pacanus Rusticanus
Seuraa 
Viestejä7845
Liittynyt1.2.2010

muinoin puhuttiin, että netin kautta saisi tarkennoksen, vaikkakaan ei reaaliajassa, siis silloin kun asiaan törmäsin joskus jossain muussa yhteydessä. en tunne siis systeemiä.

tavalliset navi gepsit heittää liikaa. ei tuu mittää. hae jostain rakennuskonevuokraamosta tai vaikka kunnalta tarkka gepsi lainaan.

- Ubi bene, ibi patria -

Neutroni
jees
Hieman kiinnostaa miksi haluat tehdä niin?Olisi mukavampi suunnitella erinäisiä pihahommia, jos saisi piirrettyä edes jotakuinkin tarkan kartan pihapiiristä.


Sinullahan on jo se kiinteistökartta, jota käytät referenssinä. Siinä on koordinaattien lisäksi luultavasti mittakaava ja pohjoinen on karttapohjoinen. Pihalla tarvitset sen lisäksi vain mittanauhan, kompassin ja tiedon siitä, paljonko paikkakunnallasi karttapohjoinen poikkeaa magneettisesta pohjoisesta. Et sinä mitään GPS:ää tarvitse.

Remonttimies
Seuraa 
Viestejä477
Liittynyt9.7.2008
Neutroni
Onnistuuko sellainen, että hommaan kaksi tavallista halpaa GPS-vastaanotinta? Emäntä menee toisen kanssa rajapyykille, jonka koordinaatit saan kiinteistökartasta, ja tallentaa tasaminuutein paikan muistiin (jos ei sitten laite ole niin fiksu, että osaisi itse tehdä niin). Itse haahuilen pitkin tonttia toisen vastaanottimen kanssa ja talletan tasaminuuteilla kiinnostavien pisteiden paikat. Sitten myöhemmin saan vähennyslaskulla pisteiden paikat suhteessa rajapyykkiin. Vai tarvitseeko DGPS jotain sofistikoituneempaa teknologiaa? Mikä on tuollaisen järjestelyn kanssa saavutettava tarkkuus perstuntuma-arviolta, kun vastaanotinten maksimietäisyys on alle 100 m ja pisteiden tallennushetkien ero maksimissaan 1s?Onnistuu periaatteessa. DGPS korjauksessa muutenkin korjaukset tulee muistaakseni 3 satelliitin seteissä eli ei sekunnilleen tuu nekään. Tämä köyhän miehen DGPS itse asiassa vaikuttaa vähän RTK-meiningiltä, jolla päästään kunnon laitteilla sentti-tarkkuuksiin. Sanoisinkin, että saavuttamasi tarkkuus riippuu lopulta siitä, minkälaisen tarkkuustason GPS-järjestelmää käytät. Jos laitteitesi todellinen mittausresoluutio on huono, et saavuta juuri mitään etua. Parantaa voisit kaiketi nauhoittamalla pitemmän ajan kuin vain ottaa lukeman ylös tasaminuutin kohdalta.

Nupo
Seuraa 
Viestejä208
Liittynyt20.1.2010

Täällä on lista GPS:n virhelähteistä:

http://www.kowoma.de/en/gps/errors.htm

Listaa kun lueskelee, niin kahden laitteen systeemillä luulisi pääsevän eroon seuraavista (jos ne näkevät samat satelliitit):

- Satelliittien ratojen poikkeavuudet
- Ilmakehän aiheuttaman ongelmat (Atmospheric effects)
- Satelliittien kellojen epätarkkuus

Äkkiseltään ajatellen ongelmiksi jäisivät ainakin vastaanottopään kellon epätarkkuus (sivun perusteella noin 2m) ja pyöristys- ja laskentavirheet (noin 1m). Satelliittien geometrian aiheuttamat tarkkuusvirheet varmaankin aiheuttavat myös edelleen ongelmia. Ja monitie-eteneminen.

Mitähän luokkaa nuo vastaanottopään virheet mahtavat olla normi-GPS-laitteiden piireissä? Ainakaan sirffiltä en äkkiseltään löytänyt selvää tietoa.

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Uusimmat

Suosituimmat