Keksijän verotus

Seuraa 
Viestejä45973
Liittynyt3.9.2015

Olen yrittänyt selvittää keksijän verotusta mutta aina vain on jokin epäselvää. Eniten haittaa, että termit on vähän hakusessa, joten toivon vastauksia rautalangasta väännettynä.

Aiheena on keksintösäätiön tukiraha ja sen verotus.
http://www.vero.fi/default.asp?path=5,4 ... O_MAIN#ysi
Kohdat 2.6 ja 2.7 kertovat aiheesta:

"Keksintösäätiön myöntämä tukiraha on kokonaisuudessaan saajan veronalaista tuloa.."

"Kehittämismenot ovat pääsääntöisesti sen verovuoden kulua, jonka aikana niiden suorittamisvelvollisuus on syntynyt (EVL 25 §). Jos verovelvollinen kuitenkin vaatii, voidaan kehittämismenot vähentää kahden tai useamman verovuoden aikana poistoina. Verovelvollinen voi määrätä myös vuotuisten poistojen suuruuden. Keksinnöstä johtuneet menot voidaan poistaa täysin, vaikka keksintö olisikin epäonnistunut. Verovelvollinen ei saa kehittämistoiminnan kuluina vähentää kuitenkaan suurempaa määrää, kuin mitä hän on verovuonna ja aikaisemmin kirjanpidossaan vähentänyt"

Kysymys: Jos saan tukirahaa vaikkapa 10 000 € ja käytän sen kokonaisuudessaan samana vuonna keksinnön kehittämiseen, niin joudunko maksamaan veroja tukirahasta? (Oletetaan pahimpana skenaariona, että keksinnöstä ei tule ikinä tuloja.)

Ylläolevan lainauksen mukaan ymmärsin, että voin tehdä poistoja, vaan voinko tehdä kertapoiston, ja tarkoittaako se käytännössä, että veroja ei mene?

Kommentit (2)

Pacanus Rusticanus
Seuraa 
Viestejä7843
Liittynyt1.2.2010

Omalla sarallani sana "poisto" tarkoittaa menojäännöksestä vähennettävää valinnaista prosenttiosuutta joka kirjataan menopuolelle.

Ilmeisesti kysymyksessä on elinkeinonharjoittajan verotuspulma koska elinkeinoverolaista on kyse? Yksityishenkilöä ei veroteta EVL.n mukaisesti.

- Ubi bene, ibi patria -

Reiska
Seuraa 
Viestejä5100
Liittynyt6.5.2007

Jos ymmärsin oikein, tuo tarkoittaa, että kehittämiskulut kirjataan taseeseen johonkin prototyyppi, tai tuotekehittelytilille. Voit halutessasi tehdä siitä 50 % vuosipoiston. Tällöin joudut kuitenkin maksamaan enemmän veroa mahdollisesta myyntivoitosta.

Eli vastaus: kyllä, 5000€, mutta seuraavana vuonna voit vähentää loput 5000€ omasta verotuksestasi.

Per se

Uusimmat

Suosituimmat