Seuraa 
Viestejä45973

Filosofi M-L Ollila puhuu viisaimpia kuin ikinä ohjelmassa Seitsemäs taivas. Ainakin Vaarille, Neutronille, Koshille, Awebille, Wiisaalle, Pubille, kaksoispilarille, Aslakille sekä Alveronille, Vatkaimelle, Naksuttajalle, Pokasahalle, anomalialle, Mirepoixille, pikku-Genille, asdf:lle, Iso-Jussille, Phonylle, Miss Bakerille sekä kaikille, jotka tykkäävät ajattelusta.

http://areena.yle.fi/video/929988

Neonomide: NYT ostan kalaöljyä.

Sivut

Kommentit (22)

Seitsemänkymmentä palstalaista on aiheen lukenut, mutta katsoiko kukaan ohjelman?

Mitäs pidit?

Laittaisivat Himasen tilalle tämän Ollilan, tulis jotain järkeä "visioihin".

Sophia
Seitsemänkymmentä palstalaista on aiheen lukenut, mutta katsoiko kukaan ohjelman?

Mitäs pidit?

Laittaisivat Himasen tilalle tämän Ollilan, tulis jotain järkeä "visioihin".
Katsoin ja kuuntelin ilahtuneena; älyttömän fiksua ja raikasta puhetta oli. Haastattelija ei meinannut pysyä ajatuksissa mukana.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Kosh
Seuraa 
Viestejä21228

Katsoin. Yleisarvosanani on: hyvä. Kiitettävään nousemista rajoitti muutama häiritsevä seikka. Jotkin filosofin maneerit alkoivat ärsyttää toistuessaan. Ei silti mitään vakavaa.

Muutama ristiriidan tynkä jäi kummittelemaan mielen perukoille. Auktoriteettiuskon, mustavalkoisen ajattelun ja ajattelemisesta kieltäytymisen kritisointi oli asiaa, mutta usein filosofin omissa kommenteissa ilmeni aika vahvaa mustavalkoisuutta ja jopa lievää auktoroteettiuskoa. Hänhän siteeraili runsaasti muita vastauksena kysymyksiin, josta jäi aika paljon tulkinnanvaraa siihen, mitä hän itse ajattelee asioista ja millä perustein. Onko jokin totta vain koska niin on joku viisaaksi tituleerattu joskus kirjoittanut?

Mustavalkoisuutta olin havaitsevinani ainakin "tahtoihmisten" ja "näkymättömän käden" kritisoinnissa. Voi toki olla, että se oli tahallista kärjistämistä toisten mustavalkoisuuden osoittamiseksi, mutta silti vähän keskeneräisen ajattelun oloista väittää että esimerkiksi valitun tavoitteen sinnikäs tavoittelu olisi jotenkin huono tai epätoivottu tapa elää ja toteuttaa itseään ja kykyjään. Esimerkiksi valittu maratonjuoksu, ainakin omakohtaistenkin kokemusteni valossa ,oli surkea esimerkki - kuoleman uhalla pelottelu täysin älytön kärjistys. Tällaisia korkealentoisia ja haastavia tavoitteita tarvitsee moni ihminen motivoituakseen ja pystyäksene pitkäjänteiseen itsensä kehittämiseen. Esimerkiksi liikuntaharrastuksen ylläpito ja kehittyminen siinä ei välttämättä onnistu kovin pitkään, jos ensimmäisten vastoinkäymisten (kipeä jalka, huono keli ulkona, työstressi ja arkikiireet, nimeä oma tekosyysi) takia alkaa "kuuntelemaan palautetta ja ottamaan uutta suuntaa" eli jättää pitkän aikavälin tavoitteet ja suunnitelmat sikseen. Palautetta toki pitää kuunnella, mutta ei se tarkoita alkuperäisen tavoitteen hylkäämistä vaan pikemminkin valittujen keinojen uudelleenarviointia. Vain utopistiset tavoitteet kannattaa hylätä evidenssin karttuessa niitä vastaan.

Itse ajattelen niinpäin, että irtautuakseen siitä oravanpyörästä jota koko keskustelun teemana oli kritisoida, tarvitsee nimenomaan tunnistaa se, mikä nykytilassa on pielessä ja asettaa tavoitetila jossa asia on muttunut. Sitten aletaan kantaa niitä hiekanjyviä kasaan yksi kerrallaan. Visio valmiista hiekkakasasta on kuitenkin aina syytä pitää mielessä jotta tietää minne on menossa eikä haahuile määrättömästi ja kehitä tilalle vain uutta turhaa stressiä ja ajan tuhlausta. Kaikkia yksittäisiä tilanteita ei toki voi eikä kannata suunnitella etukäteen, mutta jos ei ole tavoitetta eikä tahtoa sen saavuttamiseksi, ei sitä hyvin suurella varmuudella tule koskaan saavuttamaankaan, vaan loppusijoituspaikaksi tulee se "helvetti jossa kerrotaan mitä olisit voinut olla".

Minulla on esimerkiksi haave saavuttaa tietty vapaus ja riippumattomuus pystyäkseni tekemään asioita joita elämässä oikeasti haluaisin tehdä, mikä ei nyt ole täysin mahdollista. Sitä varten olen konkretisoinut epämääräisen haaveeni paremmin käsiteltäviin tavoitteisiin ja laatinut alustavia suunnitelmia niihin pääsemiseksi. Yksi aiempi jo toteutunut oli juuri tuo maratonjuoksu. Nykyiset liittyvät mm. työelämän järjestelyihin ja yhteensovittamiseen harrastusten, perheen ja muun todella merkitsevän kanssa. Tiedän, että vain se tahto saavuttaa selkeä tavoite oli sekä motivaationi lähde yksittäisille harjoituslenkeille, että ylipäänsä keino saavuttaa maratonhaaveeni. Motiivina oli kuitenkin jokin ihan muu kuin tämä yksittäinen äärisuoritus itsessään. Todelliseksi palkinnoksi siitä puolestaan jäi halvan osallistumisprenikan sijaan paljon kokemuksia omien rajojen saavuttamisesta ja ylittämisestä, myös rajallisuutensa tunnistamisesta. Lisäksi myös parempi kunto ja liikunnallisempi elämäntapa sekä yleinen hyvä olo ja mieli joka näistä seuraa. Näennäiset suoritukset ovat vain ulkokuori, sisäisesti moisen projektin arvo on ihan jotain muuta. Uskon saman pätevän muissakin "elämäprojekteissani". Voi olla että jollekin päämäärätön hedonistinen hetkestä nautiskelu sopii parhaiten, mutta en usko sen olevan sitä mitä filosofi ajoi takaa.

Näkymätön käsi, egoismi ja kauppatieteiden opiskelijat oli myös melkoista huttua mustavalkoisessa maalailussaan. Jako koviin ja pehmeisiin ja näiden pyöräyttely oli sinänsä silkkaa semantiikkaa, mutta jotenkin häiritsi se, että esim. talousteorioista yritettiin luoda olkinukkea kaikenteorioista. Samoin ko. alan opiskelijoita tai ammattilaisia koetettiin maalailla tahdottomiksi auktoriteettiroboteiksi jotka näkevät maailmasta vain tuon yhden valikoidun teorian eivätkä mitään muuta, ja käsittävät sen moraaliksi ja etiikaksi kokonaisuudessaan. Väitän, että kuka tahansa vaikkapa finanssialan ammattilainen on kuitenkin kravatin riisuttuaan ihan tavallinen ihminen; usein perheellinen, sosiaalinen, harrastava normaali ihminen. Hänelläkin voi olla se vapaa-aika ja oman elämän tavoitteensa joita arvostaa yli palkkatyönsä eikä suinkaan sovella valikoituja talousteorioita esim. lastensa kanssa ostosreissulla käydessään, jolloin saattaa hyvinkin aatruistisesti ostaa myös jälkikasvulle ruokaa sekä opettaa moraaliläksyjä kun lapsi koettaa poimia karkkihyllystä jotain maksamatta tai sälyttää haitallisia ja turhia ylimääräisiä krääsätuotteita ostoskärryyn jne.

Buddhalainen huoltenpoistoriitti oli kyllä mainio vinkki. Jotakuinkin samaa olen koettanut selittää turhaan huolehtimiseen taipuvaiselle vaimolleni, mutten ole osannut formuloida sitä noin hyvin.

Hyvä vinkki, kiitoksia siitä Sophialle. Ohjelma herätti ajatuksia, kuten varmaan oli tarkoituksin. Pääosin pelkästään positiivisia.

Se oli kivaa niin kauan kuin sitä kesti.

Hänen pyhyytensä
Seuraa 
Viestejä28239
Kosh
Mustavalkoisuutta olin havaitsevinani ainakin "tahtoihmisten" ja "näkymättömän käden" kritisoinnissa. Voi toki olla, että se oli tahallista kärjistämistä toisten mustavalkoisuuden osoittamiseksi, mutta silti vähän keskeneräisen ajattelun oloista väittää että esimerkiksi valitun tavoitteen sinnikäs tavoittelu olisi jotenkin huono tai epätoivottu tapa elää ja toteuttaa itseään ja kykyjään. Esimerkiksi valittu maratonjuoksu, ainakin omakohtaistenkin kokemusteni valossa ,oli surkea esimerkki - kuoleman uhalla pelottelu täysin älytön kärjistys.Ehkäpä noinkin, mutta minusta hän pyrki samalla kritisoimaan myös sitä ajatusta, ettei virheistä "kesken matkan" pitäisi oppia, vaan olisi pidettävä sama virheellinen esim. päämäärä loppuun saakka, kävi kuinka kävi. Olen toki samaa mieltä, että maraton-vertaus ei ollut ehkä onnistuneimmasta päästä.

Jos argumentista ei voi johtaa yleistä sääntöä, sillä ei ole sisältöä.

Katsoin osan telkusta ja petyin mustavaloisuuteen ja antiikin viittauksiin. Narsista köksäfilosofiaa joka on jätetty puntaroimatta. Hyvän tason tunnistaisi johdonmukaisuudesta, jota en nähnyt.

Vatkain
Seuraa 
Viestejä27432

En voi kahtoo Areenan ohjelmia koska mun paskanetti ei jasa niitä pyörittää. Ihan suolesta että ne eivät ole kuin tuupivideot, jotka voi jättää puskuroitumaan.

Hämmentää.

Pikku Gen
Seuraa 
Viestejä3210
Vatkain
En voi kahtoo Areenan ohjelmia koska mun paskanetti ei jasa niitä pyörittää. Ihan suolesta että ne eivät ole kuin tuupivideot, jotka voi jättää puskuroitumaan.

Amen, sister! Parempi kone on ns. lataamolla tällä hetkellä, ehkä jos se tulee sieltä ajoissa ehdin tuonkin vilkaista. Muussa tapauksessa... Voisiko joku referoida vähän?

"Ubi est actio hic?" Missä täällä on säpinää?

IsoJussi
Seuraa 
Viestejä987

Katsoin, kun oli nimikin mainittu aloitusviestissä. Vaan kun kiire oli (en kyllä tiedä minne, paitsi nyt saunaan), hyppelin vähän haastattelua eteenpäin, ja satuin kohtaan ajan pilkkoutumisesta. Täyttä asiaa oli ainakin se kohta, tämän nykyteknologian pitäisi säästää meiltä aikaa, vaan **tut, sitä on entistä vähemmän. Mihin se aika katoaa?

Kunhan saunasta tulen, nipistän aikaa pirstaloituneesta ajastani kallisarvoisen palasen, ja katson ohjelman ihan alusta loppuun. Vaan nyt on taas kiire ostamaan unohtuneita saunaoluita. Niin sillä valkoisella kaniinillakin oli aina kiire...
http://www.youtube.com/watch?v=WANNqr-vcx0

Same shit, different day...

Ollilalla on ammattifilosofiksi harvinainen kyky kertoa asioista kaikkien ymmärtämällä kielellä. Kuulija ei tarvitse välttämättä pohjatietoja. Olen radion puolella vuosien mittaan kuullut usein Ollilan haastatteluja ja pitänyt niistä.

Tuosta elefantilla ratsastamis-vertauksesta. Helppo mielikuva, jolla voi vahvasti ohjata ajatteluaan. Vaan yhtä hyvin vertaus olisi voinut olla suuri katepillari ja sen kuski. Ilman kuskin tahtoa katepillari ei tee mitään. Tällöin vertauksesta tehtävät johtopäätökset ovat täysin erilaisia mm. tahdon merkityksestä. Tarkoitan, että tuollaiset vertaukset ovat ikään kuin helppoja oikoteitä, ajatustemppuja, joilla ristiriitaisia ja kompleksisia jokapäiväisen elämän vaatimuksia saa käsiteltyä. Ja ei siinä mitään, niin on usein hyvä ja jopa välttämätön tehdä, kunhan muistaa, että todellisuus on aina sameampi ja monimutkaisempi kuin sitä kuvaava väistämättä yksinkertaistava vertaus/ajattelumalli.

Tahdon kritisoinnista. Ollila tietää asian, mutta olisi voinut mainita, että tahto on se, jonka avulla tehdään vaikeita ja hankalia asioita. Väärien ja vahingollisten asioiden tahtominen tuottaa ongelmia, mutta niin tuottaa myös tahdottomuus (helppous ja luovuttaminen).

Hyvä ohjelma.

anomalia
Tahdon kritisoinnista. Ollila tietää asian, mutta olisi voinut mainita, että tahto on se, jonka avulla tehdään vaikeita ja hankalia asioita. Väärien ja vahingollisten asioiden tahtominen tuottaa ongelmia, mutta niin tuottaa myös tahdottomuus (helppous ja luovuttaminen).Ymmärsin niin, että hän puhui joustavasta tahdosta kontra joustamattomasta tahdosta, jossa oppimista ei tapahdu vaan päätä pusketaan seinään.

Pubi
anomalia
Tahdon kritisoinnista. Ollila tietää asian, mutta olisi voinut mainita, että tahto on se, jonka avulla tehdään vaikeita ja hankalia asioita. Väärien ja vahingollisten asioiden tahtominen tuottaa ongelmia, mutta niin tuottaa myös tahdottomuus (helppous ja luovuttaminen).

Ymmärsin niin, että hän puhui joustavasta tahdosta kontra joustamattomasta tahdosta, jossa oppimista ei tapahdu vaan päätä pusketaan seinään.

Niin puhui. Kärjistin vähän Ollilan sanomisia. Tahdon tarkistaminen on yksi oppimisen muoto ja sitä ei ole syytä menettää.

Pubi
anomalia
Tahdon kritisoinnista. Ollila tietää asian, mutta olisi voinut mainita, että tahto on se, jonka avulla tehdään vaikeita ja hankalia asioita. Väärien ja vahingollisten asioiden tahtominen tuottaa ongelmia, mutta niin tuottaa myös tahdottomuus (helppous ja luovuttaminen).Ymmärsin niin, että hän puhui joustavasta tahdosta kontra joustamattomasta tahdosta, jossa oppimista ei tapahdu vaan päätä pusketaan seinään.

Ei ole väärin puskea päätään seinään, jos tietää tekevänsä niin. Silloin se on valinta. Ihmisellä on vapaus valita, jos vapaus toteutuu, miksi se olisi väärin?

Jos ei tiedä, voi olla, että on tullut huijatuksi.

anomalia
Pubi
anomalia
Tahdon kritisoinnista. Ollila tietää asian, mutta olisi voinut mainita, että tahto on se, jonka avulla tehdään vaikeita ja hankalia asioita. Väärien ja vahingollisten asioiden tahtominen tuottaa ongelmia, mutta niin tuottaa myös tahdottomuus (helppous ja luovuttaminen).

Ymmärsin niin, että hän puhui joustavasta tahdosta kontra joustamattomasta tahdosta, jossa oppimista ei tapahdu vaan päätä pusketaan seinään.

Niin puhui. Kärjistin vähän Ollilan sanomisia. Tahdon tarkistaminen on yksi oppimisen muoto ja sitä ei ole syytä menettää.Kirjoitit juuri aforismin - tummennettu.

Electric shadow
Pubi
anomalia
Tahdon kritisoinnista. Ollila tietää asian, mutta olisi voinut mainita, että tahto on se, jonka avulla tehdään vaikeita ja hankalia asioita. Väärien ja vahingollisten asioiden tahtominen tuottaa ongelmia, mutta niin tuottaa myös tahdottomuus (helppous ja luovuttaminen).Ymmärsin niin, että hän puhui joustavasta tahdosta kontra joustamattomasta tahdosta, jossa oppimista ei tapahdu vaan päätä pusketaan seinään.

Ei ole väärin puskea päätään seinään, jos tietää tekevänsä niin. Silloin se on valinta. Ihmisellä on vapaus valita, jos vapaus toteutuu, miksi se olisi väärin?

Jos ei tiedä, voi olla, että on tullut huijatuksi.
Eihän se väärin ole - paitsi huijaustilanteessa, mutta itsen kehityksen ja päämäärän saavuttamisen kannalta se tuskin on järkevää.

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat