Seuraa 
Viestejä2683

Tänään tuli dokumentti, jossa selvitettiin lintujen ja dinosaurusten lähisukulaisuutta. Mielenkiintoisinta dokumentissa oli kuitenkin se, että lintujen DNA:sta voitaisiin aktivoimalla muinaisia geenejä mahdollisesti luoda jopa dinosaurus. Kanalle kasvatettiin hampaita, häntää ja jalan suomujen tilalle höyheniä.. Kaikki siis aktivoimalla geenit tai matkimalla proteiineja, joita aktiiviset geenit käyttävät hyödykseen... Kanan häntää pidennettiin jopa 3:lla nikamalla...

Ei siinä kaikki. Allaolevan uutisen mukaan nyt on onnistuttu luomaan mammutin verta ???!!!!
http://www.verkkouutiset.fi/index.php?o ... e&Itemid=7

Entäs Dodo, luolakarhu ja sapelihammastiikeri ? Milloin me voimme käyskennellä uudenlaisessa Eläinpuistossa, jossa kenties saamme pelätäkin hieman ? JURASSIC PARK indeed..

Ei varmaan mene kuin 50 vuotta, niin kaikki on mahdollista.. ..jopa geneettisesti parempi tai monimutkaisempi ihminen..

Parempi on olla sanomatta mitään, jos ei ole mitään sanottavaa. Keskustella voi aina.

Kommentit (5)

Toope
Seuraa 
Viestejä28214

En vielä nähnyt dokkaria, mutta en malttaisi odottaa näkeväni jonain päivänä oikean sauruksen, mieluummin tietysti eläintarhassa. Uskoisin, että tiede jonain päivänä tähän pystyy, pitäisikö sen, on vähän kyseenalaista.

"Ruotsikin oli pirullinen maa ennen kuin tajusivat tuon monikulttuurin. Peppit ja Lindgrenit ovat niin eilispäivää." Pommit ja etnojengit? Uusi normaaliko?
"Ei ole tärkeää, kuka tai mikä hallitus lopettaa huonon maahanmuuton Suomeen. Pääasia on se, että joku sen lopettaa."
"Minä kun tyhmänä luulin, että median moniarvoisuus olisi arvokasta, eikä valtamedian samanmielisyys?"

rcislandlake
Mielenkiintoisinta dokumentissa oli kuitenkin se, että lintujen DNA:sta voitaisiin aktivoimalla muinaisia geenejä mahdollisesti luoda jopa dinosaurus. Kanalle kasvatettiin hampaita, häntää ja jalan suomujen tilalle höyheniä.. Kaikki siis aktivoimalla geenit tai matkimalla proteiineja, joita aktiiviset geenit käyttävät hyödykseen... Kanan häntää pidennettiin jopa 3:lla nikamalla...

Juu, tämä on työn alla. Aikanaan Jurassic Parkin Alan Grant-paleontologihahmon esikuvana ollut oikea paleontologi Jack Horner on rahoittamassa projektia, jossa tarkoituksena on tuottaa mahdollisimman hyvin varhaisia deinonychosaureja (linnut, raptorit ja troodontidit sisältävä ryhmä) muistuttavia eläimiä. Aluksi varmaan kanoista, ne kun ovat helppoja koe-eläimiä, ja sittemmin kenties emuista tai muista alkukantaisemmista linnuista.

Horner on jo kirjoittanut projektista kirjankin:
http://www.amazon.com/How-Build-Dinosau ... 0525951040

Erot eivät loppujen lopuksi luuston suhteen ole suuria. Häntä tietenkin, ja kynnet siipiin. Tosin monillakin linnuilla on kynnet ainakin poikasina, joten se on pieni askel. Hampaallisia kananpojan alkioitakin on jo tuotettu, tosin ei eläviksi tipuiksi saakka.

En oikein tiedä, mitä mieltä tästä projektista olisin. Pikkulapsi minussa hihkuu malttamattomuuttaan mahdollisuudesta nähdä melkein oikea dinosaurus. Ja ajatella kreationistien ilmeitä. Mutta toisaalta valtavien varojen ja koe-eläinmäärien käyttäminen johonkin näinkin turhaan on kyllä kieroutunutta. Ja pelkäänpä, ettei näistä eläinparoista ainakaan lähitulevaisuuden teknologialla tule terveitä.

Suunnilleen tämännäköisiä eläimiä olisi ilmeisesti tarkoitus tuottaa:

Mitä mammutteihin tulee, niiden palauttamisen suhteen olen suopeampi. Kyseessä on laji, joka on kadonnut niin äskettäin, että villille populaatiolle luultavasti löytyisi sopiva elinympäristö. Niitä voitaisiin käyttää palauttamaan arktisen ja lauhean vyöhykkeen aroja luonnontilaan, sillä ne hyvin todennäköisesti olivat aikoinaan ekosysteeminsä avainlajeja.

Uutinen mammutin "veren" tuottamisesta oli kyllä vahvaa liioittelua. Yhden molekyylin tuottaminen kun ei ihan sama asia ole. Hemoglobiini on kyllä tärkeä osa verta, mutta silti vain yksi tuhansista, tai miljoonista.
Hemoglobiini muuten säilyy pitkiä aikoja paremmin kuin useimmat proteiinit, koska siihen kiinnittyneet rauta-atomit lisäävät sen stabiiliutta. Rauta-atomien ympäröiviä osia, hemejä, on eristetty Tyrannosauruksen luustakin.

Mammutista on kuitenkin tiedossa jo koko genomi:
http://www.sciencedaily.com/releases/20 ... 140712.htm
Enää tarvitaan vain tekniikka, jolla muuttaa tietokoneen muistissa oleva kirjainsarja todelliseksi nukleiinihappoketjuksi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Pacanus Rusticanus
Seuraa 
Viestejä7845

200 000 vuotta vanhoja bakteereita elvytettiin meripihkasta taannoin.

Bakteerit ne on aika vesseleitä. Kokeessa ne selvisivät Mars-planeetankin oloissa.

Tuoreen lehtiuutisoinnin perusteella dna säilyy ennen ajateltua paremmin ja genomeja saatetaan saada jossain vaiheessa mitä yllättävimmistä olioista. Meripihka taitaa olla suurin aarreaitta tällä saralla.

Periaatteessa nykygenomissa näkyy kaikki varhaisempi kehitys alkusoluun asti. Kun vertaillaan eri lajien genomeja, voidaan palata ajassa taaksepäin. Alku-dna on se, joka on kaikilla eliöillä toisiaan vastaava. Niin sinilevällä, punahongalla kuin ihmisellä.

- Ubi bene, ibi patria -

Toope
En vielä nähnyt dokkaria, mutta en malttaisi odottaa näkeväni jonain päivänä oikean sauruksen, mieluummin tietysti eläintarhassa. Uskoisin, että tiede jonain päivänä tähän pystyy, pitäisikö sen, on vähän kyseenalaista.Tuo ei asiassa ole olennaista (eikä kyllä mahdollistakaan), mutta täerkeää on tämää geenistön puskurointimekanismin toiminta, jolla ominaisuuksia "säilötään" pimeään DNA:han sen sijaan että ne laakista häipyisivät tykkänään. Aivan muiden geenien mutaatiot voivat ne sitten taas nostaa pintaan.

On näitä lajien tai lajipiirteiden palauttamishankkeita ennenkin ollut vireillä:

http://keskustelu.skepsis.fi/html/Kesku ... tiID=84594

Oli kerrankin tosihyvä PRISMA, ensimmäinen siinä suhteessa vuosiin.

Toivottavasti tämä johtuu YLE:n johtajanvaihdoksesta ( ettei ihan turhasta maksettu...)

Mei long
Mutta toisaalta valtavien varojen ja koe-eläinmäärien käyttäminen johonkin näinkin turhaan on kyllä kieroutunutta.Eikait se nyt turhaa ole. Samalla opitaan geeneistä ja niiden käyttäytymisestä paljon, ja opeilla voidaan sitten poistaa paljon kärsimystä maailmasta.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat