Seuraa 
Viestejä45973

Pitääkö paikkansa.

Sivut

Kommentit (61)

Halusin avata jotain aihetta keskutelua varten. Itsellä laaja-alaisesti käyttäytyvä autistinen poikkeavuus. Jos kohtalo tovereita niin, kertomuksia otetaan vastaan. Välillä kiva lukea muutakin kuin juorulehtien otsikoita. Jos kiinnostuin niin anna enterin laulaa.

Dolly Parton
Pitääkö paikkansa.Kyllähän jotkut autistiset voivat olla hyviä jossain yksittäisessä asiassa, ei se kuitenkaan yliälykästä ole jos mielessä pyörii vain yksi asia koko hereilläoloajan.
Kuka tahansa oppii jonkun yksittäisen asian kun opettelee sitä vuosia aamusta iltaan, ilman että edes ajattelee mitään muuta.
Tässäkin foorumissa on/on ollut joitakin keskustelijoita, ns. yhden asian julistajia, ei heistä ole kovin fiksua kuvaa syntynyt.
En tiedä ovatko he lievästi autistisia, aika rasittavia ainakin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Paul M
Seuraa 
Viestejä8643
Dolly Parton
Halusin avata jotain aihetta keskutelua varten. Itsellä laaja-alaisesti käyttäytyvä autistinen poikkeavuus. Jos kohtalo tovereita niin, kertomuksia otetaan vastaan. Välillä kiva lukea muutakin kuin juorulehtien otsikoita. Jos kiinnostuin niin anna enterin laulaa.Miten tuo laaja-alaisesti käyttäytyvä autistinen poikkeavuutesi ilmenee? Ovatko esiin pullahtaneet ideat esimerkiksi taviksen mahdotonta ymmärtää? Jos, niin millaisia ideoita olisi esimerkkinä kertoa.

Hiirimeluexpertti. Majoneesitehtailija. Luonnontieteet: Maailman suurin uskonto. Avatar on halkaistu tykin kuula

Aloittaja tarkoittanee savant-ilmiötä autismin yhteydessä?

Vaikka monet savant-henkilöt ovat autisteja, kaikki autistit eivät ole savanteja. Autismin kirjoon kuuluvilla henkilöillä voi olla erityisiä mielenkiinnon kohteita ts. he ovat yhden asian ihmisiä, jopa siinä määrin että se hallitsee elämää. Tällä erityisen mielenkiinnon alueella voi sitten pärjätä huippulahjakkaana - riippuen toki paljon siitä mielenkiinnon kohteesta.

Näin jälkikäteen on pohdittu, että mm. Einstein ja Newton olivat AS-tyyppiä.

Jos älykkyys määritellään kyvyksi omaksua helposti uusia asioita ja soveltaa niitä yhteistyökykyisesti, niin autistit ei kuulu tuohon joukkoon. Heitä leimaa äärimmäinen rajoittuneisuus.

Neutroni
Seuraa 
Viestejä31323

Käsittääkseni useimmat autistit ovat älyllisesti enemmän tai vähemmän vajaita, mutta joukossa on harvinaisia yksittäistapauksia, joiden kyvyt jollakin kapealla osa-alueella (esimerkiksi loogisen älykkyyden alalla) ovat äärimmäisen kehittyneet.

Javert
Joo, esim. Kim Peek (Sademies) oli suppealla alalla yliälykäs, mutta ei selvinnyt arkiaskareista (savant-ilmiö autismin yhteydessä).

Tarkennuksena mainittakoon, että Kim Peek ei kuitenkaan ollut autistinen savant.

Autismi on Aspergerin syndrooman vuoksi saanut jonkin verran todellisuutta positiivisemman sävyn. Jotkut tuntuvat jopa kilpaa keräävän persoonastaan autistisia piirteitä. Wikipedian kuvaus palauttaa kuitenkin maan pinnalle.

Tutkimusten mukaan noin puolet autisteista ei opi puhumaan tai puhe jää vähäiseksi[4]. Noin 75 prosentilla autisteista on myös älyllinen kehitysvamma ja 20–30 prosentilla esiintyy epilepsiaa[5]. Vain noin 10 % autisteista pystyy elämään itsenäisesti[6].

On autismia, on HFA eli korkeatasoinen autismi, on autismin kirjoon kuuluvat (mm. AS) ja koko ajan tulee lisää tarkempaa tietoa.

Tuo britti Stephen on melkoinen poikkeus autistien joukossa. Piirtäminen oli hänen tapansa kommunikoida 3-vuotiaasta lähtien. 8-vuotiaana häntä "kannustettiin" kommunikoimaan puheella. Piirrustusvälineet piiloon kunnes hän niitä puhuen pyytää. 9-vuotiaana hän oppi puhumaan. Sosiaalisen vuorovaikutuksen ym. hän on oppinut vähitellen.

Epäilen, että osassa autistien tapauksia olisi kuntotuksella mahdollisuus edesauttaa merkittävää kehitystä eri osa-alueilla, mutta usein resurssit - niin omaisten jaksaminen kuin yleensä kuntoutuksen järjestäminen, ovat rajalliset.

linkki
Javert
Joo, esim. Kim Peek (Sademies) oli suppealla alalla yliälykäs, mutta ei selvinnyt arkiaskareista (savant-ilmiö autismin yhteydessä).

Tarkennuksena mainittakoon, että Kim Peek ei kuitenkaan ollut autistinen savant.Totta:

Unlike Babbitt, Peek was not autistic

http://en.wikipedia.org/wiki/Kim_Peek
Hän oli savant, jolla oli FG-oireyhtymä:

FG-oireyhtymä on X-kromosomin vaurion kautta periytyvä sairaus. Sen keskeisiä piirteitä ovat kehitysvammaisuus, umpeutunut peräaukko, synnynnäinen lihasvelttous ja aivokurkiaisen osittainen puuttuminen.
Mercury
Aloittaja tarkoittanee savant-ilmiötä autismin yhteydessä?

Vaikka monet savant-henkilöt ovat autisteja, kaikki autistit eivät ole savanteja. Autismin kirjoon kuuluvilla henkilöillä voi olla erityisiä mielenkiinnon kohteita ts. he ovat yhden asian ihmisiä, jopa siinä määrin että se hallitsee elämää. Tällä erityisen mielenkiinnon alueella voi sitten pärjätä huippulahjakkaana - riippuen toki paljon siitä mielenkiinnon kohteesta.
Aspergerin oireyhtymään käsittääkseni kuuluu voimakas kiinnostus yhteen tiettyyn aiheeseen. Lisäksi AS-ihmiset ovat yleensä joko keskimääräistä älykkäämpiä tai vähemmän älykkäitä - harvoin keskivertoja. Tavallista korkeampi älykkyys yhdistettynä voimakkaaseen kiinnostukseen johtaa tietenkin lahjakkuuteen tällä nimenomaisella alalla - ja tästä yhdistelmästä lienevätkin peräisin monet hyvin korkealle arvostetut tiedemiehet, kuten jo mainitut Einsteinit ja Newtonit.

Toki Aspergeriin kuuluvat myös sosiaalisen elämän hankaluudet, mutta oman - vähäisen - kokemukseni pohjalta arvelisin, että tämä on paljolti kiinni sekä ympäristön tuesta että henkilön omasta motivaatiosta. Assit joutuvat usein opettelemaan sosiaalisen elämän säännöt ulkoa ilmeiden merkityksistä aina myötätunnon ilmausten sanomiseen oikeaan aikaan. Se on, totta kai, valtavan työlästä, muttei etenkään keskimääräistä älykkäämmälle mitenkään mahdotonta. Ongelmana on tietenkin se, ettei heitä välttämättä kiinnosta: motivaatio kun on kohdistunut tasan tarkkaan omalle erikoisalalle, eikä muita ihmisiä yksinkertaisesti pidetä mielenkiintoisina.

Luin esimerkiksi AS-piirteisestä tutkijasta (olikohan tämä matemaatikko vai fyysikko, en ole aivan varma), joka oli yksinkertaisesti lakannut puhumasta vaimolleen jo vuosia sitten. Syynä ei ollut se, etteikö tämä olisi pitänyt vaimostaan: hänen mielestään ei vain ollut järkevää puhua, jos ei ole mitään asiaa. Naisparka.

Näillä ihmisillä siis matemaattinen, tekninen tms. äly, hahmotuskyky ja muisti voivat olla erinomaiset, mutta sosiaalinen äly todella huono. Ensin mainitut kuitenkin korvaavat jälkimmäistä usein varsin hyvin. Jos kiinnostuksen kohde on jokin, jota voi työssä hyödyntää, he tosiaan voivat menestyä ja olla huippulahjakkaita.

Pelkkiin keskimääräistä älykkäämpiin AS-ihmisiin keskittyminen tietenkin antaa autismista aivan vääristyneen kuvan. Suurin osa autismin muodoista on paljon enemmän elämää rajoittavia ja johtaa juurikin esim. puhumattomuuteen ja ylipäätään kyvyttömyyteen kommunikoida. Nämä ihmiset taas saattavat olla jollakin rajoittuneella alalla äärimmäisen lahjakkaita (savant-ilmiö), mutta eivät yleensä kykene hyödyntämään kykyjään tieteen tai ammatin palveluksessa, koska kaikki muut taidot puuttuvat.

Eräs AS-piirteinen tuttuni käyttääkin itsestään termiä "puoliautistinen" erotuksena näistä vakavammista autismin kirjon piirteistä.

Mei long
Luin esimerkiksi AS-piirteisestä tutkijasta (olikohan tämä matemaatikko vai fyysikko, en ole aivan varma), joka oli yksinkertaisesti lakannut puhumasta vaimolleen jo vuosia sitten. Syynä ei ollut se, etteikö tämä olisi pitänyt vaimostaan: hänen mielestään ei vain ollut järkevää puhua, jos ei ole mitään asiaa. Naisparka.Jos aspergerit ovat tällaisia, niin he lienevät hyvää jengiä työkaveriksi. Tämä ei sitten ollut huumoria.

Neutroni
Seuraa 
Viestejä31323
Shriek
Jos aspergerit ovat tällaisia, niin he lienevät hyvää jengiä työkaveriksi. Tämä ei sitten ollut huumoria.Ovathan ne moniin hommiin, esimerkiksi tuotekehityksessä. Yleensä puurtavat pienellä palkalla samassa firmassa kunnes potkitaan pihalle. Sinänsä erikoista, etteivät firmat ymmärrä arvostaa tuollaisia luonteita, vaan mieluummin palkkaavat pöyhkeitä henkselinpaukuttajia sellaisiinkin hommiin, joissa isosta egosta ei ole mitään hyötyä.

Shriek
Jos aspergerit ovat tällaisia, niin he lienevät hyvää jengiä työkaveriksi. Tämä ei sitten ollut huumoria.

Totta. Tavattoman lahjakkaita ja työlleen omistautuvia eivätkä höpise turhia.

Nojoo, tämähän oli taas tavattoman karkea yleistys. Onhan niitä koko ajan höpöttäviä papupatojakin, tai sellaisia jotka yrittävät peittää sosiaalisen kömpelyyden kertomalla jatkuvasti vitsejä. Ja työlle omistautuminen on taatusti pohjamudissaan, jos työ on jotain muuta kuin oma kiinnostuksen kohde.

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat