Seuraa 
Viestejä995

Olen aika vahvasti sitä mieltä, että neljän ulottuvuuden lisäksi on vielä viides megaulottuvuus, jossa neliulotteisuus kulkee niin kuin kolmiulotteisuus neliulotteisuuden sisällä. Ongelmana on vain, että mikä ulottuvuus se olisi. Huuhaata, mutta ehdotuksia otetaan vastaan.

Sivut

Kommentit (23)

Onhan näitä "lisäulottuvuuksia" ehdoteltu jo sata vuotta. Ensimmäinen lienee ollut suomalainen Gunnar Nordström ja sitä seurannut Kaluza-Klein -teoria. Nykyään lisäulottuvuudet ovat erityisesti säieteorioiden ominaisuus. M-teoriassa on peräti 11 ulottuvuutta. Jotkut ovat spekuloineet, että LHC saattaisi kyetä paljastamaan ainakin jonkun lisäulottuvuuden, mikäli sellaisia on olemassa.

Arkkimeedees
Seuraa 
Viestejä995
Totuus?
Onhan näitä "lisäulottuvuuksia" ehdoteltu jo sata vuotta. Ensimmäinen lienee ollut suomalainen Gunnar Nordström ja sitä seurannut Kaluza-Klein -teoria. Nykyään lisäulottuvuudet ovat erityisesti säieteorioiden ominaisuus. M-teoriassa on peräti 11 ulottuvuutta. Jotkut ovat spekuloineet, että LHC saattaisi kyetä paljastamaan ainakin jonkun lisäulottuvuuden, mikäli sellaisia on olemassa.Kaikki ulottuvuudet on avattu pisteestä lähtien ja neljänteen päästy. Minkä ulottuvuuden sisällä neljäs ulottuvuus voisi kulkea viidennen sisällä kuin kolmas neljännen sisällä niin, ettemme sitä huomaisi?

Todellisuutemme ja aika kulkevat suhteessa valonnopeuteen, jossa loppupäässä valonnopeudessa aika ei kulu lainkaan..Jos pääsemme valon pinnalle havitsemaan, että mitä tapahtuu, kun aika on täysin pysähtynyt. Ensin ei varmaan tapahdu yhtään mitään, vaan universumi on stabiili.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Socrates
Seuraa 
Viestejä8971

Niin, teoria olettaa, että nuo ulottuvuudet ovat käpristyneet Planckin vakiota pienempään tilaan. Michael Crichton käyttää tätä hyväksi aikamatkailuun "Timeline"-scifissään, jossa siirrytään 1 300-luvulle kvanttikuohunnan kautta. Outoja ilmiöitä esiintyy, matkailija mm. palaa matkaltaan, ennenkuin lähti sille ja muuta mukavaa. Neljännessä geometrisessa ulottuvuudessa mm. voidaan mennä esineiden sisään avaamatta ovea tai rikkomatta seinää, kirurgi vaikkapa voisi tehdä leikkauksen avaamatta potilasta. Lääkäri Rauni-Leena Luukasen ufo-vieraathan tulevat seinien läpi noin vain, ehkäpä ne ovat todellisia neljän ulottuvuuden maailman asukkeja, kukaties asuvat koko ajan täällä keskellämme tietämättämme ?

Arkkimeedees
Seuraa 
Viestejä995
ranskis
Imagining the Tenth Dimension part 1 of 2
http://www.youtube.com/watch?v=JkxieS-6WuA
Imagining the Tenth Dimension part 2 of 2
http://www.youtube.com/watch?v=ySBaYMESb8o

Siitä ulottovuuksia pähkäilemään. Eli kyseessä kymmenen ulottovuuden selostus.
Jos englanti ottaa kiinni, niin videolla selitetään miten eri ulottovuudet ovat suhteessa toisiinsa.

Mielenkiintoista ja ymmärrettävää.
Tsekkasin tuon ekan, viidettä ulottuvuutta käsittelevän osan, pienten aivojeni ja krapulan takia katson sen toisen vasta myöhemmin. Olihan tuossa järkeä. Olen paljon leikitellyt rinnakkaistodellisuuksilla, koska elämääni niin valtavasti muuttaneet risteyskohdat ovat niin selkeästi hahmotettavissa ihan tietoiseen päätökseen ja jopa kellonaikaan.

Jos en silloin olisi mennyt siihen tiettyyn kokoukseen, en olisi koskaan kuullut sinä iltana siitä työpaikasta, jonka hakuaika päättyi seuraavana päivänä ja ellen olisi tullut valituksi, niin elämäni olisi nykyisin täysin toisenlainen. Siis täysin erilainen. Olen miettinyt, miten olisi käynyt, jos en sitä työtä olisi hakenutkaan tai olisin jäänyt kokonaan pois siitä tapaamisesta. En tietäisi nykyisyydestäni yhtään mitään. Olen pitänyt sitä tai oikeastaan tätä rinnakkaistodellisuutenani, koska tämä on jollain tavalla epätodennäköisempi elämänpolku. Välillä tuntuu, että olenkohan oikeassa paikassa ja oikeilla urilla.

Sinne risteyskohtaan ei vain pääse millään takaisin. Toisaalta joka valinnasta syntyy oma rinnakkaistodellisuutensa, joten turha sitä on miettiä. Menenkö kauppaan tuota kautta vai ajanko tätä reittiä? Rinnakkaistodellisuudessa valitsit ehkä väärän reitin, ajoit kolarin ja kuolit. So not? Tai et kuollutkaan, mutta siinä rinnakkaistodellisuudessa ainakin se ilta kuluu hieman eri tahdissa kuin olisi kulunut verrattuna siihen, että olisit mennyt viisi minuuttia nopeampaa reittiä. Se todellisuus muistuttaa hyvin paljon sitä toista todellisuutta, mutta ei silti ole ihan sama.

Nyt vasta kuulin, että se on viides ulottuvuus.

Ymmärsinköhän oikein, jos ymmärsin, että jokainen ulottuvuus on ikään kuin piste sitä seuraavan ulottuvuuden janassa tähän tapaan:

1) Otetaan ensimmäiseksi ulottuvuudeksi leveys.
2) Pituus on piste leveyden janassa eli piste, jossa pituus- ja leveysjanat leikkaavat.
3) Leveys ja pituus ovat piste syvyyden janassa, ja tässä pisteessä nämä kolme janaa leikkaavat.
4) Aika on piste, jossa näiden kolmen tilaulottuvuuden janat leikkaavat.
5) Viides ulottuvuus on piste, jossa neljä edellistä leikkaavat. Tämä tarkoittaa, että se on se ulottuvuus, jossa kaikki vaihtoehtoiset ajan janat ovat olemassa samassa "paikassa" yhtä aikaa.
6) Kuudes ulottuvuus on piste, jossa kaikki viisi ulottuvuutta leikkaavat eli ovat yhdessä tilassa (pituus, leveys, syvyys, aika + kaikki mahdolliset ajan janat so. kaikki "mahdollisuudet").
7) Seitsemäs ulottuvuus on piste, jossa kaikki 6 edellistä yhdessä tilassa. (=kaikkien mahdollisten valintojen summa).
8 ) Kahdeksas ulottuuvuus on piste, jossa kaikki 6 ja seitsemäs eli niiden summa ovat yhdessä tilassa (pituus, leveys, syvyys, aika, eri valinnat ajassa sekä eri valintojen summa.)
9) Yhdeksäs on piste, jossa kaikkien kuuden kaikki mahdolliset summat ovat yhdessä tilassa eli toisin sanoen tässä ulottuvuudessa ovat kaikki rinnakkaiset maailmankaikkeudet, koska jokainen maailmankaikkeus muodostaa oman kahdeksan ulottuvuuden kokonaisuutensa ja nämä kaikki kokonaisuudet ovat siis yhdessä se yhdeksäs ulottuvuus.
10) Kymmenes ulottuuvuus on piste yhdeksännen janassa, mutta mitä se tarkoittaa ja sisältää?

Yhdettätoista en enää pysty ymmärtämään ja kymmeneskin tekee tiukkaa. Mitä havaitsisimme, jos pystyisimme havaitsemaan kaikki yksitoista ulottuvuutta?

Olenko oikeassa seuraavissa ajatuksissa:

*Jos pystyisimme havaitsemaan seitsemän ulottuvuutta, pystyisimme havaitsemaan itsemme yhtä aikaa koko (elämämme) ajan kaikissa niissä ajan mahdollisissa tilanteissa, joita olemme voineet valita.
*Jos pystyisimme havaitsemaan kahdeksan, havaitsisimme kuten seitsemän havaitessamme, mutta vielä lisäksi kaikkien mahdollisten tilanteiden summan.
*Jos pystyisimme havaitsemaan yhdeksän, havaitsisimme yhtä aikaa kaikkien mahdollisten aikalinjojen (ne vaihtoehtoiset tilanteet) summien summan eli jokaisen maailmankaikkeuden.

visti
Seuraa 
Viestejä6331
Arkkimeedees
Olen aika vahvasti sitä mieltä, että neljän ulottuvuuden lisäksi on vielä viides megaulottuvuus, jossa neliulotteisuus kulkee niin kuin kolmiulotteisuus neliulotteisuuden sisällä. Ongelmana on vain, että mikä ulottuvuus se olisi. Huuhaata, mutta ehdotuksia otetaan vastaan.Kun olin kakara ja yritin puhua jostain vanhasta asiasta, saatettiin minulle sanoa, että sinä olit silloin vielä margariinipaketissa. Me emme muista aikaa, jolloin olimme vielä margariinipaketissa. Mutta, jos muistaisimme, mitä muistaisimme. Tästäkin kannattaisi keskustella.

Guarani River Oil
Seuraa 
Viestejä467

Lisäsin vähän omia käsityksiäni:

Ramesses
1) Otetaan ensimmäiseksi ulottuvuudeksi leveys.

Helpompi ajatella, että pituus. Eli ensimmäinen ulottuvuus on pelkkä jana, millä on vain pituutta.

Ramesses
2) Pituus on piste leveyden janassa eli piste, jossa pituus- ja leveysjanat leikkaavat.

Kun otetaan piste janan, eli ''ensimmäisen'' ulottuvuuden ulkopuolelta päästään toiseen ulottuvuuteen.

Ramesses
3) Leveys ja pituus ovat piste syvyyden janassa, ja tässä pisteessä nämä kolme janaa leikkaavat.Kolmas ulottuvuus saatiin videossa kun taivutettiin toista ulottuvuutta uuteen ulottuvuuteen. Videossa oli hyvä ''muurahainen sanomalehdellä''- esimerkki

Ramesses
4) Aika on piste, jossa näiden kolmen tilaulottuvuuden janat leikkaavat.Kolmas ulottuvuus on vain kapea otos neli-ulotteisesta kokonaisuudesta. Tämän takia koemme ajan kuluvan, eikä eletä kaikissa ajoissa samaan aikaan. Esimerkiksi pallosta vastaava ''leikkaus'' kaksiulotteisessa maailmassa on ympyrä.

Ramesses
5) Viides ulottuvuus on piste, jossa neljä edellistä leikkaavat. Tämä tarkoittaa, että se on se ulottuvuus, jossa kaikki vaihtoehtoiset ajan janat ovat olemassa samassa "paikassa" yhtä aikaa.Joo. Jos aikaa ajatellaan janana, vähän niinkuin ensimmäistä ulottuvuutta, niin janan(eli ajan) ulkopuolinen piste sijaitsee viidennessä ulottuvuudessa. Siellä siis kaikki mahdolliset aikajanat.

Ramesses
6) Kuudes ulottuvuus on piste, jossa kaikki viisi ulottuvuutta leikkaavat eli ovat yhdessä tilassa (pituus, leveys, syvyys, aika + kaikki mahdolliset ajan janat so. kaikki "mahdollisuudet").Sitten taivutetaan viides ulottuvuus kuudennessa ulottuvuudessa samaan tyyliin kuin toinen ulottuvuus taivutettiin kolmanteen ulottuvuuteen.

Ramesses
7) Seitsemäs ulottuvuus on piste, jossa kaikki 6 edellistä yhdessä tilassa. (=kaikkien mahdollisten valintojen summa).khyl.

Kuudes ulottuvuus käsittää kaikki mahdolliset aikajanat, eli oman universumimme kaikki mahdolliset kohtalot ja tapahtumat. Kuvitellaan tämä ''äärettömyys'' yhdeksi pisteeksi. Kun yhdistetään tämä piste toisen pisteen kanssa, päästään seitsemänteen ulottuvuuteen. Toinen piste on siis jonkun toisen universumin kaikki mahdolliset aikajanat. Seitsemäs ulottuvuus voidaan siis ajatella taas ''janana''

Ramesses
8 ) Kahdeksas ulottuuvuus on piste, jossa kaikki 6 ja seitsemäs eli niiden summa ovat yhdessä tilassa (pituus, leveys, syvyys, aika, eri valinnat ajassa sekä eri valintojen summa.)Lisätään piste seitsemännen ulottuvuuden ulkopuolelta ja vôla, määrittelimme taas uuden suunnan minne liikkua.

Ramesses
9) Yhdeksäs on piste, jossa kaikkien kuuden kaikki mahdolliset summat ovat yhdessä tilassa eli toisin sanoen tässä ulottuvuudessa ovat kaikki rinnakkaiset maailmankaikkeudet, koska jokainen maailmankaikkeus muodostaa oman kahdeksan ulottuvuuden kokonaisuutensa ja nämä kaikki kokonaisuudet ovat siis yhdessä se yhdeksäs ulottuvuus.Taivutetaan taas. Eli kahdeksatta ulottuvuutta yhdeksänteen.

Ramesses
10) Kymmenes ulottuuvuus on piste yhdeksännen janassa, mutta mitä se tarkoittaa ja sisältää?Ajatellaan taas koko paska pisteeksi. Päästään lopputulokseen että kaikki mahdolliset aikajanat ja universumit ovat samaa myttyä erottamattomasti toisissaan kiinni. Tämän pisteen ulkopuolella ei voi olla mitään, koska ei ole mitään mitä voisi olla.

Ramesses
*Jos pystyisimme havaitsemaan seitsemän ulottuvuutta, pystyisimme havaitsemaan itsemme yhtä aikaa koko (elämämme) ajan kaikissa niissä ajan mahdollisissa tilanteissa, joita olemme voineet valita.Ymmärtääkseni tämä onnistuisi jo kuudennessa ulottuvuudessa. Seitsemäs toisi jo mukanaan muita universumeita.

Ramesses
*Jos pystyisimme havaitsemaan kahdeksan, havaitsisimme kuten seitsemän havaitessamme, mutta vielä lisäksi kaikkien mahdollisten tilanteiden summan.

Voisimme liikkua ''tilassa'', missä voisimme tarkastella kaikkien mahdollisten universumeiden kaikkia mahdollisia aika-janoja.

Ramesses
*Jos pystyisimme havaitsemaan yhdeksän, havaitsisimme yhtä aikaa kaikkien mahdollisten aikalinjojen (ne vaihtoehtoiset tilanteet) summien summan eli jokaisen maailmankaikkeuden.Yhdeksännessa ulottuvuudessa sama homma kuin kahdeksannessa, mutta ''liikkuminen'' onnistuisi nopeammin uuden ulottuvuuden mahdollistaman ''oikopolun'' ansiosta.

Ei ulottuvuuksia ole ku kolme kpl. Aika on eri asia ku ulottuvuus. Aika on määre jolla mitataan tapahtumien kulkua. Nää neljästä ylöspäin "ulottuvuudet" mitä näissä videoissa selitellään on normaalia ajan kulumista. Ajalle on ominaista että se ei mene taaksepäin. Se vaan kuluu.
Ei oo mitää todisteita myöskään mistään rinnakkaisuniversumeista. Täyttä nörttien huuhaata.

Guarani River Oil
Seuraa 
Viestejä467
Weird'Os
Ei ulottuvuuksia ole ku kolme kpl. Aika on eri asia ku ulottuvuus. Aika on määre jolla mitataan tapahtumien kulkua. Nää neljästä ylöspäin "ulottuvuudet" mitä näissä videoissa selitellään on normaalia ajan kulumista. Ajalle on ominaista että se ei mene taaksepäin. Se vaan kuluu.Tämä, samaisen ihmisen bloggaus pohdiskelee aikaa ulottuvuutena. Toteaa että aika on enemmänkin suunta kuin ulottuvuus:

http://www.youtube.com/watch?v=UfhOBevr ... re=channel

Weird'Os

Ei oo mitää todisteita myöskään mistään rinnakkaisuniversumeista. Täyttä nörttien huuhaata.Jotkin kvanttimekaniikan tulkinnat mm. vaativat rinnakkaisten universumeiden olemassaolon. Mistään huuhaasta ei ole kysymys vaan ihan vaan fysiikasta.

Saw
Seuraa 
Viestejä6251

Mitä Raamattu sanoo tästä asiasta?

Young man, there's a place you can go.
I said, young man, when you're short on your dough.
You can stay there, and I'm sure you will find
Many ways to have a good time.

It's fun to stay at the Y.M.C.A.
It's fun to stay at the Y.M.C.A.

Stratonovich
Seuraa 
Viestejä358
Ramesses
Ymmärsinköhän oikein, jos ymmärsin, että jokainen ulottuvuus on ikään kuin piste sitä seuraavan ulottuvuuden janassa tähän tapaan:

Useamman kuin kolmen ulottuvuuden ajattelu on vähän vaikeata jos niitä yrittää samaistaa jotenkin ylös/sivulle/oikealla-tyyppisiin ulottuvuuksiin. Mitä jos ajattelisikin tällaista viisiulotteista avaruutta:

1. ulottuvuus (koordinaatti x) on matka "oikealle"
2. ulottuvuus (koordinaatti y) on matka "eteenpäin"
3. ulottuvuus (koordinaatti z) on matka "ylös"
4. ulottuvuus (koordinaatti v) on väri
5. ulottuvuus (koordinaatti k) on äänen korkeus

Nyt jos yksi viisiulotteisen avaruuden piste (x,y,z,v,k) tarkoittaa tietyssä paikassa esiintyvää väriä v, jolla on äänen korkeus k. Nyt voi kuvitella mielessään miltä näyttää ja kuulostaa esimerkiksi yksikköpallo

x^2+y^2+z^2+v^2+k^2=1

Tietty kuudenneksi koordinaatiksi tuohon voisi lisätä myös ajan, jolloin efekti on vielä mielenkiintoisempi.

Minä olen ajatellut sellaista vaihtoehtoa, että painovoima on viides ulottuvuus. Sillä voisi ratkaista sen, ettei gravitaatiosta ole mitään kvanttia huomattu. Painovoimaa ei ole saatu myös mitenkään yhdistettyä teorioissa muihin vuorovaikutuksiin. Nobelia odotellessa.

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat