Seuraa 
Viestejä45973
Liittynyt3.9.2015

Uusi teoria:
Mystiset pallosalamat ovatkin hallusinaatioita
Torstai 13.5.2010 klo 12.25

Itävaltalaistutkijat ovat löytäneet mahdollisen selityksen harvinaiselle pallosalama-ilmiölle.

Havainnot pallosalamoista ovat askarruttaneet tutkijoita pitkään. Nyt Itävallan Innsbruckin yliopiston tutkijat Joseph Peer ja Alexandr Kendl uskovat löytäneensä ilmiölle selityksen: Pallosalamat saattavatkin olla vain magneettikenttien aiheuttamia hallusinaatioita.

Jo 1980-luvulta asti on tiedetty, että voimakkaat magneettikentät aiheuttavat hallusinaatioita. Transkraniaalinista magneettistimulaatiota (TMS) on käytetty ihmisten aivojen toiminnan tutkimiseen. Siinä tutkijat aktivoivat aivojen hermosoluja kallon ulkopuolelta magneettikentän avulla. Jos magneettikenttä kohdistetaan aivojen näkökuorialueeseen, koehenkilöt näkevät hohtavia kiekkoja ja viivoja.

Samankaltainen ilmiö saattaa tietyissä oloissa tapahtua myös luonnossa, Peer ja Kendl väittävät venäläisen RT-uutiskanavan mukaan. Heidän mukaansa useat salamaniskut samaan paikkaan voivat luoda magneettikentän, joka vaikuttaa ihmisiin jopa 200 metrin päähän.

Sopiva magneettikenttä syntyy kuitenkin vain 1-5 prosentissa salamaniskuista, tutkijat arvioivat. Edelleen vain yksi prosentti vaikutusalueella olevista ihmisistä on tarpeeksi lähellä kokeakseen hallusinaatioita, mutta tarpeeksi kaukana säilyäkseen muuten vahingoittumattomina. Nämä erittäin harvinaiset tapaukset voivat silti olla selitys lukuisille havainnoille pallosalamoista. Ilmiön harvinaisuuden vuoksi itävaltalaisten teoriaa voi olla hankala todistaa vääräksi tai oikeaksi.

Peerin ja Kendlin tutkimus (arXiv.org): http://arxiv.org/abs/1005.1153

http://www.iltalehti.fi/ulkomaat/201005 ... 4_ul.shtml

Kommentit (2)

Asiaa mutkista se ettei metallit ole käyttäytyneet poikkeavasti ja ko ilmiön yhteydessä on materiaalivaurioita ilmennyt ja usea henkilö on havainnut saman.

Suosituimmat

Uusimmat

Uusimmat

Suosituimmat