Seuraa 
Viestejä995

Kreikan kriisin takia on tullut esiin ajatus Euroopan Yhdysvalloista. Olisimme liittovaltio. En kannata ajatusta, mutta jos sellainen toteutuisi, niin mikä olisi sen hallintomalli? Soveltuisiko USA:n malli Euroopallekin?

Yhdysvalloissa jokaisesta osavaltiosta valitaan kaksi senaattoria ja kongressimiehiä väkiluvun mukaan edustajainhuoneeseen. Senaattia ja edustajainhuonetta yhdessä nimitetään Yhdysvaltain kongressiksi. "Hallitus" on presidentin muodostama neuvosto, jossa presidentti on eurooppalaisittain katsottuna pääministeri ja myös puolustusvoimien ylipäällikkö.

Suomi saisi näin ollen kaksi senaattoria ja luultavasti saman verran EU-parlamentaarikkoja kuin nykyäänkin. Sanaatti tulisi luultavammin korvaamaan EU-komission, mutta samalla sen aloiteoikeutta kavennettaisiin. Lisäksi tulisi presidentin kanslia, joka päättäisi kaikista tärkeistä asioista. Se voisi johtaa 2-puoluejärjestelmään, mikä ei meille taas kelpaa.

Nykyään säädösten aloiteoikeus on vain komissiolla, paitsi jos tietyllä enemmistöllä EU-parlamentti päättää jotain asiaa esittää. Parlamentti myös hyväksyy tai hylkää komissaarit, mutta he eivät ole sen kummemmin vastuussa ministerineuvostoille kuin parlamentillekaan. Komission tehtävä on historiallisista syistä valvoa vain EU:n, ei jäsenvaltioidensa etuja.

On vaikea kuvitella sellaista hallintomallia liittovaltiolle, joka olisi kaikkien mieleen. Tai päättää sen toimeenpanovallasta. Korkeintaan ulkopolitiikka ja budjettikurin valvominen voisivat tulla kyseeseen, ja nythän näin on jo käynytkin.

Sivut

Kommentit (26)

Arkkis on oikeassa. Turhan liittovaltiohaihattelun saisi lopettaa. Maailman johtavasta liittovaltiostahan se on tämä nykyinenkin, jo vuosia jatkunut, lama lähtöisin. Budjettivallan keskittäminen komissiolle tarkoittaisi vain sitä, että kun komissio sössii niin kaikki Euroopan kansat kärsivät. Itsenäisten valtioiden tapauksessa vain yksi kansa kärsisi kunnolla. Munia ei todellakaan kannata laittaa kaikkia yhteen koriin, kuten jo kansanviisaus opettaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Arkkimeedees
Seuraa 
Viestejä995
Arkkis
Lakkautetaan se!No en minä sitä halua lakkauttaa. Se on maailmanhistorian merkittävin rauhanprojekti, joka on taannut Euroopan kehitystä toisesta maailmansodasta näihin päiviin asti. EU:n kehitystä on pitkälle sanellut se ääneen sanomaton seikka, että Saksa yrittää jättiläisenä näytellä kääpiötä ja varsinkin Ranska vahtii sitä. Brittejä ei taas voisi enempää kiinnostaa. Jos liittovaltio tulee, niin Saksan valtavaa vaikutusta ei voisi enää piilottaa. Periaatteessahan me olemme jo nyt valtioliitto, joka muistuttaa liittovaltiota tietyin edellytyksin.

Arkkimeedees

No en minä sitä halua lakkauttaa. Se on maailmanhistorian merkittävin rauhanprojekti, joka on taannut Euroopan kehitystä toisesta maailmansodasta näihin päiviin asti. EU:n kehitystä on pitkälle sanellut se ääneen sanomaton seikka, että Saksa yrittää jättiläisenä näytellä kääpiötä ja varsinkin Ranska vahtii sitä. Brittejä ei taas voisi enempää kiinnostaa. Jos liittovaltio tulee, niin Saksan valtavaa vaikutusta ei voisi enää piilottaa. Periaatteessahan me olemme jo nyt valtioliitto, joka muistuttaa liittovaltiota tietyin edellytyksin.Mikä propagandatorvi korvaani alkoi yhtäkkiä toitottamaan? "Maailmanhistorian merkittävin rauhanprojekti" Vähän voisi jotain perusteita näille tuulesta temmatuille markkinamiesten lauseille keksiä. Toki asia on kuten kansanlaulussa sanotaan "markkinamiehen hevonen se nauraa". Naurun kohteena on tälläkin kertaa tyhmä kansa joka uskoo helppoheikin selitykset.

Hevonen nauramassa.

Arkkimeedees
Se on maailmanhistorian merkittävin rauhanprojekti, joka on taannut Euroopan kehitystä toisesta maailmansodasta näihin päiviin asti.Kyllä ja toivottavasti tulevaisuuden ylivoimaisin supervalta.

Vierailija
googeli
Arkkis on oikeassa. Turhan liittovaltiohaihattelun saisi lopettaa. Maailman johtavasta liittovaltiostahan se on tämä nykyinenkin, jo vuosia jatkunut, lama lähtöisin. Budjettivallan keskittäminen komissiolle tarkoittaisi vain sitä, että kun komissio sössii niin kaikki Euroopan kansat kärsivät. Itsenäisten valtioiden tapauksessa vain yksi kansa kärsisi kunnolla.

Paskanmarjat.

Munia ei todellakaan kannata laittaa kaikkia yhteen koriin, kuten jo kansanviisaus opettaa.

Tässä onkin jo viisas viisaus, jonka semantiikkaa lienee turhaa lähteä purkamaan..
(Tasaisesti jakautunut pääoma on internationalistisen kommunismin lisäksi myös kapitalismin heilahduksia torjuva ideaali jota monet taloustieteilijät haikailevat tapahtuvan)

Vierailija
googeli
Jaa, Moldovastako se finanssikriisi, joka ei muuten kosketa Suomea, lähti sitten liikkeelle.Kyllä se jenkeistä lähti joo, mutta se ei ole liittovaltion vika, vaan jenkkien. Ei EU:n tarvitse olla samankaltainen liittovaltiona kuin USA:n ja tällä hetkellä EU on suhteutettuna erittäin vakavarainen, vaikka aikamoisen haasteen edessä onkin.
Liittovaltio mahdollistaa pääoman tasaisen jakamisen ja vähentää keskinäistä kilpailua jonka seurauksena toki kuuraketteja ei entiseen malliin lähetellä, mutta talous sentään pysyy kuosissa kun rahaa ei tarvitse lainata tuhannen vuoden päästä huomiseksi.

http://www.talouselama.fi/pelin_henki/article162290.ece
http://areena.yle.fi/video/976472

Ei mitään liittovaltiota. Ennemmin vaikka sitten lakkautetaan koko EU jos se on siitä kiinni. Esimerkiksi työvoiman ja ihmisten vapaasta liikkumisesta ei ole seurannut mitään muuta kuin harmeja. Tänne on tullut lähinnä pimeän työn tekijöitä, kerjäläisiä, irtolaisia ja rikollisia.

Vanha tosiasia on se että kunnon ihmisillä ei yleensä ole mitään tarvetta eikä halua liikkua kovin kauas juuriltaan. Se on yleensä roskaväki joka lähtee.

jees

Kyllä se jenkeistä lähti joo, mutta se ei ole liittovaltion vika, vaan jenkkien. Ei EU:n tarvitse olla samankaltainen liittovaltiona kuin USA:n ja tällä hetkellä EU on suhteutettuna erittäin vakavarainen, vaikka aikamoisen haasteen edessä onkin.
Liittovaltio mahdollistaa pääoman tasaisen jakamisen ja vähentää keskinäistä kilpailua jonka seurauksena toki kuuraketteja ei entiseen malliin lähetellä, mutta talous sentään pysyy kuosissa kun rahaa ei tarvitse lainata tuhannen vuoden päästä huomiseksi.Täyttä liirumlaarumia. Poliittisen vallan keskittäminen ei takaa sen järkevää käyttöä, kuten olemme historiasta lukemattomia kertoja huomanneet. Toki vallan hajauttaminenkaan ei takaa sen järkevää käyttöä, mutta virhepäätösten ja kähmintöjen negatiiviset seuraukset ovat silloin rajoitetumpia.

Pseudohippi
Seuraa 
Viestejä14534
googeli
Arkkimeedees

No en minä sitä halua lakkauttaa. Se on maailmanhistorian merkittävin rauhanprojekti, joka on taannut Euroopan kehitystä toisesta maailmansodasta näihin päiviin asti. EU:n kehitystä on pitkälle sanellut se ääneen sanomaton seikka, että Saksa yrittää jättiläisenä näytellä kääpiötä ja varsinkin Ranska vahtii sitä. Brittejä ei taas voisi enempää kiinnostaa. Jos liittovaltio tulee, niin Saksan valtavaa vaikutusta ei voisi enää piilottaa. Periaatteessahan me olemme jo nyt valtioliitto, joka muistuttaa liittovaltiota tietyin edellytyksin.Mikä propagandatorvi korvaani alkoi yhtäkkiä toitottamaan? "Maailmanhistorian merkittävin rauhanprojekti" Vähän voisi jotain perusteita näille tuulesta temmatuille markkinamiesten lauseille keksiä.

Läntinen Eurooppa (ja Suomi) on nyt elänyt 65 vuotta rauhassa. Taitaa olla maailmanhistorian pisin yhtenäinen rauhan jakso tällä alueella, pätien myös Suomeen.

Toki asia on kuten kansanlaulussa sanotaan "markkinamiehen hevonen se nauraa". Naurun kohteena on tälläkin kertaa tyhmä kansa joka uskoo helppoheikin selitykset.

Hevonen nauramassa.


Tällä tasolla tämä EU-vastustus sitten pyörii. Hoh hoijaa...

Sensuuri kärjistää yhteiskunnan polarisaatiota.

Javert
Arkkimeedees
Se on maailmanhistorian merkittävin rauhanprojekti, joka on taannut Euroopan kehitystä toisesta maailmansodasta näihin päiviin asti.Kyllä ja toivottavasti tulevaisuuden ylivoimaisin supervalta.Supervaltojen aika on föörbii.

Esimerkiksi Venäjällä ja Kiinalla ei ole pyrkyäkään sellaiseksi nykyisellään, koska kumpikaan mm. ei tavullakaan suosittele omaa yhteiskuntajärjestelmäänsä kenellekään muulle.

Ainoat jotka tosissaan äänen suosittelevat, taitavat nykyään olla EU ja Iran. Jopa Libya on ollut melko hiljaa, ja nyt on kova poru sen hyväksymisestä YK:n Ihmisoikeusneuvostoon, neuvoa-antavaan elimeen.

YK olkoon "ainoa supervalta", jos sellaista tarvitaan.

Tämä ei suinkaan poista erilaisia yhteiskuntajärjestelmiä.

Niitä yrittävät täysin yhdenmukaistaa vain supervaltafanaatikot.

Pseudohippi

Läntinen Eurooppa (ja Suomi) on nyt elänyt 65 vuotta rauhassa. Taitaa olla maailmanhistorian pisin yhtenäinen rauhan jakso tällä alueella, pätien myös Suomeen.Kun vain joku pystyisi osoittamaan EU:n kuvitellun merkityksen todeksi tässä. Tietenkin asiahan yleisessä tietoudessa muuttuu todeksi, kunhan sitä vain jaksaa riittävän kauan ja pitkäjänteisesti toistaa. Kriittistä tarkastelua moiset, lähes uskonnolliset, väittämät eivät kuitenkaan kestä. Länsi-Eurooppa(miten se nyt määritelläänkään) koki muuten viimeksi samanlaisen rauhanjakson 1871-1914. Oli varmaan EU:n ansiota tämäkin?

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat