Seuraa 
Viestejä45973

Terps pitkästä aikaa!

Helsingin sanomat raportoi, että ammattikorkeakoulujemme nimet on nyt sitten muutettu englannin kielellä yliopistoiksi. Esimerkkinä hesarin uutisoinnissa käytetään Jyväskylän ammattikorkeakoulua, joka sai nimekseen Jyväskylä University of Applied Sciences. Nimiuudistuksesta kuulema sovittiin opetusministeriön ja ammattikorkeakoulujen rehtorineuvoston välisissä neuvotteluissa.

Suomenkielisessä kommunikaatiossa ammattikorkeakoulut ovat edelleen niitä samoja, joten miksipä minua harmittaisi?

Mielestäni korkeakoulutus on edelleen oltava - niin käytännössä, kuin paperillakin - yliopistojen tehtävä. Ehkä olen ainoa, joka on viime vuosina pistänyt merkille ammattikorkeakoulujen kampanjan profiilinsa nostattamiseksi. Mielestäni nimikikkailu on edelleen vain sitä - en argumenttina välitä pätkääkään siitä, että muualla euroopassa vastaava käytäntö on olemassa.

Jos Jyväskylän ammattikorkeakoulun entinen englanninkielinen "Jyväskylä Polytechnic" ei kehitysjohtaja Halttusen mielestä kuvaa nykytilannetta riittävän hyvin, niin Halttusen olisi kai kyettävä vastaamaan siihen, miten ammattikorkeakoulut ovat opetustaan/sisäänottoaan kehittäneet vastamaan yliopistoa - vaikkakin sitten vaan englanninkielisessä kommunikaatiossa.

Ammattikorkeakoulujen opetus tai sisäänpyrkivä materiaali ei vastaa tasoltaan yliopistoa, eikä sen ole tarkoituskaan. Tästä syystä en ymmärrä Halttusen kommenttia siitä, miksi työnantajapuolen termistöä olisi ehdoin tahdoin hämärrettävä moisella kikkailulla. Kyllähän se komeammalta kuulostaa, ja hienommalta näyttää kun nimikoituja kirjekuoria painetaan.

Perhana, että keljuttaa. Ja katsokaa pudotusvalikosta ne linjat, joita voitaisiin ajatella opiskeltavaksi oppilaitoksessa jonka englanninkielinen nimi kantaa mukanaan termiä "Applied Sciences". Edellinen nyt vaan sen takia, että ruvetaan kielillä pelaamaan..

beeta

Ps. Tiedän kyllä, että maassamme on joitakin erittäin kovatasoisia ammattikorkeakouluja/linjoja, joihin ei suinkaan päde se, että kuka tahansa pääsee opiskelemaan - on kuitenkin niin, että valtaosa uudistuksessa mukana olevista ammattikorkeakouluista ei kovin nättiä sisäänottoprofiilia pysty julkaisemaan.

  • ylös 0
  • alas 0

Sivut

Kommentit (30)

beeta
Helsingin sanomat raportoi, että ammattikorkeakoulujemme nimet on nyt sitten muutettu englannin kielellä yliopistoiksi. Esimerkkinä hesarin uutisoinnissa käytetään Jyväskylän ammattikorkeakoulua, joka sai nimekseen Jyväskylä University of Applied Sciences.

Kyllähän tuo kieltämättä hienommalta kuulostaa kuin meille ammattikorkeakoulun englannintunneilla opetettu polytechnic. Mutta ei nimi miestä -tai koulua- pahenna... eikä myöskään paranna. Minusta tuntuu vähän siltä, että nimimuutoksella pyritään vain antamaan hienompi kuva ulkomaille. Yliopistoihinhan liitetään ihmisten mielissä suuri viisaus ja sivistys, ammattikorkeakouluihin taas insinöörit.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija

Englannissakin on Yliopistossa samoja opintoja mitä on täällä Ammattikorkeassa.

Ei se nyt niin vakavaa ole jos vaikka nimi vähän vaihtuu. Jos niissä tasoki nousee tai on ollu samalla tasolla kuin yliopistossa.

Ammattikorkeassa on vähän kaikenlaista, on korkeakouluopintoja ja ammattillisiaopintoja jne.

Muun maailman opetus on niin ala-arvoista että Suomen amk:n taso on muun maailman yliopisto-opetuksen tasoista.

  • ylös 3
  • alas 12
Paul M
Seuraa 
Viestejä8643

Muistan että tekuaikana oli kova pala, kun metsäteknikot alkoivat tituleerata itseään metsätalousinsinööreiksi. Oli jopa päivän opiskelulakko moisen kummajaisen kunniaksi.

Tehdäänkö nyt pesäeroa noihin metsäinsinööreihin?

Oikeat korkeakouluthan ovat muuttamassa nimikkeistöään esimerkiksi teknillisiksi yliopistoiksi. Ja se on oikein. Ammattikorkeakoulujen rantautuessa taso laski ala-arvoiseksi verrattuna vanhaan systeemiin. Pesäero on paikallaan. Ja hyvä on että vanhasta opistoinsinööristäkin on kunnon ero. Ja teknillisen koulun teknikosta.

Huono oppilasmateriaali ei hyväksi muutu millään nimikikkailulla. Eikä sen myötä ala-arvoiseksi muuttunut opetus. Näennäisopetus.

Hiirimeluexpertti. Majoneesitehtailija. Luonnontieteet: Maailman suurin uskonto. Avatar on halkaistu tykin kuula

lierik
Seuraa 
Viestejä4922

Nämä Suomen tutkinnot menivät täysin perselleen tenisellä allalla, kun keksitiin AMK. Minä ole käynyt Ylemmän, vai oliko se Korkeamman, ammatillisen tutkinnon, siihen kuuluivat lisäksi merikapteenit ja Finnairin lentäjät. Silloiset teknikot, jotka eivät sopineen mihinkään Euroopan oppilaitosten skaalaan, niin, lopetetiin koulutus kokonaan. Ainoa vaihtehto oli lopettaa koko tutkinto.

Sitten tähän AMK:hon liitettiin kaikenmaailman merkonomit, sairaanhoitajat, keksitty datanomi, artesaanit, sun muut kansankorkeakoulunkäyneet Alkio-opiston tyypit. Esimerkiksi "Oulu institute of technoligyn" Fysiikan opettaja sanoi saatuaan AMK:n tutkintovaatimukset "ettei käy". Tohtori sanoi etta aion opettaa henkilökohtaisesti fysiikkaa niille sellaisella tavalla, kuin ennenkin, jotka Insinöörin tittelin saavat. Lukekoon opetussunnitelmissa mitä vaan. Te vastaatte niin paljosta, ettei siihen lukion pitkä matematiikka ja fysiikka riitä.

Sitä paitsi samoja hommiahan me työpaikoilla on tehty DI:etten ja lisenssien kanssa. Kukaan ei ole sen vuoksi tullut vittuileen, ettet ole Lipastoa käyny. Oli meilla paljon yhteisiä opettajia, jotka veti juuri samoja kursseja yliopistolla. Ihan yhteisiäkin oli, vedin niistä 3:sta aina.

Insinöörien amatti on aliarvostettu, seraavissa työehtosopimusneuvotteluissa saatte kyllä vaatia rankasti lisää liksaa, jotta pääsette palkkakuopasta pois. Mistä se tietää, vaikka minäkin somaattisen lääketieteen kehittyessä, lähden vielä töihin. En minä nyt vielä ihan ikäloppu ole. Kalu seisoo tarvittaessa.

Lierikki Riikonen

Tuli huomattua taannoin vaihto-opiskeluvuotena Englannissa että koulutuksen taso meidän yliopistoissamme Suomessa on todella korkeatasoista verrattuna jopa kyseiseen Englannin yliopistoon joka on lähes joka vuosi 5-10 arvostetuimman yliopiston maineessa kyseisessä maassa. Sinänsä minulla ei ole mitään sitä vastaan että AMK:a kutsuttaisiin yliopistoksi, mutta veikkaisin että se aikaansaisi meilläkin täällä kylmässä pohjolassa pidemmällä aikavälillä koulutuslaitosten jakaantumisen ns. hyviin ja arvostettuihin paikkoihin sekä vähän kehnompiin ja huonompi maineisiin yliopistoihin. Voisi ehkä olla parempi että meillä olisi jatkossakin sekä hyviä ja arvostettuja yliopistoja/korkeakouluja että ammattikorkeakouluja, mutta enpä viitsi ottaa kriittisemmin kantaa, sillä helpottaahan tuo uusi nimeäminen toimintaa kansainvälisissä puitteissa... Huh, tulipas ympäripyöreetä ja poliittiselta jargonilta kuulostavaa sontaa näpyteltyä

leirikkiseni, ammattimaiseksi keinosiementäjäksi ei kannata pyrkiä . Rattopojaksi voisit tietty yrittää...

Nykytutkinnot ovat todella hämmentäviä. Oletko lierik ns. opistoinssi?

Eikö Eu.ssa ole koulutusnimikkeiden ja -ohjelmien harmonisointi käynnissä? Mitä tutkintoa Ruotsissa, Saksassa tai Englannissa vastaa esim. nykyinen tradenomi tai IT-tradenomi (englanniksi HELIA on edelleen Bussiness Polytecnics tms.)

Minun nuoruudessani oli vielä Polysteekki (nyk. TKK) ja Tampereen Yhteiskunnallinen Korkeakoulu ja Kauppakorkeakoulu. Niihin yliopistot pitivät tarkkaa hajurakoa

lierik
Seuraa 
Viestejä4922
Mummo
leirikkiseni, ammattimaiseksi keinosiementäjäksi ei kannata pyrkiä . Rattopojaksi voisit tietty yrittää...

Nykytutkinnot ovat todella hämmentäviä. Oletko lierik ns. opistoinssi?

Älä vihti, tiedät tuon isekin. Olen Asentaja-koneistaja. Luokkkahitsari monelle eri aineelle ja 45 asteenputkille, levyseppä. Rautaruukin konepajakoulu, kirvesmies, putkiasentaja, hydrauliikka- ja pneumatiikka-asentaja Markkinointi instituutin käynyt. politrukkikoulutuksen kanssa ja lipaston elokuva-abron. Kuin myös kasvatustieteen. Vielä tuli Kunnossapitoyhdistyksen tutkinto mieleen. Ja Yliopiston "Kirjoita lehtijuttu kurssi". Tulityökurssi, Ea-kurssit, sen taidon perusteella selvitin yhden ihmisen henkiin, toinen kuoli syliin. Varmaan muitakin, nuo nyt tuli yhtäkkiä mieleen. Uimakoulussa en oppinut uimaan.

Siis olen "vielä" koneautomaatio-opistoinssi. Jos näen teidän kenenkään tekevän jotain työhön viittaavaa, alkaa heti mielessä pyöriä, vähintäänkin alitajunnassa, eiköhän tuonkin voisi suorittaa muuten, ettei kenenkään tarvise itseään turhaan rasittaa? Japanilaiset sanoo "robotics" jenkeissä ja meillä "machine automation."

Toinen asia: Loukkaat kyllä minua käyttämällä nimeä "keinosiementäjä". En olisi sinusta uskonut, mitä mm. yksityisviesteistäni minusta tiedät ja olen muutenkin kertonut itsestäni muuallakin.

Edit: Tai "rattopjaksi", sellaiseen eei ole kykyjä, vaikka seksiunelmissa voisin harrastaakin. Tuli mieleen elokuva "American cowboy."

Lierikki Riikonen

Kaikkein tärkeintä on pysyä yhtenäisellä linjalla muun Euroopan ja maailman kanssa. Se nyt on aivan yksi ja sama käytetäänkö sanaa "polytechnic", "university of applied sciences" tai mitä tahansa, kunhan nimirintama on yhtenäinen. Ja ilmeisesti juuri tähän nyt tähdätään, ainakin tuon HS:n uutisen mukaan.
Jostain syystä tällaiset jutut aiheuttavat aina itkua ja hampaiden kiristelyä tietyissä piireissä, ottaa ilmeisesti itsetunnon päälle kun alhaiset AMK-inssitkin voivat itseään kutsua "aidon" korkeakoulun kävijöiksi.

lierik-kulta! Opistoinssi ei mielestäni ole mikään solvaus. En ole mitenkään näin humanistipohjalta voinut hahmottaa, millaisen koulutuksen olet käynyt. Tuskin arvaat mitään omastanikaan

Keinosiementäjäassosiaatio tuli mieleen siitä viestistäsi, jossa ihmettelit, ettet miehenä voi ymmärtää naisten miesviehtymyksiä. Arvelit naisten preferoivan tummia ja pitkiä miehiä mutta valitsevan kaltaisiasi lastensa isiksi. Tässä mielessä keinosiementäjäepäily oli enemmänkin kohteliaisuus, eikö (vaikka jouduitkin viemään roskapussin)

Rattopojaksi taas ajattelin sinun tänne kirjoittamien viestiesi mukaan uneksivan. Mieleeni ei tullut American cowboy, pikemminkin American Gigolo

Make love, not war

Mummo
old hippie

lierik
Seuraa 
Viestejä4922
Mummo
lierik-kulta! Opistoinssi ei mielestäni ole mikään solvaus. En ole mitenkään näin humanistipohjalta voinut hahmottaa, millaisen koulutuksen olet käynyt. Tuskin arvaat mitään omastanikaan
Make love, not war
Mummo
old hippie

No eihän opistoinssi mikään oikea insinööri ole, en viitsi asiasta edes väitellä. Sinun koulutuksesi voin päätelä 80% sesti. Ainakin jos sen Helsigin lipastolla olet käynyt.

Hippejä ollaan ja Beatlesia ja Lennonia, Bob Dylaniakin. Sodankäynti on kaunista, mutta inhottavaa inhimillisesti. Full metal jacet. Nuo American huopatossugigolot saattaa mennä minulla sekaisin.

Lierikki Riikonen

Esimerkkinä hesarin uutisoinnissa käytetään Jyväskylän ammattikorkeakoulua, joka sai nimekseen Jyväskylä University of Applied Sciences.

Niin.. ja minusta vissiin tuli sitten amis kertalaakista, kerran pääaineeni on nimeltään "Applied zoology".

Vain Suomessa jokainen haluaa olla akateeminen. Muilla taidoilla ei ole mitään väliä, kunhan vain on korkeasti koulutettu ja sivistynyt ihminen.

Tuli vaan mieleeni että mitenkäs nuo tittelit menikään nyt sitten enklanniksi...
siis korkeasti koulutetut inssit on M.Sc.
ja ammattikorkeasti/opisollisesti koulutetut inssit B.Sc.
mutta opiston teknikkolinjaa en tiiäkkää T.Sc.?
Siitähän sen erottaa toinen on masteri ja toinen on sulhanen (tai siis poikamies)... vai onko tämäkin jo muuttunut??

ps. onko tietoo mika on teknikon lyhenne enklanniks?

EDIT.
Siis korkrakoulu/yliAMK on M.Sc
AMK/opisto B.Sc
teknikko S.Sc (Servant of Science)???

Mummo
Eikö Eu.ssa ole koulutusnimikkeiden ja -ohjelmien harmonisointi käynnissä? Mitä tutkintoa Ruotsissa, Saksassa tai Englannissa vastaa esim. nykyinen tradenomi tai IT-tradenomi (englanniksi HELIA on edelleen Bussiness Polytecnics tms.)

Teknillisissä yliopistoissa (korkeakouluissa) tuli tästä syksystä alkaen muutos, että opinnot muuttuivat kaksivaiheisiksi. Eli ensin valmistutaan tekniikan kandidaateiksi ja sitten vasta diplomi-insinööreiksi. Ensimmäistä kertaa Suomen historiassa voi nyt siis tekniikan alalla olla kandidaatti. Käytännössähän vastaavan koulutuksen saaneita on ollut jo pitkään, siis insinöörejä. Mutta tämän muutoksen taustalla oli käsittääkseni juuri koulutusnimikkeiden ja -ohjelmien harmonisointi muun EU:n kanssa. Tradenomeista en tiedä.

Pikku Gen
Seuraa 
Viestejä3210
Leka

siis korkeasti koulutetut inssit on M.Sc.
ja ammattikorkeasti/opisollisesti koulutetut inssit B.Sc.
mutta opiston teknikkolinjaa en tiiäkkää T.Sc.?
Siitähän sen erottaa toinen on masteri ja toinen on sulhanen... vai onko tämäkin jo muuttunut??

"Bachelor" on itse asiassa poikamies. Ei ole naista nähänykkää.

Herättää hyviä kysymyksiä, pitäisikö naispuolisen B:n olla esimetteen Miss tai Maiden?

"Ubi est actio hic?" Missä täällä on säpinää?

Leka
Tuli vaan mieleeni että mitenkäs nuo tittelit menikään nyt sitten enklanniksi...

Hiukan asian vierestä, mutta täällä [PDF] on jokunen AMK-tutkintojen englannin kielinen nimike.. Hhmmm, Master of Beauty and Cosmetics..

En muuten sitäkään tiennyt, että virantäyttötilanteessa lain edessä tradenomi on kauppatieteiden kandia kovempi tutkinto - mielenkiintoista.

Korkeakoulujen tutkintojärjestelmät uudistuivat kautta linjan. Yliopistoissa tämä merkitsee kandidaatin ja maisterin tutkintoja. Kandidaatti 180 opintopistettä ja maisteri 300 op. Esim. luonnontietieden kandidaatti on enklanniksi B.Sc. ja tämä 180 op oikeuttaa opiskelemaan edelleen maisteriksi (M.Sc.).

Yleensä Amk B.Sc:ltä vaaditaan täydentäviä opintoja, jos hän haluaa käydä opiskelemaan M.Sc:tä oman tutkintonsa pohjalta. Tämä on tietysti ihan luonnollista, koska amk on ammatillinen tutkinto ja yliopistotutkinto ei.

Joku amk jatkotutkinto on myös kehitteillä. Miksiköhän niitä sitten kutsutaan?

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat