Seuraa 
Viestejä9265

Mitä lihaksissa tapahtuu solutasolla, kun ne pitkän rasituksen jälkeen väsyy eikä enää jaksa koko loppu päivänä mitään? Loppuuko energiavarastot sieltä, vai tuleeko jotain pieniä mikrovaurioita jotka heikentää lihasta kunnes on päässyt korjautumaan?

くそっ!

Kommentit (7)

Ronron
Seuraa 
Viestejä9265
pizze
Jaa väsyykö ne? Mitäs pitää tehä ja miten paljon että tämmönen väsymys saadaan aikaan?
... Nimittäin ei ainakaan itellä ihan heti kilistä kelloja toi...Ainakin silloin kun ei ole tottunut. Kyllä ne minulla väsyy.

くそっ!

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Yleisestihän harjoittelun vaikutus suorituskykyyn on aluksi negatiivinen eli harjoittelu aiheuttaa suorituskyvyn alenemista (väsymistä). Vasta levon aikana harjoituksen jälkeen suorituskyky palautuu ensin lähtötasolle ja sitten mahdollisesti kohoaa myös hieman alkuperäistä korkeammalle tasolle. Jos harjoittelu on ollut suorituskykyyn nähden kovaa, alenee tuo suorituskyky alemmalle tasolle - josta palautuminenkin kestää pidempään - kuin jos harjoittelu on vaatinut vain vähäistä ponnistelua.

pizze
Seuraa 
Viestejä602
Ronron
pizze
Jaa väsyykö ne? Mitäs pitää tehä ja miten paljon että tämmönen väsymys saadaan aikaan?
... Nimittäin ei ainakaan itellä ihan heti kilistä kelloja toi...Ainakin silloin kun ei ole tottunut. Kyllä ne minulla väsyy.Jos käy vaikka vuoden tauon jälkeen hölkkälenkillä niin jalathan tuntuu sen jälkeen hieman pökkelöiltä. Tätä ei kuitenkaan pidä sekoittaa väsymiseen sillä jos lähdet vaikka tunnin päästä uudelle lenkille, niin kyllä ne jalat siitä vertyvät, kuhan lämpenevät, vaikka aluksi tuntuvatkin pökkelöiltä.

2-3 harjoituskerran(välissä tietysti pitää käydä nukkumassa) jälkeen tätä pökkelötunnetta ei sitten enää tulekkaan vaan jalat tuntuvat rasituksen jälkeenkin ihan normaaleilta.

pizze

Jos käy vaikka vuoden tauon jälkeen hölkkälenkillä niin jalathan tuntuu sen jälkeen hieman pökkelöiltä. Tätä ei kuitenkaan pidä sekoittaa väsymiseen sillä jos lähdet vaikka tunnin päästä uudelle lenkille, niin kyllä ne jalat siitä vertyvät, kuhan lämpenevät, vaikka aluksi tuntuvatkin pökkelöiltä.

2-3 harjoituskerran(välissä tietysti pitää käydä nukkumassa) jälkeen tätä pökkelötunnetta ei sitten enää tulekkaan vaan jalat tuntuvat rasituksen jälkeenkin ihan normaaleilta.
Mitä siis tarkoitat 'oikealla' väsymisellä? Varsinkin harjoittelua aloitettaessa on lihasten suorituskyky tietenkin heikompi kuin harjoittelulla kasvatettuna. Eihän kukaan muuten viitsisi säännöllisesti harjoitella, jos sillä ei olisi vaikutusta suorituskykyyn. Juokseminen sinänsä ei ole mikään jalkalihasten äärirajoja koetteleva liikesuoritus, mutta kyllä tottumattomana sekin aiheuttaa maitohapon kertymistä, jonka lihaskipuna ja 'pökkelöytenä' voi tunnistaa.

Jos lihaskipuisilla lihaksilla aloittaa uuden harjoituksen, niin ei edes lämpiäminen palauta suorituskykyä täyteen mittaan, vaikka kiihtynyt aineenvaihdunta ja lämpiämisen aiheuttama vertyminen vähän alun jälkeen tilannetta helpottaakin. Vain riittävä määrä lepoa ja palautumista harjoituksen jälkeen saa suorituskyvynh ennalleen (ja maitohapon poistumaan lihaksista) ja lopulta hieman alkutilannetta korkeammallekin, kun elimistö pyrkii kehittämään suorituskykyä vaatimuksia vastaavalle tasolle. Toistuva harjoittelu nostaa vähitellen elimistön suorituskykyä, jolloin mm. maitohappoa ei enää lihaksiin muodostukaan - paitsi lisäämällä harjoittelun rasittavuutta uutta parantunutta suorituskykyä vastaavasti haastaen. Mutta jättämällä liian vähän aikaa palautumiselle, estetään suorituskyvyn kasvu. Pitkittyessään tilanne johtaa ns. ylikuntoon eli suorituskyky jopa vähenee alkuperäisestä.

Lihas vaurioituu rasituksessa ja lepo paikkaa vahvistamalla rakenetta ja aineenvaihduntaa. Elimistö vastaa eri tyyppisiin kuormituksiin eri tavoin josta erityyppiset urheilijavartalotkin kertovat.

Tässä pätkä tiede.fi-artikkelista,

Suoritus lähteen käyntiin hyvin, kun keho pystyy käyttämään alusta asti kaikkia energianlähteitä: hiilihydraatteja, rasvaa ja maitohappoa. Jos kisaan lähtee verryttelemättä tai liian kovaa, energiantuotanto käynnistyy pelkillä hiilihydraateilla, ja niiden palamisesta syntyy ylen määrin maitohappoa.
Tuska lihaksissa johtuu vallitsevan käsityksen mukaan niiden happamoitumisesta. Happamuus lisääntyy, kun lihaksissa syntyy maitohappoa. Se hajoaa laktaatiksi ja vetyioneiksi. Vetyionit lisäävät happamuutta lihaksistossa ja häiritsevät lihasten tehokasta supistumista. Myös hapellisessa energian tuotannossa syntyvä hiilidioksidi vaikuttaa happamuuteen.

Maitohappoa syntyy glykogeeniksi varastoituneiden hiilihydraattien palaessa anaerobisesti elimistössä. 15 kilometrin hiihdossa tahti on niin kova, että maitohappoa syntyy koko kisan ajan.

Maitohappo (HLa) hajoaa elimistössä laktaatiksi (La-) ja vetyioneiksi (H+), ja vetyionien happamoittava vaikutus häiritsee lihaksen supistumismekanismia. Tuorein tutkimus on haastanut vallitsevan käsityksen, että tämä olisi pääasiallinen syy lihasten väsymiseen. Selvyyttä asiaan ei ole vielä saatu.
http://www.tiede.net/arkisto/artikkeli. ... 29&vl=2010

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat